COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 977 876
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 13 065
  • София
Всеки момент се очаква ЕМА да одобри още една ваксина срещу COVID-19 – "Новавакс". Ваксината е американска и засега показва много по-висока степен на защита дори от ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“. „Новавакс“ работи на принципа на грипните ваксини на фирмата. Тя вкарва в тялото изкуствени протеини от спайковете на вируса и така провокира отговор на имунната система срещу самия вирус. Ефективността на ваксината е по-висока от тази на всички останали, които са в употреба в момента. При ваксинирани с нея защитата от вируса е 90%, тоест при 90 на сто от хората, които са си я поставили няма риск от зараза с COVID-19. А защитата от тежко прекарване на болестта или смърт е 100%, тоест дори и да се заразите, ваксината ще ви предпази от влизане в болница, увреждания и дори смърт. от ТУК
Намерих из нет-а доста хвалби за тази ваксина и колко е ефикасна "срещу по-лесно предаващите се и преобладаващи варианти на коронавируса, които предизвикаха безпокойство сред учените и здравните власти", но нищо конкретно за Делта. Твърдят, че ваксината като цяло се понасяла добре. Страничните ефекти от нея включвали главоболие, умора и мускулни болки и обикновено били леки. Малък брой участници имали нежелани реакции, описани като тежки.
Дано да е така.

# 13 066
  • София
Аз не знам защо се смятат ваксинирани и преболедували отделно като реално много преболедували са и ваксинирани. Лично аз съм така, както и много мои колеги.Отделно имам много познати нито преболедували, нито ваксинирани.
 Майка ми лично си е правила 2 ПСР и 1 антигенен за период от два месеца- все положителна беше. Нещо не ми се вярва да са я изброили за този период като един човек.
Иначе - свекърва ми от понеделник е положителна за ковид. С ваксина е, не го кара леко, но засега няма задух.
Като цяло съм за никакви мерки вече. Вчера влизам в едно такси и си слагам маска и шофьора ме гледа и вика “ и аз имах маска, ама ми хвръкна през прозореца”. Не знам да се смея ли да плача ли. Никой не искам да пазя, щом хората не искат да се пазят сами.

# 13 067
  • Там,където се събуждам щастлива.
И, като ваксинираните не са предпазливи с аргумента “няма да ги пазя”, а неваксинираните попадат в болницата, какво се постига? Родителите и децата на ваксинираните не страдат ли от други болести, за да им се налага лечение? Или ще затварят вратите в болницата нанневаксинираните?

# 13 068
inasane, как така е все положителна в продължение на два месеца..иначе според мен за статистиката, би трябвало да се гледа ЕГНто поне в рамките на месеца, ама знае ли човек..

# 13 069
  • София
Мислех си, че заради по0голямата заразност на делтата повече хора ще решат да се ваксинират, за да предпазят себе си, но се оказа точно обратното - антиваксърите станаха още повече. Все едно тичат срещу влак.

# 13 070
  • София
Слънчевата, моя грешка. Чудни сМе. Така ще го напиша.
Нали не мислиш, че помня всички ви, та поименно да ви изброявам. Кой, как и защо.
За баенето, мога да съотнесе и към другисписващи. И?
Хубаво е да има позиция и мнение. Не е хубаво в същата тази позиция да има противоречия и нелогични спрямо позицията действия.
Ами, цитирай някое противоречие в позицията и/или нелогични действия, за да не оставаме с впечатлението, че говориш общи приказки. Тези, които считаме, че децата не трябва да отнасят тежестта от пандемията, особено при наличието на ваксини, никъде не сме изразявали мнение, че ваксините са неизпитани и експериментални. Никога! И сме от първите ваксинирани.

# 13 071
  • София
inasane, как така е все положителна в продължение на два месеца..иначе според мен за статистиката, би трябвало да се гледа ЕГНто поне в рамките на месеца, ама знае ли човек..
Трябваше да влиза за планова операция, а преди това влезе за ковид. След ковида беше още два пъти положителна и не можеше да влезе за операцията. Просто при нея симптомите много се провлачиха.
Калинка, страдаме ат други болести. Сега чакам плановата операция на  сина си и дано не я отменят заради препълнените болници от хора, които си пробват естествения имунитет. Но те сами не се пазят това обяснявам. Аз нося маска чинно, но вече съм супер изключение. Повечето хора или не носят, или носят неправилно. Имам розацея на брадичката и около носа, която се обостри много с тези маски и лекувам с лазери. И въпреки всичко не я махам. Ама като гледам как съм само аз и вече се чудя наистина защо изобщо пишем някакви мерки на хартия. Като не ги искат хората да ги махаме. За който иска да се пази има ваксина и това е. Не искам да пазя хора, които сами не се пазят.

