Всякакви въпроси относно пералнята - тема 11

• 36 628
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря, реших да си избера по красота с:

# 286
  • София
Здравейте,
и аз съм в процес на търсене на пералня, която трябва да е слим. Някой с мнение за тази:
https://www.emag.bg/peralnja-slim-samsung-8-kg-1200-ob-min-klas- … -le/pd/D89JT2MBM/
Според мен е чудесна, имам подобна, ад уоша върши чудесна работа, а еко бабъла наистина се правая  с петна. От към качество, като цяло самсунгите са доста качествени уреди (от личен и на познати и приятели опит). Различните програми могат да се коригират според собствените ти предпочитания от към брой центрофуга и плакнения, както и от към градуси. Енергийния й клас е "Е" по новите разпоредби, което е = на А+++ от старите. С това намеление още по апетитна, но дори и за 1000лв си заслужава.

# 287
Здравейте,
и аз съм в процес на търсене на пералня, която трябва да е слим. Някой с мнение за тази:
https://www.emag.bg/peralnja-slim-samsung-8-kg-1200-ob-min-klas- … -le/pd/D89JT2MBM/
Според мен е чудесна, имам подобна, ад уоша върши чудесна работа, а еко бабъла наистина се правая  с петна. От към качество, като цяло самсунгите са доста качествени уреди (от личен и на познати и приятели опит). Различните програми могат да се коригират според собствените ти предпочитания от към брой центрофуга и плакнения, както и от към градуси. Енергийния й клас е "Е" по новите разпоредби, което е = на А+++ от старите. С това намеление още по апетитна, но дори и за 1000лв си заслужава.

Благодаря за бързия отговор. В момента има още едно намаление с код и цената пада на 780 лв

# 288
  • София
Скрит текст:
Здравейте,

Благодаря за бързия отговор. В момента има още едно намаление с код и цената пада на 780 лв
Това си е шестица от тотото Simple Smile Моята също беше от някакво намаление.

# 289
  • София
Здравейте.
Благодаря за темата, преди месец ми се наложи да търся нова пералня и мненията тук доста ми помогнаха. В крайна сметка се спряхме на Bosch - https://www.tehnomix.bg/peralnya-bosch-wan28160by
Да, не е най-високият клас, но се надявам да е добър избор, предвид нуждите ни. След месец ползване мога да кажа, че е страхотна, остава и да служи вярно поне 5-6 години, а дано и повече.

# 290
Здравейте, развали ми се пералнята и по спешност трябваше да се снабдя с нова. Съответно нито четох тук при вас, нито се консултирах предварително. Мястото, на което трябваше да влезе също наложи някои ограничения.
Пералнята ми е AEG L6FBG48S, а проблема е, че много мачка дрехите. Опитвах с малко дрехи, с повече дрехи, с ниски обороти на центрофугата, с различни програми и разликата не е голяма. Другото е, че обръща дрехите по време на пране, което за такива с апликации не е добре.
И търся съвет. Мога ли да направя нещо, за да не изглеждат като сдъвкани и изплюти изпраните дрехи?

Здравейте, виждам, че коментирате намачкването, а това, да не мачка прането, вече е един от най- важните ми критерии при избор на пералня, тъй като не обичам да гладя и не гладя (с малки изключения, разбира се).

