33 г.с. и различни мнения от лекари – какво бихте направили

• 1 368
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета! Благодаря предварително на всички, които ще прочетат поста ми. Много съм объркана и имам нужда от мнения.

Бременна съм в 33 г.с. Живея в малък град, но още от началото започнах да се проследявам при частен АГ в Пловдив. Тя още в началото ми каза, че не изражда, затова паралелно търсех лекар по НЗОК, при когото да родя.

Около 17 г.с. се насочих към Хигия – Пазарджик. Оттам ме изпратиха за втора фетална в Селена – Пловдив, която направих в 20 г.с. и всичко беше наред.

В 27 г.с. на частен преглед се видя леко изоставане, но лекарят ме успокои, че няма нищо притеснително. 
Седмица по‑късно, в 28 г.с., АГ от Хигия се притесни, че бебето изостава повече, и ме изпрати на ранна фетална в Селена. Там потвърдиха, че бебето е 1 седмица назад, но кръвоток, доплер и всичко останало са отлични. Изписаха ми протеин и контролен преглед след 2 седмици.

На следващия преглед в Селена (около 30 г.с.) се видя, че плацентата старее преждевременно. Казаха ми, че вероятно ще трябва да родя между 36–37 г.с. Това много ме притесни.

Оттогава започнах да ходя през 3 дни между Пловдив и Пазарджик за тонове и прегледи. Всичко беше наред.

На 22.12. в Хигия АГ‑то отново ме прегледа и този път каза, че: 
- плацентата старее 
- бебето е по‑малко 
- водите били на долна граница 
- може да се наложи да родя още по‑рано от 36 г.с.

Тъй като в Хигия няма неонатология, ми предложиха да се насоча към Селена или Майчин дом.

След този преглед веднага отидох при частния ми АГ в Пловдив. Тя ме прегледа и каза, че: 
- плацентата е нормално да старее в този период 
- бебето е в отлично състояние 
- не всички бебета са големи 
- водите са в норма 
- няма причина за паника

В момента имам две напълно различни мнения и съм много объркана. 
Записах си час за трето мнение след празниците при проф. Виолета Димитрова (МЦ Фемина), за да чуя неутрална оценка.

Ще се радвам да чуя вашия опит с: 
- преждевременно старееща плацента 
- бебе, което изостава 
- различни мнения от лекари 
- раждане в 36–37 г.с. 

Благодаря ви! ❤️

# 1
Здравей,  минах през това преди 6 години. Знам притесненията ти. Синът ми се роди в 35+1. С ретардация на плацентата.  Ние също го наблюдаваме няколко седмици е екипът реши,че е по-добре детето да се извади и да започне да се храни нормално,  отколкото плацентата да не го храни достатъчно и да изостава. Бих ти препоръчала да дойдеш до София на фетална в Оскар център при д-р Янкова. Тя хвана проблема при нас. Тя го следеше и взе необходимите мерки и решения.  Синът ми се роди 2140гр, абсолютно здрав и без никакви проблеми. Много бързо навакса изоставането и сега е едно будно и здраво дете. 
Бебета след 32 седмица са си абсолютно развити и вероятността за някакви проблеми е малка.

# 2
Моят съвет е да изчакате мнението на Д-р Виолета Димитрова, аз съм ходила и с двете бременности при нея, преди повече от 18 години. Тя е лекар с много опит и аз лично бих вярвала само на нея.
Нямам опит с недоносени бебета ( ако се наложи по-рано да се извади бебето), но с най-добър изход при приятелките ми е била болница Надежда в София. Частна е. Там отгледаха две бебета тежащи по 500 гр ( доколкото знам се водят биологичен отпадък) и двете сега са сладки малки дами. Вашият случай обаче няма да е толкова критичен, вашето бебе ще е поне 2 кг.

# 3
Мога ли да Ви попитам къде проследихте бременността и в коя болница родихте?

Здравей,  минах през това преди 6 години. Знам притесненията ти. Синът ми се роди в 35+1. С ретардация на плацентата.  Ние също го наблюдаваме няколко седмици е екипът реши,че е по-добре детето да се извади и да започне да се храни нормално,  отколкото плацентата да не го храни достатъчно и да изостава. Бих ти препоръчала да дойдеш до София на фетална в Оскар център при д-р Янкова. Тя хвана проблема при нас. Тя го следеше и взе необходимите мерки и решения.  Синът ми се роди 2140гр, абсолютно здрав и без никакви проблеми. Много бързо навакса изоставането и сега е едно будно и здраво дете. 
Бебета след 32 седмица са си абсолютно развити и вероятността за някакви проблеми е малка.

