Фентъзи и фантастика - 22

• 34 334
  • 705
  •   2
Отговори
# 135
  • Бургас
И аз в момента чета поредицата "Двор от рози и бодли". Май станахме трима четящи я в момента.Simple Smile

# 136
Прочетох Двор от рози и бодли и започнах Двор от мъгла и ярост. Много ми хареса първата книга, и втората не отстъпва за сега. Определено не можеш да заспиш
Simple Smile Почакай да стигнеш до третата.
Приключих "Семь дней до Мегиддо" /С.Лукяненко/. Сега чета втората книга "Три дня Индиго ". Постапокалиптична фантастика в цялата си прелест.

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 09:52 от Аниш

# 137
"Десетте хиляди врати на Януари" се оказа много, много добра книга. За харесващите паралелни светове я препоръчвам, горещо.

# 138
  • България
Прочетох поредицата "Повелителите на руни" от Дейвид Фарланд.
Запомняща се.
Много битки, обрати.
Основните сили в поредицата, според мен са взаимствани от астрологията.
Авторът е много пристрастен към две от стихиите - земя и вода.
Допуснах, че е земен знак и предположих, че е Телец. Точно такъв се оказа.
Сигурно има много любим човек от водната група и неприятели от въздушната и огнената.

Различни същества, раси, хуманоиди, които все пак можем да разпознаем.
Едната човешка раса, всъщност е описание на елфите.
Торбалани и хали има в нашите митове и легенди.
Баба ми казваше, че мъжът на баба Яга е дядо Торбалан, а той краде непослушни момченца. Grinning
Но торбаланите на Фарланд са големи сладури, искам един у дома.Grinning

# 139
Аз да не чета, значи. Любимите ми елементи са въздух и огън (имам близки с водни зодии, въпреки това този елемент не ми допада).
И в сериалчето Последният повелител на въздуха, любимците ми бяха Енг и Зуко Simple Smile

# 140
  • България
О, чети си.
Аз съм Везна и не ми попречи, даже ми беше забавно пристрастието на автора.
Толкова очевидно, че чак по-скоро ме развесели, не ме засегна.
Но теленцата са така, като погнат нещо с рогцата, нямат спирачки.
Отгледах си едно такова, даже и книги пише. Grinning
Реално, светът няма да е същия, ако четирите стихии не са в равновесие.

# 141
  • София
Свърших "Кръвта на мага" и съм със смесени чувства. Втората половина на книгата определено ми беше много по-четивна от първата, хареса ми развитието на образите, от средата нататък книгата доби по-очертан собствен характер и нещата започнаха да се получават доста по-смислено. Обаче съм с впечатлението за трилогия  по рецепта - свещен предмет за издирване, свещени войни, обучение в магия, зли подтисници и добри борци за справедливост. Откъм свят, Дейвид Хеър сякаш не си е давал особен зор и просто е забъркал смеска от исторически характеристики на римляни, евреи, араби, финикийци и ги е полял с оригинален магически сос (гносиса). Все пак, откъм образи нещата са изпипани и е интересна за четене.
Обаче съм малко неприятно изненадана от Артлайн, продуктът им е пълен с граматически и речникови недомислици -  мъжете в книгата масово "се омъжват" (за жени, не е проява на толерантност), на много места "почти бяха" и "почти не бяха" се употребяват както дойде, странни решения откъм словоред, изобщо редакторската работа е  зле, въпреки че преводът е много приличен. За почти 30 лв цена на тома, доста претупана работа.

# 142
  • Бургас
Прочетох поредицата "Повелителите на руни" от Дейвид Фарланд.
Запомняща се.
Много битки, обрати.
Основните сили в поредицата, според мен са взаимствани от астрологията.
Авторът е много пристрастен към две от стихиите - земя и вода.
Допуснах, че е земен знак и предположих, че е Телец. Точно такъв се оказа.
Сигурно има много любим човек от водната група и неприятели от въздушната и огнената.

Различни същества, раси, хуманоиди, които все пак можем да разпознаем.
Едната човешка раса, всъщност е описание на елфите.
Торбалани и хали има в нашите митове и легенди.
Баба ми казваше, че мъжът на баба Яга е дядо Торбалан, а той краде непослушни момченца. Grinning
Но торбаланите на Фарланд са големи сладури, искам един у дома.Grinning

Баба Яга е много красива богиня, богиня и защитница на децата и семейството. Когато е влязло християнството са изопачили много неща.
Както и това, че преди Ева е била Лилит.

