Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 94 006
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 410
  • София
Скрит текст:
Аз да попитам за  профилираните и професионалните паралелки, кое според вас е по- добре. В езикова гимназия, която ни интересува в нашия град има такава специалност от тази година. То е хубаво да получиш и бонус професия, но това не е ли за сметка на езика, понеже езиците са дадени като 3 и 4 основен предмет.

Не разбирам добре въпроса Ви, за да мога да дам смислен отговор. "В езикова гимназия, която ни интересува в нашия град има такава специалност от тази година." - Какво е "такава" специалност? Ако е ЕГ и езикът е даден като интензивно обучение,  значи ще се учи достатъчно и ако детето е съвестно, ще го научи добре. Ако е разширено обучение и вече е учило този език (обикновено е така с АЕ) - също.
С професионалните паралелки има тази особеност, че в 11 и 12 клас си учат специалните предмети и придобиват професия (което е добре), но пък нямат профилиращи предмети и липсата на хорариум може да е проблем при кандидатстване за висше образование в чужбина (засега у нас не е). У нас обаче има университети,  които искат резултат от матура по предмета Х за дадена специалност и ако детето няма часове в 11 и 12 клас по този предмет, то няма да има право да се яви на такова ДЗИ. Така че просто съобразете избора си сега с дългосрочните планове, доколкото има такива. И с желанията/уклона на детето, разбира се. Успех!

Да ме поправят знаещите, ако греша (че 12-и клас ми е далеч), ама май идеята беше да могат да се явяват на лесни ДЗИ, ако не са били профилиращи предмети, а после да се състезават наравно с онези, явили се по нормален начин... Бих се радвала, ако това е най-сетне изчистено, понеже е абсурдно, но...

Скрит текст:
За протокола, имам доста познати, които реално са от Перник, но децата ще кандидатстват за гимназии тук, изобщо не искат да подават за там, което предполагам важи за Самоков и други градове около София и не виждам причина да не могат. Мои познати дори закупиха тук жилище с тази цел, а именно детето да учи в гимназия, други пътуват, все пак не е нищо сериозно като разстояние.

Моя състудентка пътуваше от Перник. Аз пътувах (от София) час, тя (от Перник) - час и 15 минути. Трябва да отчета все пак, че винаги пристигаше бая преди лекциите - пр. 7 без 10 вместо 7 и 15, понеже влаковете си имат график... от друга страна не висеше по ветровити спирки с надеждата да мине дилижанс. Имах и състудентка от Елин Пелинско село на същия принцип, тя преди това беше учила в НПМГ и беше пътувала също.

Последна редакция: пт, 02 юли 2021, 17:15 от katiABV

# 1 411

Мисля уикенда да отидем на разузнавателна разходка около 2 АЕГ, че не съм го виждала и аз училището къде точно е.
                2 АЕГ от 2011 година е в нова сграда. Така,че няма какво да гледаш - модерна сграда,обурудвани кабинети с всичко необходимо,библиотека перфектна и всичко това блести от чистота и светлина.Ако у-щето се избира по сграда и двор трудно ще му намерите кусур. Yum

# 1 412
Здравейте, аз малко се позагубих от темата, но ви чета или по-скоро догонвам. Мъжът ми претърпя инкфарт и сега кандидатстването на детето ни ми  се вижда като някакъв бял кахър, без училище няма да остане...

Специално искам да благодаря на Дидева и другите запознати дами - благодарение на таблиците и разясненията успях да консултирам и друг съученик на моето дете, с доста по-висок бал. Детето само ме потърси за съвет. И някак си ми стана гадно, че то има приличен бал, а неговите родители са го пуснали само да се оправя.

Журналистика има в 96 СУ в Люлин, като по специалните предмети преподават специалисти от НБУ и УНСС и завършилите ученици имат приемущество при кандидатстване в тези университети. Незнам какво е нивото , предвид че все пак говорим за люлинско училище, но това е старото руско и определено ще бъде една от опциите на моя син, който не е с много висок бал и не искаме професионална паралелка.

