Важно ли е реномето на университета, който сме завършили?

• 3 672
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
Не съм проверявала скоро, но Софийския Университет беше на 1200 място в световен мащаб от 1600 общо.
 Та ,ако си завършил някой дето е в първите сто, определено ще ти дам предимство, дори и без опит.
Тази цифра не е толкова зле, колкото изглежда. Да, вероятно за работа в друга държава ако има кандидат от Харвард и от СУ ще натежи класацията, но все пак се взема предвид и фактът, че си завършил университет номер 1 в своята страна и не си в по-неблагоприятна позиция само защото си се родил там и не си имал възможност да се изучиш в чужбина. Отделен е въпросът, че ако става дума за работно място за което се редят и кандидати от Харвард, то определено ще има и други критерии освен това къде ти е подпечатана дипломата.

# 16
Права си, въпроса е за реномето, но дали на местна почва или в Европейски/световен мащаб , не е ясно.

# 17
Обръщам внимание кой е университетът когато гледам CV-то. Ако е някой университет, който се слави с лесно завършване и плащаме за изпит не го смятам за огромен плюс. В сферата, която работя не е и толкова важно де. Ако някой ме впечатли с характер и поведение, има някаква подготовка и опит, ще му дам шанс, ако в този момент мога да си позволя да отделя повече време за обучение. Иначе и 5 дипломи от университет в Рим не могат да ме накарат да взема някой, който виждам, че не е за нас.
Съмнявам се да върнете човек с диплома от УНСС или Свищов, които са двата топа за икономически специалности в България и за двата се говори, че се плаща за изпитите.
На мен ми е интересно обаче как това плащане все се случва на братовчеда, на позната, на едно момиче, дето беше от другата гимназия, абе като цяло все някакви други хорица са некадърните и се мъчат да минат изпитите по втория начин, само нашият разказвач е ученолюбив и всяка сесия я е изкарал с безсънни нощи в четене, но пък е чувал десетки и стотици истории как някой друг си бил платил.

# 18
  • София
Аз съм завършила УНСС и не съм си плащала изпитите. По мое време върнаха устните изпити, за да се проверява теоретичната подготовка, освен писмените със задачите. Отделно ние бяхме и първите със задължителен държавен изпит, независимо от успеха. И тогава УНСС се славеше като лесен университет, но е факт, че с наученото там си изкарвам хляба 20 години по-късно. И до ден днешен мога да разпиша формулите и да ги обясня какво означават, а да не ползвам готовата екселска функция.
Все пак зависи и от това с какво желание учи човек, защото никой не може зорлем да те обучи.

# 19
Определено е от значение в кой университет си завършил и какво е неговото реноме. Затова хората, които искат да учат висше в университет, трябва много добре да разучат чий университет има добро реноме.

# 20
Не, за повечето специалности няма значение.
Работодателят не гледа дипломата, а гледа какво можеш.
Мед.специалисти и без това са кът. Лекари и сестри се наемат навсякъде примерно.
Сега за икономиките е друго, бройката завършващи е огромна, тук може и да погледат тук там диплома, квалификации..

Общи условия

Активация на акаунт