COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 530
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 425
Здравето на самите деца? Joy Това е последна грижа, ако зависеше от правителството, а за съжаление и от една не малка част от хората децата масово ще ги оставят да се заразят, нали това е мангъровата идеология.
ДО го налагат, защото е по-евтино от всички останали мерки, включително и такива, които биха могли да направят училищата и детските заведения по-безопасна среда. Всички те обаче струват $$$ затова няма да се направят, ще блъскат децата по 30 в група, без вентилация, тестове и т.н.
Децата ги затварят за да опазят родителите и най вече бабите и дядовците, защото те най вече пълнят болниците. За самите деца все още се смята че рискът е много малък, но те донасят  вируса в семейството и оттам тръгва проблемът.
За съжаление управлението е предимно икономическо, освен политическо, и всичко се върти около препълнените болници.
А на никой реално не му пука колко други си го карат на домашно лечение. Важното е болниците да не се пълнят. Rolling Eyes

# 4 426
  • При семейството си
Новите данни:
https://coronavirus.bg/

# 4 427
Скрит текст:
Не знам за Монов и за Габито от темата, тя нещо пак отсъства, но и аз имам някакво наблюдение над Германия, задочно, от близки лекари. Ами натиск няма, да. Ама отдавна отдавна се подготвят кадрите за голям натиск. Обучение, материали. А не като у нас. Има транспорт, хеликоптери, машини, всичко. Лекарите са спокойни. А у нас... Познатите лекари не им се говори изобщо...съвестните де, щото скатаващи си има. Така че чета с интерес данните от чужбина и определено съвпадат с моите наблюдения. Колкото и неприятно да е това Sad

Вярно е. Отделно в Германия интернистите се занимават с пациентите с ковид, тоест по специалността им е, изхождайки от там, че основната причина за смърт е ARDS поради пневмония. В България слагаха лекари от всякакви специалности да лекуват ковид болни и то без ден обучение минимум за запознаване с това кога какво се прави.

# 4 428
07.08.21 - ⬆️ 549 новозаразени (PCR 281, БТА 268), 427 481 общо
- ⬆️ 3.24% от 16 965 проби (PCR 5013, БТА 11952), ⏫ 5.61%️ само от PCR, ⬆️ 2.42% само от БТА
- ⬆️ 10 373 активни случаи (⬆️+452), 19 141 карантинирани (-135)
- 2 новозаразени медици, ⬆️ 87 новозаразени деца (⬆️15,85%)
- ⬆️ 987 хоспитализирани (+52), ⬆️ 91 интубирани (+2)
- 8 починали (-6), 18 251 общо
- 89 освободени от карантина и "излекувани", 398 857 общо
- 8 372 с Комирнати, 1 277 със Спайквакс (Модерна), 76 с Ваксзеврия, 2 158 с Янсен поставени дози
- ⬇️ 11 883 дози за деня, 1 034 184 напълно имунизирани, 2 088 021 поставени дози
.
Благоевград   15
Бургас  58
Варна  44
Велико Търново  15
Видин  4
Враца  20
Габрово   12
Добрич  24
Кърджали   6
Кюстендил   2
Ловеч  7
Монтана   5
Пазарджик   17
Перник  9
Плевен  16
Пловдив   72
Разград  2
Русе  18
Силистра   8
Сливен  26
Смолян  6
София  6
София (столица)  97
Стара Загора  27
Търговище  9
Хасково  13
Шумен  6
Ямбол  5

# 4 429
И аз имам дете и ДО никак не му се отрази добре, но и искам максимално да се ограничи риска му за близки срещи с Ковид. При силно заразната Делта и часове в една стая с 30 други, аз не виждам друг ефективен вариант, освен редовно тестване. При висока вълна и толкова малко ваксинирани, най-вероятно децата пак ще бъдат на ДО, защото те са сериозен фактор в разпространението и като се задръстят болниците,неминуемо ще са засегнати. Ако цели класове боледуват, също няма да им се размине изпращането вкъщи. Мен лично ме учудва царящото спокойствие у родителите спрямо заразяване с Ковид на децата им. Именно  това ми се струва между чука и наковалнята -  ДО или Ковид за децата ни, а не супер хиперболизирания проблем дали са рискови ваксините.

# 4 430
Как теорията за лабораторния произход на COVID напусна терена на конспирациите, за да стане хипотеза преди днес вече да е реална възможност.

Скрит текст:
Над година и половина след началото на пандемията човечеството има шанс да се справи с нея чрез ваксините и да гледа напред, но не успява да се обърне назад: къде, кога и как се е появил коронавирусът SARS-CoV-2, причиняващ болестта COVID-19?

Президентът Джо Байдън върна вниманието към този въпрос и превърна отхвърляна в публичното пространство като "конспиративна" версия в хипотеза.

