Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 038
  • 778
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, бих искала да попитам на моя приятелка детето е прието в ясла миналата година.  Тя не го е пуснала. Продължава да го отлага чрез извънредното положение и в същия момент си е вкъщи ( пълно майчинство ) не се е връщала  на работа. Този месец и изтича майчинството втора година.
Тома е цяла година, в която тя си е вкъщи и детето също.
Възможно ли е това , защото според мен не би трябвало да е така. Имало ли е някой от Вас в такава ситуация ?
  Защо Вие задавате въпросите?Само питам.

# 76
  • Beyond the stars
Не, не е възможно детето да посещава ясла, а майката да взима майчинство. Отлагането на ясла е възможно само до 2 месеца от началото на учебната година, след което губи мястото, ако не бъде въведено в системата като посещаващо. С две думи - детето на приятелката ти е въведено като посещаващо и тя не го пуска, като дава служебни бележки заради извънредното положение. Но не би трябвало да взима майчинство при това положение. Иначе, всеки родител има право да дава такива бележки и да си държи детето у дома.

Заради извънредната обстановка правилото за 2 месеца не важеше изминалата учебна година, така че е напълно възможно да е прието детето, да не е постъпвало и майката да си е в майчинство.

# 77
Точно заради извънредната ситуация питам. Миналата година не беше като другите. Затова питам дали е бил удължен срока за отлагането повече от 60 дни.

# 78
  • Sofia
Не мисля, че е удължен. Миналата година синът ми тръгна първа яслена група и трябваше до края на ноември да съм го пуснала. Веднъж тръгнал, можеше да извинявам отсъствия колкото искам заради Ковид.

# 79
  • Beyond the stars
Не мисля, че е удължен. Миналата година синът ми тръгна първа яслена група и трябваше до края на ноември да съм го пуснала. Веднъж тръгнал, можеше да извинявам отсъствия колкото искам заради Ковид.

И самото постъпване можеше да бъде отложено с причина ковид. Обаче мисля, че имаше разлика в това отношение между СДЯ и ОДЗ. За СДЯ - не можеше, за ОДЗ - нямаше проблем.
Имам доста примери покрай мен с приети деца от прием 2020, които постъпиха това лято.

# 80
Мисля че срокът от 60 дни не може да се удължи със служебна бележка. Но ако има и други такива случаи, може и да греша. Но интересно, при това положение как ще се пази мястото на детето в системата? ДГ имат ли такъв достъп до системата, че да задържат статуса на детето на "записано"? Малко не ми се връзват нещата. Все си мисля, че от ДГ просто въвеждат детето като посещаващо, независимо че не е тръгнало на ясла, и оттам вече му извиняват отсъствията със служебната бележка. Но ако е така, майчинството е неправомерно получено, според мен, и съответно може да се наложи да го върне майката, както написа Mrs Jan.

# 81
  • Sofia
Точно така - статусът е посещаващо, но извиняват служебно отсъствията.

# 82
Имам питане относно самото кандидатстване . До сега не съм правила кандидатура на малкото за ясла и реших да прегледам как става . Направих две кандидатури за първа ясла ( наясно съм , че няма да го приемат сега исках само да видя как става ) и ми направи впечатление , че му излизат само точките по критериите . Питането ми е за тези точки , които се дават за 1- во , 2- ро и т.н. желание - те впоследствие автоматично ли ги добавят ?

# 83
  • Beyond the stars
Мисля че срокът от 60 дни не може да се удължи със служебна бележка. Но ако има и други такива случаи, може и да греша. Но интересно, при това положение как ще се пази мястото на детето в системата? ДГ имат ли такъв достъп до системата, че да задържат статуса на детето на "записано"? Малко не ми се връзват нещата. Все си мисля, че от ДГ просто въвеждат детето като посещаващо, независимо че не е тръгнало на ясла, и оттам вече му извиняват отсъствията със служебната бележка. Но ако е така, майчинството е неправомерно получено, според мен, и съответно може да се наложи да го върне майката, както написа Mrs Jan.

Отново подчертавам, че говорим конкретно за тази година - извънредна пандемична обстановка. Постъпването можеше да бъде отложено до края на извънредната обстановка, който все още не е дошъл.
Статусът на децата беше "записано, не посещава" , предполагам системата е съобразена с моментното състояние на нещата по някакъв начин.

# 84
Синът ми е първи в чакащите за ясла за класирането в края на август. Има 3 незаети ХОП места. Да си мисля ли, че има шанс или има разни скрити моменти в процеса, които съм пропуснала?

# 85
  • Beyond the stars
Синът ми е първи в чакащите за ясла за класирането в края на август. Има 3 незаети ХОП места. Да си мисля ли, че има шанс или има разни скрити моменти в процеса, които съм пропуснала?

За това класиране се прехвърлят част от местата незаети от хронични. Каква част обаче - не се знае.

# 86
  • СОФИЯ
Отдавна качиха в ИСОДЗ свободните места от ХЗ и СОП за класирането на 28.08. Виждат се по набори и райони в "свободни места".
Май Lorsy друго пита. Ако детето е първо по точки в съответното ДЗ и до заключване на системата не се появят деца с повече и равни точки, щансът за класиране си остава най-голям при 3 свободни места.

# 87
  • Beyond the stars
Отдавна качиха в ИСОДЗ свободните места от ХЗ и СОП за класирането на 28.08. Виждат се по набори и райони в "свободни места".
Май Lorsy друго пита. Ако детето е първо по точки в съответното ДЗ и до заключване на системата не се появят деца с повече и равни точки, щансът за класиране си остава най-голям при 3 свободни места.

Извинявам се, не съм влизала в интерес на истина, мислех, че още не са публикувани.
Благодаря за информацията!

# 88
  • СОФИЯ
Ако някой се рови и междувременно сумира общия брой свободни места за СФ от ХЗ и СОП, ще е от полза.

# 89
Местара, които се прехвърлят от ХЗ и СОП, сега в Общ критерии ли трябва да са?
В някои райони те са 0 бр, в нашия район Искър е 1 място по общ критерии.
Дали наистина вече са прехвърлени ? Не трябва ли да са повече?

Общи условия

Активация на акаунт