# 143
  • България
Възможно е, но баба ми не беше чак толкова древна, за да е знаела такава версия. Grinning

# 144
Дейвид Фарланд – Вълчето братство

Еее, единият от героите много се изложи. Не му е първата голяма грешка.
Има хора, които мислят с органите, които не са в главата, но в някои фентъзита не става така.
Скрит текст:

А понякога влюбените не изпадат под въздействието на чародеи, магьосници или както е тук, хора с дарове на обаяние.
Толкова му е любовта. Разбирам дълга, но това което се случи се трансформира в нещо друго. Frowning1
Отбелязвам, че нямам предвид реалността. Wink
Тя е и по–брутална.
Дотук (средата на втора книга), браво на Земния крал!

Моарейн, все пак Сафира беше с 1000 Дара на Омайност и не знам колко си  стотин на Глас. Т.е. все едно да събереш в едно 1000 Ивани, Десислави и пр. и да очакваш дори и най-заклетият монах да не трепне мъжкото в него. Да не говорим, че с толкоз много Дарове на Глас и Омайност, тя практически го хипнотизира, това е малко като Принудата в Колелото.

Едит - за първи път Димитър Маринов споменава за Баба Ега, коятно е  древноруски мит, който е пренесен у нас, и  в Жива Старина си е баш зла вещица. Иначе тя има дъщеря - Василиса Прекрасна.

втори едит - лично аз на няколко пъти съм бил впечатлен.
в жанровете фентъзи - Робин Хоб. Най-вече първата трилогия за Убиеца и трилогията за Живите кораби. Донякъде - втората трилогия за убиеца.

В жанра Фантастика - Сандърсън (Мъглороден- Последната Империя и Дръзки 1 и 2, особено първата част) както и  трилогията Червен Изгрев  „ Пиърс. Браун
Сребърна приказка и Изтръгнати от Корен на Наоми Новик също са доста нестандартни.
ОТ ЕПичното фентъзи бих споменал и трилогията Барутните магове, а  и Откровенията на Ририя на Съливан не са за подценяване - смес между класическо приключенско фентъзи и  съвсем лек елемент на дарк фентъзи.
Това - от по-нестандартните. Преди 30 години Властелинът ме впечатли, но днес - не. Той обаче е класика.

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 20:40 от Лорд Сняг

# 145
  • България
Защото двама вече ми обясняват, че Боренсон е невинен, да си кажа какво имам предвид в онзи момент, в който написах забележката си.
Не помня къде го четох, но много ми хареса за фентъзи света.
Тези които изпитват истинска любов, не са подвластни на магия, чарове и т.н.
Всъщност, в следващата книга Фарланд обясни, че Боренсон все още не е бил истински влюбен в съпругата си, когата е срещнал Сафира.
В неговите книги видяхме, че и не всички бяха подвластни на хилядите дарове на Радж.
Когато чета фентъзи си позволявам да търся някакви идеали, затова и предпочитам по-приказното.
Избягвам апокалиптични сюжети.

# 146
не всички бяха подвластни, ама те не бяха хора, а нещо като полубогове. Габор например имаше сили с които го бе дарила Земята, така че бе разбираемо. За момичето  - Ейва май се казваше - и за нея е разбираемо т
Скрит текст:
я има много особена дарба.
ОСтаналите обаче не са на тяхното ниво, даже на Боренсон жена му.
освен това говорим за особен вид магия, нещо като хипноза или сугестика. В такова състояние не знаеш какво вършиш, въпреки че си в будно състояние. В правото такъв човек не отговаря за постъпките си .

Съжалявам, че следващите поредици на Фарланд, не са преведени, имам чувството, че действието продължава, като при Фийст и Хоб.
В края на поредицата
Скрит текст:
Габор каза, че се приготвя за смъртта си и раздаде указания.

Пък и Боренсон си заплати с лихвите.

@ Meган, приемам че си приключила с  втора книга. Видя ли че Габор не е Христос?

# 147
  • Бургас
Здравейте, имам нужда от съвет. Реших да започна поредицата за Малазанската империя, поръчах си Нощ от ножове и Завръщането на Пурпурната гвардия. Трябва ли първо да прочета Малазанската книга на първите където са 10 книги?

# 148
Да, ще трябва. Книгите на Есълмонт допълват тези на Ериксън. Макар че може да почнеш с Нощ на ножове. Събитията там са преди тези от 10-те на основната поредица. Но от Завръщането на Пурпурната гвардия няма да разбереш нищо. Нея би могла да я прочетеш чак след 6-та книга от 10-те на Ериксън.

# 149
В момента чета "Еволюцията на "Андромеда".
Книгата е продължение на „Щамът Андромеда“,само че писана от друг автор.
Към средата съм,засега не е лоша.

Общи условия

Активация на акаунт