1. Рекордът за безсъние, записан в книгата на Гинес, е 11 дни и 11 нощи. Непризнат рекорд е 18 дни, 21 часа и 40 минути. Тези експерименти не са безопасни. Човекът, на когото принадлежи неофициалният рекорд, е получил халюцинации, параноя, разфокусирано зрение, проблеми с говора и паметта.

2. Хората могат да спят с отворени очи и то без да подозират за това. В този ред на мисли, понякога е невъзможно да се определи дали човек бодърства, или не, без щателен медицински преглед.

3. Обърнете внимание на факта, че ако заспивате за 5 минути, значи времето, което отделяте за сън, не е достатъчно. Спите достатъчно, ако времето за заспиване е в рамките на 10 – 15 минути.

4. По-рано съществуваше мнение, че човек сънува само в РЕМ-фазата на съня (от англ. REM - Rapid Eye Movement, превод: бързо движение на очите). Днес вече е доказано, че сънуваме и в бавната фаза на съня, макар сънищата ни да не са толкова ярки и отчетливи.

5. Някои специалисти са убедени, че сънуваме това, което си струва да запомним, и то ще се вклини там някъде в дългосрочната памет. Други, напротив, смятат, че сънуваме това, което трябва да забравим - ненужни спомени, събития, които "задръстват" мозъка, пречейки на умствената ни дейност

6. Интересно е откритието, че температурата на тялото и циклите на съня ни са взаимно свързани. Именно това е обяснението на факта, че след някоя особено гореща нощ не се чувстваме в кондиция, а уж сме спали.

7. Горещи напитки като грога може да ви помогнат да заспите по-бързо, но този сън ще е по-скоро лека дрямка и надали ще стигнете до сънища.

8. Запомнете, че след 5 безсънни нощи, действието на алкохола се усилва точно 2 пъти.

9. Жените се нуждаят от 1 час повече сън, отколкото мъжете. И ако жената редовно не получава този допълнителен час, то това може да е едно от причините за всевъзможни депресивни състояния.

10. Умората лесно може да се превърне в норма. Тези, които съзнателно ограничават времето си за сън, отначало забелязват умствен, физически и емоционален подем, който съвсем скоро е заменен от рязък спад. Заслужава ли си този експеримент със здравето?


Няколко съвета за недоспалите, които знаем, но не изпълняваме:
  • Лягайте по едно и също време.
  • Оставете си достатъчно часове до ставането, за да изпълните нормата си за сън.
  • 4 – 6 часа преди сън не пийте кафе, алкохол и медикаменти, избягвайте пикантна и тежка храна.
  • Полезна е някаква лека физическа активност преди лягане.
  • Никаква телевизия, книга или храна в леглото. Нищо друго, освен сън и любовни ласки.
  • Не привиквайте към своето недоспиване. Не е достатъчно само да осъзнаете проблема. Необходимо е малко усилие на волята, за да промените вечерния си начин на живот. Това си е вашето здраве и то е ваша грижа.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2021, 18:23 от Редактор*