Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 92 723
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, не съм ви чела, но имам спор с прителка.Когато моят син кандидатстваше след 7-и клас, ако се откажеш от 1-во класиране ,мястото не се пази.Сега има ли промяна?(търсих, но не намерих нищо в търсачката) Благодаря!

# 661
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не се пази, но и никой не го заема Simple Smile
т.е. не можеш да паднеш по-долу в класацията.

не обърквайте жената допълнително. стига ѝ стреса от кандидатстването.

# 662
  • София

Но се появява на второ класиране, а вие като отказал се от първото, не участвате на второ, тъй като по-нагоре от първо няма накъде...а можете да участвате за него на трето, ако вече не е заето....то точно така се получават местата за второ класиране...

# 663
  • София
Аз пък направо на трето скачам с въпрос.
Ако правилно разбирам след записванията на второ обявяват свободни места за трето класиране. Та, хипотетично - записали сме детето на второ класиране в гимназия А на 22.07. На 23.07 виждаме, че в гимназия Б е обявено място за 3то класиране. Тогава какво правим- изтегляме си документите от гимназия А и подаваме отново документи (в системата ли?) за участие в трето класиране, където на първо място пишем гимназия Б, второ В, трето Г и т.н. от обявените свободни на трето класиране? Какво става с освободеното от нас място в гимназия А- ще излезе на 4то класиране или още на 3то? Наясно съм, че ако се появи дете с по-висок бал ще ни изпревари в гимназия Б, както и в гимназия А, от която сме се отказали и тогава отиваме където има място, на същия принцип като в първо класиране, но само със свободните места. Правилно ли съм разбрала процеса?

По принцип, участието на трето класиране, БИ трябвало да става с изтеглене на свидетелството от гимназията А, но по спомени от миналогодишната седмокласна имаше изключения, които направо си облагодетелстваха определени деца (представяха копия). Иначе, да - механизмът е този, като не се минава през системата.
И още нещо като допълнение - миналата година ми направи впечатление, че доста деца с много високи балове рискуваха с трето

# 664
  • софия

Но се появява на второ класиране, а вие като отказал се от първото, не участвате на второ, тъй като по-нагоре от първо няма накъде...а можете да участвате за него на трето, ако вече не е заето....то точно така се получават местата за второ класиране...
Ако е подадено заявление за участие във второ, се участва. И ако не се качи детето на по-предно желание, си остава на същото. Не е заето, но и никой не може да прави преподреждания между двете класирания, т.е. участват по-малко деца със същите желания със същия бал, защото част от децата вече са се записали по първо желание.
Въпросът е за 1. класиране, не за 1. желание.

# 665
  • София
Много забавно стана - всеки си говори за различни неща, а уж се води разговор. Joy

# 666
При първото класиране ако детето е прието на 3-то желание/ примерно/, но иска да опита за някое от посочените по-напред желания (в случая 1-во или 2-ро), подава заявление за участие във второ класиране в училището, в което е прието. Мястото му от първо класиране все още се пази. Ако детето не се е класирало за първите 2 позиции, тогава трябва да се запише там, където е било прието на първото класиране (т.е на запазеното място.) Ако все още иска да се бори за някое от първите си две желания, подава заявление за участие в трето класиране, но вече мястото не се пази. Тук вече могат да се преподредят желанията или да се посочват и други паралелки, в зависимост от това къде има места. Поне така разбирам нещата от раздела "Класиране" в профила с резултатите.
В сайта на това училище е обяснено много подробно: https://www.souee.bg/admission-souee/faq.html

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 14:39 от «Sonya»

# 667
Забелязвам, че традиционно балът за прием в 1 АЕГ е малко по-висок от този на 2 АЕГ, а чувам от няколко места, че 2 АЕГ май вече е по-добра. Еднакво са ми далече, та се чудя, единствено местоположението ли е причина за тези, които предпочитат 1 АЕГ?

# 668
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

нищо не разбрах, а не е като да не опитах. Simple Smile

повтарям още веднъж.

детето, което на първо класиране е класирано по (примерно) пето желание, подава документи за участие във второ класиране.

при второто класиране може или да се качи нагоре, или да остане на същото място. няма никакъв начин друго дете (с по-нисък резултат) да го "измести".
в този смисъл мястото не се пази, но няма как да го изместят от него.

