Hercai/Вятърничав по ATV/Diema Family и Нови проекти на актьорите Тема 13

• 42 639
  • 754
  •   1
Отговори
# 60
Започвам поста си с малко красота и чиста обич споделени от Оя и Тансу.Heart
Много им се раздам, че отново се преоткриха, разкошни са.

Реших да поразсъждавам малко в/у сериите по ДФ от тази седмица, по конкретно образа на Ярен........
Казват, че човек не се ражда добър или лош, става такъв в зависимост от ситуациите в които попада, средата в която се движи, решенията които взема, изборите които прави, но ако носи в себе си по-светлите или по тъмни краски те ще вземат превес и биха повлияли - образно казано. Ярен по душа си беше злобен, завистлив и егоистичен човек, затова смятам за достоверно и съм доволна, че запазиха тази й линията на поведение от началото до самия край, тя си беше последователна в действията и постъпките си, защото такава беше нейната същност/душевност.
Като чуя името й първосигнално се сещам за сцената в която Насух риташе окаяната Реян на земята в конака, а Ярен ехидно, доволно се усмихваше на случващото се. Липсата на човечност ме изуми тогава, и по конкретно тази ехидна усмивчица, която актрисата изписа на лицето й, непосредствено след злобния ритник в корема. Само за да си отмъсти на Реян понеже не стана на нейното, си замълча когато можеше да предотврати предстоящата драма, макар последствията да не бяха само за Реян, а и за реномето на семейството й. Всъщност в лошотията си тя дори не помисли за последствията от които и тя ще се окаже косвено потърпевша. Ето и във вчерашната сцена изтърси истината макар така да губеше коза си пред Насух, от чиста злоба, просто не можа да се сдържи, след бащиният шамар. С каква наслаждение, гледайки в очите й натърти "Реян, не е родна дъщеря на чичо ми."
Ето Азат и Ярен - брат и сестра, отглеждани и възпитани в едни и същи условия, от едни родители, а коренно различни като душевност - единият има съвест и съзнание, а другият е безскрупулен егоист.
Има една сцена в която Ярен беше напълно права и тогава и симпатизирах, когато Реян се спречка с нея в конака Шадоолу, и я обвини за подлата постъпка с подправения подпис на документите за развод. Тогава всички и се нахвърлиха, но тя с право ги попита те толкова ли са били честни и добри спрямо Реян, че сега да си позволяват да я обвиняват. Еми права си беше.

Иначе Илай си се забавлява с приятелки. Във 2-ри сезон видимо се отпусна и качи килограми, но в 3-ти сезон си възстанови предишната форма, беше се постарала да отслабнала, и фотосесията, която направи ми хареса.

Голям смях с Султан, Хандан и Харун в тези епизоди. На Харун да му се порадваме още малко, че в 3-ти го окепазиха, за съжаление.
Султан като се развихри след изгонването на Азизе, и репликата й:
- В този живот мен само принц Чарлз ще ме разбере. Sweat Smile

Ново и от Айда, с децата си, с дъщеря и много си приличат, макар че тук лицето й не се вижда.

Малко спомени от края на първи сезон с част от екипа и гости, май 2019г.

Самурайчето, Джем визирам, от тогава до сега каква трансформация претърпя, явно е наблегнал на спорта и здравословния начин на живот, направо се е стопил. На снимката долу е с фотографа Мерве, много ми харесваха материалите, които споделяше тази жена, както за сериала, така и с някой от актьорите. Определено има поглед над нещата по мое мнение.

Ебру продължава да споделя от Африка, сляла се е с месното племе.......

# 61
Здравейте!

Цитат
Ето и във вчерашната сцена изтърси истината макар така да губеше коза си пред Насух, от чиста злоба, просто не можа да се сдържи, след бащиният шамар. С каква наслаждение, гледайки в очите й натърти "Реян, не е родна дъщеря на чичо ми."

Тази сцена съм си я връщала многократно и мисля, че Ярен каза всичко това на Рейян, не заради шамара от баща й. а защото като падна дядо й ясно даде да се разбере, че няма да й подаде ръка, ръцете му останаха свити в юмруци, тогава Ярен погледна дядо си и свитите му ръце, стана и каза, че Рейян не е родна дъщеря. Това е моята гледна точка и моето мнение.

