Вие как ще постъпите ?

• 10 864
  • 259
  •   1
Отговори
# 90
  • у дома...
В СУ испанска филология се кандидатства с ДЗИ по БЕЛ и испански, или ДЗИ БЕЛ и сертификат DELE за нивото на владеене на испанския. Не съм сигурна дали не искаха В2. Ти  имаш ли покрито ниво по английски? Романистка така, както ти я описваш, звучи леко несериозно. Слез малко на земята. С и има ли някаква друга причина вашите да искат да си по-близо? Миналата година си бягала от вас.

# 91
Учителската професия е примамлива, докато не почнеш да подписваш вечните едногодишни договори.
А и да почне работа.... другият живот? Ходи в селския театър, в кафенето на мегдана, купува турските дрехи в магазинчето, палмовото сирене в бакалията. Едно отиване до Русе й е 20 лв само пътя в двете посоки, ако не и повече, а автогарата и гарата в Русе са 'само' на 20 мин много бърз ход от централната пешеходна алея, а молът е в обратния край на града. До Варна - още по-скъпо. Тука е моментът, в който човекът от село със съответния светоглед да каже какво толкова пък ще правиш в Русе/Варна. Което , реално, майка ѝ също ѝ казва, ама по-експресивно.

# 92
Докато не променят закона за учителите, навършили пенсионна възраст, младите учители ще работят като продавачи и сервитьори. От две години се мъча да вляза в гимназия да преподавам и няма освобождаване на място. Има поне 7 учителки във въпросната гимназия, които вече имат и възраст, и стаж да се пенсионират, ама си натискат парцалите и не мърдат.

# 93
Стрина Калина, ад е това изобщо в сферата на образованието, не пускат кокала, все мрънкат и постоянно са на контра на всяка млада колежка, все едно ще ги бутне от стола им. Преди години преживях доста неприятни неща в опита си да работя като учител, нещо, което винаги съм искала (и все още искам), много е сложно, ако директорът е с манталитет на "лелка" и си пази антуража, за да му слухтят и да му пазят в отговор гърба. Съчувствам най-искрено. Та с тези изказвания как в малкия град имало работа за учители - има работа, ама свободни места няма, те са като папите, доживот.

# 94
Някога бях в подобна ситуация, аз исках една специалност, майка ми предпочиташе друга. Двете изискваха общо четири кандидат-студентски изпита (всяка по два). Joy И аз се съгласих да се явя на 4-те, пък да видим (по двата за моята желана специалност се готвех отдавна, третия беше по предмета, който ми беше профила на паралелката в училище - математика Wink, и още един за разкош). Та съгласих се аз, но тя в крайна сметка нещо размисли, и реши, че май 4 изпита по различни предмети ще дойдат в повече и ме остави да си кандидатствам само по моето желание. Joy Та и други сме имали противоречиви планове за бъдещето с родителите си. Sunglasses

# 95
  • Варна
Завършила съм средното по настояване на нашите (да се разбира майка ми)... Така се стече живота, че с него си вадя хляба трийсет и кусур години.

Сега нещо по повод на даскалъка. Две съученички на шерката (на 26 са) завършиха педагогика и почнаха в училища. След само 1 година, ужасени от нахакани и незаинтересовани тийнове се преориентираха към "Начална и предучилищна педагогика" да работят поне с мъници. И да, от тях знам, че стартират с 1200 лв.

# 96
Просто ще го бутам за хартийката предполагам.  С тая смотани специалност никъде в чужбина няма да отида, ама предполагам, че никой няма да ме кара да го работя това.

Иначе ви вика тоя университет има програми за чужбина. Как ли пък не. В Холандия ли ще ме учат на български.

# 97
На български не, но езикова теория може.

Едно нещо не разбирам. Не искаш да запишеш това, което иска майка ти, а за това, което ти искаш - тя не иска да плати. При това положение вариантът ти е да започнеш работа, но ти не го обсъждаш въобще тук, фиксирала си се в това висше. Защо не потърсиш работа сега?

# 98
На български не, но езикова теория може.

Едно нещо не разбирам. Не искаш да запишеш това, което иска майка ти, а за това, което ти искаш - тя не иска да плати. При това положение вариантът ти е да започнеш работа, но ти не го обсъждаш въобще тук, фиксирала си се в това висше. Защо не потърсиш работа сега?

Търся, в моя град, но засега не намирам.

# 99
Така и не разбрах от къде си, но за продавачка и сервитьорка винаги има търсене на кадри.

# 100
Така и не разбрах от къде си, но за продавачка и сервитьорка винаги има търсене на кадри.

Силистра.

# 101
Какъв чужд език владееш и на какво ниво? Как я мислите тая работа с чужбина, за учебни програми, работа и за живот, без да говорите грам езика? Какво искаш ти да работиш? Ако ще записваш висше, за да учиш език от нулата, вече ти казах от личен опит и като човек, който е преподавал - не се прави там това, дай ги тези пари за езикови курсове и не очаквай чудеса. В момента с майка ти си мерите инатите, ама никоя от вас май не знае какво иска да прави с живота си. Това е проблемът, не специалността и висшето.

# 102
Разпитай познати, съученици. Силистра е малък град в сравнение с Варна, ама не е чак толкова малък. Подготви си сиви , разпечатай 4+5 бройки. Мини през Лидл, Кауфланд - гледам, че имате - питай дали търсят работници, остави им по едно сиви. Ако майка ти работи в някой от тях, те съветвам да го избягваш.

# 103
Още в предната ти тема ти казах решението, което да угоди и на майка ти, и на теб, но нещо не го отрази. Записвай нещо, което е склонна да плаща, после бригада с еднопосочен билет. Много мои познати така напуснаха България, вече са навън от години, знаят езика перфектно, повечето се записаха да учат там в даден момент. Други не, но не се притесняват, че нямат висше, понеже владеят езика до такава степен, че дори да се върнат тук, имат доста възможности за работа. Дори майка ти да се навие да учиш нещо с чужд език, няма да можеш да работиш по време на следването, защото присъствието е задължително, съответно пари за навън няма откъде да събереш.

Относно последния пост, познавам достатъчно хора, заминали с 5 думи в речниковия си запас, но не заминаха по учебни програми, а на бригада.

# 104
Стига сте я плашили колко кофти е в чужбина. Щото пък в тъпата провинция без работа и перспектива е супер. Още повече и с неподкрепящи родители - чудно. Да, чужбина не е лъжица за всяка уста, но всеки, който търси начин да успее - успява. И език се научава, стига да не вдигаш рамене и да казваш: Ама то е много трудно!

Общи условия

Активация на акаунт