COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 517
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 725
Още информация от проф. Аргирова

https://blitz.bg/obshtestvo/prof-argirova-obyavi-koga-tochno-shc … a_news835867.html

Тя посочва, че признаците, с които започва заболяването, са гърлобол, хрема, тук-там висока температура.

„Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко. Отделно от това този вариант на вируса заразява много по-лесно. Това се дължи на факта, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и затова се говори непрекъснато за маските“, казва още експертът и добавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи.

По думите й лекото протичане на заболяването е притеснително, защото хората няма да се разболеят или няма да забележат, но те ще станат преносители на вируса. Картината ще се допълни и от учениците и учителите. Според нея именно училищата са инкубатор на инфекцията.
————-
Аз ли не разбирам или излиза, че борим “настинка” с локдауни и ограничения?

Ако е така както описва тя, за какво са тези драконовския мерки в някои държави

# 7 726
Сигурно ще ви се стори банално, но вчера изтръпнах, когато касиерката в супермаркета кашляше и подсмърчаше като за световно докато ми маркираше покупките. С маска под носа. Може и да е било настинка, но бих предпочела да си я изкара у дома. Ковид отделенията са пълни, едва ли са само настинали и хремави там.

# 7 727
  • Стара Загора
А за други настинки 10 % от разболелите се имат ли нужда от лечение в болница?

# 7 728
Скрит текст:
Cappuccino добре е да правиш разлика между това да имаш антитела и това да имаш спайк протеини в тялото си (които да те пазят).
Така че е невярно и както и да го извърташ - пак ще си остане най-общо казано невярно.
Моля? Спайк протеин да те пази? Може ли източник на това фантастично твърдение?

Ето го. Твоят приятел, Нико.

Не ги подминава, защото делтата не и пука за антителата. Колко пъти го казаха това - затова е страшна, защото антителата не я виждат. Имаме ги, но те не реагират, защото е наметнала невидимото наметало.
Говориш само за ваксинираните. Нали? Не за преболедувалите. За съжаление Делта успя да заобиколи Спайк протеина. Той единствен пазеше ваксинираните.
[/quote] Явно някой ви липсва. Пишете си на лични с него вместо да спамите темата. Междувременно искам да попитам защо не коментирахте това: “Ваксинираните имат антитела само с/у S протеина на вируса, Преболедувалите имат антитела и с/у 4те протеина на вируса - S, E, M  и N.“
[/quote]
Това съм го написала аз, за да ти обясня, че имунитетът само на преболедувалите е най-слаб.
Най- добра защита имат: 1. Ваксинирани и преболедували, след това са 2. Ваксинирани и 3. Преболедували.
Какво сложно има за разбиране ? Много от преболедувалите от уханския вариант, особено преди година, се ваксинират, защото не е ясно каква защита имат изобщо.

# 7 729
Аз попитах по каква причина след всеки пост за ваксини се споменава за вируса. Не съм питала за АЗ и къде има и няма, та и не знам защо получих тия отговори.
Разбира се, Прил. Интересно защо тогава не приемате опровержения от другата страна? Нали всички имат правото? Не подценявайте останалите.
Като искаш да опровергаваш, ги прави от достоверни източници, а не от ЕЖК.
И аз съм пускала официална информация от Гръцкото РЗИ за случаи на миокарди и редки тромбози, и колко от тях се приема че са от ваксини, и колко са в процес на разследване. И никой не е скачал да ме опровергава.
И за Джонсън пусках инфо че също причинява редки тромбози както АЗ.
И не съм антиваксър. Ваксинирана съм и за Ковид.
Но също вярвам че е важно да разполагаме със всичката информация, както за ползите, така и за рисковете, когато взимаме решение за здравето си.

# 7 730
  • София
Наистина не разбирам какво се случва в темата. Т.е. разбирам, ама е безумно. Десетки страници на ден се изписват, над 150 мнения за часове. И като се опитваш да не изпускаш темата и четеш ли четеш някакви безкрайни тези. Едни и същи. Маските. Пък тия дето сме ваксинирани колко сме се прецакали. Пък не знам какво. Някак се губи реалната, смислена информация. Да. Субективно е коя е тя.
Но реално. Все пак ваксинацията не е само егоистичен акт за самосъхранение. Ако вярваме на науката (а това правим всеки ден, живеейки с нейните реални ползи), тия дето сме се ваксинирали (и там каквито сме стадо или алабала) поне допринасяме с нещо (ако ваксините действат и не са пъклен план да ни ликвидират, пък и да ни ликвидират нали далновидните ще оцелеят, та пак не им вредим) за общото добро. А неваксинираните освен с логорея с какво друго допринасят.
Не знам. Всеки да си прави изводите. Ама ще е хубаво някак да се изказва човек когато има нещо смислено да каже та да става темата за четене.