Цитат
Има една сцена в която Ярен беше напълно права и тогава и симпатизирах, когато Реян се спречка с нея в конака Шадоолу, и я обвини за подлата постъпка с подправения подпис на документите за развод. Тогава всички и се нахвърлиха, но тя с право ги попита те толкова ли са били честни и добри спрямо Реян, че сега да си позволяват да я обвиняват. Еми права си беше.

Тук не съм й симпатизирала, но беше права. Но още преди това всички бяха разбрали грешките си и съжаляваха, както и правеха опити да ги поправят грешките и отношението си към Рейян.

Цитат
Ето Азат и Ярен - брат и сестра, отглеждани и възпитани в едни и същи условия, от едни родители, а коренно различни като душевност - единият има съвест и съзнание, а другият е безскрупулен егоист.

С това хем съм съгласна, хем не съм. Азат реално е отгледан от чичо си. Баща му в опитите си да впечатли Насух изобщо не е ''виждал'' децата си. А Ярен е отгледана по- скоро от майка си и глезена от дядо си смятайки, че всичко, което пожелае- човек или вещ, трябва да бъде нейно. Така че при такава ситуация Азат и Ярен да бъдат коренно различни е напълно реално и нормално.

Не мога без да сложа нашите Реймирчета на фона на изгрева

Последна редакция: сб, 17 юли 2021, 17:41 от cvetansk

# 62
Много, много Благодаря, daniela 1504.
Споделям напълно мислите ти.
Права си, че никой не се ражда лош, но все пак си носи част и от гените. Какви са майка и баща й....каква е тя. Но, тук има връзка и с възпитанието й. Тя винаги е била фаворитката на Деде, който я е боготворял, докато никога не е проявявал капчица любов към Рейян. Тя просто е израстнала с това. Майка й и баща й са си траяли.....и са се гордеели с това.
Ярен е израстнала така - винаги да е на върха и всичко да е за нея....и резултата е това, което ние виждаме, като последица в държанието й при едно и то много важно нещо, което й се изплъзна. Не съм убедена, че тя чак толкова обичаше Миран. Не, това беше чисто и просто злоба, че една нейна прищявка не се сбъдна. Много е лошо, когато един млад човек, носи толкова негативна енергия.
Определено намирам вина в родителите.
Радвам се за Оя и Ахмет. Нека да са здрави, много щастливи и....." да остареят, спейки на една възглавница"....- нали имат такава приказка.
Благодаря и за снимките.

Последна редакция: сб, 17 юли 2021, 17:39 от Stella2021

# 63
Значи, Сандра е присъствала в началото на снимането на сериала, така ли!?
Щом я има на общите снимки, значи, да!
Ее, тогава няма как да се е случила спойката между Акън и Ебру под зоркото око на Сандра, в по - късен етап, предполагам Акън наистина започва да си дава сметка, че е звезда и да съперничи с Ебру, тогава симпатиите преминават в конкуренция, където Акън се е конкурирал сам със себе си, не вярвам Ебру да се е подвела в тази работа т.е. да търси съревнование!
Както и да е, издържаха стоически до края, независимо от нелеките и напрегнати ситуации, ми, професионална работа от страна и на двамата!

# 64
Сънищата в сериала винаги бяха заснети с голям финес, в тях почти винаги съществуваше проблема и решението му...

Един от кошмарите на Рейян.

