НПМГ - тема 6

• 53 574
  • 770
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Просто поговорете с класен, с директор, с учител ... и съм сигурна, че проблемът ще се разреши.
Едно от най-хубавите неща в НПМГ е, че родители и деца са партньори. Сигурна съм, че при подаден сигнал за проблем, ще се потърси решение.
Опитайте, не хапят!

О, нямам никакво съмнение в това. Всички ангажирани ми изглеждаха дори необичайно отзивчиви. По-скоро проблемът е в особената възраст... и да, пола. Момиче на 14 би попитало, би се обърнало за помощ, би... направило много неща. Понеже момичетата са а) естествено по-спокойни и разумни (това си идва от природата, работата им не е да пазят от съблезъбите тигри) и б) по-малко хм, дори не знам как се определя тази типично мъжка черта, която им забранява да питат за пътя, дори и да са тотално изгубени (справка "коли" Grinning). Има общо с конкуренцията, подозирам - да си признаят, че имат проблем... де да знам, прави им по-малки пишките сигурно. И това е особено силно в пубертета. На 40 поне малко поумняват. Да признаят на 14, че имат проблем (или, не дай Боже, родител да се обади и да се застъпи за тях) си е направо токов удар по кастрационния комплекс (който напълно нормално и очаквано в тази възраст навлиза в нов етап... наричан от мен "петле"). Това си е... чиста проба параграф 22. БИХА направили нещо - със сигурност - ако да им беше обърнато внимание в/у съществуването на проблем, но самият този акт пък би повредил самочувствието на засегнатите.

Ясно е, че решение няма да има докато има пандемична обстановка - поне се надявах на... де да знам, съчувствие или нещо подобно.

Петя, оправят се - всичките по един и същи начин - не се преобличат, спортуват с каквото са облечени, после продължават с него.

# 481
Хора, наистина, недейте. Това са дребни неуредици и ще преминат. Важното е децата да са здрави и да се чувстват добре!
Току що разбрах за директорката на ПЧМГ... Бог да я прости жената. Това е трагедия. Ако не ни бяха приели в НПМГ в 5 клас, щяхме да сме там. Лятото ни посрещна, разведе из училището, говорихме... Не мога да повярвам още.

# 482
  • София
Разпитах и аз деветокласничката вкъщи и според нея има две съблекални, които се ползват - долната от момчетата, а горната от момичетата, и няма проблем да се преобличат децата там. В техния клас някои се преобличали в коридора, някои в стаята, други в съблекалнята, било по избор.Joy 

Най-добре да сменим темата.
Нещо не ми харесва как почнахме с входните нива. Явно е позабравила материала. Иска ми се да ги изпитват по-често на по-малко материал, хем ще ги стимулират да си учат навреме.Sunglasses

# 483
Хора, наистина, недейте. Това са дребни неуредици и ще преминат. Важното е децата да са здрави и да се чувстват добре!
Току що разбрах за директорката на ПЧМГ... Бог да я прости жената. Това е трагедия. Ако не ни бяха приели в НПМГ в 5 клас, щяхме да сме там. Лятото ни посрещна, разведе из училището, говорихме... Не мога да повярвам още.
И двете ми деца бяха в ПЧМГ от 1 до 4 клас и спокойно мога да кажа, че там ги научиха на математика и на много повече. Влъчкова беше мащабна, голяма, дръзка! Голяма загуба!

# 484
  • София
Здравейте, синът ми е в седми клас и сега обмисляме избора на гимназия. Прочетох темата досега, но не намерих отговори на някои въпроси. Тъй като програмирането го влече много, както и математиката, бих искала да попитам, доволни ли са децата от обучението по информатика?
Доколкото разбрах, няма квоти в НПМГ? Обучението на чуждите езици достатъчно добро ли е?
Благодаря предварително!

# 485
На всичките Ви въпроси, аз отговарям с "да".

# 486
Записала съм се през уикенда на целодневни онлайн презентации на университети в Италия. На български език са, мога да дам линкове за Зуум. Ако ви представлява интерес, мога в неделя да споделя резюме. Ние се интересуваме от 2-3, в които има програми по Биология и Медицина, конкретно Италия му е цел.

