Нещо вкусно за рожден ден

  • 2 947
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 410
Хайде добри кулинарки и гастрономи,давайте идеи Praynig
Другата седмица имам рожден ден и ще събирам приятели в къщи.Иска ми се този път да сервирам нещо по различно от досегашните стандартни неща.
Иска ми се менюто (ако може така да се нарече) да е нещо леко и вкусно,някакви салати и нещо от месце разбира се Mr. Green
Дайте ми идеи за хубави салати и не чак толкова стандартни.Също така и какво друго мога да приготвя за една лека вечеря newsm78
Винаги става така че приготвям много неща и накрая от всичко остава,а и всичко до сега е било стандартно,в смисъл все неща които се ядат всеки ден.Сега ми се иска да е нещо по специално,нещо по нестандартно,нещо което сте приготвяли,яли сте и ви е харесало.
Е,надявам се че ме разбрахте за какво става на въпрос Mr. Green

# 1
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
Ще следя темата с интерес ,  защото скъпия има рожден ден и той другата седмица ,  и мисля да приготвя нещо по нетрадиционно . Извинявам се , спамя темата   bouquet

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Моите предложения:
 Салати: 1. Печени чушки с царевица, пресован чесън и много магданоз
2. Ролца от раци, кисели краставички, настърган или нарязан много на ситно лук, царевица, майонеза. За да стане повече аз слагам понякога сварени картофи или макарони
Спаначени кюфтенца - рецептата е в едноименната тема
Вечерята: пилешки бутчета - обелваш им кожата внимателно да не се разкъса /може и с цяло пиле, но е по-трудно свалянето на кожата/. Оставяш кожата във вода да не изсъхва. Месото сваряваш и накъсваш на ситно. Запържваш лук,добавяш гъби и като им изври водата и се запържат  добавяш месото, подправки на вкус /аз слагам черен, червен пипер, розмарин и сол/;накрая - един настърган обелен домат. Като остане отново на мазнина, махаш от котлона и добавяш кисела краставичка на ситно и кашкавал на кубчета и пълниш кожите; завързваш с конец или защипваш с клечки за зъби. Може за изпечеш във фурна намазани със смес от олио, сол и червен пипер или да изпържиш на тиган докато се зачервят от двете страни.
За гарнитура много "вървят" картофи соте
Дано съм била полезна с някоя от рецептите  Peace

# 3
  • Мнения: 410
Goldie докато четях рецептата за пилето и лигите ми потекоха Mr. Green Определено ще я пробвам и то по скоро от рожденния ден Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 3 679
За салата - ряпа с моркови, домати с моцарела и босилек, кьополу.
За предястие панирани топени сиренца със сладко от боровинки, , картофени, спаначени, зеленчукови кюфтенца със някакъв сос тартар примерно.
За основно - пълнени патладжани с пиле.
Десерт - цедено кисело мляко с мед и орехи, бадеми  Simple Smile

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Скорпи, сега погледнах, че съм пропуснала нещо: понякога,ако имам, слагам и шунка или бекон. Радвам се, че ти е харесала рецептата  Flutter

# 6
  • Мнения: 2 724
Салата :зеле на лентички ,царевица, магданоз ,чесън рибатон, синьо сирене, сол ,зехтин, лимон. Количество -произволно .За предястие: пилешки хапки -пил филе, нарязано на хапки  се намазва с майонеза, в която е сложено малко горчица .чесън или настърган лук  ,след което се овалва в счукани крекери или корнфлейкс ,подреждат се в подмазана тава и се пекат до зачервяване .Сервират се със сос от майонеза с малко горчица и  лъжичка мед.За вечеря :Свински шиш -месото се подправя с черен пипер ,кимион ,сол, малко водка и престоява няколко часа. Шишчетата се нижат като се редува месо ,парченце лук ,зелена чушка ,месо ,лук ,червена чушка, гъбка и тнт може и други зеленчуци .Пекат се на жар или ел .скара . Десерт -крем карамелова торта: В тавата в която ще се пече се карамелизира захар около 1ч. След това се приготвя смес от 1 л пр мляко ,6 -7 сл захар, 6 яйца ,2 ванилии .Разбива се и се излива върку карамела Пече се на водна баня до готовност Отгоре се поръсва 1 ч счукани орехи и се излива следната смес  1ч захар ,1 ч брашно ,4 яица ,1 бакпулвер .Пече се, докато стане готов блата ,проверява се с кибритена клечка .След това тортата изстива и се обръща .Украсява се със сметана и шоколад .

