COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 234
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 950
  • Варна
Ресторантьорския бизнес не вкарва насила клиенти в заведенията.

# 7 951
  • София
Като стана дума за изнудване - бургер за 18 лева как се нарича?
Имат право, разбира се, да си слагат каквито искат цени и условия - щом има почиващи, които ги приемат и плащат, но нещо воплите и заканите на бранша ми идват в повече, а претенциите за морал - още повече.

# 7 952
Хубаво интервю, добре е да си припомним някои азбучни истини:
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/malkoto-zarazeni-ni-pravyat-priya … zseyani-kam-covid
Малкото заразени ни правят "приятно разсеяни" към Ковид

"..потърсихме Михаил Михайлов, клиничен психолог, психотерапевт и педагог, с практика в София. Работи с деца и младежи, както и с проблемите на модерното време, като депресия, тревожност, несполучливи връзки.
.....
Какво представляват другите защитни механизми, които сте наблюдавал?

В топ 3 според мен са механизмите на отричането, проекцията и изместването.

В първия случай отричаме опасността и дори можем да отричаме съществуването на вируса. Сигурно си спомняте как казвахме, че това не е толкова опасно, това е само един грип, чак в Китай, тук никога няма да дойде. Все още има хора, които отричат неговото съществуване.
На другия защитен механизъм, проекцията, дължим всички конспиративни теории, които измисляхме - че някой някъде е измислил този вирус, че може да го спре по всяко време, когато реши. Така намираме лесно решение. А истинското решение е да контролираме еволюцията на вируса, но ние все още не можем да го правим. И тъй като не можем да го направим, това ни причинява тревожност и ние се опитваме да направим обяснителен модел през проекцията, в който това влиза в наш въображаем контрол. Вирусът е измислен и този, който го е измислил, може лесно да го спре.
И третият механизъм - изместването, който според мен беше най-продуктивен - това е когато енергията от една тревожна представа се вземе и се използва за нещо, което носи удоволствие. Например комедийните шаржове и различни шеги за вируса, за Генерала, за Щаба. Така измествахме тревожността към творчество и се разведрявахме през хумора.
.....
Ако този ритуал ни носи удовлетворение на момента, но повторението му натоварва живота ни и пречи на ежедневието ни, какво можем да направим? Трябва ли да потърсим професионална помощ?

Възможно е човек да потърси професионална помощ, за да се върне повече към реалността. Защитните механизми имат за цел да ни осигурят спокойствие, но това има цена. Тя може да се изразява в отдалечаване от реалността и опасността, и това да усложни функционирането на ежедневието ни. Също така и да ни застраши - ако отричаме опасността и се събираме с много хора по време на пик, много по-лесно е да се заразим."

Пропуснал е фазата на приемане.
Приели сме вируса и невъзможността за абсолютен контрол над него, допускаме , че може да се разболеем и умрем.
Допускаме и сме наясно, че освен от вирусът, човек може да умре от всичко , но това не ни спира да ставаме всяка сутрин, да излизаме навън, работим и т.н.
 За хора с по- лабилна психика отстрани изглежда все едно не ни пука.

# 7 953
  • Бургас
Kira12, имаш пълно право да не изпитваш страх и да си приела, че можеш да умреш от ковид. Нямаш право да излягаш други хора на риск, докато не ти пука от какво точно би умряла.
Ако живееш сама в гората и там броди вирус. Можеш целодневно да въртиш тегели между дърветата и да не ти пука, дали ще те лепне вируса или ще те изяде мечка. Докато живееш в общество не е така.

# 7 954
Ценоразпис от светлото следковидно бъдеще.

# 7 955
Абаджиева, пишеш това за поне тлети път плюс поне още двама потребители в темата. Но Сомбрето е прочела Антония Фалшиновинарова или Врабчето по - горе, която първа постна тук новината и бе разисквана на дълго и широко.
Цитат от Сомбра:
Кацаров намекна за задължителна ваксинация в някои сектори. Не съм го чула или прочела, но и Костадинов го захапа по тоя повод. Дали изобщо е вярно и какво точно е казал, не знам.

Е, и доктор Стойчо намеквал  за задължителна ваксинация, ама ни го е прочела, ни чула Joy
100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
на спортни състезания с публика;
посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.
Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да  уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.
А това според теб какво означава-даже намек за задължителна ваксинация е меко казано,това си е изнудване....
Извинявай но твоето е пълна манипулация. Това е изискване, ако нещо иска да работи на 100% капацитет (не че сега не е така), но и трябва всички посетители да отговарят на същото условие, което у нас никога няма да се случи.

# 7 956
  • Варна
Имат право, разбира се, да си слагат каквито искат цени и условия - щом има почиващи, които ги приемат и плащат, но нещо воплите и заканите на бранша ми идват в повече, а претенциите за морал - още повече.
Може би се нарича журналистическа манипулация.
 Може бургера да е с рибай стек и три- четири гарнитури около него, нищо не са уточнили, а се хвърлят някакви твърдения във въздуха и се "цитират" някакви анонимни коментари на почиващи.

# 7 957
Kira12, имаш пълно право да не изпитваш страх и да си приела, че можеш да умреш от ковид. Нямаш право да излягаш други хора на риск, докато не ти пука от какво точно би умряла.
Ако живееш сама в гората и там броди вирус. Можеш целодневно да въртиш тегели между дърветата и да не ти пука, дали ще те лепне вируса или ще те изяде мечка. Докато живееш в общество не е така.

