Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

 • 754 557
 • 20 583
 •   17
Отговори

Анкета

Каква смятате, че ще е следващата вълна в България:

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 15 авг 2021, 22:11

# 15
 • Мнения: 997
Отдавна не бях влизала във Worldmeters. Ето какво става в Англия:
случаи по дни:
Смъртни случаи:

И същите графики за Израел:


Съвсем ефикасни са си ваксините, каквото и да се тиражира в медиите и социалните мрежи.

# 16
 • София
 • Мнения: 9 843
Има отделна тема за ваксините - там може да също да има въпрос за ваксините.

Какво се случва в крайна сметка в Израел, някой може да синтезира?

10 милиона население, живущи на площ сигурно 5 пъти по-малка от нашата (35-о място в свет по гъстота!), напълно ваксинирано население "едва" 52%, с поне 1 доза - ок. 65%, тези данни видях днес публикувани. Освен това - до онзи ден - никакви мерки, ама никакви.
Какво толкова драматично се случва там, бихте ли обобщили? Мерси!

EIDT: от тия 20 хиляди кв.м тези 10 милиона обитават около 10-12 хиляди кв.м, като София, колеги, нещо като София (област), ама не с 2 , а с 9-10 милиона....

# 17
 • Мнения: 706
Благодаря за темата!

Нов подход: Животът за неваксинираните в Китай става ад
Експеримент ли е това или официален натиск?


Китай предприе нов подход, за да увеличи броя на ваксинираното си население. Целта е 80%, а за да постигнат това, властите наложиха редица забрани. Неваксинираните граждани няма да могат да използват обществени услуги, включително болници, училища и домове за възрастни хора.

През изминалата седмица десетки правителства на окръжно ниво в поне осем провинции публикуваха известия, предупреждаващи гражданите, че имат време до края на юли или началото на август да се имунизират, след което ще се сблъскат с различни ограничения в ежедневието си.

Скрит текст:
"Всички са отговорни за предотвратяването и контрола на епидемията и ваксинацията започвайки от мен!", гласи една от кампаниите, публикувана в окръг Дингнан в провинция Дзянси, където живеят около 220 000 души. В известието се добавя, че "по принцип" на неваксинирани жители ще бъде отказан достъп до училища, обществен транспорт и медицински заведения, наред с други удобства и услуги, считано от 26 юли.

Тласъкът от страна на местните власти за повишаване на нивата на ваксинация идва, след като управляващата комунистическа партия очерта целта си за постигане на така наречения "стаден имунитет" - точката, в която достатъчно хора са били или заразени, или ваксинирани, за да прекратят предаването на болестта в обществото. Това трябва да се случи до декември този година.

Шао Имин, епидемиолог от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, заяви пред държавните медии, че предвид факта, че степента на защита на китайските ваксини е под 100%, Китай ще трябва да ваксинира напълно между 80% и 85% от жителите си, което е еквивалентно на 1 милиард души. Населението на Китай е 1,4 милиарда.

Тъй като Китай в голяма степен е ограничил разпространението на вируса, много жители така и не виждат нуждата от ваксиниране. Лошият опит с местни ваксини преди години също допринесе за недоверието на обществото в препаратите. Няколко неотдавнашни локални огнища, включително в северните провинции Анхуей и Ляонин, и Гуангдонг на юг, подхранват страховете от инфекция, което води до бърза ваксинация в засегнатите региони.

В цялата страна процентът на ваксинация се е ускорил през последните месеци, като средно на ден се прилагат над 10 милиона дози. Към сряда китайското правителство е администрирало 1,4 милиарда дози ваксини, според изчисленията на държавните медии, въпреки че остава неясно какъв е общия процент от населението, което е получило и двете дози от имунизацията.

За да убедят повече хора, държавните служители започнаха да обикалят по кварталите в усилие да убедят хората да се ваксинират, като местата за ваксинация предлагат поощрения, вариращи от ваучери за пазаруване до безплатни хранителни стоки и сладолед.

Но експертите предупредиха, че много жители, които все още не са получили първата си доза, ще бъдат по-трудни за достигане, особено в селските райони, което кара местните власти да предприемат по-драстични мерки, за да гарантират стадния имунитет.

"Всички тези стратегии, които използваха, за да привлекат хората да си сложат ваксината може да не работят в този следващ етап на усилията за ваксинация", казва Янчжун Хуанг, старши сътрудник по глобалното здраве в Съвета за външни отношения. "Превръщането на имунизацията в задължителна може да бъде единственото работещо решение на проблема", добави той.

