Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 750
  • 777
  •   1
Отговори
# 375
Кажете какво е изследването за недостиг на витамини, моля.

# 376
Здравейте, тези от вас, чиито дечица имат диагноза СХДВ, споделяте ли теорията за 30% реална спрямо календарна възраст (тоест когато е на 6, например, реално отговаря на 4,2)?

# 377
  • Пловдив/София
Здравейте, тези от вас, чиито дечица имат диагноза СХДВ, споделяте ли теорията за 30% реална спрямо календарна възраст (тоест когато е на 6, например, реално отговаря на 4,2)?
Възраст за какво? За самоконтрола може би бих се съгласила. Интелектуално са си на 100%.

# 378
Интелектуално напред, емоционално назад.

# 379
Ами на английски се води executive, на български какво да е - опитност, изпълнителност…

# 380
  • Пловдив/София
Ами на английски се води executive, на български какво да е - опитност, изпълнителност…
Изпълнителски умения. И да, назад са, честно казано ме бих дала процент от възраст. Аз съм си хаотична и разхвърляна до ден днешен, не съм особено наваксала, но и съм свалила критериите към себе си в това отношение. Синът ми ще е трети клас и още в предучилищна една психоложка ни предупреди за тези умения, учителката също мрънка не толкова за материала, а за неподдържане на чина и шкафчето. Казват да му даваме повече домашни задължения, но в общи линии ако не реши сам да свърши нещо е мъка да го накараш…

# 381
Метилфенидатът изобщо предлага ли се като лечение в БГ?

Защото това е стандартното лечение за ADHD почти навсякъде.

Оставам с впечетлението, че в това лекарство го няма в България. А българска рецепта не виждам как може да бъде изпълнена извън БГ защото навсякъде метилфенидатът е регулиран медикамент и ако следваш правилата трябва да се сдобиеш с местна рецепта. Не знам в ЕС все още да има взаимно признаване на рецептите.

Ако впечатлението ми е вярно излиза, че за българските деца (а и възрастни) стандартното лечение на ADHD е недостъпно.

Не искам да влизам в дискусията затова дали това е най-доброто лекарство и дали лекарствата са необходими - това всеки родител (и възрастен пациент) сам си го преценява. Въпросът е, че дори и да искаш да ползваш стандартното лечение, каквото се ползва почти навсякъде по света излиза, че няма как да го направиш.

Направо се изумявам, че е такава ситуацията.

Напомня ми на детските години от социализма, когато за сестра ми нашите купуваха на черно долари за да ги дадат на познат, който пътуваше в чужбина и така внасяха лекарство дето го нямаше в БГ.  Мислех, че тази дивотия в БГ е отминала и, че щом имаш рецепта и пари можеш да си купиш всичко, ама май не съм бил прав.

# 382
С лекарствата е трагедия тук. Хем са много, хем все ги няма.
Изобщо съм с впечатление, че третирането на децата е ужасно. СОП-ват ги под общ знаменател децата. И диагноза аутизъм раздават от вратата.

# 383
  • София
Метилфенидатът изобщо предлага ли се като лечение в БГ?

Да, продава се под търговско наименование Концерта. https://apteka.framar.bg/30019854/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5 … -30-janssen-cilag

# 384
Някой да знае дали клонидин се предлага в БГ? Не е стимулант и изглежда подходящ особено ако има проблеми със съня.

# 385
  • София
Някой да знае дали клонидин се предлага в БГ? Не е стимулант и изглежда подходящ особено ако има проблеми със съня.
Да, има го, но мисля, че е одобрен само като средство за понижаване на кръвното налягане и всъщност е доста силен препарат в това отношение. Та не знам как би се отразил на дете. Това е:
https://apteka.framar.bg/22000245/%D1%85%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B0 … D1%80%D0%BC%D0%B0

# 386
Как да няма метилфенидат в България? Направо се изумих от поста.

# 387
Как да няма метилфенидат в България? Направо се изумих от поста.

Всичко тръгна от това:

https://www.reddit.com/r/bulgaria/comments/vebcho/recently_moved … _need_advice_for/

Отделно има и постове във ФБ.

Явно е било временна ситуация през 2022 защото познат потвърди, че преди 3 месеца е купил за своето дете.

# 388
  • Пловдив/София
Ох, как са вашите деца в края на ваканцията? Как се държат с братята и сестрите си? При над положението последните седмици е много зле. Дали от смяна на режими (баба, почивка, вкъщи), екранно време, скука, н сякаш се връщаме назад. Не чува, прави глупости в колата (ей така на инат хвърля пастелите да се разпилеят, чупи играчка на сестра си, скубе я), опитваме с добро и разговори, но той много не слуша какво му говорим и си знае неговото. Резки движения, весел е, но лесно се фрустрира и най-вече това дразнене на сестра му, в пъти повече от нормалното… Дайте някакви хакове за нервната система. Нещо с ръце, обича да изрязва и да работи с глина, плуване мисля да започнем пак, масаж на гръбчето, друго? Дано свикне бързо с училищния живот, а аз егоистично се радвам, че няма да сме по цял ден заедно, защото губя търпение…

# 389
Никакъв проблем за метилфенидата. Веднага щом се прибрахме в България ни изписаха Концерта, което е дори по-добро от Медикинет, който пиеше синът ми във Франция. (при нас просто няма друго решение, доста тежък случай... благодарение на лекарството има нормално детство, учение и приятели...Доколкото знам при узряване на мозъка в по-късна възраст нещата се напасват горе-долу.)
Не помня кой ми беше препоръчал д-р Янева, но му благодаря, чудесна е.
(Пипи, много ми е познато така както го описвате, направо настръхвам, счупихме два вентилатора и не помня още какво с тия резки движения и подскачане в дните, когато не пие лекарство, буквално се страхувам от неделите... За наглеенето, дразненето и фрустрирането  да не говорим, просто все едно е друго дете...)

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 02:17 от _Roxelane_

Общи условия

Активация на акаунт