Неизяснен стерилитет - препоръки за лекар

• 722
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте,

Тъй като не намирам подходяща тема, отварям нова.
Това е нашата история - от няколко години опитваме да имаме бебе, като за момента съм стигала до 2 биохимични (една естествена и една след трансфер).

Правили сме всякакви изследвания при мен след ЦС се устонови, че всичко е наред с тръбите, хормонално също, имам леки данни за ПКСЯ, но имам нормална овулация ежемесечно, която съм следяла. Пускани са генетични и имунологични изследвания и там всичко е ок. Има лека генетична мутация, от която пия метилирана форма на фолиева киселина, но само това, нямам данни за тромбофилия и други. Преди време имах положителен тест за Уреаплазма, но и това е изчистено. Пускала съм и наскоро Фемифлор в Геника и там всичко е в нормалните граници и няма данни за бактерии.
При партнаьора ми има леко изменение в спермограмата (по-нисък брой сперматозоиди, но се води леко отклонение, той приема добавки и това съотвено след повторени спермограми се повлия положително).

Следяла съм овулация с гинеколог ежемесечно, заедно с това сме засичали естрадиол и прогестерон, били са с отлично стойности. За всеки случай сме таймирали овулацията, профилакточно съм приемала утрогестан и нищо.

Искала да съм да правя и хистероскопия, но категорично ми казаха, че нямам никакви показания за това, тъй като всичко изглежда ок в матката и лигавицата ми от ехографските прегледи.

След диагноза Неизяснен стерилитет, направихме стимулация и пункция. Тогава бяха на 33г (вече съм на 36г), имах 19 яйцеклетки, 10 годни за оплождане, 9 оплодени и замразени на 5ти ден успешно. Качеството на повечето беше АА, имаше и АБ (или както е правилната терминология).
В този период съм правила 5 трансфер, 3 ЗЕТ на един ембрион и 2 ЗЕТ на два ембриона. От всички трансфери, имах една биохимична с първоначално висок ЧХГ (над 300, което не се увеличаваше двойно и на 16-17 ден след трансфер и след това започна да спада).
Самите трансфери са правени и на естествен цикъл и на медикаментозен. При последния приемах и Медрол и Фраксипарин, заедно с Пролутекс и Утрогестан.

След тази история, всъщност исках да попитам двойки с неизяснен стерилитет, които са намерили лекар, който да установи причина, а не просто да предлага стимулации и трансфери с надеждата, че някой ембрион ще се захване. Търся да намеря лекари, които ще вникнат и ще търсят активно проблем, който според различни вече репродуктивни специалисти и гинеколози реално няма. Опитът ми в момента е във Варна, но вече търсим и алтернативи на други населени места.

Надявам се да намеря тук примери на хора в сходна ситуация, които са намерили техния лекар и са стигнали до успех, било то след инвитро и нормално зачеване.

# 1
  • София/Севлиево
Това е една от най-коварните диагнози.Ние бяхме с неизяснен вторичен стерилитет и така и не се откри причина за него.Малкият ни се получи от 7 трансфер.Била съм при Владимиров и Станулов.Най-добре е да питате в темата за предстоящо инвитро за добър специалист.Аз бих препоръчала Станулов(нищо лично към Владимиров, просто той накрая след 6 години и половина сам си призна,че не знае защо не се получава бременност след като първите ми два трансфера бяха успешни,но приключиха с мисед аборт).

# 2
Благодаря много за споделения опит.
Предварително ли се разбрахте какво да направите като изследвания или след като отидохте на място?
Тъй като не съм от София се интересувам и от това Simple Smile

Това е една от най-коварните диагнози.Ние бяхме с неизяснен вторичен стерилитет и така и не се откри причина за него.Малкият ни се получи от 7 трансфер.Била съм при Владимиров и Станулов.Най-добре е да питате в темата за предстоящо инвитро за добър специалист.Аз бих препоръчала Станулов(нищо лично към Владимиров, просто той накрая след 6 години и половина сам си призна,че не знае защо не се получава бременност след като първите ми два трансфера бяха успешни,но приключиха с мисед аборт).

# 3
Опитай се да отидеш при др. Сигридов в София. Има много информация за него, можеш да провериш и да прецениш. Особен е, но е помогнал на много жени в твоето положение. На мен също и за двете ми деца. Трудно се намира час при него, но с твоята история с биохимични бременности и няколко неуспешни трансфера, има шанс да те поеме. Успех и не губи вяра!

# 4
Благодаря много! Бях чела, че по-скоро е насочен към подготовка, не към репродуктивни проблеми, но ще проверя по-обстойно Simple Smile

Опитай се да отидеш при др. Сигридов в София. Има много информация за него, можеш да провериш и да прецениш. Особен е, но е помогнал на много жени в твоето положение. На мен също и за двете ми деца. Трудно се намира час при него, но с твоята история с биохимични бременности и няколко неуспешни трансфера, има шанс да те поеме. Успех и не губи вяра!