Забрани за влизане

През първите две седмици на юли най-малко 50 окръга в 12 китайски провинции издадоха известия, в които предупреждаваха за засилени мерки за насърчаване на неваксинираните граждани да приемат първата си доза, като добавиха, че "неваксинирането ще повлияе на живота и излизането".

Към днешна дата известия за нови мерки са публикувани в Съчуан, Фуджиан, Шанси, Дзянсу, Дзянси, Гуанси, Анхуей, Шандонг, Хъбей, Хенан, Жежианг и Вътрешна Монголия.

Повечето райони, налагащи мерките, са сравнително малки според китайските стандарти - най-големият е град Заожуанг в провинция Шандонг, има население от 4,2 милиона души. Първата от мерките беше обявена на 8 юли, като нови съобщения все още се публикуват от петък.

Политиките варират значително от град на град - в 33 от окръзите властите заявиха, че записите за ваксинацията ще бъдат проверявани при влизане в обществени заведения, включително административни сгради и здравни заведения, а гражданите, които не са получили своята доза, ще бъдат насърчавани да се имунизират.

Но в 19 окръга местните власти изрично предупредиха, че в рамките на седмици на неваксинираните граждани може да бъде забранен достъпа широк кръг обществени места и услуги.

"Започвайки от 17 юли, хората, които не са били ваксинирани ... нямат право да влизат в ключови места като стационарни отделения на болници, старчески домове, училища, библиотеки и т.н.", се казва в съобщение, публикувано в квартал Jingyan в Съчуан , добавяйки, че ще има изключение за тези, които имат законна здравна причина да не се ваксинират. В известието се казва още, че неваксинираните служители на супермаркетите и собствениците на щандове ще бъдат лишени от работа.

В няколко окръга мерките са още по-екстремни. В Гуангси два града - Гуйпин и Бейлиу - заявиха, че учениците няма да имат право да ходят на училище, освен ако двамата им родители не са напълно ваксинирани. След явна опозиция в социалните медии известията бяха изтрити, въпреки че не е ясно дали ограниченията все още ще се прилагат.

А в окръг Танге, провинция Хенан, държавните медии съобщават, че местните държавни агенции ще спрат да плащат на служители или работници в държавни предприятия, ако откажат да се ваксинират.

Тест или официален натиск?

Китайските власти не са сами, като поръчват ваксинации за определени ключови работници или забраняват достъпа на тези, които не са получили ваксина. Френският президент Еманюел Макрон е наредил на всички здравни работници да се ваксинират, а ако откажат, рискуват да загубят работата си. В началото на август ще бъдат необходими доказателства, че пациентите са получили две дози от COVID ваксината за влизане в болници, ресторанти и някои видове транспорт във Франция.

По същия начин австралийското правителство е определило всички, които работят в домовете за възрастни хора, да са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19 до средата на септември.

Но това са първите подобни мерки в Китай, а те доведоха до критики, тъй като някои хора се притесняват, че ограниченията са предвестник на задължителната ваксинация в цялата страна.

Пишейки за държавния вестник China News Weekly, Шен Куй, директор на Изследователския център за правата на човека и хуманитарното право към Пекинския университет, постави под въпрос законността на мерките, които той де факто счита за задължителни ваксинации.

"Неваксинираните хора ще се сблъскат с различни бариери в живота и работата си. Единственият начин да се избегнат тези пречки е да се получи ваксината. Ако това не е принудителна ваксинация, какво може да бъде?",  пита Шен.

"Преди задължителната ваксинация срещу COVID-19 да стане законово изискване, няма правно основание за налагане на такива ограничения", добави той.

Редакционна статия за новите мерки за ученици в Гуйпин, публикувана на популярния онлайн сайт за новини Sohu, казва, че игнорирането на правото на гражданите да не се ваксинират е "предателство и злоупотреба с доверието на хората".

Към днешна дата централното правителство на Китай официално не е наложило ваксинация срещу COVID-19. Джин Донгян, професор по прецизна медицина в Училището по биомедицински науки в университета в Хонконг, казва, че политиките вероятно са резултат от местните държавни служители, подложени на изключителен натиск да постигнат целите на Пекин за ваксинация

При административната структура на китайското правителство отгоре надолу политическите укази често се излагат от ръководството на страната и след това се оставя на местните служители да решат как да ги прилагат. Неизпълнението на политическите цели може да струва на местните политици бъдещи повишения или дори работата им.

