Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 752
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте,
Изследванията са правени на 21 ден от цикъла. Ходих на преглед при гинеколог и не видя доминантен фоликул,
Скрит текст:
затова и ми пусна да си направя изследвания.
В петък съм на преглед чак, а като виждам, не са ми много добре изследванията. Може ли мнение?
Благодаря Ви! 🌞
Здравей!
Имаш висок Хемоглобин и Хематокрит - може да си дехидратирана, пий повече вода. За всеки случай се консултирай и с лекар.
Прогестеронът е нисък - не показва да е имало О.
ТСХ е добре, но Т4 показва че си с Хипофункция на ЩЖ... Тестостерон и Пролатин - високи, КЗ - ниска ( показва Хипогликемия) - може да си с ИР... направи обременяване с глюкоза

Здравей Денис, отново имам нужда от твоята помощ и ще бъда благодарна за твоята интерпретация. Аз съм на
Скрит текст:
39 години, преди близо 3 години родих и след раждането имаше усложнения с високо кръвно и отоци. В продължение на две години кърмих. Миналата година през есента спрях с кърменето и тогава започнаха  оплаквания с много ускорен пулс, повишаване на кръвното през нощта, сутрин и при стрес, безсъние и продължава оттогава насам, отслабване на тегло, липса на апетит, главоболие, свистене в главата, безсилие, апатия, депресия, косопад. Посетих няколко пъти кардиолог и други специалисти, приемам бета блокер. Направих през изминалите 9 месеца много изследвания сред които и щитовидни хормони, TSH на два пъти беше около 0.97, казваха ми в норма, сега отново направих и паратхормон, който се оказа завишен, а TSH този път е 0.64.
Ще се радвам на твой коментар.

Глюкоза       5.05       mmol/l    3.3-6.0   

Кортизол еднократно  10.10      ug/dl    сутрин между 7.00-9.00ч. 3.7-19.4 ug/dl; след обяд между 15.00-17.00ч. 2.9-17.3 ug/dl)   

Паратхормон   H   83.90 pg/ml    15.0-68.3

fT4         1.120       ng/dl    0.700 - 1.480   

TSH   0.636       uIU/ml    0.350 - 4.940

fT3       3.060       pg/ml    1.580 - 3.910

Калций  2.550         mmol/l       2.15 - 2.50

Бих искала да добавя, че цикълът ми се скъси на около 23-24 дена и имам ясно изразен ПМС, също така от години страдам и от инсулинова резистентност.
Здравей!
Паратхормонът е висок, както и калция - провери нивата на вит. Д
Хормоните на ЩЖ, според мен, са добре.
Провери андрогените, за дефицити ... - всички, които постоянно коментираме в тази тема?!
ИР, ако не се контролира, може да даде симптомите, които описваш.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 07:52 от denis.

# 271
Здравей, Денис, моля за коментар на изследванията ми, правени на 7 ден след О (следя с тестове и БТ). На 31 съм. Прогестерона не е ли доста нисък, предвид че пия и дуфастон 2 пъти по 1 таблетка от 16тия ден?

Благодаря предварително!

# 272
Здравейте,
Денис може ли коментар и по моите резултати Flowers Bouquet Правени са на 3 ден от МЦ( много оскъдно кървене). Благодаря Flowers Bouquet

# 273
  • София
Здравей Денис ще ти бъда отново благодарна за отговор на изследванията ми правени на 21 и 22ден от цикъла
Скрит текст:
(този път правих уринен тест казва се DUTCH test който го няма в България все още) ще отида на лекар но това ще стане след около месец защото нямат свободни часове преди това.  Та бих искала да знам дали да се притеснявам.. благодаря

Здравей!
Не мога да коментирам - това е някакъв уринен тест, който не ми е познат

