Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 486
  • 778
  •   1
Отговори
# 660
Аз доколкото разбрах номерата са случайни и реално влизат тези с най-малките номера и реално това е тегленето.

# 661
  • Sofia
Моите наблюдения са, че хората , на които са приели първото дете, бързат да направят план за второ, защото това е единственият им шанс. Затова се получава, че много деца взимат точка за породени/брат сестра или многодетни.
Ние с мъжа ми сме на мнение, че субсидията, която сега се дава на дете, за да ходи в държавна детска градина, трябва да се дава на родителите и те да имат избор дали да не го запишат в частна.

# 662
Ако не се лъжа се генерират нови номера по време на тегленето, но те са различни от ID номера на детето при реденето на кандидатурите. Т.е няма как предварително да се знае дали ще го приемат по този номер.
Аз доколкото разбрах номерата са случайни и реално влизат тези с най-малките номера и реално това е тегленето.

# 663
Това е така, просто до момента от миналата година до вчера наши генерирани номера започват с 9 и рядко с 8, такъв ни е късмета.

# 664
  • Beyond the stars
Добър ден на всички. За първи път тази година пуснах кандидатура за моето дете - 1.8м. Имам едно питане към вас, които разбирате нещата по - добре от мен.. 😁 Бащата на детето ми е над 3г. (12г.) със Софийска регистрация, аз имам почти 2г. следователно по първи критерии колко точки трябва да се образуват? Simple Smile аз ги смятам 4+1,но системата не мисли така.. В грешка ли съм не разбирам...

Използва се адреса само от единия родител. Тоест 4.

# 665
Детето е прието в по-близката до вкъщи ясла и ще го прехвърлим. Каква е процедурата и докато започне да посещава новата от септември може да посещава настоящата, нали?

# 666
  • Sofia
Да, посещава си старата до септември.
Сега записвате в новата. А септември преди детето да тръгне отписвате от старата градина и си взимате картона.

# 667
Моите наблюдения са, че хората , на които са приели първото дете, бързат да направят план за второ, защото това е единственият им шанс. Затова се получава, че много деца взимат точка за породени/брат сестра или многодетни.
Ние с мъжа ми сме на мнение, че субсидията, която сега се дава на дете, за да ходи в държавна детска градина, трябва да се дава на родителите и те да имат избор дали да не го запишат в частна.

Ами реално от първа яслена до 4-та градинска група, детето става на 6-7 г. Нормално е за този период да има братче/сестриче. Като цяло е рядкост разликата между братя и сестру да е повече от 7 г., така че нормално е да има много братчета к сестричета дори и да не е специално планирано заради детската градина.

# 668

Ами реално от първа яслена до 4-та градинска група, детето става на 6-7 г. Нормално е за този период да има братче/сестриче. Като цяло е рядкост разликата между братя и сестру да е повече от 7 г., така че нормално е да има много братчета к сестричета дори и да не е специално планирано заради детската градина.

Поздравявам тези, които правят второ, трето и т.н. Това си е геройство и допълнителната точка си е заслужен бонус.
Аз за тая кочина повече от 1 дете няма да правя. Дано и то успее да се спаси от тук един ден.

# 669
  • София
Разликата на моите деца е 6 г.. Точка за малкото дете не сме ползвали.

Планиране с причина да хванем мястото е безумно за мен, тъпо и простотия.

# 670
  • Sofia
Планиране с причина да хванем мястото е безумно за мен, тъпо и простотия.
😆
Това не e чак толкова безумно, ако по принцип планираш следващо дете. Просто тайминга го нагласяваш малко.

А какво да кажем за онази прослойка, която не вписва бащата в акта за раждане, за да се водят самотни майки... 😆! Е там вече аз нямам думи.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 20:35 от Brin de muguet

# 671
Ние по принцип искаме 3 деца, просто решихме че ще ги правим с малка разлика, защото не искам през 2 години да излизам в майчинство, а и да ги пратим заедно на ясла/градина. Затова и няма да бързаме толкова с разликата между първо и второ. Но те критериите могат и да ти сменят докато се решим Simple Smile

# 672
За тези самотни майки при първото раждане и след една такава- българка и ни обясняваше, че нямат пари, за да може партньорът ѝ да се извади бърза поръчка Лична карта, била му изтекла. Аз наивно предложих да ѝ услуга, тя отказа. После ми разясниха каква е играта...

# 673
За трета поредна година детето ми няма късмет. И е поставено в по-неблагоприятно положение от връстниците си, които са имали късмета да бъдат изтеглени от томболата. Чувствам се ядосана и прецакана.

10 000 деца всяка година остават без място в детските градини. Това са 20 000 родители.
Това се случва в продължение на повече от 15 години.
Защо сградата на Столична община все още е цяла?
Всички мълчат.

От тези 10 000 деца, вероятно за 1/2 или 1/3 от тях ще се търсят бавачки/кооперативи или др.пазарно решение и майките се връщат на работа, а може и вече да са се върнали. На бавачки и други се плаща месечно по 800-1000-1500 лв. /поне за София това са цените/ на ръка и не се плащат данъци и осигуровки. И кой губи от тази работа ? - всички и родителите и общината.
Може и да ме нападнете, но защо не се построят от държавата/общината частни ясли и градини и дори на по-пазарна цена за месечна такса да се приемат деца. В момента и в частните ясли/градини на цена от 650 лв. до 1100 лв. няма места, има списъци на чакащи деца да се освободи място /звънях на три такива/.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 14:31 от -INA-73

# 674
Към момичетата, присъствали на жребия. Той електронен ли е?

Общи условия

Активация на акаунт