Отговори
# 60
  • София
Трети (май) път питам - сигурно ли е, че големият дължи на малкия сто хиляди лева за десет години назад за къща, която ще бъде окончателно изплатена след още десет години?
Колко да е сигурно? Авторката ги е пресметнала и заковала на 100 бона. Кръгла хубава сумичка.

# 61
  • София
С един 50 г да се разправяш си е драма, с двама - не знам, не знам.

# 62
  • USA
Аз доколкото съм чела нейни постове преди не живее в БГ, а може би тази къща е в БГ и им трябват парите...

# 63
Не са на 50г .
Мъжът ми е на 40, брат му на 42.
Хора, какви свободни тълкувания по темата направихтееее ....!!!
Аз исках само да чуя дали деверът е прав  да не се съгласява на делба,а вие ми разнищихте родата до 9то коляно. Хахаха
Не е нужно, не е необходимо да знаете женени ли сме,кой какво е дал и кога,да обиждате,че мъжете са пубери или каквото там ги нарекохте .Моралната дилема исках да обсъдиме,някои от вас схванаха идеята ,но други сте тук май само за скандала,да нападат и да обиждате. Какво хора сте!?!?
Да. В България е къщата.
Моля ,тези които са тук да осъждат от собствената си наакана кула, да не пишат.

# 64
  • София
В чуждите наакани кули подобни драми няма. Та не знам….

# 65
Те са си братя, кръв, ще се оправят.
Ти мисли за себе си- днес си там, утре ще те натирят с това поведение.

# 66
Искаш мнения, ама различни от твоето не приемаш. И доста арогантен изказ при това. В реала бих ти казала какво мисля за теб, ама тук няма как.

# 67
  • София
Не разбирам защо се заровихте в живота на хората толкова грозно.
Казусът не изисква това. Става дума за грешно решение преди 10 г , което сега малкият брат иска да поправи най-безболезнено. Това, че преди 10 г. е мислел едно, не означава до гроб да носи последици. Неговата част от имота не се губи, но сигурно няма възможност за друг и търси решение. Дали му е повлияла жената, тъщата или друг фактор е без значение.
Колко струва къщата е без значение. Той дали е живял също, след като иска да се отърве от дела си. Дайте сега да го подари на брат си, защото бил живял там. Те са съсобственици и той иска да развали съдружието. Просто и ясно. Кой на колко години е и колко деца има е извън темата.
Авторке, опитайте да се разберете човешки, за да не си развалят братята отношенията.
Ако не се разберат, мъжът ти да се обърне към адвокат, а ти го подкрепяй, но не му давай уклон, че да не каже, че ти си ги смразила някой ден, че виж хората как са склонни да обвиняват.

# 68
Мен кулите не ме вълнуват. Просто смятам за невъзможно къща, купена преди 10 години, при все кризата и евтините имоти около 2008-2010год, при все дадени вече налични средства, при все каквито и да било лихви - стойността й да заковава на 400 хиляди за 20 години изплащане. Мен това ми е интересно - как се пресметна исканата сума от сто хиляди лева.
За моралната дилема казах - големият брат има семейство, градили са с жената жилище и не са длъжни едното семейство да плюе на граденото, щото друга жена не ще в същата къща.
Фивър, има значение колко струва къщата. Ако се натиска братът да й иска половината стойност, без обаче да е платил половината ипотека, даже доста голямо значение си има.

# 69
Ами малкия брат да си продаде неговия дял на друг, щом големият няма възможност да го купи. Щом се касае за къща, вероятно не е само един етажа на къщата.
Авторката не отговаря отделни етажи ли са и може ли реално да се раздели на две половини.

# 70
Narcissa, ама и ти питаш 3 пъти, без да четеш. Ипотеката е отпреди 10 г и свършва след 2 г. , а не след 10. След 10 г могат и да решат да продават, е написала авторката, вероятно, когато децата им пораснат.
Та 12 г е ипотеката.
Неразрешим казус. Освен делба и продажба, няма какво друго да се направи, та малкия брат да си вземе парите. И то най- вероятно в следващите 2 г. ще се запази това положение, като изплатят ипотеката и станат собственици, вече може и да помислят за решение. Ако големият брат иска да се шири, ще трябва да си изтегли нов кредит и да плати на малкия. Обаче...ако е в съсобственост, няма как да е ипотека, а аз не виждам коя банка ще му даде 100 000 потребителски кредит. Та...най-вероятно ще се наложи да я продадат.

# 71
Офффф, права си , това за 2те години не го видях. Моя грешка.

За ширенето обаче не си права - големият плаща на малкия наем. Тоест, шири се, но не е за без пари.

# 72
  • Пловдив
Трети (май) път питам - сигурно ли е, че големият дължи на малкия сто хиляди лева за десет години назад за къща, която ще бъде окончателно изплатена след още десет години?
П.п. и отделно тези 100 000*2*2 са вложили пари.
Малкия до момента е плащал почти само лихви по ипотеката. Банката си обира лихвите първо, а главницата последна. Най-вероятно неговия дял от ипотеката за тези 10 години е намалял само с около 25-30% и дори да продадат къщата банката ще си прибере парите.
За съдебна делба може да забравят, имота е ипотекиран в полза на банката и не могат да го изкарат на публична продан.

# 73
Сега не е без пари, но след 2 години как ще е като изплатят къщата? Ти ако си наемател и собственика ти каже, че продава? Аа не, аз ще си плащам наема, не продавайте. Та и малкия брат има право да откаже наема и да иска да продава.

# 74
  • Варна
При сключен брак, авторката може да има някакви материални претенции. За всяка следваща продажба на имот,  ще изискват съгласието и. За ипотека, сключена преди десет години няма и морални. Мъжът го е направил, той ще решава и ще си носи последствията. Той трябва да търси юридически решения, не авторката.

Общи условия

Активация на акаунт