"Те трябва да доставят и ще използват всички средства по свое усмотрение и ще изпробват всички налични опции", казва Джин.

Но Хуанг от Съвета по външни отношения поставя под въпрос дали новите политики са в резултат от прекалено ревностната работа на местните държавни служители под натиск за постигане на целите на ваксинацията или тестов балон, който се надува от комунистическата партия в Пекин.

Китайското правителство има дълга история на изпробване на потенциално противоречиви инициативи на местно ниво, преди да ги представи на национално ниво, за да види как ще бъдат приети от гражданите, обяснява Хуанг.

"Може би това е инициатива на централното правителство", каза той.

Хуанг добавя, че ако Пекин иска да се увери, че Китай може да запази стадния имунитет, може да се наложи ваксината да бъде задължителна, независимо дали е популярна мярка или не. "За всякакви ваксини със степен на ефикасност под 80% трябва да се ваксинира цялото население", казва той. "Простото искане на хората да се ваксинират няма да постигне това."

Китай одобри за употреба пет вътрешни ваксини - две, разработени от държавната Sinopharm, и други от Sinovac, CanSino и Anhui Zhifei - като по-голямата част от населението е получило или Sinopharm, или Sinovac.

Досега опитите показват, че Sinopharm и Sinovac имат по-ниска ефективност срещу COVID-19 в сравнение с техните иРНК аналози. В бразилски проучвания Sinovac е имал около 50% ефикасност срещу симптоматичен COVID-19 и 100% ефективност срещу тежко заболяване, според данните от проучванията, предоставени на Световната здравна организация.

Според СЗО ефикасността на Sinopharm както за симптоматично, така и за хоспитализирано заболяване е оценена на 79%.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/07/16/nov-podhod-jivotyt-za … i-stava-ad.497265

# 18
 • Мнения: 2 300
Благодаря за новата тема. Днес пътувах малко извън София и се изненадах как в голям магазин като Кауфланд повечето хора с маски под носа или брадичката. В София сякаш масата не е такава в по-големите магазини. За съжаление в междуградските рейсове маските са рядко срещани, а шофьорът в рейса днес се скъса да кашля през цялото време. Направи ми впечатление, че зад мен двама души говореха как се задава Делта и народът, който е в Гърция ще я донесе. После същите обсъждаха колко зле карали ковид - единият заразил колегите си и всички имали еднакви симптоми, само той не бил в болница от тях. 22 дни не можел да стане от леглото, постепенно се възстановил, но първоначално се уморявал за 30 минути навън. Все още не можел да спи добре, а жена му я боляло главата няколко месеца. Другият също се оплакваше от пост ковид синдром. Много се изненадах, че единият от двамата беше с маска под носа, а другият с такава под брадата. Явно дори карали не лек ковид не са достатъчно изпълнителни спрямо мерките.

# 19
 • Мнения: 997
Израел: От 10 юни насам имат 10 души починали от Ковид (през последната седмица са починали). Да, вярно е, че последния месец не са имали смъртни случаи, но сега все пак, делтата е при тях, а те имат под 70% ваксинирани.
В Англия пък, където делтата наистина яко ги е нагазила и имат над 50000 случая вчера, имат средно към 40 смъртни случая на ден през последната седмица.
Ако това не е доказателство, че ваксините работят, не знам кое е.

# 20
 • Мнения: 3 532
За Израел и ЮК - най- вероятно тестване до дупка, за разлика от тук. Неваксинирани са основно младите, които се бутат на тълпи на малко място. Заради много по-малката възраст на заразените са по-малко хоспитализациите  и смъртните случаи. За Острова - май европейското допринесе доста. Ако не сме с къса памет - миналата пролет вирусът масово се разнесе по Европа от футболни мачове.

# 21
 • Мнения: 6 900
Ronald, да, има тема за ваксините, която е отчетна. Анкетата й е "с коя ваксина се ваксинирахте".
Тук става дума за за Ковид като цяло, за  мерки по ограничаване на разпространението му. Някои страни вече въвеждат ваксината като задължителна.
Но, ще изтрия предложението, няма проблем.🙂

# 22
 • Мнения: 4 783
Според мен въпросът е не дали ще има нова вълна а кога.

# 23
 • Мнения: 2 109
Скрит текст:
Благодаря за темата!

Нов подход: Животът за неваксинираните в Китай става ад
Експеримент ли е това или официален натиск?