# 4
Моите неволи и с двете ми бременности бяха различни- с първата имах прееклампсия и бебето изоставаше, при втората ми се отлепи плацентата и се наложи спешно секцио. Първото родих в 36+4 (2600гр.), второто в 36+0 (2800 гр.). За щастие нямаха никакви проблеми, здрави и вече пораснали деца са. При дъщеря ми изоставането беше само в обиколката на коремчето (беше с около 3 седмици назад накрая), но останалите мерки си бяха за съответната седмица.
Всичко ще бъде наред! 🤎

# 5
Оскар Център д-р Янкова за Феталните и раждането и проследяването беше в Болницата Лозенец доц. Асенова,  както и невероятния д-р Бояджиев, шефът на неонатологията, който изцяло ми спечели доверието и ме раубеди да ходя в Майчин дом.
Мога ли да Ви попитам къде проследихте бременността и в коя болница родихте?

# 6
Барби, ако така и така ще идваш до София, аз бих те посъветвала да си запишеш час за ФМ или за преглед при специалист рискова бременност в някоя от специализираните АГ болници с добри неонатологии, това са Шейново, Майчин дом и Надежда. Токуда също е с висок клас неонатология. Ако обясниш, че случаят не търпи отлагане и че идваш специално от провинцията, със сигурност ще успеят да те прегледат. Успех!

# 7
  • Sofia
Не се паникьосвайте с тази плацента. Наистина е нормално да старее. На мен на всеки преглед ми казваха каква е степента й на зрялост.

И наистина не всички бебета са големи. Моите и трите се родиха под 3 кг, живи и здрави.

Ако бебето спре да расте, а не просто да изостава, ще реагират.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 18:13 от Brin de muguet

# 8
  • София/Севлиево
Аз родих в ден 1 от 37 г.с.при това доста голямо(и здраво разбира се) бебе-3,480 кг и 51 см.Имах индикации за раждане от 32 г.с.,в 35-та ме приеха в Шейново заради контракции(моят лекар израждаше там,той искаше на 10 октомври да е секциото,но явно и малкия нямаше търпение да се видим и се роди на 1-ви-това бе и датата, която аз исках).
С големият син като бях също се вайкаха,че е малък и изостава с 7-10 дни,а той се роди 2 дни преди термин и беше 3,850 и 54 см.Всичко ще е наред.

# 9
Здравейте, момичета! Благодаря предварително на всички, които ще прочетат поста ми. Много съм объркана и имам нужда от мнения.

Бременна съм в 33 г.с. Живея в малък град, но още от началото започнах да се проследявам при частен АГ в Пловдив. Тя още в началото ми каза, че не изражда, затова паралелно търсех лекар по НЗОК, при когото да родя.

Около 17 г.с. се насочих към Хигия – Пазарджик. Оттам ме изпратиха за втора фетална в Селена – Пловдив, която направих в 20 г.с. и всичко беше наред.

В 27 г.с. на частен преглед се видя леко изоставане, но лекарят ме успокои, че няма нищо притеснително. 
Седмица по‑късно, в 28 г.с., АГ от Хигия се притесни, че бебето изостава повече, и ме изпрати на ранна фетална в Селена. Там потвърдиха, че бебето е 1 седмица назад, но кръвоток, доплер и всичко останало са отлични. Изписаха ми протеин и контролен преглед след 2 седмици.

На следващия преглед в Селена (около 30 г.с.) се видя, че плацентата старее преждевременно. Казаха ми, че вероятно ще трябва да родя между 36–37 г.с. Това много ме притесни.

Оттогава започнах да ходя през 3 дни между Пловдив и Пазарджик за тонове и прегледи. Всичко беше наред.

На 22.12. в Хигия АГ‑то отново ме прегледа и този път каза, че: 
- плацентата старее 
- бебето е по‑малко 
- водите били на долна граница 
- може да се наложи да родя още по‑рано от 36 г.с.

Тъй като в Хигия няма неонатология, ми предложиха да се насоча към Селена или Майчин дом.

След този преглед веднага отидох при частния ми АГ в Пловдив. Тя ме прегледа и каза, че: 
- плацентата е нормално да старее в този период 
- бебето е в отлично състояние 
- не всички бебета са големи 
- водите са в норма 
- няма причина за паника

В момента имам две напълно различни мнения и съм много объркана. 
Записах си час за трето мнение след празниците при проф. Виолета Димитрова (МЦ Фемина), за да чуя неутрална оценка.

Ще се радвам да чуя вашия опит с: 
- преждевременно старееща плацента 
- бебе, което изостава 
- различни мнения от лекари 
- раждане в 36–37 г.с. 

Благодаря ви! ❤️
Аз мисля,че е нормално плацентата да старее,но си има някакви норми предполгам...и също така това,че бебето изостава с 1 седмица не ми звучи да е нещо притеснително...все пак това го изчисляват,чрез измервания...в един и същи ден съм била на преглед при Аг по ЗК и при АГ на частно...единия изкара бебето 5 дни назад ,а другия 3 напред...аз бях с ГД и насрочена дата за секцио в първия ден на 36г.с...но моето момиче цяла бременност беше толкова ниско разположена,че ми сплеска и изглади шийката и имах спешно секцио в 34+3 г.с....
Слава на бога всичко беше наред...стоя в кувиоз само за адаптация по малко от денонощие...благодарна съм на неонатология в дева мария Ветрен...страхотни са там...в Пловдив имам 2 приятелки,които раждаха но къде и при кой незнам...много са доволни...едната роди наскоро близначета в 34 г.с. вече са си у дома...

