Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 087
  • 778
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Цитат
На 16.05.2022 г., в Дирекция "Образование", ще се проведе заседание на работната група, която да разгледа и обсъди проект на Наредба за отмяна на съществуващата Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община и приемане на нова такава.

# 571
Кога ще мога да сменя заявените сега желания за ясла ? Под сменя разбирам да разместя кандидатурите и съответно да променя точките за тях.

# 572
  • СОФИЯ
Няма да присъствам на 16.05, имам съдебно заседание. Ще им изпратим мейл с позицията ни.
Не е отмяна, а изм. и доп. Т.е. основното остава както до сега. Има положително в предложенията. Най-накрая чуха петела и искането ни И приемът през РГ да е част от наредбата, а не в сегашните "Правила". Така ще изпълнят съдебното решение, в протоколите пише защо към момента СНБМ не участваме в гласуванията на тази РГ.
Скрит текст:
ПРОТОКОЛ № 4 / 23.09.2021 г...изрази становището на сдружението, че Правила за прием на деца в общинските
самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските
училища на територията на Столична община в тази си форма са незаконосъобразни,
противоречат на акт от по-висока степен, а именно разпоредбата на чл. 59, ал. 1 от
Закон за предучилищното и училищното образование. Същите следва да са част от
Наредба, съгласно Решение № 6212 от 23.10.2019 г. на АССГ по адм. д. № 4986/2019 г.,
XIII тричленен състав, потвърдено с Решение № 9359 от 13.07.2020 г. на ВАС по адм. д.
№ 397/2020 г., седмо отделение. Решението беше постановено по протест на
прокуратурата, след сигнал на родители. Неизпълнение на съдебно решение е
съставомерно деяние /престъпление/, съгласно чл. 296 от Наказателния кодекс. В АПК
също е предвидено наказание за неизпълнение на актове на съда, чл. 304 и чл. 306 от
този кодекс. Представителите на СНБМ няма да участват в разглеждане на заявленията
по същество. Приемът на деца по реда на горецитираните правила е незаконосъобразен
и в противоречие със стабилно, влязло в сила решение на съда. Настояваме за
становището ни да бъдат уведомени Столичният общински съвет и кметът на Столична
община

Намаляват брой деца, приемани през РГ. Сега са две, става по едно в група. Отпада прием на деца на служители в училищата. До тук добре, НО:
1.Пляснали са граждански договор при работещ родител. Отдавна са наясно защо това никак не е ОК. Не знам на кого е щукнало. Този въпрос не е обсъждан поне от 7 години.
2.Деца на служители в СДЯ и ДГ. Ясно е защо настояват за това. От протоколите е видно, че основно такива деца се приемат. Не коментирам че има съдебно решение, че това е дискриминация. Старо е, когато отмениха К 4. Задължително е поне да определят малък процент от общия брой деца.

Ако тези две неща останат в сегашната редакция и след обсъжданията, ми се струва че пак ще обжалваме наредбата. Тогава май учителските деца съвсем ще отпаднат, заради влязлото в сила съдебно решение.

# 573
А хайде сега да си представим как вие сте учителка в детска градина, но за вашето дете няма място. И както все по-малко млади жени искат да стават учителки, скоро ще я втасаме без персонал в детските градини. И без това в момента повечето са в предпенсионна и пенсионна възраст, та не виждам какво лошо има децата на единиците млади жени, работещи в системата поне да имат осигурено място.
Това е все едно да работиш в месарница и за теб да няма месо.
Или хубавата българска поговорка - Обущарят ходи бос.

# 574
  • СОФИЯ
Децата не са единици, вижте протоколите. Все едно децата на съдиите да не ги съдят, а децата на нотариусите да не плащат нотариална такса. И като има недостиг на медицински сестри, децата им да ползват безплатно здравеопазване. Занимавам се с финансово право, но не получавам кредит без лихва.
Ще напиша номера на делото, който иска да прочете решението. По спомен беше пряка дискриминация.

https://sofia-adms-g.justice.bg/bg/1693 Дело № 4372/2013 г.
"Настоящият решаващ състав намира, обаче, че спорният критерий №4 по т.3.1.
осъществява състава на пряка дискриминация, тъй като при сравними сходни
обстоятелства поставя в по-благоприятно положение една група деца вследствие
личното им положение като роднина с лице, заемащо определено обществено
положение. Казано по друг начин прилагането на процесния критерий рефлектира
пряко и непосредствено върху правните сфери на децата, подали заявление за прием в
детско заведение, като при равни други условия поставя в значително
по-неблагоприятно положение онези, чиито близки не заемат определено обществено
положение."

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 16:54 от мама САННЯ

# 575
  • София
Намаляват брой деца, приемани през РГ. Сега са две, става по едно в група. Отпада прием на деца на служители в училищата. До тук добре, НО:
1.Пляснали са граждански договор при работещ родител. Отдавна са наясно защо това никак не е ОК. Не знам на кого е щукнало. Този въпрос не е обсъждан поне от 7 години.
2.Деца на служители в СДЯ и ДГ. Ясно е защо настояват за това. От протоколите е видно, че основно такива деца се приемат. Не коментирам че има съдебно решение, че това е дискриминация. Старо е, когато отмениха К 4. Задължително е поне да определят малък процент от общия брой деца.

