Бременна съм в 33 г.с. Живея в малък град, но още от началото започнах да се проследявам при частен АГ в Пловдив. Тя още в началото ми каза, че не изражда, затова паралелно търсех лекар по НЗОК, при когото да родя.
Около 17 г.с. се насочих към Хигия – Пазарджик. Оттам ме изпратиха за втора фетална в Селена – Пловдив, която направих в 20 г.с. и всичко беше наред.
В 27 г.с. на частен преглед се видя леко изоставане, но лекарят ме успокои, че няма нищо притеснително.
Седмица по‑късно, в 28 г.с., АГ от Хигия се притесни, че бебето изостава повече, и ме изпрати на ранна фетална в Селена. Там потвърдиха, че бебето е 1 седмица назад, но кръвоток, доплер и всичко останало са отлични. Изписаха ми протеин и контролен преглед след 2 седмици.
На следващия преглед в Селена (около 30 г.с.) се видя, че плацентата старее преждевременно. Казаха ми, че вероятно ще трябва да родя между 36–37 г.с. Това много ме притесни.
Оттогава започнах да ходя през 3 дни между Пловдив и Пазарджик за тонове и прегледи. Всичко беше наред.
На 22.12. в Хигия АГ‑то отново ме прегледа и този път каза, че:
- плацентата старее
- бебето е по‑малко
- водите били на долна граница
- може да се наложи да родя още по‑рано от 36 г.с.
Тъй като в Хигия няма неонатология, ми предложиха да се насоча към Селена или Майчин дом.
След този преглед веднага отидох при частния ми АГ в Пловдив. Тя ме прегледа и каза, че:
- плацентата е нормално да старее в този период
- бебето е в отлично състояние
- не всички бебета са големи
- водите са в норма
- няма причина за паника
В момента имам две напълно различни мнения и съм много объркана.
Записах си час за трето мнение след празниците при проф. Виолета Димитрова (МЦ Фемина), за да чуя неутрална оценка.
Ще се радвам да чуя вашия опит с:
- преждевременно старееща плацента
- бебе, което изостава
- различни мнения от лекари
- раждане в 36–37 г.с.
Благодаря ви! ❤️