Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 690
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 140
  • София
Мира70, честито порасване! Здраве и щастие да имаш.

Гледам се продължава с епитетите "обидно лесен изпит". Изпит като изпит, ако знаеш нещата е лесно, ако не го знаеш - трудно. Голяма драма, но нека да се изчакат крайните резилтати и балове накрая, за да се види, че няма да е масово с бал над 495. Като всяка година ще е, разнообразно т.н.

За начина на кандидатстване не знам дали е правилно или не. Да, така се пишат десетки паралелки, отколкото преди години по наше време с изпити във всяка отделна гимназия. Но обстоятелствата са такива, каквито са, предпочитам, както каза някой по-напред, по-скоро гиназиите да наблегнат на начина на учене, преподаване и да се направи по-модерно образованието ни, да се научат да мислят децата ни, а не да зазубрят нещо си, което после забравят, да са творци. Това з амен е по-важно, отколкото да научат еди-какво си по МАТ в 7 клас, вместо в 9 например.

За преразказа споделям написаното от сторм76, много хубаво го е написала. Мен този разказ не ме докосва (нищо, че съм от провинцията и съм била на село всяка ваканция), нито пък детето ми го разбира (и според мен единици са тези, които наистина са го разбрали, та да извадят есенцията при преразказването). В крайна сметка, ако са учили до сега в училище просто да преразказват, а не да анализират от типа "какво е искал д акаже автора" (много го мразех преди това), то и текстовете на преразказ трябва да са подходящи. Но... в крайан сметка, това е положението. Повече ме притеснява субективизма при оценяване (някой даде пример), гафовете на квесторите, вкл. това да си говорят по време на изпит - абсолютно недопустимо за мен.

Миналата година е можело да се видят работите само в 2 училища в София (така ми казаха). Някой знае ли кои са и дали всяка година са все те? Това в отгоов рна въпроса, че не се вужда разбирката на точките по модули в системата, виждаме сбора им.

# 1 141
  • София
Мисълта ми беше не да ходя да преглеждам работата му, а дали електронно някъде в системата не се отбелязват отделните точки. Най-вече ме интересуваше за преразказа, но като излиза само общият брой - здраве да е.

# 1 142
Благодаря ви, момичета! Нека всички да сме здрави и щастливи, само успехи и късмет за всички вас!

velina_v, не си сама, от вчера всички сме на черешата. Simple Smile

# 1 143
Само се моля и надявам на коректни и щедри оценяващи - другото се оказа не толкова решаващо, дори и да е блестящо справило се дете.
Ще ги спъне ли запетая, кавички - ще бъдат ли остро наказани такива грешки - глупаво, но уви - напълно възможно да съсипят труда на децата.

# 1 144
  • Пловдив
А има ли срокове, в които могат да се видят работите?

# 1 145
  • Варна
Мире, честита бъди! Пожелавам ти дълги години здраве и винаги пълно с обич и гордост майчино сърце!
Кали, досега не е имало разбивка на точките. Преди години излизаха точки от първи модул и обща оценка, но това беше, когато НВО беше първия модул, а втори беше "за кандидатстване".
Няма да се впускам в полемики за елитните гимназии и ученолюбивите деца. Животът е толкова пъстра картина, че има място за всяко цветче. Мисля, че всички сме в един отбор - този на загрижените майки и е излишно да си обтягаме нервите с подобни спорове. Искрено се извинявам на всеки, който се е почувствал по някакъв начин обиден от мое изказване!

# 1 146
Да. Условията, редът, датите и мястото ( местата) за запознаване с оценените изпитни работи се определят със заповед на началника на РУО, която се издава в тридневен срок след оповестяване на резултатите.

# 1 147
Поне за Пловдив много родители умишлено избягват Руската и Английската, поради различни причини. Не всеки се ръководи от модата, а много от собственото си дете - кое е най-добро за него.

Ние сме от тези родители, които ще "избягаме" от Английската и Руската умишлено. Голямото ми дете завърши Английската /с отличен успех/, та имам поглед. Тези гимназии до голяма степен лежат на стари лаври, това е мое мнение вече. Преди години не мислех така, когато и на мен ми казваха различни неща за тях.