# 65
Цвети нямам против различното мнение, все пак моето не е меродавно, а и така се получава диалог.

Реян в една от сериите обясняваше на Миран, че Азат като единствен мъжки наследник на два големи рода е бил много обичан, обгрижван и също са му угаждали и едните и другите, гледали са го като писано яйце, не цитирам дословно, казвам го по спомени. Той също можеше да мине границата и да стане егоист, но в същността си не беше лош. Ярен въпреки грешките си така и не поиска да си вземе поука и да се промени, защото по-начало си беше лоша от вътре, лошото вземаше превес. Насух не за пръв път и показа, че вече не я има за нищо и цени Реян повече от нея, въпросното отхвърляне не бе изненада за нея, но провокирана от шамара и поредното отблъскване на дядото тя изля злобата си, макар и последиците за нея да бяха неприятни в последствие. Когато преспа с Харун, първата й мисъл в разговора с майка й беше, дано да забременее, за да стане господарка на конака и да се разпорежда с другите. Когато реши да прави аборт, беше пак от егоизъм, това в ума й беше пречка пред постигането на заветната цел. И винаги беше права за себе си. Затова и не вярвам, че беше във възможностите на който и да е да я промени. Имаше един два проблясъка на съвест и угризения, но всяко чудо за 3 дни. На повърхността в крайна сметка винаги изплуваше изначалната й същност, превес взимаше лошото. Малко или много Вятърничъв е сериал за втория шанс и желание за промяна. Някой от героите се постараха да се променят, и да получат втори шанс, други си останаха такива каквито са, запазвайки същността си. В случая визирам не само Ярен, а и Фюсюн. Всичкоте й постъпки - добри или лоши - бяха породени от егоизъм. Искаше да си върне дъщерята, но въпреки всичко, най безсрамно в нейно присъствие призна как се е опитала да ги убие, е не специално нея, тя щеше да бъде косвена жертва. Наистина ли очакваше че след такова признание, това момиче, в последствие би я приело за читав човек!?!?
Ето и Миран, задавала съм си въпроса, ако не се беше влюбил щеше ли да изпитва угризения и разкаяние от постъпката си въпреки вярата в правотата си. Той от малък е отгледан и възпитан от баба си сурово и с промито съзнание, вменявано му е да бъде лош, но видяхме в ретроспекции, още преди да се появи като Миран Аксой и да има физически контакт с Реян, как възрази на Азизе, когато му обясни по какъв начин ще си отмъстят на врага посредством Реян, същността му се бунтуваше с/у такава неморална постъпка, не че в последствие не го направи. А вие как смятате?

# 66
Даниела, тази тема с възпитанието на Азат и Ярен наистина е много интересна за дискусия. Да и аз си спомням, когато Рейян разказваше на Миран за това, че Азат е бил много обичан, но си спомням и когато Азат разказа на Гьонюл за това как дядо му го завел в чайната, за да работи, и как е сервирал чая, за да се научи на труд и да цени постигнатото. Реално те са отгледани в едно и също семейство, но възпитавани по различен начин.
И сега като си говорим за тези неща, се замислих, че явно възпитанието на момчето и момичето е различно. На Ярен от малка са я учили, че трябва да стане господарка на собствен конак. Примера на майка й и баща й, с техните лъжи и постоянни прикривания на грешките й я доведоха до гибелна съдба. Тя първо се насочи към Миран, а после към Фърат, след като разбра, че е Асланбей. Остана омъжена за Харун и всичко в името да стане господарка на конак. Нея реално я показаха от началото до края като човек, който не знае как да обича. Не мога да кажа, дали това се учи, възпитава или така си роден, но Ярен не положи усилия дори да разбере или да почуства. Тя в никой момент не се остави на сърцето си, а всичко претегляше с разума си и това как беше научена да следва амбициите си газейки през всички. Ярен не беше влюбена в никого, най- малко пък в Миран, по- скоро останах с впечатлението, че започна да се влюбва във Фърат, но пак не мога и да кажа, че е така. Харун беше нейното спасение, но амбицията отново я провали (язък за момчето, че много ми беше симпатично).
Права си, че не беше във възможностите на никой да я промени, затова и майка й накрая я предаде на полицията. Самата Хандан го разбра и това беше нейния начин да даде втори шанс на дъщеря си.

Миран ако не се беше влюбил и най- вече ако Рейян не му беше простила може би щеше да си умре с угризенията. А и в плана на Азизе влизаше това - накрая да му разкаже истината. Тогава със сигурност щеше да се побърка... Рейян успя да го задържи на крака.