Ако тези две неща останат в сегашната редакция и след обсъжданията, ми се струва че пак ще обжалваме наредбата. Тогава май учителските деца съвсем ще отпаднат, заради влязлото в сила съдебно решение.
Може ли да споделите какво се предвижда в новата версия на Наредбата, предлагана от общината, относно точката по К5 (от СДЯ/ЧДЯ) - запазва ли се или се отменя за следващите набори, кандидатстващи в първа градинска група?

# 576
  • СОФИЯ
Няма нищо за ОК 5. Явно са решили да се съобразят с последното съдебно решение. Назад в темата има № на дело и решение. Само че трябва да променят & 9 от ПЗР. Ще им напомним.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 08:38 от мама САННЯ

# 577
  • София
Много правилно е това децата на родители учители да нямат предимство. С какво тези хора са по-заслужили място от всеки друг работещ родител и плащащ осигуровки?

# 578
Не мога да си представя как ще гледам 20 чужди деца, а моето няма да има кой да го гледа. Но тук става въпрос и за морал, не само за справедливост.

# 579
Следващия път, когато лекар си вкара познат/дете на колега преди вас в кабинета, припомнете си това становище, защото е същото, но странно, предизвиква недоволство у останалите, нали всички уж сме пациенти. Извинявайте за оффтопика. Просто монетата винаги има две страни, понеже за морал говорим.

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 21:33 от Melusine

# 580
И аз подкрепям това, че учителите трябва да бъдат с предимство и то не само заради моралната част. Представете си, че градината, в която кандидатствате тази година открива само една група или изобщо не открива група, защото детето на учителката не то приемат и тя не може да си позволи да плаща за ЧДГ/ЧДЯ. И без това заплатите им са смешни, а и това предимство да им отнемат… Приятелите на лекарите не е нужно да ходят в частна болница и лекарите не са възпрепятствани да работят.

# 581
Следващия път, когато лекар си вкара познат/дете на колега преди вас в кабинета, припомнете си това становище, защото е същото, но странно, предизвиква недоволство у останалите, нали всички уж сме пациенти. Извинявайте за оффтопика. Просто монетата винаги има две страни, понеже за морал говорим.

Негодуваме, ама и това си е нормално. Естествено, че ако съм лекар и имам приятел в нужда, ще му помогна. Имам близък приятел зъболекар, не веднъж ни е спасявал и намирал пролуки в часовете за нас. Преди време, като студентка работех в една книжарница. Винаги първа се сдобивах с новите заглавия.
Естествено вие сте много прави, надъхвайте се, нека отнемат привилегиите на тези жени. После не се чудете защо ви бият и тормозят децата,защо няма млади учителки. Заяждате се на дребно, вместо да се опитате да промените нещо и накрая пак гласувате за Фандъкова.

# 582
  • СОФИЯ
По тази логика да се даде предимство на всички учителски деца за прием в 1 клас. А след седми направо да им се отдели по една паралелка в желаните гимназии и да се конкурират само по между си. На матурите след 12 клас изобщо няма смисъл да се явяват, да се променят изисквания. Така де, учителите да работят спокойно.

# 583
По тази логика да се даде предимство на всички учителски деца за прием в 1 клас. А след седми направо да им се отдели по една паралелка в желаните гимназии и да се конкурират само по между си. На матурите след 12 клас изобщо няма смисъл да се явяват, да се променят изисквания. Така де, учителите да работят спокойно.
Такива сравнения са голямо изкривяване на ситуацията.
В първи клас местата са повече от тези за градина, а и образованието е задължително, така че ако моето и Вашето дете не ги приемат,  ще се наложи да им намерят място, няма да останат без.

Не смятам, че учителите са по-заслужили привилегии от нашите деца, но все пак не е ли логично, че ако искаме млади учители, те ще имат деца и тези деца трябва някак да ги гледат? Ако бях аз, нямаше да се върна на работа или щях да започна в друга сфера, за да ми излизат сметките поне малко за плащането на ЧДГ/детегледачка.

Много е грозно това, че нямаме емпатия към хората, на които поверяваме децата си. Ако искаш добро отношение, трябва и ти да се отнасяш човешки с отсрещната страна, а не да се чудиш как да прецакаш някого, защото “не е честно”. Да, не е честно, че не се строят нови градини, а блоковете никнат като гъби.
Местата няма да станат много повече като махнем децата на учителки… най-много да станат по-малко, защото няма кой да работи.

# 584
  • Beyond the stars

Негодуваме, ама и това си е нормално. Естествено, че ако съм лекар и имам приятел в нужда, ще му помогна. Имам близък приятел зъболекар, не веднъж ни е спасявал и намирал пролуки в часовете за нас. Преди време, като студентка работех в една книжарница. Винаги първа се сдобивах с новите заглавия.
Естествено вие сте много прави, надъхвайте се, нека отнемат привилегиите на тези жени. После не се чудете защо ви бият и тормозят децата,защо няма млади учителки. Заяждате се на дребно, вместо да се опитате да промените нещо и накрая пак гласувате за Фандъкова.

Това е толкова изкривено мислене, че просто е депресиращо какви неща се смятат за нормални. Не, не са нормални или поне в нормалният свят не са. Има ред, има правила, има равенство пред правилата и закона.. толкоз.
И не, никой няма извинение да бие деца, свободен е да напусне и да се занимава с друго.

Общи условия

Активация на акаунт