Китай предприе нов подход, за да увеличи броя на ваксинираното си население. Целта е 80%, а за да постигнат това, властите наложиха редица забрани. Неваксинираните граждани няма да могат да използват обществени услуги, включително болници, училища и домове за възрастни хора.

През изминалата седмица десетки правителства на окръжно ниво в поне осем провинции публикуваха известия, предупреждаващи гражданите, че имат време до края на юли или началото на август да се имунизират, след което ще се сблъскат с различни ограничения в ежедневието си.

Скрит текст:
"Всички са отговорни за предотвратяването и контрола на епидемията и ваксинацията започвайки от мен!", гласи една от кампаниите, публикувана в окръг Дингнан в провинция Дзянси, където живеят около 220 000 души. В известието се добавя, че "по принцип" на неваксинирани жители ще бъде отказан достъп до училища, обществен транспорт и медицински заведения, наред с други удобства и услуги, считано от 26 юли.

Тласъкът от страна на местните власти за повишаване на нивата на ваксинация идва, след като управляващата комунистическа партия очерта целта си за постигане на така наречения "стаден имунитет" - точката, в която достатъчно хора са били или заразени, или ваксинирани, за да прекратят предаването на болестта в обществото. Това трябва да се случи до декември този година.

Шао Имин, епидемиолог от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, заяви пред държавните медии, че предвид факта, че степента на защита на китайските ваксини е под 100%, Китай ще трябва да ваксинира напълно между 80% и 85% от жителите си, което е еквивалентно на 1 милиард души. Населението на Китай е 1,4 милиарда.

Тъй като Китай в голяма степен е ограничил разпространението на вируса, много жители така и не виждат нуждата от ваксиниране. Лошият опит с местни ваксини преди години също допринесе за недоверието на обществото в препаратите. Няколко неотдавнашни локални огнища, включително в северните провинции Анхуей и Ляонин, и Гуангдонг на юг, подхранват страховете от инфекция, което води до бърза ваксинация в засегнатите региони.

В цялата страна процентът на ваксинация се е ускорил през последните месеци, като средно на ден се прилагат над 10 милиона дози. Към сряда китайското правителство е администрирало 1,4 милиарда дози ваксини, според изчисленията на държавните медии, въпреки че остава неясно какъв е общия процент от населението, което е получило и двете дози от имунизацията.

За да убедят повече хора, държавните служители започнаха да обикалят по кварталите в усилие да убедят хората да се ваксинират, като местата за ваксинация предлагат поощрения, вариращи от ваучери за пазаруване до безплатни хранителни стоки и сладолед.

Но експертите предупредиха, че много жители, които все още не са получили първата си доза, ще бъдат по-трудни за достигане, особено в селските райони, което кара местните власти да предприемат по-драстични мерки, за да гарантират стадния имунитет.

"Всички тези стратегии, които използваха, за да привлекат хората да си сложат ваксината може да не работят в този следващ етап на усилията за ваксинация", казва Янчжун Хуанг, старши сътрудник по глобалното здраве в Съвета за външни отношения. "Превръщането на имунизацията в задължителна може да бъде единственото работещо решение на проблема", добави той.

Забрани за влизане

През първите две седмици на юли най-малко 50 окръга в 12 китайски провинции издадоха известия, в които предупреждаваха за засилени мерки за насърчаване на неваксинираните граждани да приемат първата си доза, като добавиха, че "неваксинирането ще повлияе на живота и излизането".

Към днешна дата известия за нови мерки са публикувани в Съчуан, Фуджиан, Шанси, Дзянсу, Дзянси, Гуанси, Анхуей, Шандонг, Хъбей, Хенан, Жежианг и Вътрешна Монголия.

Повечето райони, налагащи мерките, са сравнително малки според китайските стандарти - най-големият е град Заожуанг в провинция Шандонг, има население от 4,2 милиона души. Първата от мерките беше обявена на 8 юли, като нови съобщения все още се публикуват от петък.

Политиките варират значително от град на град - в 33 от окръзите властите заявиха, че записите за ваксинацията ще бъдат проверявани при влизане в обществени заведения, включително административни сгради и здравни заведения, а гражданите, които не са получили своята доза, ще бъдат насърчавани да се имунизират.