Здравей, Денис!
Бих искала да питам и аз, ако може. На 30 години съм, от поне 10 години ми е известно, че страдам от
Скрит текст:
хормонален дисбаланс и имам кисти в яйцниците, но цикъла си ми беше редовен и без изменения. Изкарала съм два курса на лечение с Диане и един с Регулон, без постоянен ефект. Междувременно забременях,  родих без проблеми. Но сега съм диагностицирана с уреаплазма уреалитикум и имам положителен ХПВ тест за 45-ти тип. Междувременно, получих леки изменения в МЦ, косата ми започна да пада МНОГО, обринах се по раменете, челюстта и пред ушите, затова гинеколожката настоя за "хормонално огледало".  Посетих и ендокринолог, но и сега и двете са в отпуска и затова търся мнение тук.  Това са изследванията от 4-ти ден на МЦ. Знам, че на 17-ОН прогестерон пише, че трябва на 3-ти, но гинеколожката не ми каза това, а дори ми го назначи и за другите две фази на цикъла. I С оглед на ХПВ-то, най-много ме притеснява 4-андростендионът, защото той ми е много завишен и в трите фази (за останалите дни: 14 ден - 4.67, 22-ри ден - 5.32 ). Доколкото разбрах, и косата ми сигурно пада от него. FT3 е нисък и на 14-ти ден (3.75), обаче тестостеронът влиза в норма - 0.42,  а после и 0.39. През цялото време лимфоцитите са завишени, което също съм включила в таблицата.  Благодаря предварително за отделеното време и внимание!
P.S. В момента съм сесия и имам доста стрес, но не мога да разбера, дали това е основната причина за тези резултати.

Здравей!
ТСХ е висок, Т4 нисък - показват Хипофункция на ЩЖ.
Лимфоцити - високи... ако си била болна, може да е от това.
ФСХ е висок - може да има киста/ЗФ.
Прогестеронът е висок..Андростендион и Тестостерон , също - трябва да се консултираш с Ендокринолог
Т3 е нисък - имаш проблем с конвертирането - провери цинк, селен и мед
В12 е нисък - трябва да е на горна граница.
Провери вит. Д, желязо, феритин, трансферин, ЖСК, Хемоглобин
Направи тест за ИР
Косата може да пада и от неправилно хранене ( освен при проблем с хормоните и дефицитите) ... трябва и много протеин.

Здравей, Денис, моля за коментар на изследванията ми, правени на 7 ден след О (следя с тестове и БТ). На 31
Скрит текст:
съм. Прогестерона не е ли доста нисък, предвид че пия и дуфастон 2 пъти по 1 таблетка от 16тия ден?

Благодаря предварително!
Здравей!
Прогестеронът е нисък... трябва да е над 45, за да е имало О.... и всичко с нея да е наред.
Най-вероятно, не е определен точно пика на Прогестерона ( 7-ми ден след предполагаемата О.)

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 14:35 от denis.

# 274
Благодаря! Просто видях че естроген е завишен а прогестерона нисък както и други неща има завишени и се притесних иначе имам силно изразен ПМС с раздразнителност топли вълни болки в гърдите (по скоро зърната) главоболие подуване на стомаха и се чудех дали е възможно да е нещо на хормонална основа..
Благодаря Ви Денис!

# 275
Здравейте! Може ли коментар по изследванията ми на прогестерона,нищо не ми е известно.

# 276
  • София
Благодаря! Просто видях че естроген е завишен а прогестерона нисък както и други неща има завишени и се притесних иначе имам силно изразен ПМС с раздразнителност топли вълни болки в гърдите (по скоро зърната) главоболие подуване на стомаха и се чудех дали е възможно да е нещо на хормонална основа..
Благодаря Ви Денис!
Да, но това е естроген в урината, т.е. той се изхвърля и може да е висок, както от по-високи нива на естрогена в кръвта ( ако е имало О. напр.), но и от метаболизма на някои андрогени... видях, че андростендиона също е висок.
Малко е сложна интерпретацията, затова не се наемам да я направя Simple Smile

Felines
На кой ден от МЦ е правено изследването?

# 277
Благодаря ти, Денис! Надявам се грешката да е в моя телевизор и наистина да е имало овулация,както показват тестовете и БТ. За пръв път имам толкова високи нива на прогестерона, винаги са били около 20... Дано да е добър знак! По-високите нива на естрадиола трябва ли да ме притесняват на такъв етап от МЦ, 7 ден след предполагаема овулация? Да настоявам ли на док да им обърне внимание? Досега не съм ги изледвала заедно и не съм сигурна дали е нормално да е по-висок.

