COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 672
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 590
  • София
Уиш, процентите новозаразени на тоя етап според мен не са успокоение.
Хората пътуват и правят тестове, а в същото време болни хора си взимат тестове от аптеката масово.
За мен е най показателен броят хоспитализирани.

# 7 591
La Sombra, дали може да се направи ваксина, която да изгражда стерилизиращ имунитет, зависи от характеристиките на самия вирус и възможностите му за мутации. Още миналата година, именно стъпвайки на опита и с други коронавируси , имаше много научни прогнози, че ваксините няма да предотвратяват напълно заразяване и предаване на вируса. Това нито значи, че той е изкуствен, нито  че разработчиците нарочно са ги направили такива. Както това важи за ваксините, същото е и за естествения имунитет. И е очаквано научно, без никакви конспирации, съвсем скоро да имаме мутации, които да избягват естествения и ваксиналния имунитет към сегашните варианти. Това също много отдавна се коментираше от учени, но понеже не ни устройва, е най-лесно да не му обръщаме внимание и да цитираме Мангъров. Също така, изобщо не е сигурно, че вирусът ще еволюира в по-безобиден. Към момента Делтата е прекрасно приспособена да се разпространява и няма никакъв селективен натиск да имат предимство по-безвредни мутации. Смъртността от вируса по никакъв начин не му пречи на разпространението. Най-реалистичните сценарии са да нямаме траен имунитет (независимо дали естествен или ваксинален) и да караме вируса по няколко пъти, като няма никакви гаранции, че патогенността му ще отслабва - даже напротив, може да стане по-смъртоносен. Aко се разпространява все по-лесно и ако е заразен във фазата на безсимптомно и лекосимптомно прекарване, по-високата смъртност, никак няма да му пречи. Според мен много се подценяват и други фактори. Вирусът очевидно много лесно преминава междувидовата бариера - от хора се заразиха норки, котки и всякакви други от семейство Коткови, кучета, плъхове. Аз не виждам защо да не почне да се случва и обратното с нови мутации. Така че най-вероятно ще си съжителстваме векове наред. И да, може би с така желания естествен подбор, ще станем по-резистентни към него, но след поколения, а не за 2-3 години.

# 7 592
Хората пътуват и правят тестове, а в същото време болни хора си взимат тестове от аптеката масово.
За броя на хоспитализираните си права, но относно болните, които вземат тестове от аптеката, това не е нещо ново, така че процентът отразява някаква относително стабилна тенденция.

# 7 593
Вирусолог прогнозира пика на COVID вълната в България
Проф. Аргирова подчерта, че тази вълна на COVID-19 ще е по-различна от досегашните
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/virusolog- … bylgariia-6129976

# 7 594
Нова информация за детенцето с усложнения след прекаран ковид, за което събират средства: https://www.google.com/amp/s/utroruse.com/amp/%3fid=784983 "Майката на 2.5-годишната Белослава Бисерова Бориславова от Русе, чийто внезапен здравословен срив обедини хиляди хора за каузата да бъде спасена, написа писмо до съпричастните с голямата тревога на семейството, което беше разпространено във фейсбук. От 10 дни детето е на лечение в истанбулската клиника „Реяп“, където медицински светила се борят за живота й.
Предлагаме ви с незначителни съкращения разказа на майката.
„След постъпването на Бела беше свикан мултидисциплинарен екип, ангажиращ и специалисти от други болници в Истанбул. За 6 дни престой бяха направени многобройни изследвания и прегледи, 2- скенера, ЯМР, ЕЕГ, ЕКГ, разширено ЕКГ, 24-часов запис на сърдечен ритъм, генетични изследвания, многобройни кръвни изследвания. Установиха, че освен основния неврологичен проблем, който трябва да лекуваме (който е следствие от сърдечния арест) Бела има хипертрофична кардиомиопатия (лекарите тук бяха ужасени, че Бела е изписана с думите, че има здраво и силно сърце, а то всъщност се нуждае от медикаментозно лечение на този етап). Лекарите установиха също така, че и двата бъбрека на Бела са пълни с камъни, като единият камък достига до 8 мм... Това донякъде обяснява защо детето не спираше да пищи и да се гърчи в България, но за съжаление обяснение как това състояние не е било открито от нашите лекари.
Установиха още, че Бела има и висок TSH хормон /свързан с проблеми с щитовидната жлеза - б.р./ - нещо за, което си нямахме и идея.
Тук лекарите имат коренно различен подход и в никакъв случай не квалифицират Бела като безнадежден случай (все още кънтят в главата ми  думите на педиатър от „Пирогов“, който с усмивка на лицето ни съобщи, че БЕЛА е в неврологична смърт и ни засили към дом за деца с увреждания), ами точно обратното. Бела плаче с глас, мърда главичка, крачета и ръчички и лекарите тук са обнадеждени за нея.
Искрено ми благодарим, че вие мили хора, правите възможно това малко дете да получи адекватно лечение и рехабилитация. Само до преди 12 май тя беше едно безкрайно жизнено и палаво дете. Вярваме, че лекарите тук ще успеят да я възстановят, но престоят ни в болницата се очертава да надвиши 6 месеца“.
Акциите за набиране на средства за лечението на Бела продължават.
Вчера в района на Вазата в парка имаше благотворителен базар в нейна полза, а на 29 август на полигона на ДЗС е обявен Дрифт ден. Десетки майстори на атрактивното шофиране ще покажат уменията си. Цената на входните билети е пет лева. Събрана от тях и от дарителските урни на място сума ще бъде преведена по сметката на детето.
А всички, които желаят, могат да подкрепят Бела и с директно дарение на следната сметка във FIBank:
IBAN: BG85 FINV 9150 1317 5575 50
BIC: FINVBGSF
За Белослава Бисерова Бориславова"

