Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 32

• 27 593
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Гълъб - министър Grinning
Милор - младеж
Фанагория - млада девойка

# 631
Естер  е свързано с празника Пирум.
Историята накратко е,че еврейско момиче се жени за персийския крал Ахасвер,но слуша чичо си и се представя с персийското име Естер (от персийското stara,което се превежда звезда),а не с еврейското си Хадеса/Адеса.Тя разбира плана на кралския съветник Аман за унищожението на еврейското население.Рискувайки живота си тя спасява сънародниците си.

Назад някой споменава,че Авив означава житен клас и ,че така се именува първия месец от еврейския календар.
 Много е вероятно на древен иврит да е така,но в момента авив е пролет.Тел Авив се превежда пролетен хълм.
Но пак казвам,защото не съм запозната,че е много вероятно в Библията да е златен клас и с еволюцията на езика да е стигнало до пролет.
С календарът е по-сложно и отново може да е така в библията и Авив да е споменат като първия месец. По-сложно,защото в Израел се използват два календара -  лунно-слънчев по който се определят празниците и граждански. В момента в никой от двата календара няма месец с името Авив.
Авив също се споменава в Тората,но не като първи месец,а като първото тримесичие,като сезон. Нисан е първия месец от Авив по лунния календар.

# 632
Софи-Анжела

Глория-Никол

Джани Джанев (м.)

Симон (ж.), също съм го срещала като мъжко при арменец.

# 633
Имахме момиче Джани в училище, но беше съкратено от Джанан.

# 634
  • София
Ранчо - млад мъж Grinning

# 635
За месец авив прочетох тук: http://www.wco.ru/biblio/books/angday/Main.htm - мъжки имена, буква А. Съществува православен светец с името Авив, затова присъства и в православния календар. Възможно е да има грешка относно значението на конкретното име в този именник, не зная.

# 636
Стана ми интересно, вчера на гробищата видях надгробен камък на баба на 87 години - Жанет. Мислех, че по онова време е било общо взето по списък стотина имена, и не може да кръщаваш с такива модерни имена.

# 637
  • Пловдив
Списъкът беше по социалистическо, 87-годишната баба е родена преди това, можело е да я пишат както си искат.

# 638
В мое село имаме баба Мери Simple Smile

# 639
Скоро ми попадна класация на топ100 HR-и в България и ми направи впечатление, че почти всички бяха с много красиви имена. Ето списък на тези, които са интересни и непопулярни.
Женски:
Агнеса
Антоана (до сега съм срещала само вариант Антоанета)
Ахинора
Вилиана
Жулиет
Клаудия
Латинка
Мадлен
Мари
Методия
Натали
Невина
Ники
Петра
Поликсения
Рамона
Роксана
Ромина
Ростислава
Сара
Савина
Северина
Сия
Юлка
Юра
Ягодина

Само Юлка и Юра не ми харесват. Имаше и една Гиги с българска фамилия, но предполагам, че това не е пълното име, а умалително от Гергана или нещо подобно. От тоя списък си направих извода, че жена с красиво име е много вероятно да си намери работа като HR-специалист. Останалите традиционни имена в списъка също бяха от по-красивите такива. Simple Smile
Скрит текст:
Работата ми няма общо с HR, да не си помисли някой, че за това изказвам суперлативи за имената им.

Мъжки:
Богослав
Никифор
Славей
Чудомир

# 640
Да, точно така - списъкът беше по социалистическо време. Когато съм се раждала, в родителното отделение са дали на майка ми книжка с имена, от които може да избира.

А преди това, когато сме били монархия, в България са се срещали много западноевропейски имена - някои от имената на монарсите и семействата им са такива, а и заради широките контакти със западния свят тогава.

# 641
За месец авив прочетох тук: http://www.wco.ru/biblio/books/angday/Main.htm - мъжки имена, буква А. Съществува православен светец с името Авив, затова присъства и в православния календар. Възможно е да има грешка относно значението на конкретното име в този именник, не зная.
Може.
Аз съм го написала,че е възможно някъде да е споменато точно както си обяснила (както и в предишния пост когато беше обяснено за Авив),но от съвременна гледна точка авив е пролет и няма месец с това име.
Ето съвременен календар с месеците.
Скрит текст:

Днес по лунния календар в 17 Ав 5781
При евреите Авив е унисекс име,става за момче и момиче.

# 642
  • Най-красивата страна
Преди Освобождението у нас са се срещали и типично гръцки имена-Атина,Поликсения,Ефросина..
А след това и западни.
Имам снимки на баба ми и съученичките и от Девическата гимназия в нашия град.
Почти всичките са носили имена,които са модерни и сега.
Анна,Магдалена,Елеонора,Катерина,Сияна...Баба ми се казваше Кристина.

Чувала съм за онзи списък от социализма.
И майка ми е избирала от там.
Звучи гадно да има ограничения,обаче не е имало извращения ,като Пенислав например.
Защото на днешно време не малко деца носят ужасни имена и отнасят подигравки.
А сещате ли се за Кикаха?

# 643
Галилей, м. на около 60-70

# 644
Из Фейсбук вече има нов вариант на "Светльо на дядо му Ламби" - Аспартам на дядо му Захари Joy

Общи условия

Активация на акаунт