COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 868
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 335
https://m.dir.bg/life/otnovo-v-chas/kak-da-podgotvim-uchenika-za … nlayn-obuchenieto

Почнаха да “подготвят” децата и им се привижда и пета вълна вече.
ДО е абсолютно предотвратимо, може да вземем пример от Германия където не са имало ДО.
Как може държавата ни да е наказана с толкова некадърни хора в управлението .
 Това се превръща все повече в килийно образование.. родителите на деца с основно образование или социално слаби  тотално изпаднаха от състезанието за добра реализация.
На
Много домакинства не стигат парите за базови нужди, всеки ден е борба, напълно ги разбирам, че не им пука за вируса
Еми да, от здравното министерство избраха да е така - всичко да работи, а децата на ДО..А можеше да е по-различно.

ДО нали е съкращение за дистанционно обучение?

Как да не е имало ДО в Германия? Или аз не чета с разбиране?

Имаше, дори за първолаците!

# 7 336
Що въобще обсъждате чисто формално предложени мерки?
Да има някой, на когото не му е ясно, че тази идея с лекуването на болните в къщи с лични прегледи по домовете от ЛЛ е неизпълнимо? Някъде не село може и да стане, но в София, а, предполагам, и в другите големи градове, личните лекари имат по 2500-3000 пациенти. При сегашното разпространение на вируса(даже не при по-голямо)е дори теоретично невъзможно ЛЛ да обхванат такъв брой болни с домашни посещения. Дори ако затворят кабинетите и зарежат останалите болни от друго. Пак ще има лечение по телефона, и то, ако ЛЛ го вдигне. Единственото смислено в цялата идея е да направят лекарствата за домашно лечение на леките случаи безплатни. Особено предвид, че явно намерението е към леките случаи да се причислят и доста тежки, за които трябват много и скъпи лекарства.

За леките случаи в болниците - ами да, нормално е, докато нямаше натиск върху болниците, да се приема и определена категория хора с леки симптоми. Имунокомпроментирани хора, такива с особено рискови заболявания или много възрастни. Тоест тези, при които влошаването може много бързо да доведе до фатален изход. Бъдете спокойни, сега вече болниците се пълнят достатъчно бързо, и ще бъдат оставени и тези хора на общо основание да разчитат на късмета си как ще се развие болестта.

Judy, не правите ли разлика между болни и карантинирани? Контролът на карантината никога не е бил работа на медиците, а на полицията и РЗИ.

# 7 337
  • Overijse, Belgie
Аз предлагам да спрем с вечния спор ваксинирани срещу неваксинирани, ваксинирани срещу преболедували.
Всички сме в един кюп. Целият свят.
Няма как да се спре с този спор, докато самите правителства на държавите делят хората на ваксинирани и неваксинирани. Защо ваксинираните да имат достъп до услуги, до които неваксинираните нямат, след като и те също се разболяват и също пренасят вируса? Нещо много съмнителна ми изглежда тая работа.
А, за правителствата съм съгласна.
Имах предвид да спре озлоблението между хората на база ваксинационен/здравен статус.
Аз предлагам да се делим на такива, които участват в ограничението на разпространението и такива, които смятат, че правят добро като разпространяват Wink

# 7 338
Това с обикалянето по домашни прегледи на ковид болни е пълно безумие...Така ще се разнесе заразата и ще се усложни обстановката, че няма да има измъкване от батака..Ами другите пациенти пред кабинета, идва си лекаря от ковид болен и започва тях да ги преглежда, това ми се вижда много абсурдно...С такова управление на епидемията, нацията ще се стопява с още по-бързи темпове..за съжаление.

Как предлагате да продължи лечението и проследяването на карантинираните?
Преди 100 години, когато се поставяха карантини по домовете, напр. при болен от варицела или морбили, ЛЛ си ходеше на посещения по домовете. Лично го помня. Предлагате какво вместо това?
Само да ви напомня, че всеки ЛЛ има часове за домашни посещения, отделно от часовете за кабинет.
Има и други опции.
Но да видим как вие виждате тяхното лечение. Болницата за леки случаи нека изобщо не я обсъждаме вече, че от този абсурд видяхме какво произлезе.