# 1 413
  • София
Сторм, бързо възстановяване на мъжа ти. Другото ще се нареди.
96-то наистина не е лошо училище, може би е най-доброто от десетте люлински.

# 1 414
  • София
storm76,  дано се възстанови бързо съпругът ти, а детето да попадне на точното и желаното от него място Kissing Heart То вече е спечелило - баща му е до него Kissing Heart Другото наистина са бели кахъри. Прегръдки Kissing Heart

# 1 415
  • Варна
Storm, бързо възстановяване на мъжа ти. Наистина пред здравето другото бледнее.

# 1 416
  • Русе
Нали Медицинското свидетелство може да се представи чак при записване на детето и не е необходимо още при реденето на желанията от 05.07 до 07.07.?

# 1 417
  • София
Здравейте,  първо искам да благодаря на всички  момичета,  които ни консултират така безценно...
После искам да се оплача, че съм на път да се самообеся. Много е трудно това с реденето на желания с тийн. От 1 час се случва на висок тон с изглед да достигне ръкопашен бой 😄 . С изключителни мъки достигнахме до 9 (девет) паралелки и колкото и да обяснявам,  че това е глупаво и след подаването няма връщане назад, нищо не постигам. Вие как сте, стигнахте ли до тая драма?

# 1 418
Storm, бързо възстановяване на съпруга ти. Пред такова изпитание, наистина кандидатстването на детето са били кахъри.
И при нас реденето е трудно. След желаното 73-то (където влизането му е на кантар) , не може да реши между испанска, фег и 2-ра английска.. Още по-лошото е ,че и аз не мога да реша 🤣

# 1 419
  • на пистата
Здравейте,  първо искам да благодаря на всички  момичета,  които ни консултират така безценно...
После искам да се оплача, че съм на път да се самообеся. Много е трудно това с реденето на желания с тийн. От 1 час се случва на висок тон с изглед да достигне ръкопашен бой 😄 . С изключителни мъки достигнахме до 9 (девет) паралелки и колкото и да обяснявам,  че това е глупаво и след подаването няма връщане назад, нищо не постигам. Вие как сте, стигнахте ли до тая драма?
Моето замина днес на море.Каза нареждай там..първите 3 ги каза,после каквото пиша аз 🤣🤣

# 1 420
  • София
Сторм, нека лошото да е зад гърба ви. Всичко друго ще се нареди!!!
Ох, като гледам как сме я подкарали... Да затворим темата за някой ден, че вече се чудя как сме живи с тези приключения.

# 1 421
Storm, бързо възстановяване на съпруга ти. Пред такова изпитание, наистина кандидатстването на детето са били кахъри.
И при нас реденето е трудно. След желаното 73-то (където влизането му е на кантар) , не може да реши между испанска, фег и 2-ра английска.. Още по-лошото е ,че и аз не мога да реша 🤣

2АЕГ според мен е най- добрия избор от тези ( лично мнение)

# 1 422
  • София
Има детайлна статистика за София. Уви моят телефон не се хареса с формата.

# 1 423
  • София
Storm, бързо възстановяване на съпруга ти.
И при нас реденето е трудно. Знаем само на първо място какво ще пишем. Оттам нататък не е ясно. Знае кои гимназии иска, но не може да се реши коя да е на второ и трето място. Ще подредим още няколко за всеки случай, но тези резервните са й все едно как ще ги пишем.
Аз пък като съм решила, че между 03.07 и 05.07 ги редим и й казвам до събота най - късно да си измислила списъка, защото в неделя пускаме заявката. Днес поглеждам  в календара и охо изненада, имаме още няколко дни за размисъл 😁

# 1 424
  • Варна
Сторм бързо възстановяване на съпруга ти. Наистина понякога увлечени в ежедневните задачи забравяме, че най-важното е да сме живи, здрави и щастливи.

Общи условия

Активация на акаунт