И нещо, което ме е вълнувало. Възпитанието, което е дала Азизе на внуците си- строг морал, ценности и образование. Това ме навява на мисли, че тя не е успяла да убие напълно в себе си Айше. И точно заради това Миран го гризеше съвестта още отначало и не искаше да си отмъщава по този начин.

Даниела, улях се, но постоянно изниква нещо в главата ми, а има и още.., а и дискусията много ми харесва.

Последна редакция: сб, 17 юли 2021, 22:47 от cvetansk

# 67
Добър вечер Simple Smile
Даниела, не се разбира какво имате предвид под "същност" на човека, но "добър и "лош" са черти на човешкия характер. А той не се наследява генетически, формира се в социална среда. Влияят му най-различни фактори в поведението на семейството, после и на другите социални групи, докато личността сама не започне да проявява или не критическо мислене.
За лошотията на Ярен според мен първи дразнител е красавицата Рейян, отгледана от баща и майка с любов, въпреки Насух. От тук женската завист, която изригна при избора на Миран. И родителите й някак боготворяха преди всичко сина си като единствен наследник. Чувстваше се и влиянието на майка й с дребните й интрижки в конака. Тук ми се струва голяма роля играе и затворения живот в Мидят, в който на жените е отредена ролята на домакиня, заета с битовите проблеми. У Рейян от самото начало се чувстваше импулса да излезе от този затвор. На коня, на люлката или сред цветята Рейян приличаше на птица, с мечти. У Ярен нямаше такива желания, конакът, фамилията - това бяха опорите й и ... не излезе до края от тях. И когато нито постигна фамилия, нито стана господарка на конак се срина психически. Амбициозна и мразеща се докара до ... лудост.
ПП Сега видях, че cvetansk вече е писала и е по-подробна от мен. Simple Smile

# 68
Ярен си остана последователна от начало до край. Не успях да и съчувствам, но се надявах, че с Харун можеха да изградят семейство и да се влюбят. Аз не мисля, че е била влюбена във Фърат, даже го смяташе за абсолютна будала в началото, използваше го, за да навреди на Рейян. Харун я жегна по едно време, защото открито и показа, че знае каква е, но въпреки това я харесва и тя се позамисли тогава, но не успя да устои на всичките си мечти за господство и власт. В една от сериите разказваше как като малка не са и давали да играе с децата навън заедно с брат си и Реян. Внушавали са и колко е специална и не трябва да го прави, а тя си призна, че е искала много да бъде като тях. Насух тук си е виновен от всякъде, издигал я е на пиадестал, не знам защо му е било да показва на едното момиче ненавист, а на другото прекалена привързаност и внушение, че е най - добрата. Да, Рейян не е била негова кръв, но все пак е дете, което е расло пред очите му.

# 69
Съгласна съм deteliniii.
Да, Ярен е "продукт" на възпитанието  и малко....гени. Тя е била въздигана и възпитавана наистина за господарка на Конак. И за мен, тя не беше влюбена и във Фърат...използваше го, а когато разбра, че той е собственик на цялото имущество на Асланбей - очите й светнаха....когато, решиха да я омъжват за Харун, тя проведе един много прочувствен разговор с Фърат на терасата на хотела....и аз  - а, а, а, да я съжаля, че може и да се е осъзнала.....но, не би. При Харун - "любовта " й дойде, пак, когато разбра чий син е.
Наистина, последователен образ, от начало до край, без да се премести и на йота, от това, което си беше. Пак ще го напиша - жалко за млад човек, който носи в себе си толкова злъч, завист, ненавист, желание за мъст...толкова много негативна енергия.  
За Насух - и аз силно се изненадвах от жестокостта му към ..  не неговата кръв...но, явно в този район порядките са жестоки. Добре, че не сме в тези ширини.
Направи ми впечатление бездействието на жените в конаците....Гьонюл, майка й, Хандан.....иначе,  имат по няколко други жени, които обслужват прищевките им. Единствено Зехра се показа човечна и се включваше в "къщна работа".. Естествено, че при безделието в дните им....интригите са на първа линия.
Достави ми удоволствие, когато Миран приветства желанието на Гьонюл да започне работа. Да, разбира се.....та, тя изтерясваше в този конак....изгуби "любовта си", трябваше непрекъснато да гледа щастието на Миран с Рейян... Но, се радвам, че дойде момент, в който тя пое в правилната посока.
Много неща ни показват в този сериал и сценаристите, и режисьорите, и актьорите.
Под силното му въздействие съм все още.
Приветствам и оператора и фотографа на сериала. Както писах, изключително много съм впечатлена от заснемането на утрините и залезите в Мидят.
Толкова умело са снимани някои сцени между двама герои, че точно слънцето блести между тях. Само една сцена ще спомена - Когато, преди къна вечерта на Рейян с Азат. ....Азат се молеше на Хазар, да не отклонява сватбата му с Рейян, че дори й е обещал да не я докосва....Хазар остана, като втрещен и му благодари - точно, тогава слънцето блестеше толкова ярко между тях двамата. Страхотна сцена. Не мога да я визуализирам.  Аз не мога да я разтълкувам, толкова надълбоко,  като Катя I, затова ще я помоля в удобно време да го направи....
Много се разпрострях....но, и толкова неща ме вълнуват.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 17:48 от Stella2021