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 19:49 от insane

# 13 072
  • София
И, като ваксинираните не са предпазливи с аргумента “няма да ги пазя”, а неваксинираните попадат в болницата, какво се постига? Родителите и децата на ваксинираните не страдат ли от други болести, за да им се налага лечение? Или ще затварят вратите в болницата нанневаксинираните?
Лечението на другите болести не трябва да спира. Точно затова написах, че други мерки, освен ваксините, не трябва да има. Иначе и аз вече не пазя никого, то няма и нужда, след като всеки може да се ваксинира и да се пази сам.

# 13 073
Цитат
Какво стана с лечението с плазма от преболедували?
Отрекохме ли го?
Освен, че само ние, май го прилагахме?
С делтата няма смисъл, тя не реагира на антитела.
При предните варианти имаше много голям ефект. Имам трима близки, спасени точно с плазма. До нея ги бяха отписали.

# 13 074
  • Другата България
Колкото пъти отворя тази тема, и попадам на някакво безумие, което всеки път ме подсеща защо не я отварям, и така до следващя път.
Значи ваксиниран вече "не пази никого", защото "нямало нужда, тъй като всеки може да се ваксинира и да се пази сам". Затова и нямало нужда от други мерки.
Браво, просто "идеално".

Да ти минава през ум, че ваксинираните са преносители?
Че има хора, които по медицински причини не могат да се ваксинират?
Че има хора, които въпреки ваксини и преболедуване отново се заразяват, понякога фатално?
Че има, макар и малък процент починали ваксинирани с две дози?
Всички тези хора има вероятност да са заразени именно от други, които след като са ваксинирали себе си вече са решили, че нищо друго не е важно, нищо друго няма да спазват, защото има ваксини. Точка. Само и единствено.
И с това мислене денонощно се хулят неваксинираните, и се самоубеждавате как единствено те и само те са източник на всичките ви беди?
Да, имат вина, да, някои антиваксъри са брутални с мислене и пропаганда, но и горните разсъждения няма да доведат до нищо добро.

# 13 075
  • София
,,А кой да очакваме да ни спаси, ..." именно, сега се налага този модел, почти всеки смята че е самодостатъчен, и до голяма степен остава безразличен към случващото се по-далеч.
Е кой да ни спасява. Няма вече луди. Тези дето в началото се опитаха да го направят ги изчегъртаха и оплюха.
Мутафчийски при 5-10 починали на ден каза, че яко ще се мре, те го питаха къде са чувалите ... Е сега вече умират по 80 човека на ден и няма никакви мерки и ги няма Мутафчийски, Кантарджиев, Балтов да плашат от телевизора хората. Едни ги скриха, други пенсионираха, трети уволниха и сега си берем плодовете от безхаберието.

Само моля да не свързвате горепосочените с мерки и управление на пандемията.

# 13 076
На 25 септември сваляме маските в училищата в Нидерландия. Около 70% са ваксинираните в групата 12-17 годишни.
Е, как ще сваляте маските? Не искате ли да пазите 30-те процента още, и още, и още...

# 13 077
Реално хората, които казват или предсказват какво ще стане са охулени. Независимо, че реалността се оказа  такава, че и по-зле, не са ни излъгали. Ама били ни уплашили. По-скоро ни подготвиха.
При всички случаи предпочитам да кажат какво се очаква предварително, а не да прикриват факти, та да не се страхуваме. Как ще се адаптираме и ще вземем мерки, ако не знаем, че има проблем и какъв е?
И после се чудим защо само М обикаля по телевизиите. Че те останалите, които ни информираха ги направиха/хме на нищо.

Иначе не ме интересуват ваксинирани/неваксинирани.
По-притеснителното е, че не се спазват никакви мерки.

# 13 078
  • София
То не трябва да има затваряни на отделения, но се налага. Защото като се напълни Ковид отделението, не строят ново, а използват някое друго отделение.
Неприятно, но факт.
И от това страдаме всички. Ваксинирани, неваксинирани. Всички.
Затова и са нужни мерките, за да се снижи броят на хората в болница. Основно неваксинирани. За да може да не се затварят отделения.
Един порочен кръг.

# 13 079
Защото като се напълни Ковид отделението, не строят ново, а използват някое друго отделение.
Отдавна писаха май тук, че отменят плановите операции в България, но никой не е стреснал като че ли. Греша ли? Хората искат в голямата си част да го изкарат, а не да се ваксинират - това си е тяхна работа.

А хората с отменени операции се ядосват. И не искат цели отделения да се приготвят за корона. И са прави. Въобще нямам превид моя проблем, за чиято операция чаках точно една година и един ден от датата на планираната. Имам предвид сериозни и страшни заболявания, чиито терапии се разреждат и направо изместват.

Общи условия

Активация на акаунт