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
Салати с риба тон :
Нарязва се една маруля , една краставица , прибавя се една консерва с царевица , една консерва с риба тон , нарязват се две сварени яйца , натрошава се синьо сирене , ако не обичаш може и нашенско ,овкусява се , обърква се и готово .
По лесния вариант : разбърква се една консерва риба тон , една консерва царевица и една майонеза .
За пред ястие може да напълниш гъби с няколко вида сиренца и кашкавал.

# 8
  • Мнения: 6 461

бирена салата-за мезе на бирата
Продукти:
5 картофа
10 бр. рулца от раци
сладка царевица
грах
шунка (може да прибавиш нещо вкусно което имаш в хладилника-доматки, краставичка, шпек и др.)
кашкавал
сирене
майонеза (може да е във вид на майонезов сос с някаква подправка)
Начин на приготвяне:
Картофите се пържат, другите продукти се режат на кубчета, прибавят се царевицата и грахът. След това всичко се смесва. Кашкавалът и сиренето се настъргват отгоре и се полива с майонезата
Тази салатка е много вкусна и биричката за нея трябва да е студена Wink

# 9
  • Мнения: 8 962
За основно ястие, ще ти предложа моето любимо такова :
Свинско или пилешко месо на фурна с топено сирене. По принцип се приготвя под фолио или някакъв похлупак. Чак към края го оставяш открито,  за да се запече. Много е ефектно и в малки гювечета. Единствена подправка - черен пипер. И сол, разбира се. Необходимо е топеното сирене да е по-мекичко, за да се разтопи хубаво и да стане перфектен соса!  

Който го е опитал това ми ядене, направо си е облизал пръстите!  chef

# 10
  • Мнения: 3 537
Я да се абонирам,че имам 2 рожденника тази седмица-дъщерята и мъж ми. Laughing

# 11
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 826
За основно ястие, ще ти предложа моето любимо такова :
Свинско или пилешко месо на фурна с топено сирене. По принцип се приготвя под фолио или някакъв похлупак. Чак към края го оставяш открито,  за да се запече. Много е ефектно и в малки гювечета. Единствена подправка - черен пипер. И сол, разбира се. Необходимо е топеното сирене да е по-мекичко, за да се разтопи хубаво и да стане перфектен соса! 

Който го е опитал това ми ядене, направо си е облизал пръстите!  chef
Може ли по-подробно- вода слагаш ли, мазнина, колко месо и колко топено сирене?
Предварително благодаря  bouquet

# 12
  • Мнения: 410

бирена салата-за мезе на бирата
Продукти:
5 картофа
10 бр. рулца от раци
сладка царевица
грах
шунка (може да прибавиш нещо вкусно което имаш в хладилника-доматки, краставичка, шпек и др.)
кашкавал
сирене
майонеза (може да е във вид на майонезов сос с някаква подправка)
Начин на приготвяне:
Картофите се пържат, другите продукти се режат на кубчета, прибавят се царевицата и грахът. След това всичко се смесва. Кашкавалът и сиренето се настъргват отгоре и се полива с майонезата
Тази салатка е много вкусна и биричката за нея трябва да е студена Wink
Тук ме надуши,аз съм луд фен на биричката beer, това много ми хареса и ще го включа към менюто Peace
Салатата на aleks също много ми хареса.Единствено от което се опасявам е че няма да имам много време за да се приготвя,малката ми отнема много от времето,но ще се опитам да се справя.
Хайде,знам че има още кулинарки.Включвайте се и вие с вкусните си идеи.Виждам че и от други момичета има интерес newsm10

# 13
  • Мнения: 7 474
Салата-
домати+краставици+лук +заквасена сметана - както шопската салата, но вместо олио и оцет се слага сметана. В пъти е по-вкусно.