# 5
Репродуктивен специалист пак ще си имаш в един момент, успоредно със Сигридов. Просто моя съвет е първо да отидеш при др. Сигридов и нека той те насочи към съответния лекар в София, а не в обратния ред.

# 6
Благодаря, ще послушам съвета Simple Smile

Репродуктивен специалист пак ще си имаш в един момент, успоредно със Сигридов. Просто моя съвет е първо да отидеш при др. Сигридов и нека той те насочи към съответния лекар в София, а не в обратния ред.

# 7
Изследвани ли са ембрионите (PGT)?
Мъжът Ви има ли изследвана ДНК фрагментация и морфология?

# 8
Ембрионите не са изследвани, тъй като в клиниката не го предлагат като услуга.
Относно спермограмата са правени нормална, разширена, по Крюгер и има данни за морфологията, но ДНК фрагментация не сме правили никой не е назначавал, това е следващата ни стъпка, мисля че и във Варна не се предлага, затова и сме се насочили към София.

Изследвани ли са ембрионите (PGT)?
Мъжът Ви има ли изследвана ДНК фрагментация и морфология?

# 9
himynameis, направете и ДНК фрагментация, за да знаете дали да се съсредоточите върху селекции, защото биохимичната бременност често е свързана с МФ.
Ние сме при д-р Станулов в МЦ Доверие и там предлагат не малко селекции при МФ, имат и ембриоскоп, предлагат и изследване на ембрионите. Не правя реклама, споделям какво има. Ние все още нямаме успех, та не мога да кажа "елате и веднага ще стане!"
Каквото и да решите, пожелавам Ви успех!
Не е лоша идея да се консултирате и с д-р Сигридов. След много загуби и то късни, моя колежка износи и роди две момчета с помощта му. 🙏

# 10
Здравейте. Мислили ли сте за Тутракан? Спаред мен екипът е много добър. И докторите, и ембриолозите.

След пункцията, защо нямахте свеж трансфер, ако правилно съм разбрала?

При нас направихме свеж трансфер при д-р Б. Бойчев, като преди това ембриолозите направиха ембриоскоп и лазарен хетчинг. Мисля, че това помогна. Бях на 39 г. Преди това имах само неуспешни 2 инсеминации.

Освен чисто медицинското проследяване на хормони, овулация, т.н, ви препоръчвам да си обърнете внимание и на психичното здраве и на кръвоснабдяването в малкия таз.

Аз бях минала една група за взаимопомощ, водена от психолог. Организира се от МЦ Д-р Калчев. Аз бях онлайн. Там насочват и към акупунктура точно с цел подобряване на кръвообръщението. Не съм ходила, но много жени са доволни. Проверете на страницата им и в групата им.

Д-р Сигридов препоръчва вдигане нивата на важни витамини и микроелементи - Б12, Д, желязо, т.н. Сигурно знаете. Скоро не съм отваряла неговата група, но и това е важно. Взимате ли витамини, следите ли ги?

На мен много ми помогнаха танците според мен и то определен вид танци. Една година плътно ходех на белиденс. Подобри ми се псичичното здраве, подобри ми се тонуса, либидото, физически се почувствах по-добре. Те са специфични и според мен ми отключиха важни процеси на кръвоснабдяване в малкия таз.

Диетата също е важна. Сигурно знаете, но може да прочетете и още - примерно без захар, без фаст фууд, за да се подобри качеството на яйцеклетките и не само.

Успех от сърце ви пожелавам!

# 11
Ние сме с неизяснен стерилитет, като се откри по едно време завишена ДНК фрагментация. При наличие на какъвто и да е МФ е важна добрата ембриология. Чувала съм добри отзиви за Тутракан. В София ние не успяхме, успяхме в Турция. При това куку Сигридов ходих и не го препоръчвам. Има теми за него, можете да прочетете, за мен не е вред и не ми помогна по никакъв начин.
Важно е да се прави ПИД, клиника, която не го предлага, е несериозна и не заслужава да си губи времето човек там. Хистероскопията също е добра идея, ултразвук не дава цялостно инфо. Добър диагностик е и Калчев в София, за хистеро го препоръчвам, но не прави инвитро. Аз на ваше място, щом така и така трябва да пътувам, бих се насочила към Турция или Тутракан.

# 12
Благодаря за отговорите,
Насочих се в София към Станулов и аз, както и Цветков.
За Сигридов, също все пак мисля за консулт.

Относно свежия трансфер - не направихме такъв, тъй като имах 20 яйцеклетки и се притесняваха от хиперстимулация и усложнения.

Общи условия

Активация на акаунт