Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 46 918
  • 778
  •   1
Отговори
# 375
  • Седмото небе
Ако имате 12т без точките за поредността на желанията, то детето наистина влиза от раз. Не виждам никаква драма. Да му мислят родителите, които нямат преференции, а кандидатстват със стандартните точки.
Благодаря за инфото. Такова предимство/преференции не пожелавам никому. И все пак стискам палци за влизане и на всички други, и максимално удовлетворени желания.
Мама Саня, благодаря. Там ще следя!

# 376
То някои нарочно се пишат "самотни" при раждането, за да ползват преференциални точки за градина.

12 точки е ок, ние сме с толкова, без допълнителни. Това са ви общите точки или тези без преференциалните за самотен родител?

# 377
  • Beyond the stars
То някои нарочно се пишат "самотни" при раждането, за да ползват преференциални точки за градина.

12 точки е ок, ние сме с толкова, без допълнителни. Това са ви общите точки или тези без преференциалните за самотен родител?

По скоро тези без преференции за първо/второ желание.

# 378
Дами (и господа, ако има), споделям една подписка с искане детските градини да не бъдат безплатни, а да са качествени и достъпни за всички. Досега е подписана от над 1000 души. Не знам дали някой би ни чул, но не пречи да опитаме:

https://www.peticiq.com/349392?u=618075

# 379
Абсолютно се присъединявам и подписах петицията. Недоумявам как има родители, които са съгласни с това децата да не бъдат обгрижвани с достатъчно персонал. Качеството на храна е пропорционално на таксата. Не на последно място: родители, които плащат по принуда за частни ясли и градини на фона но 0 лева. Нека има хора, които да ползват преференции, ако са в затруднено положение(самотни родители и т.н.), но всички-масово безплатна градина, безплатна ясла, при положение, че...да не продължавам...никога не съм била съгласна.

# 380
Аз се питах какво ще стане с отсъствията, когато яслите и градините станат безплатни.
Ще имаме пак 30 дни по домашни причини, но дали ще ни изискват медицински бележки за останалите дни? В момента дните, които не можем да извиним, си ги плащаме. А как е предвидено да бъде след като станат безплатни? Ще изключват деца, които имат неизвинени ли?

# 381
  • СОФИЯ
Не могат да изключват деца. Няма основание или поне аз не знам такова.

# 382
Подписах петицията и аз, защото ми писна от популистки глупости, вместо реална оценка на проблемите и работа за отстраняването им.
Надали изобщо Таласъмче ще се класира за държавна ясла/градина в София (събира 13 точки по настоящите критерии, но така са още хиляди деца за София), но това не означава, че всяка бесна простотия, звучаща добре от трибуната трябва да се толерира.

# 383
  • София
Преди една година, без петиция, просто споделих същото мислене ме изадоха в темата. Радвам се че вече има по-сериозна кампания.

# 384
За мен големият проблем отново не са парите. Аз лично съм за вдигане на таксите и то минимум двойно, за да се премахне тоя безумен фонд родител. Но проблемите за нещастие са много по-дълбоки от таксите и докато не се спре назначаването на мед. сестри и изобщо застаряващ персонал, да се посменят директори, да се вкарат камери навсякъде, докато не почнат обучения на всички, работещи в градини и ясли как да се общува с малко дете с уважение, не виждам как ще настъпи качествена промяна. Това означава цялостна реформа сред заведенията, отговарящи за децата от 10 месеца до 3 години, преразглеждане на приоритетите и политиките там, а не виждам за момента някакво върло желание за това.

# 385
  • София
Гласувах и аз ,не е честно просто.Когато детето ми посещаваше частна градина имаше уж някаква помощ от общината ,за това ,че не е прието детето в общинска градина ,но с хилядите условия и срокове и не знам си още какво,тоест помощ никаква.Редно е да се помисли и за тези родители,които нямат късмета децата им да посещават общинска градина или ясла .Пък и както знаем безплатен обяд.Тази такса ще махнат,друга такса ще завишат,не вярвам да са на загуба за доброто на родителите или децата .

# 386
Няма достатъчно мотивирани млади хора, които да поемат децата ни. Няма мед.сестри, няма учители. И проблемът е в цялата образователна система.
Не разбирам какъв е напълно смисълът на тази петиция. Парите от такси не остават в градината, а от друга страна са малък процент приход, но се замислете  извън София, където няма проблем с местата и където заплатите са минимални, тези спестени 60 лв ще значат много за някое семейство.

# 387
Извън София таксите не са 60 лв.
Таксата е решение на съответната Община.

# 388
Подкрепям! Само остри думи имам аз за това решение за безплатните детски градини. Нищо добро нямам за казване и за организацията в София, където проблемът с приемането в ясла и градина е особено болезнен. Само ще се създаде напрежение между спечелилите от лотарията с приема и неспечелилите. Няма да реши един от основните проблеми на родителите в града, който не е в 60те лева такса, а в наличието на места в РАЙОНИТЕ на живеене или работа. В общини като Нови Искър и Кремиковци винаги има места, но достъпни липсват в офисните и жилищните квартали.
Да не говорим колко е безумно зонирането по общини, а не по райони на живеене - една улица те дели от градината в съседната община, където има място, но не получаваш точка, защото някой някога така е решил да нареже картата на града.

# 389
Наистина проблемът е в местата, не в таксата.
Ние живеем в близост до 3 ясли, едната обаче в друг район. За мое съжаление двете ясли в моя район са и единствените и съответно не сме приети. Едното ОДЗ е непосредствено до нас и редовно пътят ни покрай него, но с голямата дъщеря се падаше в друг район и не ни приеха, дъщеря ми от малка все пита защо не ме приеха тук и пътуваме с метрото - вярно 10-15 минути, но... Реших и да учи в Центъра, за да е с децата от детската заедно....
За мое съжаление и с малката няма да влезем, обаче вече няма точка за месторабота и в Центъра също няма да стане. Живот и здраве ще сме абсурден случай - до нас строят градина, но е в друг район. В близост имаме четири градини, яслите са три, но сме извън системата. Миналата година на жребия само големи числа теглихме, за тази съм скептично настроена....

Общи условия

Активация на акаунт