# 278
  • София
Здравейте,
Денис може ли коментар и по моите резултати Flowers Bouquet Правени са на 3 ден от МЦ( много оскъдно кървене).
Скрит текст:
Благодаря Flowers Bouquet

Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ.
17ОН Прогестерон е висок - добре е да те видят на УЗ... може да има киста, ако е лутеинова  или ЛУФ, това повишава леко прогестерона. Ако не е това - трябва да повториш изследването - точно на 3 ден от МЦ и да се консултираш с Ендокринолог.
В12 и ФК може да са по-високи.
Хемоглобинът е малко нисък, а Феритина  - много нисък... трябва да приемаш желязо.
Провери ТСХ, Т3, Т4 и вит.Д

deni_val
Е2 е добре ... коментирам, обикновено, само това, което има отклонения или показва проблем Simple Smile

# 279
Здравейте! Мога ли да помоля за мнение за едни резултати (правим опити за бебе).  Знам, че всички са в норма, но прогестерона ми се струва малко нисичък, а пролактина високичък.( на 34 съм)

Благодаря предварително Yellow Heart

# 280
  • София
Здравейте! Мога ли да помоля за мнение за едни резултати (правим опити за бебе).  Знам, че всички са в норма, но
Скрит текст:
прогестерона ми се струва малко нисичък, а пролактина високичък.( на 34 съм)

Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 и Т3 са ниски и показват Хипофункция на ЩЖ.
Да, пролактинът е малко висок... може да е от ЩЖ/Хипофункцията
Прогестеронът, ако е изследван точно на 7-ми ден след О. е нисък... трябва да е над 14 ng/ml... за да е имало О.... може да не е изследван в пика на прогестерона.
АМХ е нисък, показва проблем с ЯР - провери за всички възможни дефицити - вит.Д, В12, ФК... желязо..

# 281
Здравейте! Мога ли да помоля за мнение за едни резултати (правим опити за бебе).  Знам, че всички са в норма, но
Скрит текст:
прогестерона ми се струва малко нисичък, а пролактина високичък.( на 34 съм)

Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 и Т3 са ниски и показват Хипофункция на ЩЖ.
Да, пролактинът е малко висок... може да е от ЩЖ/Хипофункцията
Прогестеронът, ако е изследван точно на 7-ми ден след О. е нисък... трябва да е над 14 ng/ml... за да е имало О.... може да не е изследван в пика на прогестерона.
АМХ е нисък, показва проблем с ЯР - провери за всички възможни дефицити - вит.Д, В12, ФК... желязо..

Много благодаря! Непременно ще си пусна.

# 282
Денис, благодаря от сърце за изчерпателния отговор.Heart Exl На чист ден ще проверя и ТСХ, Т3, Т4.
Посещавала съм трима ендокринолози в годините- според тях нямам никакви проблеми. Моля те дай ми насоки какво да предприема за ПКЯ- основното ми оплакване е окосмяването от мъжки тип.  Мога ли някак да ги оправя сама тези хормони с добавки или някакво особеност при храненето Има ли вероятност да съм с поставена спирала абсолютно излишно? Луф е Луф синдром?
Благодаря още веднъж за отзивчивостта и отделеното време!!!
Здравейте,
Денис може ли коментар и по моите резултати Flowers Bouquet Правени са на 3 ден от МЦ( много оскъдно кървене).
Скрит текст:
Благодаря Flowers Bouquet

Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ.
17ОН Прогестерон е висок - добре е да те видят на УЗ... може да има киста, ако е лутеинова  или ЛУФ, това повишава леко прогестерона. Ако не е това - трябва да повториш изследването - точно на 3 ден от МЦ и да се консултираш с Ендокринолог.
В12 и ФК може да са по-високи.
Хемоглобинът е малко нисък, а Феритина  - много нисък... трябва да приемаш желязо.
Провери ТСХ, Т3, Т4 и вит.Д

deni_val
Е2 е добре ... коментирам, обикновено, само това, което има отклонения или показва проблем Simple Smile

# 283
Благодаря Ви Денис!
Да, но това е естроген в урината, т.е. той се изхвърля и може да е висок, както от по-високи нива на естрогена в кръвта ( ако е имало О. напр.), но и от метаболизма на някои андрогени... видях, че андростендиона също е висок.
Малко е сложна интерпретацията, затова не се наемам да я направя Simple Smile

Felines
На кой ден от МЦ е правено изследването?
25 ден

# 284
Благодаря ти, Денис! Желязото, феритина (47.1 от 11-325) определено са ми ниски, дори под границата е желязото. Чудя се, дали не идват основно от там проблемите? ЖКС също изглежда зле - 49.9 (при норма между 44 и 73). Аз уж ядох много риба в последния месец, за да си набавя омега 3 мастни киселини , а и като алтернатива на месото, но явно ще трябва пак да започна да хапвам пържоли, сигурно белтъчините не ми достигат. На изследванията общия белтък  е 70 (58-82). Останалите неща ще трябва да ги изследвам допълнително.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 10:28 от habitant

Общи условия

Активация на акаунт