НПМГ - тема 6

• 53 534
  • 770
  •   1
Отговори
# 510
  • София

Няма как някой да предскаже какво ще се случи с оглед пандемията.
Ако искаш лични мнения ще прочетеш толкова на брой такива, колкото потребители има.
Но пък и не мисля, че ще има толкова голямо значение. Всички преподаватели са достатъчно добри и он, и офлайн. лабораторни упражнения няма на този етап...

# 511
  • София

Вземат се оценките от областния кръг на съответната олимпиада ИЛИ оценките от националното състезание Л. Чакалов (състезанието на НПМГ), която е по-висока. Не е задължително явяването и на двете (но аз лично бих го препоръчала горещо). По мои наблюдения, без претенции за общност, състезанието е по-трудно от олимпиадата и по двата предмета (миналата година) - предните години е било по-скоро от сходна с олимпиадите трудност.

Миналата година не бе така с Физиката. Олимпиадата бе с много по-трудни задачи.
Училищните знания бяха достатъчни, за да бъде заета почти 1/3 от физическата паралелка от децата от едно училище.
Единственото извън учебника бе, че през цялото време се работеше по този сборник:
https://www.ozone.bg/product/sbornik-ot-zadachi-i-testove-po-fiz … -maksim-maksimov/

# 512

Единственото извън учебника бе, че през цялото време се работеше по този сборник:
https://www.ozone.bg/product/sbornik-ot-zadachi-i-testove-po-fiz … -maksim-maksimov/
Desem, откъде взехте сборника, изчерпан е навсякъде ...

# 513
  • Къде ли не
Много бях учудена когато хора запознати много добре с олимпиадите по физика през годините, ми казаха, че няма как детето ми да е постигнало много висок резултат на областната олимпиада по физика без предварителна сериозна подготовка. Истината е, че си учеше отговорно училищния материал и единствената допълнителна подготовка беше в рамките на два пъти по час и половина, вечер с баща си. Помня, че след областния кръг ми каза, че задачите са били завъртяни и едната си е била на материала от математиката - задача от движение. Написах това, за да кажа, че универсална формула за успех на олимпиадата няма, и че имам два сборника, които от ентусиазъм купих и никой от физичния тандем вкъщи не пожела да ползва, така че ги подарявам.
П. П. Намери се желаещ за сборниците.

Последна редакция: сб, 23 окт 2021, 10:49 от enimna

# 514
  • София
peppia, от книжарница където продават стари учебници - в безистена на пл. Славейков

# 515
peppia, от книжарница където продават стари учебници - в безистена на пл. Славейков
Благодаря!!!

# 516
  • София
Здравейте, бихте ли споделили и отзиви за паралелките с информатика? Учат ли се програмни езици, ако да, какви? Моят младеж се увлича и по програмирането, но му трябва задълбочено изучаване на С++ например, не само отбиване на номера, както е сега в седми клас.
Благодаря предварително!

# 517
Пиша от телефон и ще съм кратка, но после по-подробно.
В никакъв случай не е отбиване на номера. Имат и школи. В 8 клас са малко часовете, но после стават повече.

# 518
  • София
Вече няма паралелка с информатика в НПМГ.

# 519
  • София
Вече няма паралелка с информатика в НПМГ.

Нали има с математика и информатика? Не говоря за тези със СХН, които вече са отпаднали.

# 520
Здравейте,

Дъщеря ми е 4 клас и много иска да кандидатства в НПМГ  за прием в 5 клас за 2022 г
Понеже малко късно се сещаме, всички курсове са с попълнени бройки.
Може ли малко съвети и напътствия, от миналите по този път…
От кои сборници е добре да се подготвя?

# 521
Не знам дали е късно. Определено си зависи от детето. Ако решава вкъщи задачи почти всеки ден, ако можете да му обяснявате, може и без курсове. Има деца, които от 1-2 клас се подготвят обаче, а това е много труд и упоритост.   Изпитът със сигурност не е лесен, но не е и невъзможен. Помагалата, с които се готви моят син, са Немо, Математика за таланти, Умник математик и др.

# 522
В училището ли организират курсове и ако да как става записването?

# 523
  • София
Ако питането е за след 4 клас, курсовете по математика са "едни и същи", всеки си решава къде да се запише.
Форматите на задачите са малко различни, но задачите са подобни (с различна трудност естествено). Казвам го с уговорката, че детето ми се е явявало на изпити в СМГ, ПЧМГ, 125то и 107мо, не съм се интересувала какви са задачите на изпита на НПМГ.
Към изброените от Soul Free ще добавя Математическата читанка (3-4, 4, 4-5), май "задължителни" за повечето кандидатсващи деца, както и Магията на интелекта 4 клас и СИП сборник-ръководство по Математика 4 клас (този е с една фигура в триъгълник, бяло-син)
Историята познава и деца приети без курсове, но с налична домашна помощ.

# 524
Desem благодаря за отговора, да след 4ти клас е питането.
Има ли някъде,където мога да погледна задачите,които са давани, независимо в кое училище след 4ти клас?

Общи условия

Активация на акаунт