Автор: La Leche League

През първите седмици оптималната поза е особено важна. Когато вие и вашето бебе сте добре разположение, зърната ви ще останат здрави и бебето ще се храни ефикасно.
Сигурно сте забелязали, че отговорът на този въпрос е доста дълъг. Не се притеснявайте  майките и бебетата се справят успешно с кърменето от векове. Само че също като други привидно леки задачи, и тази се описва доста многословно. По-лесно би било някой просто да ви покаже.
Основни стъпки за оптимална поза
1. Разположете се удобно  облегнете добре гърба си, подпрете с възглавници ръцете си, сложете друга възглавница в скута си и повдигнете крака върху табуретка или телефонен указател.
2. Разположете бебето близо до вас със свити краченца, така че да не се налага да обръща глава, за да стигне гърдата ви. Устата и носът му трябва да са обърнати към зърното. Ако е възможно, помолете някого да ви помогне да го наместите.
3. Поддържайте гърдата си така, че да не притиска брадичката на бебето. Брадичката на бебето трябва да придвижва долната челюст към гърдата.  (вж. по-долу Техники за поддържане на гърдата за описание).
4. Закачете бебето на гърдата. Насърчете го да отвори уста широок и го придърпайте към себе си, придържайки с ръка гърба му (а не темето), така че брадичката да води долната челюст към гърдата ви. Носът му трябва да опира гърдата. Ръката ви ще служи като втори врат за вашето бебе. (Вж. по-долу Добре ли е закачено бебето ми за информация).
5. Готово! Ако чувствате болка, внимателно откачете бебето и опитайте пак.
През първите седмици може да се наложи често да повтаряте тези стъпки. Вие и бебето ви имате нужда от практика, за да откриете точната техника.
За напредналите
Когато вие и вашето бебе придобиете по-голям опит, ще откриете, че позите за кърмене могат да се променят по много начини, дори и от едно хранене на друго. Стига вие да се чувствате удобно и бебето да суче успешно, използвайте която поза ви допада. Можете да експериментирате с четирите пози по-долу.
Не забравяйте, че при всяка от тях е много важно да държите бебето на височината на зърното. Надвесването на бебето може да доведе до болки в гърба, врата или раменете, както и до изранени зърна.
Поза ''Люлка''
Тази поза се използва най-често след първите седмици. Позата Кръстосана люлка (виж по-долу) ви дава по-добър контрол.
За да кърмите бебето си, докато го държите на ръце или в скута си, то трябва да е легнало на една страна, облегнато на рамото и бедрото си, а устата му да е на едно ниво със зърното ви.
Използвайте възглавници, за да повдигнете бебето до нужната височина, както и за да подпрете лактите си  особено през първите седмици.  Поддържайте гърдата си със захващане във формата на ''U'' или ''C'' , както е описано в Техники за придържане на гърдата по-долу. Главата на бебето ще бъде върху частта на едната ръка между китката и лакътя, а гърба му ще е облегнат на другата ръка и длан. Когато погледнете надолу, трябва да виждате едната му страна. Устата му трябва да покрива поне сантиметър от тъмния кръг около зърното. Внимавайте ухото, рамото и хълбоците му да са в права линия.  Когато бебето ви е новородено, главата и дупето му трябва да са на една височина.

 
Кръстосана люлка

През първите седмици много майки намират за по-удобна една вариация на горната поза. При нея бебето лежи на възглавница върху скута ви, за да достигне нивото на зърното. Възглавници подпират и двата лакътя, така че ръцете не трябва да издържат тежестта на бебето; те ще се изморят дълго преди бебето да се е нахранило.
Ако се подготвяте да кърмите от лявата гърда, лявата ви ръка поддържа гърдата под формата на буква ''U'' . Вие придържате бебето с пръстите на дясната си ръка.
Внимателно поставете ръката си зад ушите и врата на бебето си, като палецът и показалецът трябва да са зад всяко ухо, служейки като втори врат за бебето.  Дланта на ръката ви е поставена между лопатките му. Когато се подготвяте да закачите бебето, внимавайте устата му да е съвсем близо до зърното от самото начало. Когато бебето отвори широко устата си, натиснете леко с длан между лопатките му. Устата му трябва да покрива поне един сантиметър от основата на зърното.

 
Поза Футболна топка
Тази поза е добра за майки с цезарово сечение, тъй като държи бебето далеч от белега. Повечето новородени се чувстват добре в тази поза. Тя помага и на майки със силна струя на млякото, тъй като бебето може по-добре да регулира попадащото в устата му количество.
В тази поза прикрепяте главата на бебето с длан, а гърба му лежи върху другата ви ръка отстрани на тялото ви.
Вие поддържате гърдата си, оформяйки пръстите си като С.
Бебето е срещу вас, устата му е на височината на зърното. Краката му са прибрани под мишницата ви, извити в хълбоците, така че ходилата му да сочат към тавана (това му пречи да се отблъсква от стола ви). И тук възглавниците ще ви помогнат да повдигнете бебето до нужната височина.

 
Легнали настрани
Много майки намират легналата поза за много удобна, особено нощем. Майката и бебето лежат настрани с лице един към друг. Можете да използвате възглавници зад гърба си или между коленете си, за да ви е по-удобно. Възглавница или навито одеяло зад гърба на бебето ще му пречи да се изтърколи назад. Бебето ще е сгушено покрай ръката ви. Когато тазът му е извит, а ухото, рамото и хълбокът му са на една линия, то ще суче по-лесно. Някои майки намират за удобно да упражняват тази поза и денем.

Техники за поддържане на гърдата
Докато държите бебето в някоя от горните пози, може да се наложи да поддържате гърдата със свободната си ръка. Това отвежда тежестта на гърдата от брадичката на бебето и му помага да суче по-ефективно.
Под формата на ''C''  виж илюстрацията за поза Люлка по-горе, както и снимките вляво. Палецът е отгоре, доста далеч от ареолата (тъмния кръг около зърното), а пръстите са отдолу.
Пръстите ви също трябва да са далеч от устата на бебето. Това разположение е удобно както в поза Люлка, така и във Футболна топка.
Под формата на ''U''  - разположете пръстите си върху гръдния кош под гърдата си, като показалецът е в сгъвката под гърдата. Спуснете лакътя си, така че гърдата да лежи между палеца и показалеца.
Палецът ще остане от външната страна на гърдата, а останалите пръсти  от вътрешната. Това хващане е удобно в поза Люлка и Кръстосана люлка.
Добре ли е прикрепено бебето ми?
Когато прикрепяте бебето към гърдата, погъделичкайте със зърното средата на долната му устна. Това ще му подскаже да отвори широко уста (сякаш се прозява). Насочете зърното леко нагоре към небцето и приближете бебето към себе си с брадичката напред.
Признаци, че бебето е прикрепено добре:
* Носът почти докосва гърдата, тоест на разстояние не повече от дебелината на фонокарта
* Устните му са широко разтворени
* Поне сантиметър от ареолата е в устата му.

Когато предложите гърдата на бебето, то отначало ще суче, без да гълта, за да намести зърното в устата си и да подаде сигнал на гърдата да пусне мляко. Когато млякото потече, ще забележите как челюстта на бебето се мърда чак до ухото.  Слепоочията му ще затрептят. Освен това ще го чувате да преглъща, отначало бързо, а после по-бавно, докато се засити.
Материалът е преведен и предоставен от Zenda