Доказателствата за тази хипотеза преди пробива на американските спецслужби, не бяха повече, отколкото бяха преди година. Политическата ситуация днес обаче е различна.

Какво се знаеше

Скрит текст:
Първото огнище бе в китайския мегаполис Ухан, а засегнатите изглеждаха свързани с пазар за животни. Най-разпространената хипотеза беше тази, че вирусът се е прехвърлил от животно на човек, вероятно от прилеп, чрез вид "посредник".

Къде обаче е станало прехвърлянето? Може би в Уханския вирусологичен институт, където се изучават коронавируси, а може би дори вирусът е създаден изкуствено там, твърдяха някои учени, а и представители на Съединените щати по време на администрацията на президента Доналд Тръмп.

В интернет, а и в някои медии, тази версия изглеждаше удобна - нарочно или не, SARS-CoV-2 би могъл да "изтече" от водеща лаборатория, която изучава коронавирусите при прилепите над десетилетие и е само на няколко километра от пазара, сочен като първо огнище на заразата, твърдяха привържениците.

По-голямата част от научния свят обаче я отхвърляше като конспиративна. Подкрепата ѝ от страна на Доналд Тръмп само я дискредитираше в очите на световната общественост, особено след като идваше от държавен глава, препоръчал вътрешно облъчване и пиене на белина като предпазна мярка срещу COVID-19. Освен това и други американски политици разпространяваха версията, че вирусът е биологично оръжие на Китай.

"Сериозно да се обмисли"

Скрит текст:
В края на май Байдън поиска от разузнавателните агенции в САЩ да "удвоят усилията си" и до месец и половина да съобщят резултати в разследването за произхода на вируса, с който се заразиха най-малко 200 млн. души по света и чиито жертви са най-малко 4.2 млн. от началото на пандемията.

Новината в думите му бе, че в службите няма едно мнение дали вирусът е дошъл от лаборатория или при естествен контакт на животно и човек. Същата версия, лансирана от предшественика му, дълго бе заклеймявана. Поне две агенции в разузнавателната общност от 17 институции в САЩ подкрепят "лабораторната" версия, а повечето смятат, че нямат достатъчно информация.

Това стана около месец след като учени от Станфорд и Йейл поискаха в отворено писмо в сп. "Сайънс" "сериозно да се обмисли" хипотезата, поне до момента, когато може да бъде напълно отхвърлена.

Зад тези призиви застана и водещият епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи. Известен като гласа на разума по време на управлението на Тръмп - когато дори бе подложен на натиск да се оттегли - Фаучи бе попитан дали още вярва в естествения произход на вируса.

"Истината е, че не. Не съм убеден в това, трябва да продължим разследването на станалото в Китай... Тази възможност съществува и съм напълно "за" цялостно разследване дали може да е станало."

Последва самият Байдън. По думите му лабораторната грешка не бива да се изключва, тъй като разузнавателната общност, натоварена от него със задачата да проучи въпроса още от влизането му в Белия дом, не изключва нито предаването от животно на човек, нито "лабораторния" вариант. Нужна е обаче още работа, каза американският президент.

Той нареди новото разследване малко след твърдения на Си Ен Ен, че е спрял подобен процес в Държавния департамент, започнат по времето на Тръмп, и го е нарекъл "разхищение на средства".

В дебата се включи и "Фейсбук". Компанията заяви, че вече няма да премахва публикации с твърденията, че вирусът е изкуствено създаден от човек, но ще продължи да обсъжда темата със здравни експерти.

За да стигнем до пробива на американското разузнаване сдобило се с голям набор от данни, които тепърва трябва да бъдат анализирани и ще се ползва "колосална" компютърна мощност.

Какво се промени

Скрит текст:
Информацията, че учени са боледували в Ухан през есента на 2019 г., и връзката на центъра със смъртни случаи в мина през 2012 г. само подсилиха хипотезата. За първия случай писа "Уолстрийт джърнъл", според който американското разузнаване е разбрало за трима болни в лабораторията в Ухан през есента (това не би било изненада, тъй като британски учени заявиха още миналата година, че SARS-CoV-2 може да циркулира още от септември) със симптоми на коронавирус, част от които може да са и на сезонни вируси.

За втория вестникът отбелязва, че през април 2012 г. шестима миньори в провинция Юннан се разболели със симптоми, подобни на COVID-19, след като влезли в мина в този район в Югоизточен Китай, за да премахнат изпражнения на прилепи. Трима починали, а учени събрали проби, с които установили девет нови типа коронавирус, като един от тях има 96.2% генетично сходство със SARS-CoV-2. Впрочем в цитирания горе доклад учените също виждат възможна връзка с Юннан като място на произход на вируса.