Но в 19 окръга местните власти изрично предупредиха, че в рамките на седмици на неваксинираните граждани може да бъде забранен достъпа широк кръг обществени места и услуги.

"Започвайки от 17 юли, хората, които не са били ваксинирани ... нямат право да влизат в ключови места като стационарни отделения на болници, старчески домове, училища, библиотеки и т.н.", се казва в съобщение, публикувано в квартал Jingyan в Съчуан , добавяйки, че ще има изключение за тези, които имат законна здравна причина да не се ваксинират. В известието се казва още, че неваксинираните служители на супермаркетите и собствениците на щандове ще бъдат лишени от работа.

В няколко окръга мерките са още по-екстремни. В Гуангси два града - Гуйпин и Бейлиу - заявиха, че учениците няма да имат право да ходят на училище, освен ако двамата им родители не са напълно ваксинирани. След явна опозиция в социалните медии известията бяха изтрити, въпреки че не е ясно дали ограниченията все още ще се прилагат.

А в окръг Танге, провинция Хенан, държавните медии съобщават, че местните държавни агенции ще спрат да плащат на служители или работници в държавни предприятия, ако откажат да се ваксинират.

Тест или официален натиск?

Китайските власти не са сами, като поръчват ваксинации за определени ключови работници или забраняват достъпа на тези, които не са получили ваксина. Френският президент Еманюел Макрон е наредил на всички здравни работници да се ваксинират, а ако откажат, рискуват да загубят работата си. В началото на август ще бъдат необходими доказателства, че пациентите са получили две дози от COVID ваксината за влизане в болници, ресторанти и някои видове транспорт във Франция.

По същия начин австралийското правителство е определило всички, които работят в домовете за възрастни хора, да са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19 до средата на септември.

Но това са първите подобни мерки в Китай, а те доведоха до критики, тъй като някои хора се притесняват, че ограниченията са предвестник на задължителната ваксинация в цялата страна.

Пишейки за държавния вестник China News Weekly, Шен Куй, директор на Изследователския център за правата на човека и хуманитарното право към Пекинския университет, постави под въпрос законността на мерките, които той де факто счита за задължителни ваксинации.

"Неваксинираните хора ще се сблъскат с различни бариери в живота и работата си. Единственият начин да се избегнат тези пречки е да се получи ваксината. Ако това не е принудителна ваксинация, какво може да бъде?",  пита Шен.

"Преди задължителната ваксинация срещу COVID-19 да стане законово изискване, няма правно основание за налагане на такива ограничения", добави той.

Редакционна статия за новите мерки за ученици в Гуйпин, публикувана на популярния онлайн сайт за новини Sohu, казва, че игнорирането на правото на гражданите да не се ваксинират е "предателство и злоупотреба с доверието на хората".

Към днешна дата централното правителство на Китай официално не е наложило ваксинация срещу COVID-19. Джин Донгян, професор по прецизна медицина в Училището по биомедицински науки в университета в Хонконг, казва, че политиките вероятно са резултат от местните държавни служители, подложени на изключителен натиск да постигнат целите на Пекин за ваксинация

При административната структура на китайското правителство отгоре надолу политическите укази често се излагат от ръководството на страната и след това се оставя на местните служители да решат как да ги прилагат. Неизпълнението на политическите цели може да струва на местните политици бъдещи повишения или дори работата им.

"Те трябва да доставят и ще използват всички средства по свое усмотрение и ще изпробват всички налични опции", казва Джин.

Но Хуанг от Съвета по външни отношения поставя под въпрос дали новите политики са в резултат от прекалено ревностната работа на местните държавни служители под натиск за постигане на целите на ваксинацията или тестов балон, който се надува от комунистическата партия в Пекин.

Китайското правителство има дълга история на изпробване на потенциално противоречиви инициативи на местно ниво, преди да ги представи на национално ниво, за да види как ще бъдат приети от гражданите, обяснява Хуанг.

"Може би това е инициатива на централното правителство", каза той.

Хуанг добавя, че ако Пекин иска да се увери, че Китай може да запази стадния имунитет, може да се наложи ваксината да бъде задължителна, независимо дали е популярна мярка или не. "За всякакви ваксини със степен на ефикасност под 80% трябва да се ваксинира цялото население", казва той. "Простото искане на хората да се ваксинират няма да постигне това."