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 15:21 от daisy12

# 7 595

Миналото лято пак беше така. Тогава помня, че някой от НОЩ каза, че % ще скочи през септември, защото тогава ще започнат да правят тестове при наличието на симптоми. И точно така си стана.

# 7 596
Прогнозата на проф Витанов, според мен за сега е точен , даже се надявам да сме под бройките прогнозирани от него.

“Той напомня и че прогнозата му е за 1600 случая на 23 август”

“ очакванията са за възпламенявяне на дифузното разпространение на вируса в няколко области през следващата седмица”

https://www.google.com/amp/s/m.dnes.bg/koronavirus/2021/08/16/pr … liniia.500548/amp

# 7 597
  • София
"Това е големият смисъл на цялата работа – клетъчният имунитет”, заяви проф. Аргирова.....
Немски вирусолог твърдеше, че клетъчният имунитет не ни пази, а вируснеутрализиращите  и още нещо, което не го запомних....
Кой е прав, кой е крив, на кого да вярваме ...

# 7 598
За мен е притеснително, че не се създават нови бустери при условие, че вируса мутира. За никого не беше тайна, че ще мутира. Убеждаваха ни, че веднъж да създадат ваксината след това ще бъде лесно, само малко трябва да я пипнат. Е колко малко, делтата върлува, и се налага да се слагат втори,  ще последват трети... пети бустер от ваксина който е била за първия.  Докато  го пипнат, ще има още толкова мутации, ще ваксините ще станат безполезни .Не че сега са върха, имам познат който почина нищо че беше с две игли. Всъщност точно защото беше с ваксина, първо той неглижира нещата вярвайки в лекото протичане, след това лекарите "а,  имаш ваксина, няма страшно" и ......  [/color]

Напротив - създават се.
Проблема с ваксините вече са производствените мощности.

# 7 599
  • София
За мен е притеснително, че не се създават нови бустери при условие, че вируса мутира. За никого не беше тайна, че ще мутира. Убеждаваха ни, че веднъж да създадат ваксината след това ще бъде лесно, само малко трябва да я пипнат. Е колко малко, делтата върлува, и се налага да се слагат втори,  ще последват трети... пети бустер от ваксина който е била за първия.  Докато  го пипнат, ще има още толкова мутации, ще ваксините ще станат безполезни .Не че сега са върха, имам познат който почина нищо че беше с две игли. Всъщност точно защото беше с ваксина, първо той неглижира нещата вярвайки в лекото протичане, след това лекарите "а,  имаш ваксина, няма страшно" и ......  [/color]

Напротив - създават се.
Този въпрос и аз си го задавах отдавна., защо не съобразят бустерите с новите варианти на Короната?

Кои да тези, които са ^пипнати^ за Делтата?

# 7 600
От приятелка която живее от години в Австрия

# 7 601

Така и аз разбирам мерките,а не за всяко кихане да си купувам тест за моя сметка.

# 7 602
Отново не мога да разбера какъв е критерият за триене на публикации в групата. Виждам, че липсва коментар на Ла Сомбра и моят отговор към нея, но не виждам причина, който и от двата да бъде изтрит.

# 7 603
Скрит текст:

Така и аз разбирам мерките,а не за всяко кихане да си купувам тест за моя сметка.

Така е. Но никой не протестира за това, че не са безплатни. И то е защото, ако е положителен, трябва да се понесе изолация след това.

# 7 604

Напротив - създават се.
Този въпрос и аз си го задавах отдавна., защо не съобразят бустерите с новите варианти на Короната?

Кои да тези, които са ^пипнати^ за Делтата?

За АЗ и Пфайзер има данни, че имат "пипната" ваксина - сега, кога ще се произведе е друг въпрос.

Това е от сайта на BioNTech
"компаниите остават бдителни и разработват актуализирана версия на ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19, която насочва към протеина с пълни шипове на варианта Delta.
Първата партида от иРНК за изпитването вече е произведена в завода на BioNTech в Майнц, Германия. Компаниите очакват клиничните проучвания да започнат през август, при условие на регулаторни одобрения.
https://investors.biontech.de/news-releases/news-release-details … ogram-light-delta

Общи условия

Активация на акаунт