# 10
  • Sofia
Зависи колко е малко бебето. Вече забравих как го изчисляваха точно. Но е нормално забавяне в растежа до 10-тия персентил за съответната г.с. На моята някои от размерите бяха паднали под 10-тия персентил и се движеше на ръба. Ако бебето отговаря на размерите на бебе с месец назад, определено има проблем.

Но при всички положения седмица дори до 10 дни "изоставане" в растежа е в рамките на нормалното и нищо не се предприема освен следене как се развива и дали това изоставане се задълбочава.

Когато моята малката се роди, беше 2300 гр (доносено бебе в 37+0гс). В родилното теглото й падна до 2200гр. Имаше бебета по 4кг, които изглеждаха като гиганти до нея. Ами жива и здрава си е, вече е на 3г и половина, но все си е фина госпожица и върви малко по-малка от наборите си. Гени. АГ ми каза, ако аз не съм върлина, няма как да очаквам и бебето ми да е голямо.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 18:15 от Brin de muguet

# 11
от доктор димитрова във фемина съм изключително доволна. следящият бремеността ми ме насочи към нея. правила ми е две морфологии. за всеки случай ме беше насочила и към неин колега кардиолог след втората тъй като имаше някакви съмнения.
всичко се оказа наред при мен...

според мен изчакайте консултацията с нея. внимателен и компетентен специалист е и при нужда ще ви даде насока.

# 12
Родих първото си дете в 36-37 г.с. 3630 гр. 53 см и 3 степен зрялост на плацентата. А преди това на прегледа АГ каза, че е около 2.6 кг. Не бих се доверила на специалист в Пазарджик, отидете в София има доста добри специалисти.

# 13
  • Sofia
Стареенето на плацентата е нормален процес. При някои става по-бързо, при някои по-бавно.
Някои достигат 3-та степен на стареене в 36 гс (което е нормално), някои чак в 39гс. И при мен беше 3-та степен в 37+0гс.
https://www.noviteroditeli.bg/zdrave/lekarite-nablyudavat-placen … ata-mayka-zashcho
Скрит текст:
Когато бременността протича нормално и без усложнения, до 30-та седмица плацентата е в нулева степен на зрялост. Нейната мембрана през този период е гладка, структурата е хомогенна.
В период от 27-34 седмици плацентата достига първа степен на зрялост. Мембраната става леко вълнообразна, структурата е нехомогенна.
На 34-37 седмица от бременността вече се говори за втора степен на зрялост. На някои места този орган изтънява, започва да се покрива с варовити (солни) отлагания, но това не ѝ пречи да се справи с функциите си.

От 37-та седмица до момента на раждането плацентата трябва да е в трета степен на зрялост. През този период плацентата се разделя на лобули, в мембраната се появяват забележими вдлъбнатини.

Степента на зрялост може да се промени преди срока. Това може да означава преждевременно узряване на плацентата и се дължи на нарушение на кръвния поток.

Barbie9, единият лекар ти е казал, че имаш преждевременно старееща плацентат в 33гс. А каза ли ти за коя степен става въпрос? Дори да е казал втора степен, 33гс не е много далеч от 34 гс.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 11:15 от Brin de muguet

# 14
Притеснението ми беше, че в 30 г.с. бебето изостава, в 31 г.с. вече плацентата беше 3-та степен на стареене, а в 32 г.с. намалели околоплодни води (даже в долна граница). Всичко това ме стресира, че ще се наложи много рано раждане...

Стареенето на плацентата е нормален процес. При някои става по-бързо, при някои по-бавно.
Някои достигат 3-та степен на стареене в 36 гс (което е нормално), някои чак в 39гс. И при мен беше 3-та степен в 37+0гс.
https://www.noviteroditeli.bg/zdrave/lekarite-nablyudavat-placen … ata-mayka-zashcho
Скрит текст:
Когато бременността протича нормално и без усложнения, до 30-та седмица плацентата е в нулева степен на зрялост. Нейната мембрана през този период е гладка, структурата е хомогенна.
В период от 27-34 седмици плацентата достига първа степен на зрялост. Мембраната става леко вълнообразна, структурата е нехомогенна.
На 34-37 седмица от бременността вече се говори за втора степен на зрялост. На някои места този орган изтънява, започва да се покрива с варовити (солни) отлагания, но това не ѝ пречи да се справи с функциите си.

От 37-та седмица до момента на раждането плацентата трябва да е в трета степен на зрялост. През този период плацентата се разделя на лобули, в мембраната се появяват забележими вдлъбнатини.

Степента на зрялост може да се промени преди срока. Това може да означава преждевременно узряване на плацентата и се дължи на нарушение на кръвния поток.

Barbie9, единият лекар ти е казал, че имаш преждевременно старееща плацентат в 33гс. А каза ли ти за коя степен става въпрос? Дори да е казал втора степен, 33гс не е много далеч от 34 гс.

Общи условия

Активация на акаунт