Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 421
  • 804
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте, предстои ми пътуване тази седмица, но ми предстои и подпис в Бюро по труда. Доколкото си спомням мога да се подпиша във всяко едно бюро в страната, нали? Така май ми бяха казали, но се притснявам да не ме "отсвирят" като отида.
И ако мога- трябва ли нещо повече от картончето за регистрация и личната си карта да нося? Нещо по-специфично предвид, че няма да е в бюрото по регистрация?
Благодаря!

Можеш да се подпишеш  по-рано в твоята БТ . Не е нужно да търсиш  в друг град.
Да, зная, но късно се сетих, вече съм в гората Simple Smile  Нося картончето в мен и ще потърся наоколо вариант, ако не се прибера до края на седмицата.
Благодаря!

# 571
Ани, също така трябва да е спазено условието да не си получавала обещетение от НОИ - да са минали 3 години от предходната регистрация.

# 572
Скрит текст:
Имам нужните години трудов стаж, но ме принудиха да напусна по чл. 325, ал.1. т.1
Извинявай, но как те принуждават да  напуснеш по този член?

Minnie.Mouse, за първи път ли чуваш, че някои български работодатели, за да не те съкратят по член, по който ти дължат обещетение, ти казват да се подпиш ей тук, иначе еди какво си....... ?

Имах конкретно питане, надявам се някой да ми отговори, на Minnie.Mouse надявам се и задоволих любопитството.
Не, не чувам за първи път. Какво е това еди какво си, което могат да ти направят?! Продължавам да се очудвам как българските работници се съгласяваме на освобождаване по взаимно съгласие и после се чудим как да идем на борсата, ама с максимално обещетение. И на други неща се съгласяваме, защото еди какво си. Гимнастики разни правим, но правата не можем да си търсим и отстояваме. Сами сме си виновни.

# 573
  • София
Ами ако не приемеш взаимното пробват да те плашат с дисциплинарно. Да, знам - не е лесно да се осъществи. Но хората се плашат и напускат доброзорно.

# 574
Ами ако не приемеш взаимното пробват да те плашат с дисциплинарно. Да, знам - не е лесно да се осъществи. Но хората се плашат и напускат доброзорно.

Aisha, да точно така ме принудиха - нямах право на избор, трябваше да решавам сега и на момента! А тона с който ми го казаха и трима височайши застанали пред мен, няма да обяснявам, то е ясно.
Благодаря за това, че все пак някои хора разбират питането ми и болката за 16 години трудов стаж при въпросния работодател.

Скрит текст:
Имам нужните години трудов стаж, но ме принудиха да напусна по чл. 325, ал.1. т.1
Извинявай, но как те принуждават да  напуснеш по този член?

Minnie.Mouse, за първи път ли чуваш, че някои български работодатели, за да не те съкратят по член, по който ти дължат обещетение, ти казват да се подпиш ей тук, иначе еди какво си....... ?

Имах конкретно питане, надявам се някой да ми отговори, на Minnie.Mouse надявам се и задоволих любопитството.
Не, не чувам за първи път. Какво е това еди какво си, което могат да ти направят?! Продължавам да се очудвам как българските работници се съгласяваме на освобождаване по взаимно съгласие и после се чудим как да идем на борсата, ама с максимално обещетение. И на други неща се съгласяваме, защото еди какво си. Гимнастики разни правим, но правата не можем да си търсим и отстояваме. Сами сме си виновни.

Minnie.Mouse, не чуваш за първи път, а питаш! И продължавай да се Очудваш, аз вече на нищо не се учудвам. И да, защо да не се чудя как да отида на борсата за максимално обещетение, след като съм си плащала за този фонд безработица?! Всеки би направил това и след като си чувала и се Очудваш, сега пак чуваш и четеш за такива случаи и ако не може да помогнеш, не се заяждай, а ако искаш продължавай да се Очудваш колкото искаш! Мисля, че съм писала в правилната група.
Бъди здрава и дано никога не попадаш в подобна ситуация!

Благодаря на всички други за отговорите!

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 20:02 от Ani Nikolova 671811

# 575
А обезщетение дадоха ли ти?
Защото ако не, аз не бих подписала. Нека ме изгонят дисциплинарно, да видим как.
Аз съм подписвала два пъти го взаимно съгласие, но и двата пъти с големи обезщетения. Първия път даже и с право на пълна борса, но после го забраниха това.

# 576
Ани Николова, много дребнаво от твоя страна, да удебелиш правописната ми грешка. Че и я повтаряш, и потретваш. По-добре ли се чувстваш сега? С какво точно ти помага подчертаването й? Реши, че се заяждам и за да ми покажеш колко съм грешна, се заяждаш и ти. Браво! Simple Smile
Ти сама трябва да си помогнеш. Като започнеш с това да се запознаеш с Кодекса на труда и другите нормативни уредби свързани с трудовото законодателство, за да си подготвена следващ път, ако има такъв. Хубаво е да си знаеш правата и задълженията. Това ще ти е от полза.

# 577
Няма полза от заяждане.
Като подписваш по взаимно съгласие, трябва да знаеш, че губиш право на пълна борса.

# 578
Здравейте! Може ли да получава обезщетение за безработица лице - собственик на ЕООД, което развива дейност, но е с друг управител, с който има сключен договор за управление и контрол? Собственикът на фирмата е на трудово правоотношение в друга фирма и в своята не упражнява дейност.

# 579
Здравейте.Напуснах работа,, като бях назначена юни месец,а преди това бях на борсата на минимално обезщетение.Мога ли  сега отново да се запиша,за да си използвам останалия един месец ?И пак ли срока е 7 дни от освобождаването?,

# 580
Да.
Срокът винаги е 7 дни.

# 581
Здравейте имам следното питане:
Прибирам се от Германия като там имам 12 и повече месеца трудов стаж и осигуровки.
Ще прекратявам по взаимно съгласие!
Мога ли като се прибера в България да бъда назначен фиктивно на работа?Ако да за какъв период?
И след това да се запиша в БТ за да мога да взимам 60% от дохода(тоест максималният) който съм получавал в Германия.
Има ли такава вратичка?
По чл.71 дали може да стане?
Благодаря!

# 582
  • София
Да, може.

# 583
Сигурно ли е?
И за колко време трябва да бъда назначен?
Да, може.
[/quote]

# 584
  • София
1 месец поне.
Но за плащане от Герм. се въоръжи с търпение - може и след една година да ти го изплатят. Много бавно върви кореспонденцията между службите. Най-добре разпитай първо по тел. какви точно документи да носиш от там.
Познати, които се върнаха от  Англия чакаха доста време, но накрая си получиха всичко.
Нали си наясно, че на бълг. работодател ще трябва да платиш и твоите и неговите части от месечните осигуровки и данък.

Общи условия

Активация на акаунт