Ако моето мнение имаше някакво значение, изобщо не бих допуснала да се стигне до положение, при което да има повече 250/100000..Дори и това е много, защото има голям % скрита заболеваемост...И това е най-интелигентният и логичен подход, предвид състоянието на здравната система у нас, и най-разумното за здравето на нацията..Превенцията и профилактиката е категорично доказано най-доброто, което може да се направи..Кацаров, за съжаление се оказа че е точно на противоположното мнение - да се допусне заразяването на максимален брой хора и после да се търсят начини за спасяване на тези хора, а то е ясно че са обречени на неуспех..Това е много, много погрешно мислене...Не знам дали той си е глупав по принцип, или е наивен или пък този, който му диктува какво да прави, не е добре с главата, не знам, но изобщо не се действа адекватно и нормално...Това и без да сме лекари и специалисти, го виждаме. Това, което е било преди 100, 200 или 300 години, изобщо не го мислете,  сега сме 2021год, просто няма никаква връзка нито с ковид, като заболяване, нито с размерите на тази пандемия...

# 7 339
Джуди, подминавам личните нападки.
Има сайт, ден по ден може да се види колко човека хоспитализирани и колко починали е имало.
Сомбра, и твоите обиди за "кон с капаци" ги запази за себе си.

# 7 340
Ехаааа кмета ще остане в аналите на пандемията с пейките,ако не с друго Joy Joy .
Отделно защо мислите,че тези 253 са малко.Както беше писано по -горе не само детското,ами и другото здравеопазване е трагично и само,който живее тук го знае и се тревожи.
За кръчмите и заведение искам да видя как от 150%заетост ще ги направят 50% Joy -мисията невъзможна.Особено на Капана Rolling EyesТе сервитьори не могат да минат м-у масите. Кой има капацитет да сложи до всяка кръчма проверяващ...Та колкото и да ми е мъчно да кажа...материала не бива..
Днес се изправиха едни „бели птици” да ме питат могат ли да се настанят под чадъра,който бях заела и дали щели да пречат Flushed  Е не-няма да пречат-ще си дишаме на 20 см.в лицата..И това вече 2 пъти се случва.Някои хора изумяха..Като искат чадър ще си вдигнат трибуквието по-рано и няма проблем...
Даже 253 са малко,но съм убедена,че повечето се тестват като се прииберат.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 12:39 от reninel

# 7 341

Имах предвид да спре озлоблението между хората на база ваксинационен/здравен статус.

Няма как да спре, при положение, че всички официални медии методично го насъскват и подхранват. Даже се толерира докладване и полицейщина между самите хора, което е познат метод от едни други времена. Както и "безспорната истина", която неминуемо се чува от телевизора, когато го пуснеш. Дебати не се допускат. Всичко това е толкова тъжно и болезнено познато.

# 7 342
Вчера на каса пристига един хм... татко ще го нарека. С маска- папионка. До него дете на 4 макс годинки. И този татко ми казва така - дай една торбичка, ма. След него детето повтори като ехо- дай една торбичка, ма...Какъвто родителя, каквото внушава, такова и детето.
Каквото е отношението на родителя към маски, мерки, нещата от живота, такова и на децата му. Виждайки как реагира възрастен на маски и мерки, какво очаквате от детето?
Личи си, когато едно дете носи маска без това да е някакъв проблем за него и обратното. Това обаче е принос на родители и  общество. Що се отнася до психиката... ами пак е същото. Отношението на децата към живота, порядките и законите в едно общество и държава е огледало на отношението към всичко това на родителите и обществото.
Ако аз реагирам към маската/ примерно/ като разярен бик към оградена с лента пейка в градския парк, то детето ще копира същото.

