Карам нормална и спокойна бременност, до момента без никакви рискове. В събота от нищото прокървих леко - леко зацапване с ръждив цвят, стара кръв. Отидох в спешен кабинет и ме прегледаха обстойно, видяха, че вече няма зацапване, гледаха бебето, всичко беше наред, а накрая измериха шийката и плацентата. Установиха, че плацентата ми е ниско прикрепена - на 1 см от шийката. Казаха, че това било проблемът, била много ниско, можело да има някой спукан кръвоносен съд и от там да кървя. Не ми изписаха нищо, само ми казаха да вдигна дозата магнезий и ме изпратиха да лежа вкъщи без абсолютно никакво натоварване.
Изпратих документите на следящата АГ и се чухме по телефона - тя обясни, че това е нормално и се случва на много бременни, но сега трябва да почивам, да не излизам от вкъщи и в никакъв случай да нямам полови контакти - до тук добре, разбираемо. Каза обаче, че е гледала плацентата на последния ни преглед и тя не била на разстояние, което да застраши бременността. Аз в притеснението си не знаех какви въпроси да задам, но разговорът с нея ме успокои и от тогава лежа вкъщи и се пазя. От тогава обаче ми се върти нещо в главата - това се случва в 25-та г.с., след редица прегледи и две фетални морфологии. Първата ФМ няма да коментирам, защото там докторът ме претупа за 3 минути, но на втората ме прегледаха много обстойно, обясняваха ми подробно и специално попитах за плацентата. Каза, че е по задната страна и по никакъв начин не пречи за естествено раждане (както доколкото знам плацента превия или много ниско разположена плацента би пречила). Измери и шийката и каза, че всичко е в перфектни норми. От друга страна съм редовна и при АГ, където досега не съм имала никакви забрани - нито за секс, нито за разходки, натоварване. Пътували сме в чужбина, разхождали сме се в планината, а преди всичко съм се консултирала с нея и не е имало проблем.
И точно това ме тревожи, ако наистина плацентата е ниско и това е могло да се случи във всеки един момент, защо не са ми казали да се пазя, а напротив, позволявали са ми движение... Възможно ли е лекарите в спешното да са измерили грешно (макар че моята АГ познава докторката, която ме прегледа, и каза, че й има доверие)? Прочетох онлайн, че плацентата не може да се измести надолу, а само нагоре, така че няма шанс да се е разместила. Възможно ли е да не приемат това като рисково състояние, а сега да ме съветват да лежа като превенция да не се повтори? Честно казано колкото повече го мисля, толкова повече се обърквам. Плаши ме фактът, че може би е имало шанс да се случи нещо лошо през цялото време, а на мен всеки път ми е казвано, че всичко е наред и мога свободно да се разхождам и да пътувам.