# 70
Дами благодаря за интересните съждения и коментари в темата и по повод Ярен.Flowers Hibiscus

Катя, под "същност" имам предвид следното: както и по рано писах,
Цитат
човек не се ражда добър или лош, става такъв в зависимост от ситуациите в които попада, средата в която се движи, решенията които взема, изборите които прави, но носейки в себе си по-светлите или по тъмни краски те ще вземат превес и биха повлияли - образно казано. Ярен по душа си беше злобен, завистлив и егоистичен човек, затова смятам за достоверно и съм доволна, че запазиха тази й линията на поведение от началото до самия край, тя си беше последователна в действията и постъпките си, защото такава беше нейната същност/душевност.
Да Ярен не се е родила лоша, но в нея превес взимаше тъмната краска, и в допълнение с родителското възпитание и поведението на деде спрямо нея, идваше й от вътре и с лека ръка да върши злини, да минава през хората включително и родителите си без да се замисли или да съжали. Ето Азат когато отвлече Гюнюл, и се заканваше да направи същото, което Миран стори с Реян, видимо сякаш вървеше с/у себе си, с/у същността си. Сещам се за приказката за жабата и скорпиона, който въпреки всичко, ужилил жабата, защото такава му е природата. Ярен и да се беше опитала да бъде добра или да се поучи от грешките си, едва ли щеше да й се получи.
За мен мечтите на Реян да бъде като птиците и да полети, да избяга от затвора в конака идваха най вече от гнета който Насух й е прилагал години наред. Ярен защо да бяга от зоната си на комфорт. И тук ще вметна че макар да харесвам Хазар и Зехра особено в 3-ти сезон, тя беше огън, как защитаваше дъщеря си, но за мен те като родители и най вече Хазар не се е постарал достатъчно за да разреши кардинално проблема по-отношение поведение на Насух спрямо Реян. Още в началото видяхме Реян си изяде шамара, Хазар застана до нея, защити я, но в последствие тя пак биваше ошамарена, наритвана и до там, кучето си лае кервана си върви. Относно желанието на Реян да учи, след като деде й е отказал, защо Хазар не е подкрепил дъщеря си, дори и тя да му е казвала, че не иска, за да не се разправят с Насух, нима не познава детето си, можеше да се изправи и да му рекне "дъщеря ми ще учи", а той пак примирява се със ситуацията. Разбира се съзнавам, че това са мои предположение, те тези подробности не са ги давали.

# 71
Когато загледах сериала, не че и сега не си пускам по някоя серия, но винаги ми навяваше асоциация с индианската притча за двата вълка (слагам я в скрит текст, който иска да я прочете)

Скрит текст:
Възрастен вожд Чероки преподавал на внука си уроците от живота.

„У мен се води битка - рекъл той на момчето – страшна битка между два вълка.

Единият е зъл – той е гневът, завистта, недоволството, алчността, нахалството, самосъжалението, вината, ядът, чувството за малоценност, лъжите, фалшивата гордост, чувството за превъзходство, неувереността в себе си, егото.