За съжаление, Mrs Jan, ще те разочаровам, но AEG и Electrolux (и двете марки са на един производител, с еднакъв софтуер, барабани и конструкция), особено новите модели намачкват ужасно прането. Освен това го размъкват и разтеглят (а ако попаднеш на куца бройка, късат и съсипват). Гумирани щампи на нови тениски се напукват само от едно пране, ако разбира се оцелеят и не са разпрани и надупчени.
Аз имах за кратко едно ужасно AEG 9-та серия, което за няколко седмици ми съсипа половината гардероб, докато загрея, че от него идва проблема (първоначално го отдавах на некачествена изработка на дрехите и заминаваха в кофата) и накрая го върнах. Освен, че мачкаше супер много и разтегляше прането, понякога правеше малки дупчици и късаше дрехите по шевовете. Разпра дори един хавлиен халат за баня,  а те като цяло са доста дебели и здрави материи, не знам как успя. Съсипа ми пердета, разкъса и две якета, и още на колко много дрехи им направи малки дупчици и ги разкъса... Също така изпраните дрехи, имаха захабен и груб вид, след изсъхване, ако не е ползвана сушилня, бяха твърди, стояха като кора, което го отдавам на недобро изплакване. Без значение дали е използван омекотител или не. Пробвала съм да пускам допълнителни цели цикли с изплакване, но нямаше подобрение. И не, не е от препаратите и неправилна употреба на програми, градуси и обороти, просто пералните на този производител са изключително груби към прането.
Имам близка, която си беше взела висок клас модел Electrolux - същите оплаквания, като с моето AEG.
Друг недостатък на AEG е, че много "мисли" и като цяло всички цикли ги изпълнява много бавно. Подреждането преди центрофуга, например, е супер бавен процес. При Samsung и Gorenje нещата стават много по-бързо.
Видях, че и в темата за комби уреди, една потребителка се оплаква от комби модела на AEG с термопомпа, че мачка много. Тук друга потребителка се оплакваше, че AEG ѝ къса дрехите... Изобщо съм изумена, как в темата най-препоръчвани са AEG.

В момента имам перални Gorenje и Samsung, сравнително нови, на 2-3 години и съм безкрайно доволна от тях. Gorenje, мисля че беше топ моделът им, а Samsung НЕ е с quick drive, но е с add wash, който не ми  е практичен и го намирам за напълно излишен - не го ползвам, обаче трябва да се чисти, защото при уплътнението му се събират мръсотия и мъхове.
И двете перални изпират много добре , като бих казала, че Gorenje-то даже пере перфектно, тъй като на Sasmung-а някои петна му се опират, докато на Gorenje-то не му се е опирало петно до сега - всичко се изпира от първия път, дори без третиране. Плакнат перфектно. Малък недостатък на Samung е, че дори и да му зададеш опция без центрофуга или задържане на изплакването, междинните центрофуги си ги изпълнява на високи обороти, т.е. няма възможност да му спреш напълно центрофугите, тази настройка се отнася само до последното плакнене/центрофуга.
И Gorenje и Samsung НЕ мачкат изобщо прането, без значение как е сложено в барабана (на топка и т.н.), което за мен е най-голямото им предимство.
Прането да се "подрежда" или "полага внимателно"... JoyJoyJoy  няма такава глупост. Абсурдно е! Rolling Eyes Още при първото завъртане, няма да има и следа от това "подреждане". Истината е, че има перални, които мачкат и такива, които не мачкат.

Интересува ме, ако имате впечатления Bosch как се справят и мачкат ли, тъй като ми предстои след няколко месеца покупка на пералня.

# 291
Deni44ka,от кое горенье си доволна?

# 292
  • Велики Преслав
Аз тук си признавам грешката. Но наистина не са ми казвали нещо подобно. Иначе щях да намаля с препоръките. Късането специално мисля че е от някоа дупчица в барабана. Ако е крива, те са остри и закъсва. Ако съм подвел някого се извинявам много.

# 293
Да, ама за да прави толкова  поразии един уред, не мислите ли, че нещо с конкретната бройка не е наред. Ако беше цялата серия, то колко потребители щяха да ревнат и дали още щеше да е на пазара въпросната серия?
За протокола - моето АЕГ комби от 9 серия, не мачка, не къса и пере перфектно. В края на програмите, дори и да не съм пуснала фазата против намачкване, 2 минути си развърта барабана, за да отлепи дрехите от него.

# 294
Момичета, пералнята ми АЕГ Лавамат, изписва грешка EF5, търсих в гугъл, но не намерих какво значи и какво да правя. Помагайте, моля

# 295
  • Варна
Без да съм момиче ще си позволя да отговоря Simple Smile
Проблем с балансирането на прането.Опитайте да го разместите или заредиш на ново.
Да не сте сложила прекалено малко/много пране?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"EF5 - се появява, когато режимът на пране е прекъснат поради дисбаланс в барабана. Решаването на този проблем е много просто - трябва да разпределите нещата по повърхността на барабана или да намалите количеството заредено пране."