# 487
  • София
Само добавям, че тази година няма 8 клас с профил СХН. Информатиката е втори профилиращ предмет в двете математически паралелки

# 488
Записала съм се през уикенда на целодневни онлайн презентации на университети в Италия. На български език са, мога да дам линкове за Зуум. Ако ви представлява интерес, мога в неделя да споделя резюме. Ние се интересуваме от 2-3, в които има програми по Биология и Медицина, конкретно Италия му е цел.
За мен ще е много полезно, конкретно програми на английски за дъщеря ми, която завършва АК тази година с профил Биология и Химия. Ако може линк или резюме, ще съм благодарна!

# 489
  • София
Все още можете да се запишете https://studyinitaly.bg/

# 490
Милена, програми на АЕ в Италия ли? Аз звънях в няколко фирми, които уж съдействат при кандидатстване в чужбина. Нищо не можаха да ми кажат за Италия. Може и да са полезни, засега не ме впечатлиха. Ще видим какво ще е при тези.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 23:04 от Октопод с рокля

# 491
  • София
Само добавям, че тази година няма 8 клас с профил СХН. Информатиката е втори профилиращ предмет в двете математически паралелки

А какво е СХН?

# 492
Профил Софтуерни и хардуерни науки  с профилиращи предмети информатика - 8 часа седмично в 11 и 12 клас, ИТ - 7 часа седмично в 11 и 12 клас.
За профил Математика и информатика информатиката  е втори профилиращ предмет със 7 часа седмично в 11 и 12 клас.
Това е учебната програма  за задължителните модули за профилиращ предмет информатика -     https://www.mon.bg/upload/18364/profil-Informatika.pdf . 4 от часовете са по нея, останалите се водят избираем модул и трябва да допълват или надграждат материала в задължителните модули.

# 493

Разгледайте и вариант Еразъм заминаване в Италия от БГ университет, стига да иска да учи тук и да отиде след първи курс в Западна Европа. Заплаща се семестриалната такса към българския университет, а реално учи в чужбина.
Програмата е много по-добър вариант, защото излиза много по-евтино (отколкото кандидатстване след 12 кл с фирма, подаване на документи, търсене на квартира/общежитие, джобни пари), а всяка година може да се ходи в различна държава + ЕС дава стипендия мисля 520 евро месечно.

# 494
Здравейте Simple Smile  ще си позволя  да дам друга посока на разговора в темата. Нашата осмокласна паралелка  получи предложение за екскурзия до Париж  в периода 10.07.2022 - 14.07.2022г.
Предложението дойде на хартия,  която представлява разпечатана оферта  и декларация, всичко това на един лист едностранно. Аз приветствам такива инициативи  и с радост ще включа моето дете , обаче имам няколко неизяснени въпроси, и затова реших да попитам тук, дали и вие имате  такава оферта и ако е имало досега такива екскурзии с по -големи касове каква е практиката. Честно казано се учудих, че предложението не дойде през системата на Школо, която училището ползва доста усърдно.
Имам неизяснени въпроси, затова ще си позволя да ги споделя:
- има ли общи условия към тази екскурзия и какви са те?
- издават ли се индивидуални бележки и квитанции за всяка постъпила вноска от ученик/ родител?
- каква е политиката за анулации и неустойки, при  положение, че от фирмата изискват екскурзията да се заплати на 100% до 20 май 2022г., т.е. почти два месеца преди самата екскурзия.
Въпросите ми произлизат от факта, че сумата  от 1250 лв. никак не е малка и се събира мноооого предварително, такава практика не съм забелязала при туристическите агенции. И предвид неяснотите с ограниченията и условията на пътуване - имам предвид ваксини, тестове и т.н., ако някой се откаже връща ли се сумата. Най- общо с така получена оферта виждам по-скоро защитени интересите на фирмата, но не виждам защитени интересите на ползвателите на услугата в случая учениците и родителите.
Ще се радвам да споделите мнения, а аз сериозно обмислям да поставя същите въпроси на класния ръководител, с копие до заместник директорите. Simple Smile
Офертата я снимах, но не успявам да я прикача тук, ще помоля за помощ, мога да я изпратя и по мейл или друг подходящ начин.

Общи условия

Активация на акаунт