Седмокласници 2020/2021 - Черешката на тортата - (28.06 - 04.07)

• 93 050
  • 1 639
  •   1
Отговори
# 1 500
....например за професионални паралелки с икономическа насоченост, за ресторантьорство, за туризъм , за дървообработване....За какво им е цветоусещане?
Точно така.Синът ми е в НФСГ , паралелка “Туризъм”, искаха медицинско без цветоусещане.Той има проблем с това, не различава някои нюанси .

# 1 501
  • София
....например за професионални паралелки с икономическа насоченост, за ресторантьорство, за туризъм , за дървообработване....За какво им е цветоусещане?

За ресторантьорство, туризъм и дървообработка може и да трябват (не зная), но за икономика си абсолютно права, просто изобщо не се сетих за това...

# 1 502
  • Anywhere
Дъщеря ми ще кандидатства в търговската гимназия в Пловдив и се чудя защо изобщо им трябва медицинско, ама....

# 1 503
  • София
aunt Ogg, следвай упътването на Dame и ще намериш екселски файл, който е ОК.

Но не е детайлна. Или аз не гледам на правилното място?
Откривам на РУО София-град една с интервал цяла единица до 200т. МАТ + БЕЛ и една детайлна БЕЛ + МАТ до 100 т.

# 1 504
  • Varna
Момичета, не остана а ние още се лутаме в двете крайности. Моля ви, всеки който има наблюдения или знае нещо повече да сподели. Става дума за СМГ, МГ или която и да е математическа гимназия и избора на първи език... Какви са доводите за и против немски или английски? Какви са предпочитанията в София- кой от двата езика е по желан? Не става дума за езикова гимназия...

# 1 505
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в другата тема писаха нещо и ме накараха да се замисля.
има ли някъде класация на училищата по резултатите? от НВО и от ДЗИ?

# 1 506
От тази година още не.

# 1 507
благодаря.
ще ми е любопитно да видя. Simple Smile

# 1 508
  • София
има ли някъде класация на училищата по резултатите? от НВО и от ДЗИ?
И аз това чакам. Направих си една справчица с миналогодишните резултати от ДЗИ, колкото да се ориентирам с какво ниво са интересуващите ни паралелки. Но мисля, че с тази почти цяла година ДО нещата ще изглеждат другояче.

# 1 509
  • Пловдив
Здравейте, въпроса ми е за медицинското.  От джипито ли се издава или трябва от очен лекар ?

# 1 510
  • София
Здравейте, въпроса ми е за медицинското.  От джипито ли се издава или трябва от очен лекар ?
От личния лекар

# 1 511
  • София
Добри, статистика за ДЗИ за София видях някъде, не пълна, но някаква, Испанската беше първа (с мъничко над НЕГ, но са отстъпили).

# 1 512
просто ми е интересно ка се представят възпиатаниците на училищата.
за ДЗИ в 10 клас нали няма такава истерия като за НВО в 7?
след седми все пак се кандидатства, а след 10 не.
или бъркам?

# 1 513
Виж Данибон  за първите десятки. За БЕЛ - предвидимо, но мат. е главно МГ-и.

# 1 514
  • София

Голяма чуденка... кое да се пише първо - НПМГ с химия (където почти сигурно ще бъде приет, балът му там е 462,714, мин. бал миналата година 397 - и при една паралелка по-малко вероятно ще е достатъчен) или ТУЕС .

Да си напише желанията в реда, който му харесват. Нищо не се знае още. Може пък да го приемат и математика в НПМГ. Иначе аз съм малко пристрастна с дете в споменатото училище, но в последно време много си подобрих мнението и за ТУЕС. Две познати деца завършиха. И двамата са и умни и възпитани младежи. Аз по принцип не съм голям почитател на програмирането. Винаги съм смятала, че трябва да се знаят принципите, а останалото, конкретния език и синтаксис е занаят и то до време. Софтуни и телерик също за мен не са вариант и не могат да се сравняват с университетско образование. Покрай тези деца, обаче разбрах, че и в ТУЕС има един специфичен дух, една общност, една изключителна г - жа директор. Учениците там работят доста по проекти, в екип, дори завършването им е свързано със създаването на нещо конкретно, приложение, робот или нещо друго. Не знам как да го предам, но това възпитаване в екипност и наличието на творчество пораждат у мен уважение към тези деца и учители.
За НПМГ само добро мога, да говоря. Ако химията е приоритет - това е мястото. Завиждам на тези, които имат цели и изявени интереси от такава ранна възраст и знаят къде да се насочат. Моите деца не знаят какви искат да станат и стремежът ми е да получат една добра основа без тясна специализация, здравословна и приятелска среда, пък след 12 клас ще видим какво искат. Под тясна специализацияимам предвид професионалните гимназии, каквато е и ТУЕС. В специалните училища се изучават специални предмети и е възможно след 10 клас някой от основните други да липсва, пък да ти трябва хорариум за университета по този предмет. Това обаче може и да е позитив. Ако си учил програмиране може, да те приемат по - лесно в специалност, свързана с програмиране, ако си учил рисуване, увеличаваш шансовете си за дизайнерски специалности, ако си учил икономика и туризъм, съответно в тази област си напред. Примерно в австрийски университети е така. Факт е, че почти всичко може да се научи и на допълнителни курсове, но една немска гимназия може да спести време и пари за курсове по немски, една гимназия по изкуства на изхода те е подготвила по рисуване и си с готово портфолио, НПМГ може да спести подготовка по химия, биология. Ако детето има ясна идея какво го влече бих го пратила там където е най - добре за конкретния случай, ако е като моите и не знае какво иска, една езикова или математическа гимназия.

Общи условия

Активация на акаунт