Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 193
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 930
  • софия
Може ли някой да ми помогне с информация за училищата, в които могат да се видят работите на децата?
Знам, че беше поствана информацията, но не я намирам сега.

http://ruo-sofia-grad.com/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d … %b8-%d1%80%d0%b0/

# 931
Гледам статистиката за Враца и по обясненията дадени по назад, преди синът ми има 280 деца. Обаче това ми се струва малко за цялата област, предвид че резултатите му не са много добри. Може ли помощ дали изобщо се ориентирам правилно. По БЕЛ има 61 точки, а по математика- 53, общо 114. Взима се за прием два пъти математика и два пъти български, затова гледам сбора.
Може ли помощ дали гледам на правилното място и наистина ли са 280 деца само

https://dideva.alle.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1% … 1%82%D1%82%D0%B0/

# 932
  • София-Младост
Здравейте, имате ли повече информация за паралелката с математически профил в 133СУ (АЕ + Математика)?
Скрит текст:
Мисля, че е нова за годината.
Така, както пише в сайта на училището - няма изучаване на втори език, а допълнителните часове са за математика. Означава ли, че се държи ДЗИ по математика?
Благодаря ВИ!

В таблицата с кодове е написано, че се изучава и руски език. За ДЗИ не мога да отговоря. И това е т.нар STEМ паралелка.

# 933
Katnis, 286 са.

# 934
  • София
Понеже съм завършила средното си образование в друг град, дали някой може да напише кои се водят елитните гимназии в София?
На ТОЗИ сайт можеш да видиш всякакви класации, които ще те ориентират.
Традиционно за елитни гимназии се считат:
Скрит текст:
Първа английска гимназия
Втора английска гимназия
Немската гимназия
Френската гимназия
Испанската гимназия
СМГ
НПМГ
ТУЕС

Подредбата не е обвързана с класация, само ги изброих.

[

Само да допълня, че 73-то ( известна и като 2-ра Немска) също влиза в този списък

# 935
Странно , как в НУКК вече има подадени заявления и дори има потвърден прием ??!!
Естествено ... няма свободни места Anguished
Как те са нещо по-различно от всички останали училища , така че да не се подлагат на никаква регулация.
Там има приети деца с 336/317 точки ?!
НУКК са към Министерство на културата и имат собствен прием. Първо приемат техните си деца и ако случайно остане свободно място, приемат външни.
Искам да ви поправя за да може четящите в бъдеще да не са объркани. Училищата към МК живят сс собствена скорост. Всяко от тях со има собствени "виждания" макар и да са под шапката на МК.
Написаното горе не е верно. За училища по изкуства ксе кандидатстват на общо основание. Това важи и за техни ученици. Примерно , кандидатствали сте първи клас с изпит. Приели са ви. След четвърти клас ви освобождават и вие кандидатстват на общи Начала както всички други желаещи. Нищо че сте бивш ученик. Да кажем ви приемат след четвърти клас. Учите 5 6,7  и след това отново ви освобождават и кандидатствате заедно с всички други желаещи. Не ползвате преференции. Няма как и да имате такива, вие ще сте "лицето" на училището и ако не сте на ниво не ви приемат.
Давам конкретен пример с нашата специалност ИИ. Обикновено на изпита минават 40-60%. Зависи колко е силен набора. Примерно миналата година са продължили само12 човека от26. Всичко това е много логично. Напред преминават само тези които искат и полагат усилия да се развиват. Ако изпадат в летаргия се заменят с други, конкурентно способни.
При блем е че тези училища имат собствен график, който не е съобразен с мон и затова трябва да се следи - кога и какво. Примерно в Сф вече продадоха, тези дни имат изпити или вече са минали. При нас във Вн тази седмица чодаваме. Изпитът е средата на другата.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 17:53 от _re_ge

# 936
  • София-Младост
За НУКК си ползват преференции училите в 7 клас там.
" Заявления от ученици, завършили 7 клас в други училища, ще се приемат само при наличие на свободни места след записването на класираните и приети ученици от НУКК след 2 юли. "

# 937
  • София
Тъй като в темата четат изключително много хора, но не всички пишат, допускам, че има и такива, които са страшно притеснени от ниски НВО резултати. Затова си позволявам да пусна линк към едно частно училище, което ми попадна случайно. За разлика от повечето частни, където приемът вече е приключил, в това все още е отворен. Минусът е, че е ново и няма никаква информация от хора с опит там, но все пак е алтернатива и може да е в голяма помощ на някого. Искам изрично да подчертая, че не правя реклама, тъй като си нямам представа дали въобще си заслужава. Но със сигурност има хора, за които може би това ще е добър вариант.