# 7 731
  • Насред хаоса
Уфффф. Искам да кажа, че да следиш листовката и официалните източници не означава, че са включени всички евентуални странични действия. Защото в момента се случват, докладват, търсят, анализират и описват, след което се добавят към гореспоменатите.

Според Гломб никой не знае колко са прекаралите вируса. На фона на това защо държат на масови ваксинации, след като някой може и два пъти да е преболедувал?

От Факти (не е фейк, да успокоя) :
"Никой не знае колко са се срещнали с COVID-19
любомира николаева–гломб-вирус
Вече няколко страни обмислиха варианта за правене на трета доза
Никой не знае колко са се срещнали с COVID-19
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова
Светослава Ингилизова

poster 
„Тепърва ще се вдигат случаите, дано ръстът да не е много висок, но съм малко песимист”. Това коментира в ефира на предаването "Събуди се" по Нова тв доктор Любомира Николаева–Гломб. Тя е вирусолог в Национален център за заразни и паразитни заболявания. „Нямаме ясна представа колко от хората вече са се срещали с вируса. За съжаление, е малък процентът на ваксинираните”, коментира доктор Гломб.

По думите ѝ, при подобни пандемии, когато случаите рязко скачат, бързо се стига до пика и се тръгва в обратна посока. Осезаемо се чувства нарастването на заразените във Варна. Областта вече е в оранжевата зона. "Възможно е морската ни столица да влезе в червената зона", потвърди доктор Анна Баева от РЗИ - Варна.

Според нея, не се спазват достатъчно мерките и не на необходимото ниво. По думите ѝ в града напълно ваксинирани са около 17% от хората. А Любомира Николаева-Гломб припомни, че вече няколко страни обмислиха варианта за правене на трета доза. Освен това, по думите ѝ, 20 дни след пълното оздравяване може да се направи ваксина, която действа като бустер."

Докато четях тази статия, ми попадна изказване на Генчо Начев, който през април твърди, че няма да има 4-ти пик на вируса. И, понеже бил преболедувал, нямало да се ваксинира.

# 7 732
Аз съм гневна,че бълг.власти не взимат достатъчни мерки по Черноморието.Случаите нарастват стремглаво,няма персонал в б-ците,но да не се разваля удоволствието на почиващите и спасяването на сезона на други,всичко става мармалад.И в момент на катерене на 4та вълна,властите ще започнат разяснителна кампания за ваксините.
Късно е либе за китка.Сигурно някои тепърва ще се замислят за тях в момент,когато вече боледуват тежко с делта.

# 7 733
Скрит текст:
Cappuccino добре е да правиш разлика между това да имаш антитела и това да имаш спайк протеини в тялото си (които да те пазят).
Така че е невярно и както и да го извърташ - пак ще си остане най-общо казано невярно.
Моля? Спайк протеин да те пази? Може ли източник на това фантастично твърдение?

Ето го. Твоят приятел, Нико.

Не ги подминава, защото делтата не и пука за антителата. Колко пъти го казаха това - затова е страшна, защото антителата не я виждат. Имаме ги, но те не реагират, защото е наметнала невидимото наметало.
Говориш само за ваксинираните. Нали? Не за преболедувалите. За съжаление Делта успя да заобиколи Спайк протеина. Той единствен пазеше ваксинираните.
Явно някой ви липсва. Пишете си на лични с него вместо да спамите темата. Междувременно искам да попитам защо не коментирахте това: “Ваксинираните имат антитела само с/у S протеина на вируса, Преболедувалите имат антитела и с/у 4те протеина на вируса - S, E, M  и N.“
[/quote]
Това съм го написала аз, за да ти обясня, че имунитетът само на преболедувалите е най-слаб.
Най- добра защита имат: 1. Ваксинирани и преболедували, след това са 2. Ваксинирани и 3. Преболедували.
Какво сложно има за разбиране ? Много от преболедувалите от уханския вариант, особено преди година, се ваксинират, защото не е ясно каква защита имат изобщо.
[/quote] Сложно няма. Просто не е вярно. Проверете статистиката и ще видите. Както се казва Гугъл знае всичко. П.П. Няма нищо случайно в изказването на израелеца, че надеждата е в третата доза и преболедувалите.

