Рентген и скенер в 9 и 10 ден от овулацията и след това бременна?

• 429
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, на 9ти ден от овулацията ми направиха рентген и на другият ден ми назначиха и скенер на главата, и след това .избрах , че съм бременна,ходих на АГ, и ми казаха, че в такава ранна бременност може правилото "всичко или нищо" т.е. ако се задържи плода,няма да има никакви проблеми или просто нямаше и да разбира че съм бременна и щеше да ми дойде. Не знам какво да правя , имало ли е и други в подобна ситуация като моята ? Запазила съм час за другата седмица при генетик и ще обсъдят и с него нещата.

# 1
Рентгеновите лъчи са именно лъчи - насочени са с определена посока. Ако са ти снимали главата те са минали през главата, а не през корема.
Освен това твоите яйцеклетки са си винаги с теб в яйчниците, не се образуват тепърва. Ако си облъчена всички те ще се облъчат независимо дали си в овулация или не. Тоест всяка снимана на рентген жена ще е с увредено бебе, а това не е така.
Мисля, че напразно се панираш.

# 2
Нищо няма да стане от рентген или скенер на бебето - бременните жени също ги снимат, ако има необходимост. Напразни страхове, успокой се и си гледай здравето.

# 3
  • Melmak
Не се филмирай. Облъчването не е толкова голямо, сигурно един полет със самолет е толкова. Създаваш си излишен стрес. Снимали са ти главата, лъчите са били насочени натам, а не към зоната на матката/яйчниците.

# 4
Какво общо има генетик с рентгена? Те се занимават с генетични болести,  а евентуално увреждане от рентгенови лъчи не е такава болест. Според мен трябва да питаш рентгенолог.

# 5
Аз гледах ,че има и други такива подобни теми,само  и лекарите са ги съветвали да го махнат детето , затова се чудя какво се случва.

# 6
Хубаво е ,ако една жена знае ,че е бременна да каже преди да и направят рентген...но знаеш ли колко много жени са били в същото положение,както при теб...ще ти дам един прост пример...бебеправиш ,но не става от първия път...минават месеци...всеки месец правиш опити и всеки месец има шанс да си бременна(както при мен се случи след около 6 месеца опити) и през тези 6 месеца и снимка на бял дроб ми се наложи и антибиотик ми се наложи...просто предупреждавах,че правим опити за бебе..
Отпред на рентгена има залепени едни информативни плакати...кое на колко радиация се равнява и го сравняват с полети и разни други неща...
Незнам къде си прочела,че лекарите съветвали да махнеш бебе...ама познавам много жени летели многократно със самолет през цялата си бременност и имат здрави деца...познавам и такива правили рентген и ямр,познавам и правили зъб с упойка без да знаят ,че са бременни...имам и колежка,която е разбрала,че е бременна чак в 7ми месец(не е като да не знае какво е ...има 3 деца и точно на 3тото е разбрала чак в края на 7ми месец,когато много я заболял корема и отишла на преглед)..
И аз бих се притеснявала на твое място,но чак пък съвети да го махнеш...

# 7
Наистина има тема от 2019 година май на няколко жени ,които са ги съветвали да ти махнат ,въпреки ,че на мен досега не са ми то предлагали. И се чудя ,защо на някои се казва това ,ако наистина няма никакъв проблем.

# 8
  • София
Имам 5 деца, при това правени с помощта на репродуктивната медицина, вкл. преди някои процедури са ме пращали на мамограф и на рентген на тръбите (при вече започната процедура). Правила съм си бременна зъби, вкл. вадене, снимки, упойки, изграждане. На съпруга ми по време на процедура се е налагало скенер, понеже е с проблеми с прешлените. Летим със самолет поне 2 пъти в месеца, пиша съм АБ бременна и т.н. И никога никой лекар за 25 г (толкова е разликата между първото и последното ни дете) никога не ни е предлагал аборт, заради подобни изследвания.
Особено пък, когато още даже не е ясно тази бременност ще просъществува ли.
И генетиците нямат общо в случая. Те се занимават с генетични болести, каквото не се придобиват от насочено лъчение в малки дози.
Още повече, че в днешно време евентуален проблем с бебето може да се установи още на първата ФМ, вместо да се предприемат ненужни мерки.

# 9
Аз ходих да си снимам един зъб, тъй като имаше възможност за доста сериозна инфекция и зъболекаря трябваше хубаво да види нещата, като ми каза да не се притеснявам и че една снимка на зъб не е фатална. Същото се потвърди и като четох онлайн. В рентгеновата лаборатория, лаборантката само дето не ме наби, изкара ме, че едва ли не не се интересувам от детето си. Като и обясних от какво се притеснява зъболекаря и колко повече може да навреди тази инфекция на плода евентуално, млъкна. Както и нагоре са казали, това са лъчи и те се насочват там, където трябва да отидат. Чак такива крайности за аборти и то от лекари, аз съм потресена. Като цяло гледам да се пазя от каквото мога, но някой неща са наложителни. Има майки пият, пушат, дрогират се и какво ли още не през цялата бременност и раждат здрави деца, аз за един рентген не бих се притеснила.

Общи условия

Активация на акаунт