Китай одобри за употреба пет вътрешни ваксини - две, разработени от държавната Sinopharm, и други от Sinovac, CanSino и Anhui Zhifei - като по-голямата част от населението е получило или Sinopharm, или Sinovac.

Досега опитите показват, че Sinopharm и Sinovac имат по-ниска ефективност срещу COVID-19 в сравнение с техните иРНК аналози. В бразилски проучвания Sinovac е имал около 50% ефикасност срещу симптоматичен COVID-19 и 100% ефективност срещу тежко заболяване, според данните от проучванията, предоставени на Световната здравна организация.

Според СЗО ефикасността на Sinopharm както за симптоматично, така и за хоспитализирано заболяване е оценена на 79%.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/07/16/nov-podhod-jivotyt-za … i-stava-ad.497265

Мхм, а всичкото това преди известно време беше в сферата на конспиративните теории... Сега като чета немските новини по повод наводненията, ми е ясно, че следващото ще са мерките заради климата(но пък вече повече от година сме задължени да ползваме еднократни маски, които замърсяват околната среда). Ковид ще ни се види песен. Grinning

# 24
 • При семейството си
 • Мнения: 3 471
Да…дежа вю.  Гледайте Китай и се гответе…за варианти.

# 25
 • Мнения: 3 532
Габито, трябва да си учила много повече химия от мене. Скапването на климата е от въглеродните емисии, които нямат нищо общо с еднократните маски!

# 26
 • Мнения: X
Благодаря за новата тема. Днес пътувах малко извън София и се изненадах как в голям магазин като Кауфланд повечето хора с маски под носа или брадичката. В София сякаш масата не е такава в по-големите магазини. За съжаление в междуградските рейсове маските са рядко срещани, а шофьорът в рейса днес се скъса да кашля през цялото време. Направи ми впечатление, че зад мен двама души говореха как се задава Делта и народът, който е в Гърция ще я донесе. После същите обсъждаха колко зле карали ковид - единият заразил колегите си и всички имали еднакви симптоми, само той не бил в болница от тях. 22 дни не можел да стане от леглото, постепенно се възстановил, но първоначално се уморявал за 30 минути навън. Все още не можел да спи добре, а жена му я боляло главата няколко месеца. Другият също се оплакваше от пост ковид синдром. Много се изненадах, че единият от двамата беше с маска под носа, а другият с такава под брадата. Явно дори карали не лек ковид не са достатъчно изпълнителни спрямо мерките.
Те са карали ковид и са защитени. Не знам как е в момента в София, но в района на Созопол маски не съм виждал. Навън е ясно, че няма, но и в магазините не слагат. Даже под носа. Вероятно в Лидл като магазин от голяма верига ще е по-различно, но там не сме влизали и не мога да кажа.

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 23:13 от Анонимен

# 27
 • Мнения: 4 783
САЩ почти всички щати са в червената зона, което не е виждано от януари месец насам. Много бърз прогрес на делта варианта като най-засегнати са салбоваксинираните щати, дадоха пример с Тенеси 38% ваксинирани и с 80% ръст на случаите ... чакаме скоро и у нас. BTW един съфорумец писа, че е в Китай в момента, каза всички са с маски вън/вътре без изключения.

# 28
 • Мнения: 2 109
Скрит текст:
Габито, трябва да си учила много повече химия от мене. Скапването на климата е от въглеродните емисии, които нямат нищо общо с еднократните маски!

Учила съм химия в първи семестър на първи курс, отдавна беше.Казваш, че маските не замърсяват околната среда и не влияят на... нищо? Интересно, и аз нещо ново да науча... Но така или иначе маските не бяха основното в поста ми.

# 29
 • Мнения: X
Габито, трябва да си учила много повече химия от мене. Скапването на климата е от въглеродните емисии, които нямат нищо общо с еднократните маски!
Маските за еднократна употреба - екологична бомба със закъснител

Много от маските свършват в обществени паркове, гори или плажове. С течение на разграждането им се формират потенциално токсични микро- и нанопластмасови частици или носители на други токсични вещества в околната среда, предупреждават изследователи от Университета на Южна Дания. Последните проучвания изчисляват, че човечеството използва поразителните 129 милиарда маски за лице всеки месец или по 3 милиона в минута.” https://www.actualno.com/interest/maskite-za-ednokratna-upotreba … news_1580059.html

Общи условия

Активация на акаунт