# 938
  • София
Подкрепям re-ge - точно така е и в НМУ и във всички останали НУИ в страната. Кандидатства се на общо основание и няма предимства за ученици на училището до 7 клас.
И в 7-ми, и особено в 4-ти клас стават доста промени - някои от досегашните ученици отпадат, идват отвън други - цял нов клас направиха в Софийското МУ с деца отвън след 4 клас. В 7-ми пък някои кандидатстват в други училища, т.е. ползват училището до 7 клас.
Да не говорим, че има много специалности в музикалните училища, които са след 7-ми клас: поп и джаз пеене, класическо пеене, медни духови инструменти и т.н. Например, голяма част от пеещите деца-таланти, които всички познаваме от телевизионните шоу-конкурси, отиват в музиклано училище след 7-ми клас (защото до 7-ми клас има възможност само за народно пеене) Wink Доколкото знам и при различните видове танци е така - има си размествания след 7 клас и всички са на общо основание.

Скрит текст:
Вече е друг въпросът, че на идващите отвън в музикалните училище им е много трудно по теоретичните дисциплини и специално солфеж, по който също има изпит. Както и пианисти, цигулари, арфисти и т.н. извън музикално училище са единици, които покриват изискванията за изпита след 7 клас. Да, има особено ярки такива деца, например Емануил Иванов, но са единици.

НУКК може да са по друга система.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 13:31 от rally

# 939
За НУКК си ползват преференции училите в 7 клас там.
" Заявления от ученици, завършили 7 клас в други училища, ще се приемат само при наличие на свободни места след записването на класираните и приети ученици от НУКК след 2 юли. "
Точно, при тях приемът е приключил вече ?!
Не се съобразяват с МОН очевидно.

# 940
  • София
Ужасно се обърках. Гледам училища. Балът ще е 432.
Никъде не намирам как са се справили с онлайн обучението, тъй като си мисля, че отново ще имаме такъв период. 
Иска ми се езикова паралелка- първи език различен от английски, тъй като има ниво B2 в момента.
За 22-ро намирам не много добри отзиви. 
В 31-во имате ли впечатления испанския дали е на добро ниво?
Източни езици май не ѝ се учат.

Lothen, и аз съм така и вече ми е каша в главата. Понеже последните месеци много четох за различни училища, ето какво съм си записала:
22-ро - лошо ДО, не много добри преподаватели по БЕЛ и мат. Но пък след 8 клас се учат рсзказвателни на чуждия език.
За 31-во съм си отбелязала, че в испанската паралелка не е много добро нивото. И сега момичетата ми казаха, че няма разказвателни на чужд език.
Отново подчертавам, че това съм чела, не е лично впечатление. И аз следя за повече информация.

# 941
НУКК са по Наредба № 1 от 12 август 2016 Г. за приемане и преместване на деца и ученици в училищата по култура, издадена от министъра на културата
Първо класират собствените си ученици.Учениците, получили основно образование в НУКК, се класират по реда на бала и се приемат в VIII клас на местата, утвърдени за държавен план-прием.Ученици, получили основно образование в друго училище, се класират по реда на бала и се приемат в VIII клас на незаети места по държавен план-прием след записването на приетите ученици от НУКК, като подават документи  само в случай, че има обявени свободни места.

# 942
  • София
Не се съобразяват с МОН очевидно.
И за какво да се съобразяват с МОН, като са под "шапката" на друго министерство?
Дидева го е обяснила и законово.

# 943
Привет на всички и поздравлния за чудесните деца!

Обръщам се и аз към вас с молба за съвет и още едно мнение относно подредбата. Става дума за момче в София с резултати МАТ-94 и БЕЛ-71,5. Аз съм безкрайно доволна и благодарна за резулатат му, защото в началото на учебната година бях диагностицирана с рак на гърдата и милият премина през всичко заедно с мен.Държа се мъжки и не показа ни най-малко колебание в подготовкта. Види се обаче, натрупаното напрежение си е оказало възействието. Резултатът е такъв какъвто е.
Много се страхувам за него да не се срине съвсем психически. На всички пробни изпити точките и по двата предмета не са били под 90 за БЕЛ, 98 за МАТ.Неговото най-голямо желание е да изучава математика по- задълбочено и по тази причина ще се явява на изпит и в ПЧМГ .
Благодаря от сърце!

# 944
  • София
Sanaka, благодаря за уточнението, че на испански се учат принципно биология, химия, история и география +философия.
За 31во и испански- на колежка детето завърши там наскоро, доволни са от училището, но не от испанския- цитирам: освен ако през последната 1 година нещо не се е променило. Завършила съм там и съм пристрастна, гимназията тогава беше ОК.
За имунизационен паспорт и здравна карта- опитах се да се свържа с канцеларията на испанската гимназия с чисто принципно (и предварително) питане кога по-точно ги искат, понеже и на мен ми направи впечатление, че са написали за записване, но никой ен ми вдигна. Детето на моя приятелка беше прието там миналата учебна година и тези документи са им поискани за представяне през септември. Личната лекарка на децата ни вика в края на август за тези документи, никога преди това и е малко странно.

Общи условия

Активация на акаунт