За бъдещите татковци

За щастие, в последно време мъжете започнаха по-съзнателно да се отнасят към създаването на семейство и към бащинството. Все по-често в женските консултации могат да се видят мъже, съпровождащи бременните си жени за преглед, все повече мъже избират да присъстват при появата на детето си на бял свят, много бащи прибират децата си от детската градина, играят с тях по детските площадки, посещават родителските срещи в училище и т. н. Безусловно, такова отношение на мъжа към семейството му може да изиграе само положителна роля във възпитанието на децата и в укрепването на отношенията между съпрузите.

На съвременния мъж днес не се гледа само като на главния финансов стожер на семейството, който периодично "прави дете" на жена си. Съвременният баща разбира и осъзнава, че детето му има нужда от неговото внимание още преди раждането, а не чак когато тръгне на училище и лошите оценки в бележника станат повод да прояви възпитателните си умения. В процеса на зараждане на новия живот участват двама души, затова може да се каже, че половината от това дете - това е неговият баща и то не само във външното сходство, но и в неговото здраве, наследствени особености и т. н. Мъжете, които го разбират, преживяват бременността и раждането заедно със своите жени. От такива бащи може да се чуе: "Ние си родихме момченце". В наши дни на мъжете се разрешава да присъстват при раждането на детето им и съществуват множество програми, които подготвят бащите за появата на бебето. Безспорно, активното участие, помощта и поддръжката за жената от страна на съпруга и по време на износването на детето и раждането му укрепват брака, мъжете стават не просто странични наблюдатели на ставащото с жена им, а главни действащи лица наред с тяхната съпруга. На такива бащи смело може да се поверят бебетата, докато майката си почива или е заета с домакинска работа. В такива моменти между детето и неговия баща се установява тесен контакт, те се учат да се разбират един друг. Това е особено важно както да детето, така и за неговия баща. По такъв начин, съвсем очевидно, планирането, износването, раждането и възпитанието на детето е грижа на съпружеската двойка, а не само на жената.

Осъзнаването като баща трябва да започне от този момент, в който съпрузите приемат решението, че е време в тяхната семейна двойка да се появи малкото човече. Затова мъжете са длъжни също така сериозно да се отнесат към планирането на бременността, както и жените. Естествено, износването и раждането на детето се прави от жената, но не трябва да забравяме, че половината от бъдещето на бебето се дължи на бащата. Главната цел на планираната бременност се дължи на това, че в момента на зачатието съпрузите трябва да са напълно уверени, че са направили всичко необходимо за появата на здраво и пълноценно дете. Планирането трябва да бъде насочено към изясняване на рисковите фактори и тяхното отстраняване, ако има такава възможност, т.е., преди зачеването и мъжът, и жената трябва да бъдат здрави, а организмите им - максимално подготвени за зачеването. Затова и мъжете, както и жените, се подлагат на ред изследвания за различни заболявания, при наличието на които лекарите назначава съответстващо лечение, засилват организма си с помощта на витамини, отказват се от вредни навици, като по този начин поемат своята част от отговорността за здравето на бъдещото дете.


Изследвания за мъжете при планирана бременност

В съвременния свят съществуват множество рискови фактори за репродуктивното здраве на мъжете:

• вируси
• възпалителни процеси, които може и да нямат външни прояви
• стрес
• недостатъчно сън
• алкохол
• тютюнопушене
• неправилно хранене
• застоял начин на живот и много други.


За мъжете е много важно да водят активен начин на живот, който да възпрепятства наднорменото тегло, атеросклерозата, нарушеното кръвообращение. Слабата физическа активност подпомага развитието на възпалителни процеси, така наречените "застойни" простатити. За съжаление, прекалено много мъже днес получават диагнозата варикоцеле - едно заболяване, което се получава вследствие на разширените вени на тестисите. То води до понижаване или цялостно отсъствие на способни за оплождане сперматозоиди. Развитието му може да започне след прегряване на тестисите, затова лекарите не препоръчват на мъжете, които планират бременност, да посещават сауни и горещи басейни. Отрицателно влияние на качеството на спермата оказват и тесните панталони.

При планиране на бременността мъжете могат да преминат през изследвания, назначени от лекар-уролог или андролог. Като начало може да се направи спермограма, която да покаже способността на сперматозоидите за оплождане. Освен това, мъжете трябва да дадат данни за анализ относно налични инфекциозни и възпалителни заболявания, кръвна група и резус-фактор. При необходимост може да се назначат допълнителни изследвания при други специалисти. По такъв начин мъжът, който заедно с жена си активно участва в планирането на бременността, дава своя безценен принос за здравето на своето дете.Image: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Image: Andrew Taylor / dreamstime.com

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 13:07 от Mamma