Лятото е прекрасно време за детето. Опознавайки околния свят, то открива за себе си много чудеса. Но малкото дете още не може да различава опасностите. Грижата за неговата кожа през лятото е задължение на родителите му.

Особености на детската възраст

Детската кожа се счита за по-уязвима за външни опасности, отколкото тази на възрастните. Ние усещаме това различие, защото тя е по-нежна и деликатна от нашата. Действително, в детска възраст горният слой на кожата - епидермисът, не е напълно развит, той е по-тънък. А точно епидермисът осигурява защитата от първите удари на външна агресия. Кожата с тънък епидермис по-трудно задържа влагата, изсушава се повече под въздействието на слънцето и морската вода.

Освен това, при децата системата за защита от слънчевите лъчи се формира по-дълго време. Клетките, произвеждащи тъмния защитен пигмент меланин, започват да работят ефективно едва към края на втората - началото на третата година от живота. Дотогава слънцето предизвиква зачервяване и раздразнение на кожата, появата на пигметни петна е локална и загарът е неравномерен. Освен това всички органи и тъкани още се развиват и ако те са подложени на разрушение от страна на ултравиолетовите лъчи, то последствията могат да бъдат много неприятни.

Не трябва да се забравя, че слънцето е носител не само на ултравиолетова, но и на силна топлинна енергия. Организмът на малкото човече не е способен да регулира топлообмена така добре, както при възрастните. Затова топлинните удари са много разпространени при децата.

Оттук следва, че трябва да защитим децата от вредното влияние на слънцето. Но нали то е крайно необходимо за формиране на витамин Д и цялата костна система? Освен това то притежава антибактериално действие, спомага за пълноценното формиране на имунната система, повишава настроението и дарява усмивки. Без слънчевите лъчи е невъзможно да си представим картината на щастливото детство. Затова е важно грамотно да защитим детето от слънчевите опасности, оставяйки само нужното и полезното.


Първи контакт

Въпросът "Кога можем да изведем детето на слънце?" вълнува много млади родители. Много е трудно да се направи избор между ползата, която носят слънчевите лъчи и вредата от тях. Препоръките на педиатрите са еднозначни.

През първата година от живота на детето трябва да се избягват преките слънчеви лъчи. Даже на сянка остава почти половината ултравиолет, затова децата трябва да се обличат в дрешки с дълги ръкави и широкополи шапки, за да се защити не само кожата, но и очите. Не забравяйте, че даже краткото излагане на открито слънце може силно да навреди.

През втората година също трябва да се избягва контактът със слънцето, но на сянка може да се носят дрешки с къси ръкави и панталонки. Ако слънцето е активно, високо (напр. в по-южните райони), то откритите участъци на тялото трябва да се намазват със слънцезащитен крем.


Децата се развиват различно

Даже и детето ви да е сред вундеркиндите, то все пак за развитието на физиологичните системи е нужно време. Затова чак на третата година може да бъде излагано без опасения на открито слънце. Задължително е раменете да бъдат покрити, лицето да е защитено от широкопола шапка, а откритите участъци на кожата - със слънцезащитен крем. За да "запознаете" кожата на детето със слънчевите лъчи, трябва да направите няколко слънчеви бани, започвайки по няколко минути дневно.

След няколко седмици организмът на детето ще се адаптира към новите условия, но даже сега общото време на пребиваване на слънце не трябва да превишава два часа дневно. Най-безопасните часове са сутрин, между 9 и 11 часа. В този период слънчевите лъчи просто се плъзгат по повърхността на земята, а плътната атмосфера частично поглъща ултравиолета. Между 11.30 и 16 часа пребиваването на слънце е опасно! Неговите лъчи попадат на земята под прав ъгъл и проникват в най-закритите ъгълчета. Раменете и носът стават първата тяхна жертва. Не забравяйте, че даже облаците пропускат до 75% от ултравиолетовите лъчи. След 16 часа разходките в слънчев ден не са така опасни и водят до куп приятни преживявания.


Слънцезащитна козметика за деца

За защита на откритите участъци на тялото от слънцето трябва да се използва крем с UV-филтри. Степента на активност се определя като SPF (слънцезащитен фактор). Той показва колко пъти се увеличава безопасното пребиваване на слънце след нанасянето на крема.

Кожата на децата е много чувствителна, без защита тя може да издържи на слънце не повече от 5-10 минути. Затова слънцезащитните средства за деца съдържат висок SPF - 15-20 и по-висок. Да предположим, че използвате средство с SPF 20. Това означава, че детето може безопасно да престои на слънце 5 мин Х 20 = 100 мин (тоест, около 2 часа).

  • Слънцезащитни средства с SPF20 (висока степен на защита)
Не винаги високият SPF означава безопасност за детето. Вреда могат да нанесат и самите ултравиолетови филтри. Към сегашния момент за най-безопасни са признати физическите UV-филтри. В съдържанието те са означени като цинков оксид (Zinc oxide, ZnO) или титанов диоксид (Titanium dioxide, TiO2). В състава на маслата такива филтри издържат няколко къпания в морето. След контакта с вода кожата трябва да се подсуши с хавлия (мократа кожа бързо изгаря). След това намажете отново слънцезащитен крем.

  • Слънцезащитни средства с SPF над 20 (много висока степен на защита)
Козметичните средства с много висок фактор (над 20) обикновено съдържат химически UV-филтри. Те осигуряват ефективна защита от слънцето, но често предизвикват раздразнения и алергии на нежната детска кожа. Освен това те трябва да се нанасят минимум 20-30 минути преди излагането на слънце. Такова е необходимото време, за да започнат да действат.

Полезни свойства на слънцезащитните средства придават такива съставки като алое вера, лайка (по-конкретно нейните активни съставки бисаболол и азулен), витамин Е, масло от жожоба и облепиха (ракитник). Те притежават овлажняващо, възстановяващо и антиоксидантно действие.


Какво да правим след това

След пребиваване на слънце детето трябва старателно да се изкъпе, за да се измият остатъците от слънцезащитното средство. След това кожата трябва да се подсуши и намаже чрез леки масажиращи движения с детски крем или специално средство за след слънчевата баня. То съдържа смекчаващи и успокояващи кожата компоненти.

Ако детето е изгоряло, добре е да охладите мястото с кисело мляко или парчета краставица, а след това да нанесете лечебен детски крем. Той ще отстрани възпаленията и ще помогне за възстановяването на клетките на кожата. Бъдете нащрек, ако детето капризничи, изпитва гадене, вдига висока температура - това са признаци на топлинен удар. В такъв случай ще трябва да се обърнете към лекар. Но да се надяваме, че спазвайки горните препоръки, няма да ви се наложи да търсите лекарска помощ.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 11:13 от Mamma