Тъй като не намирам подходяща тема, отварям нова.
Това е нашата история - от няколко години опитваме да имаме бебе, като за момента съм стигала до 2 биохимични (една естествена и една след трансфер).
Правили сме всякакви изследвания при мен след ЦС се устонови, че всичко е наред с тръбите, хормонално също, имам леки данни за ПКСЯ, но имам нормална овулация ежемесечно, която съм следяла. Пускани са генетични и имунологични изследвания и там всичко е ок. Има лека генетична мутация, от която пия метилирана форма на фолиева киселина, но само това, нямам данни за тромбофилия и други. Преди време имах положителен тест за Уреаплазма, но и това е изчистено. Пускала съм и наскоро Фемифлор в Геника и там всичко е в нормалните граници и няма данни за бактерии.
При партнаьора ми има леко изменение в спермограмата (по-нисък брой сперматозоиди, но се води леко отклонение, той приема добавки и това съотвено след повторени спермограми се повлия положително).
Следяла съм овулация с гинеколог ежемесечно, заедно с това сме засичали естрадиол и прогестерон, били са с отлично стойности. За всеки случай сме таймирали овулацията, профилакточно съм приемала утрогестан и нищо.
Искала да съм да правя и хистероскопия, но категорично ми казаха, че нямам никакви показания за това, тъй като всичко изглежда ок в матката и лигавицата ми от ехографските прегледи.
След диагноза Неизяснен стерилитет, направихме стимулация и пункция. Тогава бяха на 33г (вече съм на 36г), имах 19 яйцеклетки, 10 годни за оплождане, 9 оплодени и замразени на 5ти ден успешно. Качеството на повечето беше АА, имаше и АБ (или както е правилната терминология).
В този период съм правила 5 трансфер, 3 ЗЕТ на един ембрион и 2 ЗЕТ на два ембриона. От всички трансфери, имах една биохимична с първоначално висок ЧХГ (над 300, което не се увеличаваше двойно и на 16-17 ден след трансфер и след това започна да спада).
Самите трансфери са правени и на естествен цикъл и на медикаментозен. При последния приемах и Медрол и Фраксипарин, заедно с Пролутекс и Утрогестан.
След тази история, всъщност исках да попитам двойки с неизяснен стерилитет, които са намерили лекар, който да установи причина, а не просто да предлага стимулации и трансфери с надеждата, че някой ембрион ще се захване. Търся да намеря лекари, които ще вникнат и ще търсят активно проблем, който според различни вече репродуктивни специалисти и гинеколози реално няма. Опитът ми в момента е във Варна, но вече търсим и алтернативи на други населени места.
Надявам се да намеря тук примери на хора в сходна ситуация, които са намерили техния лекар и са стигнали до успех, било то след инвитро и нормално зачеване.