НПМГ - тема 6

• 53 576
  • 770
  •   2
Отговори
# 465
  • София
При положение, че има легална дефиниция на понятието дискриминация, цитирането на Уикипедия е ... хъм, проява на неграмотност. Определянето на ползването на съблекалнята от момичетата като дискриминация е без коментар.

# 466
Ще помоля дискусията за анцузи, съблекални и дискриминации да приключи.
Темата не се чете вече.
Ще докладвам на модератор постовете на katiABV.

# 467
  • София
marinadp, няма лошо хората да си споделят проблемите или да са недоволни от нещо.
Може пък така да видят я другата страна на медала, я друга гледна точка, друга ситуация/възможност.

Това училище е всичко друго, но не и дискриминационно. В това отношение съм писала много пъти - търпимост към различните, можеш да си кажеш мнението пред учителите/ръководството....
Няма го дори бъркащия в здравето на някои 7класни майки квотен принцип - аз и с двата принципа съм ок, виждам е смисъла за местата, където е приложен, като и двете ми деца са "ощетени" от това.

Никакъв проблем за мен, момчешката майка, с съблекалните, дори това да е проблем за момчето (моето). Не смятам даже да го питам ок ли е.

Допълнителните занимания, не са лаборатории, а подготовка за олимпиади, което не е задължително и не влияе на оценките.
Лабораториите, опитите, контактът със СУ-преподавателите, ако ги има, са ЗП, ИУЧ, ФУЧ.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 16:56 от Desem

# 468
Няма лошо, да. Но три страници и половина едно и също...Да не говорим за лирическите отклонения в други посоки.

# 469
  • София
Момчетата се преобличат в класната стая, а момичетата - в съблекалнята (споделено от 9класника вкъщи). На мен ми звучи ОК.

ОК би било, ако МОМИЧЕТАТА се преобличаха в класната стая при учителКАТА. Обратното е абсурдно като стратегия. При сина ми така се оказва - в класната им стая в междучасието след физическо има учителка от женски пол. Категорично нито едно момче не е решило да прави стриптийз пред нея. Дори и някой да би имал безумната идея да се преоблича по някакъв (не се сещам какъв предвид обемът на кабинката) начин да се преобува в тоалетната, тя е ЕДНА на етажа - и това е немислимо.

sanaka, не съм юрист, би ли цитирала дефиницията, ако обичаш? Интересно ми е, нямам идея в кой акт да я търся. По дефиницията, намираща се в Уикипедията (която едва ли е грешна или далеч от правната) лишаването на част от учениците от достъп до съблекалня по полов принцип е ИМЕННО дискриминация.

marinadp, проблемът за теб  може и да е несъществен - недей да четеш постовете ми, не си длъжна. За мен е доста сериозен. Понеже именно МОЕТО дете е принудено да присъства в часовете по екип от физическо след ползването му. За момента това е единственият проблем, с който се сблъсквам в това училище, но да, Е проблем. И мога единствено да благодаря на Висшите сили, че няма последен час физическо, иначе щеше да му се налага да излиза и да се прибира потен (ако са имали сериозна физическа активност) посред зима. И да, това Е сериозна заплаха за здравето. На моето дете, не непременно на всички.

Desem, дискриминацията не винаги е нещо целено от дискриминиращия орган, обикновено се гонят някакви по-големи и "практични" (или икономически оправдани), или обективно "неизбежни" цели. Но няма как даването на достъп на момичетата до ДВЕ съблекални, а на момчетата - до НУЛА - да се определи като равнопоставеност и справедливо отношение.

Допълнителните занимания
е вероятно да включват И лабораторни упражнения. Не знам, честно казано, май олимпиадите само за последната група (11-12 кл) включват и практическа част, но те и за тях са онлайн, нали? Или само за тях са присъствени? Както и да е, не влияят на оценките, но ги намирам за изключително полезни - вярно, наблюденията ми са отпреди ... повече години, отколкото ми се ще да признавам пред себе си, но състудентите ми, влезли с класирания от олимпиади, първата година бяха все едно... как да кажа, все едно минават лек преговор. Вкл. в лабораторията. Имаше за какво да им се завижда...

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 00:16 от katiABV

# 470
  • София
Да, страшна драма е момче да се съблече по боксерки. Огромна е разликата по бански на плажа.

# 471
  • София
Ох, става все по-абсурдно, но все пак...
Кати, защо децата не помолят госпожата да излезе, когато/ако е в стаята, когато искат да се преоблекат. Трудно ми е да си представя, че който и да е преподавател в НПМГ, няма да откликне на такова подсещане.

# 472
  • София
Да, страшна драма е момче да се съблече по боксерки. Огромна е разликата по бански на плажа.

Не е драма, ако е на 40. Колкото и да ти е странно, момчетата на 14 са значително по-свенливи от жените на 40 и дори от момичетата на 14. Така че за тях Е драма, да. Преди 5 години изобщо не би му пукало (на сина ми), след 5 години вероятно не би се притеснявал да се преоблече в коридора (аз бих го направила, ако от мен се иска да се преобличам, а не е осигурено помещение за целта), но в момента посмъртно не би се съблякъл пред учителката си. И не мисля, че е някакво особено изключение. По-скоро ми се струва, че повечето момчета биха се притеснявали, независимо от това дали носят боксерки или слипове.

Ох, става все по-абсурдно, но все пак...
Кати, защо децата не помолят госпожата да излезе, когато/ако е в стаята, когато искат да се преоблекат. Трудно ми е да си представя, че който и да е преподавател в НПМГ, няма да откликне на такова подсещане.