Зелен лук+ сварени яйца+ закв. сметана

сирене+сварени яйца+майонеза+чесън

За гарнитера това "златни картофки" http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=114795.0

# 14
  • Мнения: 410
Салата-
домати+краставици+лук +заквасена сметана - както шопската салата, но вместо олио и оцет се слага сметана. В пъти е по-вкусно.

Зелен лук+ сварени яйца+ закв. сметана

сирене+сварени яйца+майонеза+чесън

За гарнитера това "златни картофки" http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=114795.0
Аз такива правя но без лука,а слагам малко чесън накрая.Това наистина е вкусно и мога само с това да се наям eat

# 15
  • Мнения: 8 962
За основно ястие, ще ти предложа моето любимо такова :
Свинско или пилешко месо на фурна с топено сирене. По принцип се приготвя под фолио или някакъв похлупак. Чак към края го оставяш открито,  за да се запече. Много е ефектно и в малки гювечета. Единствена подправка - черен пипер. И сол, разбира се. Необходимо е топеното сирене да е по-мекичко, за да се разтопи хубаво и да стане перфектен соса! 

Който го е опитал това ми ядене, направо си е облизал пръстите!  chef
Може ли по-подробно- вода слагаш ли, мазнина, колко месо и колко топено сирене?
Предварително благодаря  bouquet
Цитат

Извинете ме, че не съобразих да дам точната рецепта на приготвяне.  Embarassed
Месото се запържва малко. Прави се  в по-малка тава, йена или гювеч/гювечета, защото се реди на няколко пласта - поне два. Та след като се запържи месото се реди един ред месо, поръсва се с малко черен пипер и малко сол. След това се реди топено сирене , нарязано на парченца и отгоре пак месо. Завършва се  с топено сирене най-отгоре. На мен ми отива почти цяло саламче топено сирене. Обичам вкуса му да е по-наситен и соса да е по-гъст. Всеки може да сложи колкото му харесва. По принцип се слага МАЛКО сол, защото и самото топено сирене си е солено. Вода слагам съвсем малко - половин чашка на тавичка, а  ако е в гювечета -  1 пръст от водната чаша.
В началото се пече под похлупак или фолио. Към края се маха похлупака, за да се запече отгоре!

Май хич ме няма да обяснявам рецепти!  Embarassed
Надявам се да сте ме разбрали все пак! И ако някой се осмели да пробва - ще чакам коментари!!!

# 16
  • Мнения: 410
Изчврпахте ли се момичета Sad
Хайде,дайте още някоя идейка Praynig

# 17
  • Мнения: 2 936
За основно ястие, ще ти предложа моето любимо такова : .....................
Който го е опитал това ми ядене, направо си е облизал пръстите!  chef
рецептата е супер,но може да се добавят гъбки и сметана..така ще има повече сос..

тук са написани доста специалитети,но нали трябва да се прецени гостите ядат ли такива работи..в смисъл-отклонявам се от темата,но на такова парти със салати от риба тон и разни миди и хайвери аз си останах гладна.. Joy Joy Joy добре че имаше вкусна торта Mr. Green
не искам да се обижда никой  Hug

# 18
  • Мнения: 2 936
ето и една рецепта от мен,но отнема доста време
пълнени гъби с бекон и кашкавал
20бр.едри гъби(зависи от бр.гости)200гр.бекон
100гр.кашкавал,200мл.прясно мляко,30гр.масло,1ч.л.брашно,1стък пресен лук,магданоз
това е дословно рецептата,но аз съм слагала всичко на "око"
гъбите се почистват от пънчетата,посоляват се и се пекът на 200градуса докато пуснат вода изваждат се и се отцеждат...
маслото се разтопява и се запържва брашното за 1мин.добавя се млякото и сол на вкус
беконът се нарязва на ситно и се запържва с пресния лук без мазнина добавят се пънчетата,готовият сос,кашкавалът и магданоза.
гъбите се пълнят със сместа и си пекът докато се зачервят   chef
гарантирам че е вкусно Flutter

# 19
  • София
  • Мнения: 625
аз правя така: солена торта, малки палачинки, панирани сиренца с кашкавал, паниран карфиол, малки кюфтенца, лозови сърмички, чешки рулца, чушки бюрек или просто пълнени, пилешки филенца с корнфлейкс, пълнени яйца, разни хапки, различни салатки, мезета и просто не правя основно ядене Heart Eyes