# 7 734
Аз съм гневна,че бълг.власти не взимат достатъчни мерки по Черноморието.Случаите нарастват стремглаво,няма персонал в б-ците,но да не се разваля удоволствието на почиващите и спасяването на сезона на други,всичко става мармалад.И в момент на катерене на 4та вълна,властите ще започнат разяснителна кампания за ваксините.
Късно е либе за китка.Сигурно някои тепърва ще се замислят за тях в момент,когато вече боледуват тежко с делта.
Ако знаеш какво е във Велинград - концерти , тълпа , танци и никакво мерки на фестивала
https://artefeastival.bg/
На морето направо са дисциплинирани сравнение с фестивала

# 7 735
Ако знаеш какво е във Велинград - концерти , тълпа , танци и никакво мерки на фестивала
https://artefeastival.bg/
На морето направо са дисциплинирани сравнение с фестивала
Мои близки в момента са в Поморие и ми пращат снимки, нещо страшно било.
Преболедували са и ваксинирани, но не смеят да седнат никъде да вечерят и обикалят в търсене на ресторант, където няма ТОЛКОВА много хора.
Ходят и с маска по улицата. Миналото лято пак са били там, казаха, че такава блъсканица не са виждали.
Абсолютен инкубатор Sad

# 7 736
  • София
В област Велико Търново заболеваемостта от Covid-19 е една от най-високите в страната и надминава 271 на 100 000 население. Леглата в болниците са почти напълно заети, разкриват се нови Covid сектори.
„Имаме разкрити 143 легла за пациенти с Covid. От тях 127 са за пациенти в неусложнено състояние и 16 са за лица, които имат нужда от интензивно лечение“, заяви д-р Евгения Недева, директор на РЗИ Велико Търново и увери, че болниците имат готовност да преобразуват още легла, проблемът е с недостигащия персонал, защото лечебните заведения са пълни и с пациенти с други диагнози.  
Велико Търново е в червената зона по разпространение на заболяването, като според д-р Недева заразата е привнесена:
„Лица, работещи в чужбина, които се прибират в страната. Другата група лица са пребивавали на почивка в чужбина или завръщащи се от почивка по българското Черноморие“.  
от ТУК
Днес - по курортите, утре - из цялата страна, на есен - "олеле, какво стана!". Но сега всички си мислят - ама то ще е после, тогава ще му мислим. Толкова познато...

В понеделник ще стане ясно дали в Бургас ще има затягане на мерки, заради тревожния ръст на заболелите. Заразените са предимно летовници по морето. Хотелиерите в Слънчев бряг признават, че трудно контролират туристите.
"Много трудно се спазват дистанциите, трупат се. Ние навсякъде сме сложили дезинфектанти, парапети, но туристът си е турист - той не иска да бъде ограничаван. Той иска свобода, дошъл е да си кара почивката", разказва хотелиерът Румен Мончев.
Междувременно бургаската опера отмени спектаклите си, включени в музикалните празници "Емил Чакъров". Решението е взето снощи, след като над 10 души от оркестъра са дали положителни проби за Ковид.
от ТУК

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 21:44 от NumLock

# 7 737
Тук в Швеция миналата седмица сгащиха голям клъстер, довчера заразените бяха 109 от някакъв тантричен фестивал. Организаторите наели хотел, за да си проведат фестивала с 500 души от различни страни и се коронясали масово. Организаторите преждевременно закриха фестивала и се извиниха на пресконференция, след като местните хора в градчето бяха меко казано бесни, гневни и едва ли не искаха да ги линчуват. Joy

Във фестивала участваха около 500 души от различни страни, много от които не бяха ваксинирани срещу COVID-19. На уебсайта на фестивала тантрата е описана като философия, която има за цел да постигне по -високо чувство за свобода и присъствие. Чрез различни техники идеята е участниците да предизвикат различни табута, особено около секса.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/28vJ4x/ilskan-i-molkom-efte … ar-jatteforbannad

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jxnwom/mer-an-100-covidsmit … er-tantrafestival

# 7 738
  • София
Здраво са се повеселили.

# 7 739
Cappuccino, прочети пак пост # 7651..Ако това не е вярно, моля дай линк, откъдето да видим, дали е така и сами да прочетем и преценим..Но поствай линк, а не да вадиш изречения от контекста и да си ги тълкуваш както ти решиш и да заблуждаваш останалите потребители..

ПП. Twilight Trails, личи си, че в Поморие, противоепидемичните мерки са на много високо ниво..
И като гледам пред читалището, колко възрастни има седнали един до друг, направо не знам, какво ще последва след тези сбирки.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 22:07 от Tigar_123

Общи условия

Активация на акаунт