Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 336
  • 804
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Не пречи.
А ти вписа ли дата на връчване?

# 661
Срокът за регистрация в БТ е 7 работни дни. По време на ковида беше премахнато, но мисля, че сега пак го има този срок.

# 662
Не съм в писала дата на връчване. Всички останали документи, които разписах бяха с вчерашна дата. Но сега обърнах внимание, че заповедта е с дата 22.09. Бях чела, че срокът е 7 дни. Ако става въпрос за работни дни се вписвам в срока, но ако е календарни не. Също така видях някъде, че това би се отразило само на обезщетението по някакъв начин, но честно казано не разбрах много 🤨
Сега видях, че на самата заповед пише, че датата на връчване също е 22.09
Всъщност понеделник ще е 03.10 и за работни не се вписвам.... Така, че по скоро ме интересува по какъв начин това, ще ми попречи.
Охх редактирах 5 пъти с мисленето си.
Всъщност 22. 09 беше почивен ден. Значи 7мия работен ден ще е понеделник.... Тотално се обърках

# 663
  • София-Младост
Чакай, чакай...тя заповедта е нормално да е от 22.09. Въпросът е от коя дата ти епрекратен ТД. От тази дата броиш 7 дни.
Няма как в един ден и заповед и прекратяване, връчване със седмица по-късно.
Но да предположим, че така са те извъртяли и ТД е прекратен от или на 22.09. Ще загубиш само 1-2 дни от обезщетението, ако се регистрираш в понеделник.

# 664
Не съм в писала дата на връчване. Всички останали документи, които разписах бяха с вчерашна дата. Но сега обърнах внимание, че заповедта е с дата 22.09. Бях чела, че срокът е 7 дни. Ако става въпрос за работни дни се вписвам в срока, но ако е календарни не. Също така видях някъде, че това би се отразило само на обезщетението по някакъв начин, но честно казано не разбрах много 🤨
Сега видях, че на самата заповед пише, че датата на връчване също е 22.09
Всъщност понеделник ще е 03.10 и за работни не се вписвам.... Така, че по скоро ме интересува по какъв начин това, ще ми попречи.
Охх редактирах 5 пъти с мисленето си.
Всъщност 22. 09 беше почивен ден. Значи 7мия работен ден ще е понеделник.... Тотално се обърках

– лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

# 665
Чакай, чакай...тя заповедта е нормално да е от 22.09. Въпросът е от коя дата ти епрекратен ТД. От тази дата броиш 7 дни.
Няма как в един ден и заповед и прекратяване, връчване със седмица по-късно.
Но да предположим, че така са те извъртяли и ТД е прекратен от или на 22.09. Ще загубиш само 1-2 дни от обезщетението, ако се регистрираш в понеделник.

И заповедта и прекратяването са с дата 22.09... Благодаря ти за отговора на това какво губя

# 666
Отиди в понеделник. Тъкмо ще са минали 6 работни и ще си в срока.

# 667
  • София-Младост
Ох, как пък в неработен ден прекратиха ТД, направо се чудя. Иначе си в срока, както е писала Дева. Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:

2. лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

# 668
Здравейте,

Пиша тук, за да съм полезна на някой, ако не е запознат както бях аз   или с различни "съвети" от институциите Бюро по труда, НОИ и счетоводители.

Става въпрос ако ви предстои прекратяване на трудов договор, регистрация в Бюро по труда и същевременно с това работите и на граждански договор.

Така - моя позната, бивш служител на Бюро по труда ми казва, че май* трябва да прекратя гражданския договор, преди да подам за  обещетение за безработица от НОИ (зададох и тук въпрос, но никой не ми отговори), питам счетоводител - казва ми, че  не е нужно да прекратя, щом дохода от гр. договор е по малък от минималната раб. заплата....дотук две противоречия....отивам в Бюро по труда, сядам при служителка, тя ми казва същото като счетоводителя - не е нужно, щом дохода е под минимума, но като ходя да се регистрирам в Бюрото по труда, да нося и бележка какъв доход получавам от гр. договор ( за всеки случай да видят НОИ). От там отивам в НОИ - там ми казват - Към датата на прекратяване на трудовия договор не трябва да имате никакви други договори с доходи, дори и да са под минимума Sad .....добре че бях в срока и прекратих и  гражданския договор.

Цял месец четох за това и навсякъде различни мнения.
По принцип наистина няма логика за прекратяване на граждански договори с минимално заплащане, но щом са казали НОИ Simple Smile
Аз не знам къде се виждат тези граждански договори, в НОИ никъде не видях този който бях аз, може би накрая на годината. Но НОИ ми казаха, че трява да представя и прекратен граждански договор, та и това представях.

Дано на някой да му е от полза това.

И ако може някой  да ми каже, колко време след подаване на документите в БТ имаше решение на НОИ за обещетението? Един ми казва седмица, друг месец!

# 669
  • София
До месец би трябвало да има решение. Вземи си ПИК код от НОИ и си проверявай. Че по пощата може да се потурчи.

# 670
  • София-Младост

Ani Nikolova 671811
Това е писано доста пъти и силно се съмнявам в НОИ да не знаят за него:
ако лицето сключи граждански договор и възнаграждението по него след намаляването му с разходите за дейността е по-малко или равно на една минимална работна заплата, то няма да подлежи на задължително осигуряване и ще има право да получава обезщетение за безработица от бюрото по труд.

Така, че моето мнение е, че не е трябвало да си прекратявате ГД.

# 671

Ani Nikolova 671811
Това е писано доста пъти и силно се съмнявам в НОИ да не знаят за него:
ако лицето сключи граждански договор и възнаграждението по него след намаляването му с разходите за дейността е по-малко или равно на една минимална работна заплата, то няма да подлежи на задължително осигуряване и ще има право да получава обезщетение за безработица от бюрото по труд.

Така, че моето мнение е, че не е трябвало да си прекратявате ГД.

Наистина не знам кое е вярно и кое не. НОИ нямаше как да разберат за гражданския договор, но и ето какво намерих сега :

Право на парично обезщетение за безработица

– имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;

– не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;

– не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване, включително работа по граждански договор или самоосигуряване

От НОИ ми казаха, че след решението за обещетение пак мога да започна работа на граждански договор, но към момента ако работя, ще ми откажат.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 20:59 от Ani Nikolova 671811

# 672
Как се процедира при спряно обезщетение,  поради право на обезщетение от работодателя за това, че лицето не е намерило работа първия месец? Има решение за отпускане и решение за спиране от същата дата и вече е минал месец, но няма нищо.

# 673
Трябва работодателят да плати първо и тогава влиза в сила другото.

# 674
Инспекцията по труда правят проверка и задължават работодател да изплати последна заплата, отпуск и обезщететие. Той обаче не го прави. Какво следва за работника, какъв е начинът да си получи парите?

Общи условия

Активация на акаунт