Няма да ти помогне факта дали ти пука или не при една въздушно капкова инфекция. По- скоро ти трябва да отидеш в гората, ако искаш да го избегнеш на 100 % и да не живееш сред други хора.
Не съм казала, че не ми пука, просто това е още едно от многото неща, които могат да  убият човек. Единственото над което имам контрол са моите чувства/ възприятия за случващото се и аз не виждам полза от това да се страхувам и да опитвам да контролирам неща независещи от мен

# 7 958
  • Пловдив
А какво му се вика на това, което правят в момента повечето заведения - имат задължение да работят с 50 % от капацитета си, а работят на 100 %, а над 100% капацитет?
Не знам - вероятно неподчинение /ако тези, които работят на 100 % не са с изцяло ваксиниран персонал/.
Но ако ще работят на 50% според мен държавата трябва да компенсира това по някакъв начин.

Това за 100 % ваксиниран персонал е от няколко дни. А преди това цяло лято и през пролетта си дънеха запълнени на 100 % в нарушение на заповедта.
Честно казано, аз бих разбрала и оправдала техните протести, ако бяха преди това положили максимум усилия за ограничаване на вируса, което те не направиха. А точно обратното, като пълнеха ма макс вътрешни помещения и тн.

# 7 959
  • Варна
Това за 100 % ваксиниран персонал е от няколко дни. А преди това цяло лято и през пролетта си дънеха запълнени на 100 % в нарушение на заповедта.
Честно казано, аз бих разбрала и оправдала техните протести, ако бяха преди това положили максимум усилия за ограничаване на вируса, което те не направиха. А точно обратното, като пълнеха ма макс вътрешни помещения и тн.
Ами именно, пролетта и лятото работеха на 100% и все пак заболеваемостта спадна. Значи не заведенията са главния виновник.

# 7 960
Най- добра защита имат: 1. Ваксинирани и преболедували, след това са 2. Ваксинирани и 3. Преболедували.
Какво сложно има за разбиране ?

Скрит текст:
Явно трябва да четете по-внимателно преди да се изказвате толкова категорично. “Независимо дали сте с Moderna или Pfizer или Oxford -AstraZeneca, тялото ви се научава да забелязва само едно нещо - протеинът на шипа.

Това е критичната част на вируса, към който се произвеждат антитела, а резултатите - като се държат повечето хора  извън болницата - са впечатляващи.

Но ако и другите 28 протеина бъдат насочени, това би дало на Т-клетките далеч повече усилия.

"Това означава, че ако сте имали истински прегръдка на инфекция, може да имате по -добър имунитет към всички нови варианти, които се появяват, тъй като имате имунитет към нещо повече от просто шип", каза проф. Райли.“ …..

Това има значение. Съществува съвсем различен набор от антитела (известни като имуноглобулин As) в носа и белите дробове, в сравнение с тези (имуноглобулин Gs), които измерваме в кръвта.

Първият е по -важен като бариера за инфекцията. Естествената инфекция, тъй като е по -скоро в носа, отколкото в ръката, може да бъде по -добър път към тези антитела, а ваксините за нос също се изследват.”
Нищо от това не ни убеждава, че имунитетът само на преболедувалия е най-добър. Откъде ги копира тези хвърчащи извадки, дай целия линк да видим..Ти си копираш нещо или си го измисляш, еми не е сериозно това..Simple Smile
Днес не го ли прочетохте? Вижте пост номер 7845. А това, което цитирах е ясно не от днес или вчера. За мен не е ново.

# 7 961
  • Пловдив
Ами именно, пролетта и лятото работеха на 100% и все пак заболеваемостта спадна. Значи не заведенията са главния виновник.

Може би, но защото основно са на открито сега. Но когато се пренесат вътре, нещата ще се променят.

# 7 962
Немската комисия чакаше данните, защото през юни, когато написаха препоръката само за рискови, имаха данни само за 1.000 с ваксина и 1.000 контролна група. Сега били получили (през лятото, не точно сега) данните за над милион деца от САЩ и нямаха вече причина. Тоест можеха да кажат, че искат данните на тези над 200.000 ваксинирани деца от Германия, но не проследих как се развиха нещата. В Австрия също са над 50.000 ваксинирани под 15 години. Само уточнявам, нищо конкретно не препоръчвам. Не съм специалист и самата аз също следях комисията.

# 7 963
Чудя ви се как имате все още търпение, да обяснявате на Сомбра? Тя си е взела решение, ще чака редки странични ефекти поне още 15 години, че да има убедителни доводи да не желае ваксина.

# 7 964
  • Бургас

Няма да ти помогне факта дали ти пука или не при една въздушно капкова инфекция. По- скоро ти трябва да отидеш в гората, ако искаш да го избегнеш на 100 % и да не живееш сред други хора.
Не съм казала, че не ми пука, просто това е още едно от многото неща, които могат да  убият човек. Единственото над което имам контрол са моите чувства/ възприятия за случващото се и аз не виждам полза от това да се страхувам и да опитвам да контролирам неща независещи от мен
Дай да се разберем. Всички някой ден ще умрем. Въпроса е да не разнасяме заразно инфекциозно заболяване.
Считам ваксината ме пази. Тъй като нямам намерение да изселя една голяма група от хора в гората, в това число и деца, си нося маската и се лишавам от соц.събития до някъде.

Общи условия

Активация на акаунт