Варицела- тема 6

• 760
  • 20
  •   1
Отговори
Варицелата е едно от най-заразните инфекциозни заболявания . Вирусът може да разболее 8 от 10 присъстващи в стаята. Почти невъзможно е човек никога да не го срещне през живота си. Предава се главно по въздушно-капков път.

Вирусът се предава и при директен контакт с обрива на болния. При разчесване на пъпките е възможно да попаднат бактерии в кожата и да причинят усложнения. В редки случаи може да се стига до пневмония, а в още по редки – до менингит. Обикновено заболяването преминава сравнително леко при деца.

По данни на Здравното министерство варицелата е най-често срещаното инфекциозно заболяване у нас. Вирусът предизвиква половината от случаите на заразни болести в България. До усложнения се стига в между 2 и 6% от случаите.

Ваксината срещу варицела е на път да стане задължителна. Министерството на здравеопазването обмисля включването ѝ в имунизационния календар на децата.
С въвеждането на задължителна ваксина срещу варицела, ще бъдат обхванати всички деца, родени през 2025 г. За тези, родени преди това, ваксината ще остане по желание на родителите.

Старите теми:
Варицела 1: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279174.0
Варицела 2: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=374906.0
Варицела 3: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=399103.0
Варицела 4: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=535916
Варицела 5: https://www.bg-mamma.com/?topic=984519

# 1
Здравейте. Позволявам си да коментират нещо от предната тема . Две жени бяха писали ,че са ваксинирани а нямат антитела . Реших да питам chat gpt 😅 Това каза ...

# 2
Здравейте, синът ми е с варицела от 12.11,  от тогава до събота 15.11 имаше температура, вчера и днес не е вдигал, има доста пъпки, но вече не го сърби така силно. Притеснява ме това, че от вчера е леко пресипнал и накашля на моменти, той и доста вика и плака тия дни заради неразположението. И вчера за пръв път спа спокойно и сега тази кашлица, суха е. Незнам, ще го наблюдавам и ако трябва ще го водя да го преслушат, но от къде дойде това, той никъде не е ходил тия дни. При някой случвало ли се е?

# 3
Здравейте. В групата на сина ми има варицела, той не е карал и сега го чакам... Докато ни избият пъпките, искам да се информирам за някои неща,защото хич не съм наясно.. колко дни е под карантина след първия ден с пъпки? Аз не знам дали съм я карала, малкия ми син също не е, та ще хване и той със сигурност.. какво се прави за облекчаване на сърбежа? Като цяло какво лечение се изписва? Защото нашата ЛЛ е хомеопат и не искам да си правя експерименти точно в този случай, искам адекватно лечение, та поне да знам какво се дава в общия случай? През дните карантина предполагам може да общува само с нас, семейството?

# 4
Защо не сложите веднага ваксина и да си спестите сума ти усложнения сега и за цял живот, вместо да "чакате" - не само за контактното дете, но и за Вас, че и за другото?!

# 5
Здравейте. В групата на сина ми има варицела, той не е карал и сега го чакам... Докато ни избият пъпките, искам да се информирам за някои неща,защото хич не съм наясно.. колко дни е под карантина след първия ден с пъпки? Аз не знам дали съм я карала, малкия ми син също не е, та ще хване и той със сигурност.. какво се прави за облекчаване на сърбежа? Като цяло какво лечение се изписва? Защото нашата ЛЛ е хомеопат и не искам да си правя експерименти точно в този случай, искам адекватно лечение, та поне да знам какво се дава в общия случай? През дните карантина предполагам може да общува само с нас, семейството?

Под карантина е 10 дена официално. Казват, че е заразно детето докато не хванат коричка всички пъпки. Голямата ми дъщеря се разболя към 24 октомври, тя е 3 клас. На 12 ден вече беше на училище, тя го кара доста леко бих казала. Нямаше температура и имаше малко пъпки. Сега почти месец по-късно още си личат някои. Личната ни лекарка каза да мажем с Вирасут, дъщеря ми казваше, че й облекчава сърбежа. Малкия ми син се разболя миналата седмица на 12. 11, около 17-18 ден мисля се падаше. Той е на 3,  беше вкъщи, когато кака му се разболя и съответно не го пуснах на градина, за да не заразим другите дечица и вече почвах да си мисля, че му се е разминало, но уви не го подмина и той го кара доста по-тежко от кака си. 3-4 дена беше с температура, има доста пъпки, особено на лицето, и много го сърбеше милия, третия ден беше ад, само пищеше и се сърдеше, не даваше да го мажа почти с нищо. Иначе и него почнах с Вирасут, ментолов спирт понякога, сега го пръскам с Джинджира алба, но почвам да се замислям и за нещо за белези, че се притеснявам да не му останат, особено по лицето. Сега в момента пие Изопринозин, изписан му от педиатър за 10 дена. Днес е 10 ден, малко по малко взеха да падат коричките, ама доста време ще отнеме да се изчисти. Давах и Ериус вечер за сърбежа, сега се сетих. Незнам кога ще го пускам на градина, според педитърката другата седмица вече може да ходи сред хора, но имунитета му може да е паднал след варицелата и незнам какво ще правя, той е вкъщи от месец и половина и ако не го пусна още малко и ще трябва и изследвания да правя пък и отвиква от обстановката там.

# 6
Не е задължително да се зарази. Преди години моята дъщеря преживя 2 епидемии в забавачката. Едната година детето, което стоеше до нея се разболя, а тя не. Изкара я в 5ти клас, когато един съседски 4годишен фъстък натръшка нея, мен, дядо си и баща си. Изглежда заразяването зависи от моментното състояние на имунната система. За съжаление тогава още нямаше ваксини. До колкото знам, няма проблеми да ваксинирате сега децата си. Дори да се заразят, ваксината ще допринесе за по-лесно преболедуване.

# 7
Пак аз. Баткото се е заразил явно, днес избиха пъпки, от вчера е с температура.  Трябва ли задължително да уведомя личната лекарка?

# 8
Ако е ходил на градина или училище е необходимо, за да пратят бързо известие до градината ,съответно училището. Иначе не е необходимо, чисто информативно да й казвате.

# 9
Нали трябва и болничен да се пусне.

# 10
Може да не и трябва болничен , ако някой друг гледа детето или не работи.

# 11
Аз съм си вкъщи, не ми трябва болничен. В градината си знаят, не мога ли аз да ги уведомя?

# 12
Според мен трябва да кажете и в градината, и на личния лекар.

# 13
Щом е бил на градина , трябва да уведомите  личния лекар и той пуска бързо известие, което трябва  да занесете в градината и на база на това известие, те обявяват карантина в групата. Това е реда.

# 14
А някъде водят ли го при ЛЛ, че е бил болен и вбъдеще ако има карантина, той да не е, а да посещава?
Защото тя не беше на работа миналата седмица и днес ако отида и й кажа, че вече е от 5 дни с пъпки ще го подаде от 18.12 ли? Те в детската и без това са карантина от края на ноември...

Общи условия

Активация на акаунт