Фентъзи и фантастика - 22

• 34 751
  • 703
  •   1
Отговори
# 420
На мен и началото ми беше депресиращо.

# 421
Аз харесах всички Землемории, а съм ги чела в 20те си години.

Гледахме вчера Дюн - за мен е страхотно направен, но е само половината Sad

# 422
За съжаление, прогнозите за продължение не са добри - гледах ревюта, според които американците просто не са толкова запознати с тази поредица и няма начин да си избие парите. Трябваше да го направят на скъп сериал - поне щеше да има повече материал.

# 423
Гледал съм филма и не ме впечатли.
Бих предпочел Нарния.

# 424
Сегашня ли имаш предвид, или стария? Защото новият току що излезе. Старият е странен и няма нищо общо.
Той е по книгата (с малки промени) - ако харесваш Дюн, ще харесаш и филма. Но обхваща много малко съдържание.

# 425
Не знаех, че има нов. Гледал съм филма преди поне 7-8 години, стори ми се доста тъп. Приличаше ми малко на Нарния, но Нарния е по-хубаво направен.
От книгата Дюн харесвам само първата и  - донякъде - втората книга. Всички останали книги според мен са абсолютно излишни.
Книгата за Месията е хубава, а оная за сестра му и Дънкан Айдахо, е напълно прилична. Нататък бозата се лее.

Едит - то и в стария филм, може единственото което ме впечатли бе ситуацията около края на Дънкан Айдахо,

# 426
Имаш предвид, че филмът от преди 37 години ти прилича на Нарния, или версията на Холмарк (Децата на Дюн)?
Те не си приличат изобщо с Нарния - Дюн е най-вече за политика и има силни фантастични елементи, няма никакво фентъзи.

# 427
не знаех, че има филм отпреди 37 години. Гледал съм Месията на Дюн и Децата на Дюн.
Действието се развиваше в пустинята, с ония земни червеи и пр. Политиката за мен беше най-слабият елемент, не можех да понасям бин джързитите. С удоволствие бих ги махнал и от книгите и от филмите.
В книгата Месията...за мен е много по-интересно, след преврата колко трудно е на Пол да оцелее, как се сблъсква с изцяло непозната за него култура, как убива вожда и наследява жена му и пр. т.е. сблъсъка на културите.
политиката на чиновниците с оная бабка ме дразнеше.
Сандърсън има графична новела - трилогия - Бели пясъци, която е силно повлияна от Дюн и откровено ме дразни.

.........
Снощи пак четох "Завръщането" - разказ на Робин Хоб  от света на Древните, в сборника Епично * и максимално му се кефих. действието се развива около 300 г. пр. Живите кораби - след неуспешен бунт група изгнаници са изпратени на силно неприветливо място с жените си като колонизатори. Любопитно ми бе с какви примитивни условия се сблъскват, как те вадят най-лошото и най-доброто от човека и пр.

другият разказ, който силно ме впечатлява в този сборник е  "Горящият човек" и е на  Тад Уилямс - има отношение към  света на "Спомен, Печал, Трън", макар и не пряко.
Скрит текст:
Действието се води през очите на младата Берда като разказ - дневник. Майка й -  дъщеря на вожда на Езерните хора Годрик - се омъжва за господаря, лорд Силарис. Това е втори брак и за двамата и е по сметка и за двамата - Силарис е прогонен от владенията си, и заедно със своите рицари се заема да облагороди Набан, а Годрик го допуска вътре и подпечатва сделката с брака с дъщеря си. Скоро след това майката на героинята умира. Силарис, който губи две съпруги отстъпва от вярата в Урсис и започва чрез вещици да търси начин да извика демон, за да разбере дали има отвъден живот и ще се събере ли с тях.
Той прави немислимото - призовава Черния огън и чрез него Горящия човек- брата на Инелуки ....

* хартията e отвратителна,  жълта, но това не ме трогва - старая се да не обръщам внимание на този факт.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 11:48 от Лорд Сняг

# 428
Новия филм е супер, ще е жалко ако не продължи Simple Smile

# 429
  • София
Препрочитам си "Сага за Дренай" на Дейвид Гемел с голямо удоволствие и се сетих, че май не съм срещала филм по нея - знаете ли дали има? Преди години Гемел беше споменал, че водят преговори с него, но не помня за кой цикъл.
А "Землемория" и Урсула Ле Гуин са ми сред любимите, както и "Лявата ръка на мрака" и "Грънчарското колело на Рая"

# 430
Сещате ли се в коя книга игра  от т.нар. Стара Вълна (1990-1998 г) има  мотиви от Землемория?

а - Златният Оракул - Майкъл Майндкрайч
б  Варварският Бог -Робърт Блонд
в Крилата на Проклятието Сара Дженит

и отговорът
Скрит текст:
- Крилата на Проклятието

Книгата започва как магьоснически чирак е участвал в магьоснически дуел, изскочил е демон, който е убил противника му и главният маг, и нашият герой трябва да открие имената на седем града, да свърже седемте точки и да закълне седем деца,  за да спре демона за едно поколение...тези седмина ще продължат борбата.
През това време демона опустошава градове и издирва героя.

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 02:18 от Лорд Сняг

# 431
Преди ден пуснах една поръчка в Озон и се чудех коя книга за 5 лв да избера, за допълване. Видях Шепа врани на Джоан Харис - изглежда нещо не се харесва на нашия пазар, не само на мен не ми допадна фентъзито й... Избрах друга в крайна сметка. Някой чел ли я е - интересна ли е?

# 432
  • София
Не съм сигурна дали бих я препоръчала, защото не мога да преценя на кого би се харесала. Аз я харесах 😀. Шантава приказка с вещици е.

# 433
  • София
Аз нищо не съм чела от Джоан Харис , обаче ме заинтригува и мисля да я пробвам да видим какво ще излезе.

# 434
Аз я бях купила,но я подарих преди да я прочета

Общи условия

Активация на акаунт