Другият е добър – той е радост, мир, любов, надежда, спокойствие, скромност, доброта, доброжелателство, разбиране, щедрост, истина, състрадание и вяра.

Същата битка се води и в теб – както и във всеки друг човек на земята.“

Внукът се замислил за минута и после попитал „Дядо, а кой вълк ще победи?“

На което старият вожд отговорил простичко:

„Този, който храниш.“

Днес точно гледах 25 еп., не ми е от най- любимите, но има страхотно направени сцени и диалози. Та точно в този епизод Ярен каза на Насух  ''Аз съм си същата, не съм се променила.Ти защо сега защитаваш Рейян?'' (не е дословно, а по спомен). Отговорът на Насух беше - Да същата си, но аз прогледнах и се ужасих от това, което видях.

А за мечтата на Рейян да учи... беше в първите серии, когато Миран я заведе да види Гюл след операцията в конака и тогава Насух искаше да я убие. Рейян каза на дядо си, че навремето е споделила само с него, че иска да учи, а той такъв шамар й е отвъртял, че тя повече не е посмяла да спомене пред никого за това нейно желание. Значи реално Хазар не е имал и най- малко представа за тази нейна мечта.

По повод поведението на Зехра и Хазар спрямо шамарите на Насух. Винаги съм се мъчила да ги оправдая с това, че Насух е знаел, че Рейян е от друг мъж, че Зехра според техните стандарти е недостойна жена... Според мен те се имаха за втора ръка хора, които нямат право на глас (ох, честно не мога да се изразя много точно, но се надявам, че ще ме разберете). А след като Рейян разбра, че не е родна, Зехра  вече нищо не я спираше и тя се превърна в лъвица.
Реално там си имат други традиции и норми, които ние трудно смиламе, но пък трябва да ги уважаваме и не бива да ги пречупваме през погледа на нашите разбирания. Защото според моите представи например, аз трудно да не кажа, че е и почти невъзможно да дам втори шанс както на Миран, така и на Азизе и Насух, Гьонюл... Да не кажа, че постъпката на Миран дори може да се нарече изнасилване.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 22:23 от cvetansk

# 72
От първите турски сериали, които гледах, осъзнах, че трябва да се запозная с техните традиции, култура и религия, иначе въобще няма да разбера за какво се разказва. Ако си обясниш мотивите, по съвсем друг начин ще разбереш както дадена сцена, така и целия сериал.

Струва ми се, че Зехра и Хазар, колкото и да им е мъчно заради отношението на Насух към Рейян, приемат, че дядото, старейшината в рода, има право да раздава "правосъдие". Така са възпитани, да се подчиняват и да слушат по-старите.

Много неща, които ние бихме приели като липса на морал, като престъпление или посегателство над права и достойнство, за района на Мардин е обичайна практика.

Интересно, че въпреки културните различия, целият свят лудна по турските сериали. Със сигурност не всички зрители разбират детайлно и в дълбочина историите, които показват, но въпреки това се поддават на тяхното очарование.

# 73
Цвете, много точно казано. В тамошните ширини си имат техни неписани закони и брак като този между Зехра и Хазар не се гледа с добро око. Насух я е приел, за да укроти сина си след загубата на Дилшах. Спомням си един разговор, но не помня с кой от героите беше, но Насух разказа как Хазар е довел Рейян след раждането и той не е искал да я погледне, защото ще се размекне и ще прояви привързаност. Целият бебешки период не я е поглеждал, за да може като по - голяма да я третира като чужда. Тук до някъде видях, че дълбоко в себе си не е зло старче, но въпреки всичко аз не го оправдах до края и Азизе също.

# 74
И аз не оправдах Насух и Азизе! Очаквах мъдрост от тях, не мъст и злост! Реймир им дадоха урок по любов и доброта, най - вече Реян, за това, как се прощава, как се обича, как се показват чувствата, как се развива човек, а не тъпче на едно място! Изключително добре изпипан сериал! Недопустимо обаче за мен си остава недоброто отношение на Акън към Ебру, тук също имах по - добри очаквания, но както се казва, коя съм аз, че да искам!

Общи условия

Активация на акаунт