# 20
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 826
Извинете ме, че не съобразих да дам точната рецепта на приготвяне.  Embarassed
Месото се запържва малко. Прави се  в по-малка тава, йена или гювеч/гювечета, защото се реди на няколко пласта - поне два. Та след като се запържи месото се реди един ред месо, поръсва се с малко черен пипер и малко сол. След това се реди топено сирене , нарязано на парченца и отгоре пак месо. Завършва се  с топено сирене най-отгоре. На мен ми отива почти цяло саламче топено сирене. Обичам вкуса му да е по-наситен и соса да е по-гъст. Всеки може да сложи колкото му харесва. По принцип се слага МАЛКО сол, защото и самото топено сирене си е солено. Вода слагам съвсем малко - половин чашка на тавичка, а  ако е в гювечета -  1 пръст от водната чаша.
В началото се пече под похлупак или фолио. Към края се маха похлупака, за да се запече отгоре!

Май хич ме няма да обяснявам рецепти!  Embarassed
Надявам се да сте ме разбрали все пак! И ако някой се осмели да пробва - ще чакам коментари!!!

Много благодаря! Ще го пробвам и ще докладвам  bouquet

# 21
  • Мнения: 373
Салата :зеле на лентички ,царевица, магданоз ,чесън рибатон, синьо сирене, сол ,зехтин, лимон. Количество -произволно .За предястие: пилешки хапки -пил филе, нарязано на хапки  се намазва с майонеза, в която е сложено малко горчица .чесън или настърган лук  ,след което се овалва в счукани крекери или корнфлейкс ,подреждат се в подмазана тава и се пекат до зачервяване .Сервират се със сос от майонеза с малко горчица и  лъжичка мед.За вечеря :Свински шиш -месото се подправя с черен пипер ,кимион ,сол, малко водка и престоява няколко часа. Шишчетата се нижат като се редува месо ,парченце лук ,зелена чушка ,месо ,лук ,червена чушка, гъбка и тнт може и други зеленчуци .Пекат се на жар или ел .скара . Десерт -крем карамелова торта: В тавата в която ще се пече се карамелизира захар около 1ч. След това се приготвя смес от 1 л пр мляко ,6 -7 сл захар, 6 яйца ,2 ванилии .Разбива се и се излива върку карамела Пече се на водна баня до готовност Отгоре се поръсва 1 ч счукани орехи и се излива следната смес  1ч захар ,1 ч брашно ,4 яица ,1 бакпулвер .Пече се, докато стане готов блата ,проверява се с кибритена клечка .След това тортата изстива и се обръща .Украсява се със сметана и шоколад .
Уаууууууууу,Алекс, тортата звучи перфектно Laughing! Имам 2 въпроса обаче:
-при изпичането на тестото пак ли на водна баня се пече?
- а ако се обръща студена тортата, не залепва ли заради втвърдения карамел?

# 22
  • Мнения: 2 724
Не не се пече на водна баня, а карамелът се втечнява ,след като се охлади тортата. Аз я обръщам в по голяма тавичка, като внимателно отлепям краищата с нож и след като захлупя с голямата тава , обръщам я бързо и леко стръсквам ,но трябва да е изстинала напълно ,защото крем карамелът трябва да се стегне .Наистина е божествена на вкус .  Hug

# 23
  • Мнения: 410

бирена салата-за мезе на бирата
Продукти:
5 картофа
10 бр. рулца от раци
сладка царевица
грах
шунка (може да прибавиш нещо вкусно което имаш в хладилника-доматки, краставичка, шпек и др.)
кашкавал
сирене
майонеза (може да е във вид на майонезов сос с някаква подправка)
Начин на приготвяне:
Картофите се пържат, другите продукти се режат на кубчета, прибавят се царевицата и грахът. След това всичко се смесва. Кашкавалът и сиренето се настъргват отгоре и се полива с майонезата
Тази салатка е много вкусна и биричката за нея трябва да е студена Wink
Реших че ще направя тази салата и седнах да си запиша продуктите и да видя как точно се прави.Само едно не ми е ясно newsm78 , как се режат картофите за да се изпържат?И режат ли се и те после на ситно или.... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт