Защо се разпада българското семейство?

• 24 292
  • 956
  •   2
Отговори
# 825
Темата не беше ли за разпада на семейството, а не за това кой как е родил, каква е тенденцията при раждаемостта и състоянието на болниците ?

# 826
  • София
"
Скрит текст:
Ако се доверим на числата, човек би си помислил, че родната система за детско и майчино здравеопазване е свършила дяволски добра работа. "That’s what we call playing with the statistics (ето това наричаме игра със статистиката)", коментира обаче Марви Олинен, преподавател по акушерство в Кралския колеж в Лондон и председател на Европейската асоциация на акушерките. И обяснява как можем да постигнем чудесни резултати, без да вложим и единица труд, разходи и мисъл в реални промени в системата: "Във Великобритания, където работя, прагът на жизнеспособност за едно новородено бебе е то да е родено най-рано в 24-а гестационна седмица, в много европейски страни е 22-а. При вас преди година този критерий е бил завишен на 26 седмици.
Крайният резултат е, че десетки преждевременно родени бебета не са били "отчетени" като човешки същества, които са се родили, живели са няколко часа на този свят и са починали, а са били записани като абортен плод. "Числата сами по себе си не са най-важното. В България имате най-високата неонатална смъртност в Европа"
вестник Капитал

Изобщо,  не желая за задълбавам в темата.  Нито пък да се ровя, и за доказвам нещо в тази насока. Написах отговор на мнение което за мен не е истина. Аз родих и изгледах две деца в тази ужасна държава, и с тези психопатни медици. И, за миг не съм се усъмнила, че са некомпетентни, лоши, и непрофесионалисти. Беше грозно от страна на Невена за разказва с подробности случки в които не е участвала или присъствала.  И, тук имаме избор. Ако искаш раждаш безплатно и лежиш с ромките в една стая. Ако искаш екстри  си плащаш.

# 827
Изобщо,  не желая за задълбавам в темата.  Нито пък да се ровя, и за доказвам нещо в тази насока. Написах отговор на мнение което за мен не е истина. Аз родих и изгледах две деца в тази ужасна държава, и с тези психопатни медици. И, за миг не съм се усъмнила, че са некомпетентни, лоши, и непрофесионалисти. Беше грозно от страна на Невена за разказва с подробности случки в които не е участвала или присъствала.  И, тук имаме избор. Ако искаш раждаш безплатно и лежиш с ромките в една стая. Ако искаш екстри  си плащаш.
Лекарите банално ги няма. Особено около празници и отпускарски периоди. В болници от ранга на Пирогов и Окръжна. За провинцията като цяло, даже не искам да отварям дума. Имам пряк и много личен опит с Враца, Стара Загора, Ямбол и т.н. Санитарите и медицинските сестри недостигат още повече и работят при нечовешки условия за мизерни заплати. Резултатът не е мило, внимателно отношение и липса на грешки. Отделно, системата въобще не е проектирана да помага на тях или на пациентите. Това въжи с пълна сила и за платените болници, в някои от които се разчита главно на ангария от току-що завършили медици, които са там за да се учат.
Деца раждат и отглеждат и в Сомалия и в Конго и в Сирия. И там си харесват лекарите (когато се докопат до тях).
Нито това е въпросът, нито това е темата, но не е нужно да се нарича черното бяло.

ПС Въпреки разпространеното мнение, мъжете никак не държим да си го върнем на жените за казармата с условията в родилното.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 09:51 от Ezhko

# 828
  • София
Нямам наблюдения за провинцията. Само за София. И, в Пирогов съм получавала компетентна и професионална помощ, в събота вечер дори. Но, това което нищиме е въпрос на цялостна здравна политика. Много от нещата са така,  а много са и преувеличени или не вярни.

# 829
  • Далечният изток
Защо не си направите тема, ако такава няма, за бг здравеопазване?

# 830
Много глупости сте изписали относно здравеопазването тук. Жена ми роди и двата пъти в държавна болница, отношението към нея беше супер, лекарите професионалисти (млади при това), отделенията бяха супер поддържани. Тук сте постнали снимка на Окръжна болница в Пловдив от към кръвния център, крилото, което не е завършено и изоставено в разруха. Такива мизерии няма там, факт е, че не е лукс (в частните болници нивото е много по-високо), но не е и чак такава мизерия.
За западното здравеопазване, моя позната в Германия така и причиниха аборт заради немарливо отношение на гинеколога и. Точно тази категория като нея - емигранти-бачкатори ги третират като под-човеци и никой не е*ава много да се занимава с тях. По-доброто здравеопазване е скъпо и непосилно за много, да не говорим, че преглед при специалист може да отнеме месеци както са ми казвали.
Така че аман от неуспешни емигранти, които се надъхват по този начин, че не са се прекарали здраво се емиграцията си.