# 7 343
  • Насред хаоса
Аз да питам модератора защо трие трети мой пост в отговор на такива, които си стоят? 🤔
Пак да кажа на Дева да не мисли, че само тя казва истината и единствено тя е права. И за какви симуланти говорите, като ги приемаха за ковид, само че с леки симптоми?

П. П. И в Латвия 5000 души на протест против намеренията на правителството да прави ваксинацията задължителна.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 12:43 от La Sombra

# 7 344
Ако наричаш маската "намордник", много ясно, че и детето ще има същото отношение/възприятие.
Thirteen, съчувствам ти!

# 7 345
За миналата година и карантината - много мои познати изкараха вируса без да са официално в системата, защото в момента в който се разболееш и влезеш като болен карантиниран или/ и контактен такъв си обречен на лекарско неглижиране  .
Контактният става болен бързо, обаче няма право на преглед , не може да си купи антибиотик предписан по телефона, не може да напусне дома си 10 дни, а от 112 ще дойдат само след като се влоши много. ЛЛ може да проведе някой и друг разговор да го чуе как диша по слушалката на телефона. Ето за това умряха много хора, а други “ скрити” болни висяха по поликлиники и кабинети.
Не всеки ковид болен има нужда от ренгеновата снимка, в началото ако се проведе адекватно лечение може да не се стигне до усложнения .
Карантинираните реално лечение нямаха пиеха по Мангъровски чай и чакаха да им мине

# 7 346
По повод домашните посещения от ЛЛ при Ковид-болни - ще е много полезно, ако съфорумките от чужбина споделят в техните държави как се процедира.
Намерих нещо като указания - английски:
https://www.bma.org.uk/advice-and-support/covid-19/gp-practices/ … nce-care-planning
"..ако идентифицирате COVID-19 по време на домашно посещение

Ако по време на домашно посещение се установят симптоми на COVID-19, персоналът трябва да се увери, че разполага с телефонния номер на пациента или болногледача.

Ако не се изисква физически преглед, персоналът трябва да се оттегли от стаята, да затвори вратата и да измие добре ръцете със сапун и вода. ЛПС е трябвало да се носят преди влизането в къщата. Допълнителната комуникация трябва да се осъществява по телефона, когато е възможно."

Не знам как си представяте ЛЛ да посещават по домовете Ковид-болни - и после в кабинета си да преглеждат други хора, включително деца. Или пък Ковид-болни да идват в същия кабинет на ЛЛ. Да не говорим, че Ковид-пневмонията се диагностицира само на скенер.

Трябваше досега да направят специални центрове за Ковид-болни - за прегледи, изследвания, скенер и т.н. Там лекарите и другият мед. персонал да е с пълно защитно облекло, с възможност за дезинфекция, но истинска; да не работят с други болни и т.н.

# 7 347
Изобщо не си представям и се надявам никой ЛЛ да не го прави.
Моят, откакто има пандемия, работи целогодишно на отворени врати и прозорци. Екипиран.

# 7 348
А ти как си представяш, че ковид болен няма  да се нареди на опашка пред кабинета на ЛЛ за преглед или направление за ПСР?
 Как си представяш да му поставят диагноза и ЛЛ да назначи лечение без да го е видял и какво точно е състоянието му? Адекватно ли е лечението по телефона и задръстване на спешните кабинети от паникьосани  хора , които нямат нужда от болнично лечение или такива закъсняли за лечение.
Аз ще ти кажа какво стана в триажа - направиха ми изследванията и питам доктора там какво да пия - тя ми каза, че е очен доктор и не знае какво да ми изпише… и пак при ЛЛ
Изобщо забравете да висите при ЛЛ или други специалисти ако не ви е неотложно .
Имайте предвид, че сестри и доктори масово работят на няколко места и няма никакъв проблем сестра в ковид отделение на една болница , да работи като ортопедична сестра в друга ( това вече е 100% проверена информация )

# 7 349
Не съм висяла пред кабинета, защото не приема без записване. А със симптоми, хич. По телефона само.

Общи условия

Активация на акаунт