Важно ли е реномето на университета, който сме завършили?

• 3 674
  • 20
  •   1
Отговори
Имам едно питане: Важно ли е реномето на университета, който сме завършили, при намирането на работа, или е важна специалността. Например специалност стопанско управление в елитен университет, и стопанско управление в университет с по-нисък рейтинг.
И попринцип кое се гледа повече според вас - къде си завършил бакалавъра или магистъра (ако има такъв)?
Ще се радвам да чуя мнението ви!

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:52 от bubanka

# 1
  • София
За мен е важно. Когато ми се случва да набирам хора, гледам и образованието (бакалавърската степен къде е придобита). Разбира се, професионалният опит също има значение, но докато се набере такъв, се гледа образованието.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1340491

# 2
Категорично университетът тежи.

# 3
Някъде тежи, някъде въобще не гледат нищо от списъка с учебните заведения - интересува ги опитът, а не хартийката. Работя не по специалността си, взеха ме заради уменията, да поискат копието от дипломата ми се сетиха след половин година, след някаква проверка.

# 4
Зависи кой е университетът, зависи от специалностра, зависи дали имаш стаж (или участия в състезания). При равни други условия реномираният университет тежи. При наличие на някакво практическо прилагане на наученото някъде (трудов стаж, успешно университетски състезания, доброволчески инициативи) тежи опитът.
Накратко, ако не смяташ да почваш работа в трети курс, по-добре натисни за по-реномиран университет.

# 5
Според мен е важно.

# 6
Да, важно е.

# 7
Университета е от значение, когато нямаш опит по специалността до момента и за първи път ще започваш кариерата си път.
Тогава биха гледали подробно дипломата дори оценки.
За мен беше важно да имам магистратура и я завърших. Смятам, че тази степен ми дава предимство пред някои с по-ниска образование
Специалността ми е такава, че къде си завършил висшето си  не е от значение.  За предпочитане е това да е в УНСС.  Евентуално Свищов или Икономическия Варна.  Хубаво е да си учил преди това в икономически техникум. Не съм завършила нито един от тези  университети,нито техникум и не ми е пречело да се реализирам. Всяка специалност е различна. Лично аз учех задочно и започнах работа по специалността си още в бакалавър. До завършването на магистратурата си вече имам достатъчно стаж. За мен най-доброто е ако може да се работи и учи едновременно, но пак зависи от специалността. Ако смяташ просто да учиш 5-6 години и да не работиш то избери задължително по-добрия по рейтинг университет и наблегни  над оценките.
Успех.

# 8
Според мен е важно, по скоро в зависимост от специалността. Както са написали по-горе, по-добре е да си учил/а икономическа специалност в икономически насочен университет (УНСС например), а не в някой, който между другото предлага и такава специалност. Понеже в УНСС например, като учиш икономика, учиш и чужд език с такава насоченост, което е плюс.
Така че университетът има значение, понеже на всички е ясно как се влиза в по-малките и как в по-реномираните. Аз например за УНСС съм държала 4 изпита плюс матури. Simple Smile

# 9
Обръщам внимание кой е университетът когато гледам CV-то. Ако е някой университет, който се слави с лесно завършване и плащаме за изпит не го смятам за огромен плюс. В сферата, която работя не е и толкова важно де. Ако някой ме впечатли с характер и поведение, има някаква подготовка и опит, ще му дам шанс, ако в този момент мога да си позволя да отделя повече време за обучение. Иначе и 5 дипломи от университет в Рим не могат да ме накарат да взема някой, който виждам, че не е за нас.

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 14:58 от Fairytale11

# 10
Ако търся човек с конкретен опит, гледам това и задавам конкретни въпроси. За джуниър позиция, поглеждам образованието, но за мен е важно и как ще усетя човека. Не се занимавам лично със стартиращи кадри и тяхното обучение, обаче ми е важно как ще се впишат в екипа.

# 11
Рейтинг се гледа на университети в чужбина. В България гледат дали си завършил стандартните училища дето се влиза с изпит или онези дето си плащаш за дипломата. Специалността естествено се гледа, нали трябва да имаш някакъв набор от знания. Някакви конкретни планове ли имаш? Като говориш за стопанско управление ми звучи че се целиш някъде за висш мениджмънт, там е колкото повече толкова повече. Откъде ти е магистратурата е най-важно, но все пак трябва да избуташ един добър бакалавър преди това за да те приемат на добро място магистратура след това, те нещата са навързани.

# 12
Въпросът е много обширен и съответно има много нюанси.
Има специалности, които се предлагат в много малък брой университети (напр. строителство, медицина) и други, които ги има почти навсякъде (напр. икономика, право).
Другото, което прави въпросът обширен, е че зависи и къде ще кандидатствате за работа. Първо, в големите градове има много повече кандидати и вероятно там "по-престижните" университети може да тежат. В по-малките градове, където има недостиг на хора, може просто да гледат има ли диплома или не. Да не говорим пък например за градове като Бургас, Варна, Русе, които са на другия край на България в сравнение със София и където например за икономика няма как да има толкова много хора, които са учили в УНСС.
Когато човек има бакалавър и магистър би трябвало да тежи повече от бакалавър само. Но това пак се отнася за кандидати без опит. Например бакалавър с опит може да бъде предпочетен пред магистър без опит.
Отделно, че за дадени професии е необходимо висше образование заради законово изискване, а за други може да се мине само и със средно.
За мен няма едностранен отговор на въпроса, освен ако не се сподели повече конкретика.

# 13
Ми важно е, ние от нашия универистет приемахме, че който не е приет в него, отива в другия (за строителство става въпрос), така че си е малко и до самочувствие.

# 14
Стара тема, но ще пиша, може да има полза за авторката .
Не съм проверявала скоро, но Софийския Университет беше на 1200 място в световен мащаб от 1600 общо.
 Та ,ако си завършил някой дето е в първите сто, определено ще ти дам предимство, дори и без опит.
Зависи от специалността и работата, но казвам най-общо, че реномето е важно.
Ако избираш между Софийски и Варненски Университет,  не мисля, че е голяма разлика.
Но ,ако избираш между Софийски и Чикагски Университет , голяма е.

Общи условия

Активация на акаунт