Ами понеже СА деца. Да, съгласна съм, тъпо е - повечето от притесненията на пуберите са тъпи, но... това се вижда след време като се обърнеш, не докато си в бурята на хормоните. Не биха помолили са съдействие, не биха си признали, че имат проблем, не биха разрешили и на родител да се обади / намеси. А най-малко от всичко биха казали на учителката да излезе... и се съмнявам, че много от тях биха се съблекли в стаята вече - един вид там се отваря, влиза, излиза...
Щото то е срамно.
Не ми казвай, че е тъпо, знам го. Ама аз съм близо половин вековна кокошка, не пубер... Обръщайки се назад на 14 и аз не бих се съблякла. А винаги съм била поне с 5 идеи по-голямо "перде" от "обикновените" хора.

# 473
  • София
Някой знае ли Кати дали наистина има дете в НПМГ. Защото и аз вече не издържам на тази провокация.
Тя умната не знаела къде да търси определение за дискриминация. При това с дете в НПМГ. Като не знаеш къде - питаш гугъл и отваряш страниците със закони или страниците на държавни институции, а не някакъв бъркоч, където всеки може да се упражнява.
Само за сведение - за децата в НПМГ са отворени всички стаи и кабинети, дори и през ваканциите. Ако дете иска да ползва лаборатория, говори със съответния учител, чиято е лабораторията и получава ключ. Предлагам Кати да обясни на психолога проблема на детето си и съм сигурна, че дори и директорския кабинет ще бъде отворен за това дете.

Иначе - според моето дете, долната съблекалня е мъжката, горната е женската. И няма драма, ползват си се нормално.

# 474
  • София
От миналогодишната седмокласна тема стана ясно, че тази година тук ще е доста синьо положението.

# 475
Разбирам защо дъвченето на един и същи проблем страници наред е дразнещо, но то се поддържа и от двете страни. И аз имам дете в НПМГ и да, също намирам за безумна "противоепидемична" мярка момчетата да нямат право да ползват съблекалня. Нищо хубаво не виждам в това, да свикват отрано с мисълта, че незачитането на личното пространство и куп общоприети норми на поведение (от събличане на предназначените за това места до ходене с подходящо облекло на училище, а с анцуг - на спорт) е в реда на нещата.

# 476
  • София
Иначе - според моето дете, долната съблекалня е мъжката, горната е женската. И няма драма, ползват си се нормално.

Предполагам, че по-големите нямат проблем да се преобличат смесено. Изобщо не разбирам откъде идва злобата ти - може пък просто да си си такъв човек - при това насочена към деца. Не, моето дете няма проблем. Просто си ходи с дрехите за спорт. Аз имам проблем с това - понеже ако се разболее проблемът е за мен, не за него. И понеже да го възпитавам кое е допустимо социално поведение и кое - не (примерно да се разхожда потен или по спортен екип) е моя, не негова работа. Сега, разбирам, да, че много от родителите са млади и за тях появата със спортен екип, пък бил той и ползван по предназначение, на работа, в театър или изобщо обществено място не представлява проблем, понеже модата е такава, няма как да знам дали и моето дете няма да започне да приема това за норма. Но аз не искам да го насърчавам в тази насока... Честно казано смешно ми се струва идеята ти вместо мъжката съблекалня за преобличане на момчетата да бъде отреден директорския кабинет, но ако го намираш за нормално, можеш да започнеш съответната кампания.

# 477
  • София
Просто поговорете с класен, с директор, с учител ... и съм сигурна, че проблемът ще се разреши.
Едно от най-хубавите неща в НПМГ е, че родители и деца са партньори. Сигурна съм, че при подаден сигнал за проблем, ще се потърси решение.
Опитайте, не хапят!

# 478

Предполагам, че по-големите нямат проблем да се преобличат смесено. Изобщо не разбирам откъде идва злобата ти - може пък просто да си си такъв човек - при това насочена към деца. Не, моето дете няма проблем. Просто си ходи с дрехите за спорт. Аз имам проблем с това - понеже ако се разболее проблемът е за мен, не за него. И понеже да го възпитавам кое е допустимо социално поведение и кое - не (примерно да се разхожда потен или по спортен екип) е моя, не негова работа. Сега, разбирам, да, че много от родителите са млади и за тях появата със спортен екип, пък бил той и ползван по предназначение, на работа, в театър или изобщо обществено място не представлява проблем, понеже модата е такава, няма как да знам дали и моето дете няма да започне да приема това за норма. Но аз не искам да го насърчавам в тази насока... Честно казано смешно ми се струва идеята ти вместо мъжката съблекалня за преобличане на момчетата да бъде отреден директорския кабинет, но ако го намираш за нормално, можеш да започнеш съответната кампания.

Въпреки, че в преден пост се определи като жена, наближаваща 50-те, мисля, че е време да пораснеш и леко да повдигнеш майчинското крило от птичето. Явно добре е възпитано, получило е и възможности-ами ще се оправи това дете!

# 479
  • София

Не, повече няма да ти се връзвам.
То бива, ама... Децата в училищна възраст сами решават какво да облекат и са млади. А НПМГ не е ясла и не се очаква по коридорите да се чува детски плач и скърцане на биберони.
И пак казвам, в НПМГ децата имат достъп до кабинети и лаборатории, без някой да води кампания за това.

Общи условия

Активация на акаунт