Машина за хляб - 67 тема

  • 49 646
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • Марс
  • Мнения: 687
Това е най-близо до вашата машина, с гугъл транслейт би трябвало да стане, защото е само на френски.

# 631
  • Мнения: 2 705
В момента и аз ползвам същата машина като тази от линка - Мулинекс с багети. Имам я от повече от 8 години и все още продължава да прави дебели и жилави кори Joy Joy Joy
При Бърз хляб коричката на средна степен си е съвсем хубава и тънка.
Следващия път ще пробвам с настройка за най-тънка коричка при Бял хляб.
В предния пост изписах толкова писане, защото мислех, че трябва да се “пипне” нещо в съотнощението течни (вода) - твърди (брашно) съставки, че нали менкам рецепти и програми.

# 632
  • София
  • Мнения: 3 049
В момента и аз ползвам същата машина като тази от линка - Мулинекс с багети. Имам я от повече от 8 години и все още продължава да прави дебели и жилави кори Joy Joy Joy
При Бърз хляб коричката на средна степен си е съвсем хубава и тънка.
Следващия път ще пробвам с настройка за най-тънка коричка при Бял хляб.
В предния пост изписах толкова писане, защото мислех, че трябва да се “пипне” нещо в съотнощението течни (вода) - твърди (брашно) съставки, че нали менкам рецепти и програми.

Бързия хляб у нас е зачеркнат много отдавна заради огромното количество мая, която се слага, за да успее да заприлича на хляб за това късо време на програмата. Аз ползвам 4-та програма за приготвяне на чисто бял хляб и настройка за най-светла коричка. Рецептата ми е самоделна, според таблицата за съотношение на продуктите. Единственото нещо, което ми се налага да променям обикновено е количеството вода според влажността на брашното.

# 633
  • Пловдив
  • Мнения: 1 595
Никога не съм правила бърз хляб,само основен бял хляб,вече 10г+.

# 634
  • Мнения: 2 705
Мунчо, а как определяш влажността на брашното? “На око” или…
Би ли споделил твоята рецепта, че съм начинаеща в това начинание, а с тесто никога не съм се занимавала?

# 635
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 130
по това време влагата в брашното е по-голяма. ако е в по-влажно помещение или брашното
е на открито - също е по-влажно
лятото е по-сухо.

# 636
  • Мнения: 2 001
Някой ремонтирал ли е казанче, стават ли за работа после? Събрах вече три и се чудя дали да пробвам.

# 637
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 130
Някой ремонтирал ли е казанче,
да
стават ли за работа после?
да
Събрах вече три и се чудя дали да пробвам.
пробвай

# 638
  • Мнения: 2 443
А някой правил ли е хляб с квас на хлебопекарна?

# 639
  • Мнения: 14 408
Ако цената на ново казанче е 52 лв., а за ремонт искат 45, не бих ремонтирала изобщо. Зависи и какъв проблем се появява, за колко години са сменени тези три казанчета? Имам резервно за Горение, поръчано преди повече от година, бях решила, че единия семеринг е свършил, когато поръчах, но още стои в опаковката от доставчика. Поради липса на внос за този модел, се наложи доста да почакам, а то междувременно взе, че се оправи от самосебе си. Едната перка не можеше да се върти почти, но сега проблем няма с нея. Така и не разбрах какво точно се случи.

# 640
  • София
  • Мнения: 3 049
Мунчо, а как определяш влажността на брашното? “На око” или…
Би ли споделил твоята рецепта, че съм начинаеща в това начинание, а с тесто никога не съм се занимавала?

За начало - ползвам кухненска везна за отмерване на големите количества продукти. За по-малките ползвах мерна лъжица, но после започнах да ползвам малката мерна лъжичка от хлебопекарната. Тази първоначална точност ми позволява да разчитам на успешно замесване на тестото за дълъг период от време. Както писа Бонго, обикновено в края на пролетта се появяват по-сухите партиди брашно по магазините, а в края на есента по-влажните. За сухо и влажно съдя по първоначалното замесване - дали маже под бъркалките, когато водата е повече или премята рошава топка тесто, когато е по-малко. След това добавям или брашно или още една-две лъжици мазнина (това по едновремешна препоръка на Ердинч, ако някой все още го помни Simple Smile ).  Рецептата е следната:

-Вода - 290 до 320мл според влажността на брашното
-Олио - 4 супени лъжици - по две на бъркалка. Сипвам ги върху осите, които стърчат от бъркалките. Това уж, за да не влиза тесто там докато се меси.
-Оцет - 1 супена лъжица - хляба в повечето случаи става на конци като козунак Simple Smile.
-Малка мерна лъжичка захар
-Малка мерна лъжичка сол
-Брашно - 500 грама "добруджа" от големите пакети на Софиямел.
-Мая - една малка мерна лъжичка от машината с връх Simple Smile. Мерено с електронната лъжица е 3.5-3.7 грама.Ползвам суха мая на Саф инстант от голяма опаковка 0.5кг.
Програма №4 и най-слабо изпичане, защото машината е Мулинекс Simple Smile а у нас не се тачат дебели и жилави кори Simple Smile))))

# 641
  • Мнения: 2 705
Мунчо, много благодаря за насоките и рецептата - ще си я запиша!
И аз меря с мерителната лъжичка от машината - малката се равнява на ч.л., а голямата - с.л.
Аз добавям екстравърджин зехтин 2 с.л., който изсипвам направо във водата - хлябът спокойно се вади от съда след изпичане, а много често и бъркалките са си на местата си (не излизат с хляба), което ми говори, че мазнината е достатъчна.
Също ползвам маята на Саф инстант (по препоръка от тук), а брашното ми е италианско (клас 00) - не съм забелязала да има разлика във влажността му през различните сезони, вкъщи няма повишена влажност, постоянна температура 25С поддържаме, та и докато стои няма откъде да се овлажни.
За оцета - на няколко пъти вече го чета и предизвиква любопитството ми. Ще взема следващия път да добавя.
За степентта на изпичане - следващия път ще пробвам с най-ниската степен.

# 642
  • Мнения: 24 729
С добавен оцет или лимон се развива още по-добре глутенът в брашното. При по-силни брашна разликата не е чак толкова голяма но и не пречи. При малко по-слабо или при пълнозърнесто брашно определено подобрява положението.

# 643
  • Мнения: 4
Това е най-близо до вашата машина, с гугъл транслейт би трябвало да стане, защото е само на френски.
Благодаря!!!

# 644
  • Мнения: 2 705
С добавен оцет или лимон се развива още по-добре глутенът в брашното. При по-силни брашна разликата не е чак толкова голяма но и не пречи. При малко по-слабо или при пълнозърнесто брашно определено подобрява положението.
Какво значи “силно” и “слабо” брашно?

Общи условия

Активация на акаунт