Междувременно и самата Световна здравна организация не заявява с абсолютна сигурност, че вирусът се е появил и предал на човек по естествен път. Объркване създаде и закъснялата мисия на СЗО в Китай, която азиатският гигант позволи дълго след началото на пандемията и която бе със силно контролиран достъп до материали. В Уханския вирусологичен институт мисията е прекарала едва няколко часа, а докладът ѝ бе написан в съавторство с китайските учени.

Въпреки заключението ѝ, че хипотезата за лабораторния произход е "изключително малко вероятна", малко по-късно директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че за да бъде отхвърлена са нужни още разследвания.

Какво казва Китай

Скрит текст:
От Уханския вирусологичен институт не скриват, че в същата мина, но по-късно, е имало подобни "находки". Макар изследователите недвусмислено да отхвърлят смъртта на миньорите вследствие на същия вирус, те потвърждават, че откритите коронавируси може да са само "върхът на айсберга" при прилепите (това заключение също не е ново). Освен RaTG13, който има сходство 96.2% със SARS-CoV-2, средното сходство на останалите е едва 77%, освен това RaTG13 не показва признаци, че може да се предава на човек.

От китайска страна новият дебат предизвиква гняв и нападки. Пекин се е опитвал да насърчава теорията, че вирусът е стигнал в Ухан през американски войници, участвали в игри в града през октомври 2019 г., и САЩ трябва позволят във форта, където те са базирани, инспекция като тази на екипа на СЗО в Ухан.

А китайското външно министерство обвини САЩ в "политическа манипулация и прехвърляне на вината" по темата. Според говорителя на институцията Чжао Лидзиен САЩ "не се интересуват от фактите или истината и имат нулев интерес към сериозно, базирано на науката изследване на произхода", а само искат да бъде "заклеймен" Китай.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 01:09 от Никола Тесла

# 4 431
Тесла в момента в който пандемията придоби политически смисъл тогава отпадна и здравият разум и вярата в науката ... което освен жалко се оказа и реално трагично. Съветът ми към теб и други хора търсещи истината е да си филтрирате източниците и да се търси друго мнение и трето за формиране на нещо близко до истината защото информационната пандемия е дори по-лоша от самата пандемия.
А това RTG професорът го дъвка до припадък в няколко епизода и куп други интересни неща за които всеки стандартно облъчен информационно нормален човек няма никога да разбере за какво точно иде реч.

# 4 432
Ето една статия за произхода.
https://thebulletin.org/2021/05/the-origin-of-covid-did-people-o … ras-box-at-wuhan/

pehoko, в статията пише, че са работили в лаборатории ниво 2 и 3 с тези вируси. Самият Сарс -1 са го изпускали няколко пъти от различни лаборатории след появяването му. В уханския институт освен 4-то ниво лаб, има и 2-ро и 3-то ниво.

# 4 433
Държа да разбера защо мнението ми бе изтрито?
По ковид темата бе.
Без лична обида или нападки.

# 4 434
При висока вълна и толкова малко ваксинирани, най-вероятно децата пак ще бъдат на ДО, защото те са сериозен фактор в разпространението и като се задръстят болниците,неминуемо ще са засегнати.
Предвид факта, че спадът на заразените по време на миналата вълна се наблюдаваше именно когато децата се върнаха присъствено на училище, тезата, че те са сериозен фактор в разпространението, започва да издиша.

# 4 435
  • София
Децата са не по- малко сериозен разпространител от възрастните.
Малките се върнаха в училище, да, но реално само до 4 клас.
От 5 клас нагоре се върнаха доста след края на мартрнската вълна.
Начален курс са деца, които могат и си стоят доста в стаите, не се събират така по коридорите, при тях почти постоянно има учител.
Учениците са сериозен разпространител не защото са ученици, деца, а защото са много хора на едно място, дълги часове.
Ох, болна тема ми е.
Миналата година бях за ДО по време на двете вълни.
Сега, при наличие на ваксини, свободно и безплатно, е престъпление ДО.

# 4 436
Предвид факта, че спадът на заразените по време на миналата вълна се наблюдаваше именно когато децата се върнаха присъствено на училище, тезата, че те са сериозен фактор в разпространението, започва да издиша.
Не съм съгласна. Върнаха се само до 4 клас. Останалите се въртяха. Когато септември месец миналата година тръгнаха всички на училище стана мазало. Така че, да, именно децата пренасят заразата. Хубаво е, че бъдещият министър на образованието ще е лекар, а не учител. Ще гледа нещата от здравна гледна точка и образованието няма да му е приоритет. Да се надяваме, че когато има вълни и пикове, ще пуска децата в ДО, а няма да ги държи в училище.

# 4 437
  • София
И сега ще стане мазало, но все още никой не иска да го приеме. Темата е табу.

# 4 438
  • София
Ама защо да се стига до ДО, като има ваксини, защо???

# 4 439
  • София
Защото възрастните са егоисти. Преди не вярвах и съм била много наивна. Тази година и половина някак ми отвори очите.

Общи условия

Активация на акаунт