Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 46 931
  • 778
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
Все пак е добре да се помисли по-рано и за адреса на детето, с който се класира от 2 група и за училище.

Има ли такав връзка между районът на градина и после районът на училищено ?
За училище се кандидатства с адрес на детето, а не с адрес на родител.

# 406
Ако някоя майка е в хипотеза с настоящ и постоянен адрес, да провери навреме дали адресът на детето е там, където трябва да се води. Защото при нас се оказа, че са сложили настоящият адрес на детето на моя постоянен, а не настоящ. И за първи клас щяхме да увиснем. И въпреки че грешката е човешка, няма как адрес да се промени със задна дата. Разбрах го съвсем случайно - заиграх се с електронните услуги и реших да извадя удостоверение за настоящ адрес на щерката, ей така да видя дали мога да извадя документ от разстояние, не че ми трябваше.

# 407
Защо да е грешка? За регистрация по настоящ адрес, нали се подават документи, а не става автоматично. Тоест, ако не сте предприели стъпки по регистрация на настоящ адрес на детето, то това, че Вие имате настоящ адрес, различен от постоянния Ви, не означава, че автоматично и неговият ще стане този.

# 408
  • София
Защо да е грешка? За регистрация по настоящ адрес, нали се подават документи, а не става автоматично. Тоест, ако не сте предприели стъпки по регистрация на настоящ адрес на детето, то това, че Вие имате настоящ адрес, различен от постоянния Ви, не означава, че автоматично и неговият ще стане този.
По принцип по закон служителката, която е сменила настоящия адрес на майката е била длъжна да смени и настоящия адрес на детето, детето винаги върви с майката. Казвам го, защото три пъти сменях настоящ адрес, винаги казваха, пе променят и този на децата и ми издаваха документ и за тях, без да съм искала дори.

# 409
  • Sofia
Зависи от служителите. Не всеки го прави и после има неприятно изненадани родители.

# 410
Детето се записва винаги на адреса на майката само при раждането. След това ако се правят промени задължително се пита за детето, то не е придатък на майка си. Отделно че има деца неживеещи с майка си.

# 411
  • Beyond the stars
Детето се записва винаги на адреса на майката само при раждането. След това ако се правят промени задължително се пита за детето, то не е придатък на майка си. Отделно че има деца неживеещи с майка си.

Абсолютно. Добра воля на служителките е да напомнят за това, но не е задължение. Както и при промяна на постоянен адрес не се променя автоматично настоящия, също е хубаво да се внимава.

# 412
Грешка е, защото настоящият ми адрес е от преди раждането на детето. И по закон то трябваше да е записано с постоянен и настоящ адрес, които да съвпадат с моите. В конкретния случай бяха създали два адреса на детето - постоянен и настоящ, но на един същ адрес (постоянния). И понеже и друго случаи има при записването на децата в училище, когато е замесен настоящ адрес или са сменяни адреси плюс човешки фактор, който въвежда въпросните адреси, аз лично съветвам, да се уверите навреме, че всичко е точно. Ако не го бях направила, детето нямаше да събере 3 години уседналост, нищо че ние живеем по настоящ адрес от 15 години. Щеше да се води, че не е живяла при нас и толкова.

# 413
Определено проверявайте. Аз съвсем случайно разбрах,че постоянния адрес на дъщеря ми не е сменен. Сменихме го с баща и в общината,издадоха и удостоверение и всичко точно. И няколко месеца по-късно разбрах,че все пак не е сменен. Обратно в общината,доказах им че адреса е бил за смяна (че те отказаха да ми повярват) и ходиха в архив да търсят документите и пак на ново го пуснаха. Така че определено проверявайте.

# 414
Как се броят 3+ години на уседналост за 1ви клас?

От дата на записване на новия адрес до дата на кандидатстване за 1ви клас (напр. при прием 2022/23 - класиране пролетта на 2022 - броят се 36 месеца от датата на класирането? или от датата на тръгване на училище на 15ти септември?
ИЛИ
От година до година (напр. последната смяна на адреса трябва да е до 31.12.2021г. за прием пролетта на 2024г за учебната година 2024/2025)?

# 415
  • Beyond the stars
Би трябвало да са години по аналогия с класирането в градините. Не знам всъщност дали има официално тълкувание, но в детските градини проверката на данните се извършваше към година само.

# 416
  • София
Как се броят 3+ години на уседналост за 1ви клас?

От дата на записване на новия адрес до дата на кандидатстване за 1ви клас (напр. при прием 2022/23 - класиране пролетта на 2022 - броят се 36 месеца от датата на класирането? или от датата на тръгване на училище на 15ти септември?
ИЛИ
От година до година (напр. последната смяна на адреса трябва да е до 31.12.2021г. за прием пролетта на 2024г за учебната година 2024/2025)?
Преценява се спрямо датата на подреждане на кандидатурите/желанията в електронната системата.
Според сега действащата система за прием се искат "над 3 години преди подаване на заявлението" (под подаване на заявлението се има предвид датата на кандидатстване, а не на класиране/записване). Утре Столичният общински съвет би трябвало да гласува новата наредба за прием, в която формулировката е: "над 3 години преди подаване на заявлението (заявяването на кандидатура/ кандидатури) в Системата".
P.S.: Има отделна тема за кандидатстване в първи клас на столичните училища: https://www.bg-mamma.com/?topic=1342389

# 417
Извинявам се, но да попитам отново нещо свързано с приема в 1ви клас. Адресът, с който детето кандидатства е настоящ или постоянен?

# 418
  • Sofia
Извинявам се, но да попитам отново нещо свързано с приема в 1ви клас. Адресът, с който детето кандидатства е настоящ или постоянен?
Вие решавате кой адрес. Няма значение кой от двата ще изберете. Гледа се уседналост, а не вид адрес.

# 419
  • София
Въвеждате и двата адреса в системата и тя автоматично преценява кой адрес е по-благоприятен за детето за всяко конкретно училище от желанията на детето и дава на детето група/точки според по-благоприятния адрес. Примерно ако имате постоянен адрес в Люлин и настоящ в Младост и сте посочили като първо желание училището, към което е зачислен вашия адрес в Младост, системата автоматично ще ползва при определяне на групата настоящия ви адрес в Младост и уседналостта на него. Ако следващото второ желание ви е районното училище в Люлин, системата автоматично ще ползва за определяне на групата постоянния ви адрес в Люлин, защото за конкретното училище той е по-благоприятен (ще ви постави в по-добра група).

Общи условия

Активация на акаунт