# 831
Маркито, най-добрата лъжа е тая, в която има известна доза истина. Някои за повечко драматизъм са способни всякакви небивалици да надрънкат. Не забравяй, че една част от „чужденците” страдат от мания за превъзходство, за тях е въпрос на чест да оплюят всичко българско и не им е проблем да изопачават фактите, където се наложи.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 11:09 от +-123

# 832
Чета и съм потресена, истина е че има лекари и <лекари>,но всички да се слагат под общ знаменател не бива,колкото и да са некадърни според вас,те стояха без да се прибират при семействата си,по време на големия пик на пандемията.
В Италия те записват бременна ,едва когато минеш 12 седмица,имам само една приятелка беше бременна тук и получи кървене в 7 седмица,е прецениха да оставят организма да изхвърли плода,не знам дали е само при нея,други наблюдения нямам.На седмица веднъж  по новините се съобщава за починали родилка и бебе.не вярвам във Франция да няма такива случай.
Тук в Италия има педиатри които отказват преглед на бебета и деца без предварителен тест за ковид,нима в България някой педиатър го прави?
Аз си правя в България и зъбите и прегледите,защото получавам адекватно лечение ,и най вече не ме пращат на 80 километра от вкъщи на гинеколог и не чакам два месеца за преглед....

# 833
За последен път пиша по този въпрос, за да не цапам темата:
- Живея в България от рождение, с много и доста дълги прекъсвания.
- И двамата ми сина са родени в Букурещ (поради несравнимо по-добрите условия в АГ болниците там), но от 3 и 5 годишна възраст до сега / пълнолетието живеят/живя в България
- За съжаление, по различни причини имам доста опит с болниците в София, Благоевград, Враца, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Враца, Панагюрище, Чирпан. Както и с такива в Германия, Великобритания, Хонг Конг, Гърция, Швеция, Русия. Такава мизерия каквато представлява българското здравеопазване съм виждал само в руската дълбока провинция. Свестни лекари се намират във всяка една държава (ние не правим изключение), но при нас същите са крайно недостатъчно, а системата ни е пълен бардак. Очевидно и доказуемо за всеки, който е виждал на живо нещо различно от нея.
- Да, частните ни зъболекари са много по-добра опция от тези, които са достъпни за обикновения човек на запад. Има и други малки ниши, където сме ок. Като цяло обаче - много сме зле.
- Дори да допуснем, че аз съм необективен, цитираните вестници, статистики и мнения на специалисти не са.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 11:27 от Ezhko

# 834
Ежко, ти темата достатъчно я оцапа! Една лъжа не става истина, защото си я повторил сто пъти, ама ти си вярвай!

# 835
Пак генерализации!  Joy

# 836
Да постнеш изоставеното крило на Окръжна болница Пловдив като пример за състоянието на бг здравеопазването е възможно само по две причини- или явна манипулация, или хал хабер да си нямаш за какво става въпрос. Само долу под това крило в кръвния център и в спешното отделение нещата са доста далече от мизерия, макар и също далече от лукс. Факт е, че разни общински болници по разни градчета из дълбоката провинция тънат в истинска мизерия, но там причината е друга- биват държани по политически причини без никакъв друг смисъл- нямат кадри, нямат условия, нямат и техника. Проблема би се решил по друг начин- спешен център + клиника за по леките случаи, защото и без това нормален човек не би отишъл там да се лекува от нещо сериозно. Не съм толкова голям специалист и слава богу не ми се е наложило да обикалям болници, но това, което съм виждал е много далече от цитираните примери, както и западното здравеопазване не е толкова възвишено.

# 837
  • MI
Може и да се сбиете за повече драматизъм, паатрЕоти и невъзвращенци. Joy Че Невена леко преувеличава е ясно, но и останалите не си поплюват.
Камелия, като родиш в Италия пиши пак. Аз родих тук, с проблемно забременяване, задържан аборт преди това и леко недоносено дете. Мога само прекрасни неща да кажа за лекарите и сестрите в този дълъг и нелек път. Включително с помощ за кърмене и среща с психолог, съвсем безплатно в държавна болница, никога никой не ми е повишил тон, правили са ми всички възможни изследвания, следена съм от ден 1, заради рисковата бременност, въпреки че за консултация те записват от 13та седмица. Та наизуст няма смисъл да се говори, сигурно и аз трябваше да се сърдя на лекарите че първия път не беше успешна бременността, нищо че реално в тези седмици наистина почти нищо не може да се направи и голяма част от жените са минали през това. Rolling Eyes Имам и в България много приятелки родили без проблем, единствената разлика е че бяха потресени как ще раждам в държавна болница без избор на екип и т.н.

# 838
Не ща да раждам...Grinning ни ми е зор на кой му се разпаднало семейството....кат нямаш акъл, ще ти се разпадне, кат си налягаш парцалите, работиш и се раздаваш, няма да ти се разпадне...

# 839
Темата не беше ли за разпада на семейството, а не за това кой как е родил, каква е тенденцията при раждаемостта и състоянието на болниците ?
Та да си дойдем на темата, предлагам аз.
Разпад на семейството: мисля, че очевидно все по-малко хора са заинтересовани изобщо да създават семейство. Преди години се запознах с един швед по служба, той ни разказа, че в тяхната държава почти никой не се жени. Беше към 95-та, ние със запазен соц.морал, явно сме се ококорили, защото допълни, че той самият се е оженил за жена си, но защото така е решил, а не защото е трябвало.

Мисля си, че ако се развива законодателството, така че да се защитават интересите на децата и на този от родителите, който ги отглежда, тогава май наистина няма да има нужда от институцията брак.
В момента в България едва ли е точно така и една жена, ако има акъл, ще гледа да има брак, ако ще ражда.

Общи условия

Активация на акаунт