и за да избегна повторни обяснения, тези, които са били преди него са с по-висок резултат - там има някакво разместване, което освобождава място за второ класиране. т.е по-висок резултат, който да го измести по-долу от досегашното класиране няма.

Simple Smile Simple Smile Simple Smile много сте бързи

# 669
Rapariga,
ако не се запише детето след второ класиране, мястото ще е сред обявените за свободни за трето.
Може, обаче, да е записано детето след второ и при обявяване на свободните да си хареса някое и да си изтегли документите. Тогава неговото място няма да го има на трето класиране, а остава за по-нататък.
Понеже си от Бургас, силно не препоръчвам оставане за трето класиране. Успех!

# 670
Ако баловете се вдигнат чак толкова много и прескочи 463 .. Няма да го приемат там, ще се класира на 2ро желание.
Това за коя паралелка е ? Дори за програмистите би трябвало да стигне още на 1во калсиране.
duhi_puhi знам, че синът ти учи в МГ програмиране, ако може да споделиш малко информация за тази паралелка
как е дисциплината, кога почват със специалните предмети и всяка друга полезна информация, за която се сещаш
Синът ми се колебае  между тази и английски с математика, балът ще му стигне и за двете

# 671
Забелязвам, че традиционно балът за прием в 1 АЕГ е малко по-висок от този на 2 АЕГ, а чувам от няколко места, че 2 АЕГ май вече е по-добра. Еднакво са ми далече, та се чудя, единствено местоположението ли е причина за тези, които предпочитат 1 АЕГ?
Същите питания имам и аз, ще се радвам тези с опит да споделят коя от двете е за предпочитане?

# 672
  • София

Аз лично мисля, без да обиждам някого, че никога втора езикова гимназия не може да изравни по имидж първа. От гледна точка на стара софиянка мога да кажа, че за мен Първа АЕГ си е Английската гимназия. Има си Немска гимназия, Френска гимназия и напоследък Испанска гимназия. Другите са си някакви други училища. Пак повтарям, това е моя гледна точка, дано никой не се засегне.

Иначе - почти никой не може да направи обективно сравнение, защото обикновено детето му е учило само в едното училище. Голямата ми дъщеря е в Първа АЕГ - ами какво да кажа - не се е преучила. Но на НВО в 10 клас се справи доста добре.

# 673
  • София
Аз съм доволна от 2АЕГ. Това беше единственото училище, което голямата ми дъщеря искаше и беше щастлива там до последния си ден. За гимназията мога да кажа - добра организация, чудесна среда, много силна катедра по биология и химия /имат и страхотно оборудване/. За мен двете училища са равностойни. Ако трябваше сега да правя избор, вероятно щях да избера 2АЕГ. Изучават се поне по три предмета на английски в 9-ти и 10-ти клас
Клер, училището носи името АЕГ, точно толкова, колкото и първа. Категорично не е "някакво друго училище"

# 674
elpet, изчисляваме второ класиране защото това е окончателният бал за съответната паралелка, при първо има много условности. Мисля, че още на първо класиране ще го приемат, да.

Може ли да направите за второ класиране във Варна прогноза ? Simple Smile

това което съм чувала от познати без имам лично мнение и опит е че преместването напред във високите ешалони на второ класиране се случва много рядко. мисля че миналата или по-миналата година е имало преместване напред в първа езикова , което не се било случвало от години.
Сега тука малко мой анализ и разсъжденя.  Варна не е голям град, хората рядко предпочитат частни гимназии ( ние нямаме и много , нито са особено реномирани )  или ако предпочитат такива е защото детето не е влязло в държавна. Рядкост е хората точно края на годината да се местят в друг град или чужбина. Движение за сметка на ученици предпочели НУИ или спортно училище ( които са много малко като количество набирани ученици и да кажем направо незначително влияят на горните ешалони) почти няма. във Варна нещата не са като в софия и придивижването ще е с не повече от място-две напред, т.е. да си първа втора резерва. Движение напред не виждам да може да става от друго. Учениците нямам как да изчезнат, трябва да се запишат и да почнат новата учебна година. Независим от моите разсъждения нищо не пречи да се опитва за второ класиране.

Общи условия

Активация на акаунт