# 1 148
  • Варна
Mira70, честит рожден ден! Желая ти много здраве, щастие, любов и успешен осмокласник в желаната паралелка. Много вкусна е тази торта. Обичам череши, въпреки вчерашния преразказ.
Amelin, за жалост винаги е имало, има и ще има мечешки услуги от квестори, които се подиграват с труда на едни деца, като подсказват на други, които след космически бал и попадане на гимназии, в които се учи ще изпаднат в ужас, не на място и или ще окапят сами или няма да се чувстват комфортно. Прави ти чест, че сподели с нас какво се е случило - явно и спрямо твоето дете чувстваш, че ще се получи неправомерно изравняване на резултатите. Ако това се случва само в малки населени места не е чак толкова фатално. Става въпрос за малко бройки, които ако се разхвърлят из няколко елитни училища не правят генерално разместване. Фатално е за всяко избутано дете, но .... това е грозната истина. Моят син се бори най-вече за 1 паралелка от 26 деца в МГ системно програмиране, за която предполагам, че поне половината деца ще са от седмокласниците от МГ и така остават 13 бройки, за които се бори. Всяка точка е важна, но каквото такова. Надявам се, че от над 200 бройки в МГ, първа и пета ЕГ общо над 600 + още поне 100 места в други училища с паралелки, свързани с компютърни науки все ще успее да се пребори поне за читава гимназия или желан профил, свързан с компютрите. Ако не успее да се вмъкне в тези 700+ бройки значи сам се е прецакал. Колкото и гафове с подсказване или субективизъм в оценката да е имало това касае всички /с изключение на тези, на които им е подсказано/. Може да звучи смешно, но аз лично вярвам, че има знания и шанс да се пребори за 1 от тези 700 места. Осланям се и на *, че бди над детето ми и знае най-добре кое е най-добре за него. Успокоявам го и му обяснявам, че нищо фатално няма да се случи след НВО. Светът няма да свърши. Всички ще запишат 8-ми клас. Важното е да са живи, здрави, спокойни, мислещи, отговорни и да са Човеци. Предстои им приключението Живот и за него им трябват и знания, и умения, и качества, и преценка.... Да се надяваме, че ще го изживеят стойностно и в обкръжение на свестни хора.

# 1 149
  • Варна
Ysаp, тази гимназия обмисляли ли сте?
https://itpg-varna.bg/ (системно програмиране)
На нас ни е втори вариант...

# 1 150
  • Варна
Ysap, а защо предпочита системно програмиране пред СХН? Чисто любопитство. В системното балът е най-нисък (за варненското МГ говоря) и смятам, че при възможностите, които показа синът ти на последния ПИ, няма за какво да се тревожите Simple Smile

# 1 151
Това подсказване в селското училище по-скоро цели да вдигне средната оценка на училището. Дете, което не знае отговорите на теста по бел, едва ли ще се бори за хубави гимназии, най-малкото защото тезата, преразказът и математиката ще са ситото. Не ме дразни толкова стремежът на тези училища да си вдигнат средната успеваемост, колкото факта, че това действие идва от учители. Това ме вбеси. Иначе формално всички деца от това училище се борят за софийски гимназии. Сега остава въпросът как да предизвикам проверка, без да поставя в неудобно положение детето ми, което ми сподели нещо, казано му от негови приятели

# 1 152
Точно успеваемостта на селските училища ме изумява всеки път. И вчера имаше похвално слово за училището в с.Труд, което на малките матури в 4кл. е отчело успех над 5.50. Позволявам си доза скептицизъм към този резултат, твърдо съм убедена, че има външна намеса. Предполагам се прави заради кандидатстване по разни европейски програми и проекти, които имат изискване за среден успех на училището. Но прокламирането му на национално ниво ми идва една идея в повече.

# 1 153
Аз тая теза не знам колко ще е сито , все пак са само 6 т. от 100т. Все 1-2 т, ще получи . Теста дават най-много точки реално на процентна база .

# 1 154
Аз тая теза не знам колко ще е сито , все пак са само 6 т. от 100т. Все 1-2 т, ще получи . Теста дават най-много точки реално на процентна база .
Да, така е, 6 точки не са много, но те и преразказът ще са разликата по бел, а математиката ще е решаваща за прием в елитните гимназии

Общи условия

Активация на акаунт