Ваканцията след ОСМИ клас - 2020/2021!

• 30 877
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз пък купувам много книги, с кеф. Имаме няколко библиотеки вкъщи...5 всъщност, в различни помещения. Вкъщи чета само на хартия, при пътувания чета на телефона, защото обикновено за седмица изчитам 2 книги, които не ми се носят иначе.

В библиотека не стъпвам, след като прекарах една година от живота си в Националната библиотека, за да пиша дипломна работа. Не че имам и време, де.

Ако бях ученичка, с удоволствие щях да прекарвам време в библиотеката на АК, там ми хареса атмосферата.

Ето ни трите как четем:

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 20:20 от gadamer

# 631
И двамата четат предимно на четец. Наборът е проблемен. Всичко, което аз съм препоръчала и е благоволил да започне да чете, му е харесало много, обаче много трудно започва. Все ме гледа с недоверие, все едно отрова му предлагам и директно казва "не". Започне ли, сън не спи докато не прочете книгата, ама трудно започва...

# 632
Имам изключително нечетящо дете, особено след 2,3 клас.Четенето по желание е в много ограничена сфера.
Задължителната литература обаче, чете, да, по мое настояване. Миналото лято и есен, прочетените произведения за 9 клас бяха такива, че го развълнуваха, накараха го да задава въпроси, да намира отправни точки, да анализира ситуации. Само четенето беше по мое настояване, въпросите, коментарите, размислите и връзките  бяха естествен резултат от прочетеното и негова инициатива. Вкл и коментари, които не ми харесаха много, но ме зарадваха с провокация та си да вниква в литературата едно инсче много отдалечено от тези ценности дете. "От христоматията" (бг учебник) само Дон Жуан и Мадсм Бовари, всичко останало изцяло. Най-забавно Гъливер, най-затрогващо Дядо Горио, най-проблематично(като намиране и дискутиране на проблеми) Евгений Онегин, но там емблематичните глави и предговор прочете на руски(учил го е в училище 3-7клас без 1 час и 1 лев частен урок, с малко моя помощ го прочете)
Пиша всичко това, защото, дано не съм права, но май съзирам пренебрежение към класически образци. А те са невероятно вълнуващ, дискусионен и надежден мост към днешното и към всеобщозначимото.
Все пак, лично мнение.

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 07:37 от Светкавица

# 633
  • София
Моята щерка миналата година си прочете христоматията. Тази година ще чете целите книги, които са романи. Само Евгени Онегин се чудя дали да го чете целия.
Иначе най-много ѝ беше харесал Хамлет през тази година.
За съжаление не чете с удоволствие и когато я накарам (като първокласник) да прочете 30 страници се чудя как спира точно на 30тата страница, не ѝ ли става интересно? 🤔
На четец не иска да чете.

# 634
О, Рени, и моят чете точно определен брой страници и нито ред повече...дори и да продължава изречението на следващата-няма да я прелисти...

# 635
Мисля, че тази 40-50 годишна учебна програма трябва да претърпи редакция и развитие /може и повече да е - вкъщи 3 поколения сме учили явно едно и също/
Не бях четящо дете - винаги са ме влечали игрите и спорта. Но в момента, в който се докоснах до учебниците на езиковата с всички откъси от английски и американски автори претърпях пълна метаморфоза. Цели лета ограбвах местната библиотека и ненаситно прочитах всички книги от учебника плюс други на същите автори. Открих нова вселена, истинска наслада от четивата и за първи път изпитвах съжаление, когато приключвах книга - знаех, че вече не мога да я започна отначало с тръпка и очакване какво ще се случи, както първия път.
Това с българската програма по литература не става.
Едва последната година имаше произведения, които четях с удоволствие и то на български съвременни автори.
Дано поне за внуците ни се променят малко нещата...

# 636
Моето чете, но чете на английски. Баща му винаги е казвал, че на младите преводачи не им пречи това, че не знаят английски, проблем е, че не знаят български.
Писах, че единствените учебници и помагала с явни следи от употреба, са тези по френски и христоматията. Според мене христоматията я е чел през учебната година, преди контролни. За разлика от учебника по литература, който не е отварян, а повечето отговори на въпросите от тестовете ги има там. Но и аз правех така преди години и не  се учудвам.
Малкото  чете по описаната от вас схема- точно 30 страници на ден, за да може после да излезе. Харесва ми, че чете активно, задава въпроси,  преразказва, пита за значение на думи, смее се, страхува се, но приключи ли с нормата, изчезва да играе. Още по- страшно е с математиката- там направо до рев го докарва, ако трябва да се занимава с нещо, което е извън зададеното от учителката.

# 637
  • София
Здравейте от морето Nature Sunrise. След 7-часова одисея вчера, се добрахме. На магистралата само името и е такова.
След миналогодишния сблъсък по темата, изобщо не мисля да то карам да чете задължителната литература. А и като виждам какво включва... По-добре да прочете 2 книги, които харесва през лятото, отколкото да го от блъсна завинаги от четенето.
Иначе се бях зарекла да спра да купувам книги, но не удържах дълго и пак по разни намаления зареждам с по няколко книжки. Просто започнах да продавам част от тях след като ги прочета на половин цена и да запазвам само част. Така успяваме да не се затрупаме съвсем с книги Blush. Иначе и Киндъл имам, но си е друго хартиената книга.

# 638
  • Между гори и планини
Моя чете по определен брой глави на ден, с нежелание разбира се. В библиотеката отива единствено на техническа литература.
Аз снощи виках бърза помощ заради това мое алергично момче. Ама и аз съм тъпа коза, знам че преди 4 години направи зверска алергия от скариди, ходихме посреднощ в спешното за урбазон... Защо пак да не направя скариди. Мислех, че след 4 години може да му е минало. А преди никога не е имал проблеми с тях. Да, ама 10 минути след като хапна , пак започна да кашля, след 20 вече беше с обрив и затруднения в дишането. Въпреки, че бързо дадох антиисхамин. И се обадих на 112, дойде линейка за 5 минути, биха му урбазон, алергозан, в това време аз събрах граници на кръвно... Егати вечерта. Легнахме към 2ч, уж да следя че урбазона действа, тялото му беше пламнало, но поне започна да диша лесно...
И като бонус, мъжът ми е с бронхит в САЩ. Правил си бърз тест - отрицателен бил, но мен нещо ме съмнява. Разболя се с жената на брат си, точно седмица след 4 юли, който празнуваха с 30 гости...

# 639
  • София
Доня...прегръдки! Да се оправят и двамата ти мъже!

# 640
  • о`майна лунна нощ е
Ох, Доня!
Как сте тази сутрин? Стивън стана ли вече?

# 641
Доня, изтръпнах! На море сме, далече сме, но ако мога нещо да помогна, пиши!

# 642
Доня, ужас ..! Направи му тест, за да знаеш към какво е алергичен. Прегръдки

# 643
  • София
Боже, какъв кошмар!
Как е Стиви днес, Доня?
Бързо да минава всичко. ❤️

# 644
  • София
Доня, прегръдки!

Общи условия

Активация на акаунт