# 296
  • София
Момичета и момчета, от вчера съм с MIELE WWD120 WCS 8kg. Пуснах я както е по препоръка, първо пране без прах и дрехи на програма памук. Когато приключи с прането не можах да я отворя без да завъртя прогараматора на символа "изключена". Така ли е на всяка една програма? В упътването пише, че когато съм включила допълнителната функция "без намачкване" - май така се казваше ... тогава трябва да действам така.

# 297
След прането автоматично пералнята ще завърта дрехите още 30 минути ако не ги извадите и ключалката е заключена. Когато се вадят се натиска зеления бутон, тогава всичко спира и ключалката се отключва....ако не извадите дрехите през тези 30 минути накрая пералнята ше спре, ключалката ще се отключи и пералнята ще се изключи независимо че врътката е на някаква програма

# 298
Момичета, пералнята ми АЕГ Лавамат, изписва грешка EF5, търсих в гугъл, но не намерих какво значи и какво да правя. Помагайте, моля
JACKLIN*, освен причината за изписване на EF5, посочена от Мъж с пушка, могат да бъдат и следните цитирани от съпорта на AEG:Последна актуализация 27.05.2021

ПРОБЛЕМ

Пералнята не цетрофугира и показва/изписва  грешка ef5.

Пералната машина показва кода за грешка EF5.

Прането остава мокро.

Програмата работи нормално, но не се вкл.центрофуга

Пералната машина спорадично се върти и изплаква

Отнесено към:

Пералня с предно зареждане (интегрирана и свободно стояща)

Перална машина с най -високо зареждане

Вградена пералня

Причини и решения

Ново устройство: Уверете се, че всички транспортни ключалки са премахнати. Можете да намерите информация за това в инструкциите за експлоатация на вашето устройство.

„Задържане на изплакване“ е активирано

Ако е избрано задържане за изплакване, прането остава в последната вода за изплакване в края на програмата.

За да можете да извадите прането, стартирайте програмата "Помпа" или "Помпа и центрофугиране".

Филтърът  е замърсен.

Ако водата не се изпомпва правилно, машината няма да може да се върти.

Почистете филтъра  и огледайте за попаднало чуждо тяло/предмет  и проверете дренажния маркуч, както е описано в  инструкциите за експлоатация .

Дисбаланс в барабана

Ако се изпере само оскъдно пране, уредът не може да балансира барабана по време на цикъла на центрофугиране.

За да се предпази устройството от повреда, процесът на центрофугиране се спира преждевременно.

Поставете друг предмет или няколко дрехи за пране (например една или две кърпи) в барабана.

Ако тези съвети не помогнат, моля, свържете се с нашия отдел за обслужване на клиенти за отстраняване на неизправности.
/причината може да е излязла от строя помпа и да изисква компетенцията на сервизно лице/

Неизправностите, причинени от неспазване на инструкциите за експлоатация, са изключени от гаранцията.
Горният текст в оригинал тук:
https://www.aeg.de/support/support-articles/waschepflege/waschma … schleudert-nicht/

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 12:35 от niljaniljo

# 299
Бош категорично не мачкат, писах го веднъж, сравнявам със Самсунг Даймънд и Електролукс Тайм мениджър . Сутринта събрах едни чаршафи , като изгладени са , особено сега като съхнат в жегата.
Явно Боша пере с доста вода, защото след плакнене го няма толкова силен аромата, който имаха дрехите ми след прането със Самсунг.
Кое ми липсва тук- това да си определям сама дължината на програмите, както можех с Електролукса .

Използвам програма Памук, но с опцията speed Perfekt, която я намалява на 1.30 ч, тази за нощно пране и Quick Mix.
Незнайно защо пусна ли тази за тъмно пране, вместо 1.15, върти по 2 и нещо. Програмата Еко 40-60 е над 3 часа и не подлежи на съкращаване , а веднъж ползвах Вълна за едно одеяло- ми то се врътна три пъти и просто седеше вътре. Реших, че е тежко, спрях програмата и го доизпрах на друга.
Все още съм в процес на разучаване, де.

Общи условия

Активация на акаунт