Захранване - въпроси и отговори - тема 11

• 40 856
  • 847
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте. Бебето ми е на 7м. Опитах на върха на лъжичка да дам кисело мляко и на другата сутрин се събуди с гъбички в устата. Първоначално реших, че са афти, в аптеката ми казаха, че е от него и ми даваха Анафтин, но посерихме педиатър, който каза, че са гъбички и не са от киселото мляко. Изписа Фунгостатин. Да спра ли млякото или да продължа?Още един въпрос - на кърмено бебе без да е давано АМ как се въвеждат млечни кали?

# 586
  • Седмото небе
Не е задължително по принцип изобщо да ги въвеждате, нищо не губи детето, ако не ги консумира. Ако ще давате каши изобщо, има и такива без мляко, само с добавен плод да речем. За мен лично по-добър избор е чиста зърнена каша (харесвам на Дм с 3 зърна или Холе) с добавен пасиран/нарязан плод.
Аз съм давала във всякакви варианти (като от млечните харесахме Хумана и Семпер), за да знам моя бяс какво ще одобри. Така имам алтернатива, ако не хареса или не иска друго. Тя си е злоядо, пристрастено 11++ м. кърмаче и понякога наистина ми е трудно да я накарам да консумира каквото и да е друго освен кърма. Често се случва само два пъти в деня или даже веднъж да хапне “твърда храна”, но засега се примирих. Понякога дори и да яде, едва ли и 100ина гр изяжда, рядко стигаме някаква значителна порция. За системно заместени със сигурност хранения скоро хич не си и мечтая. Не мога, а и не бих и го причинявала да я храня насила.

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 01:51 от * SUPERMAMА *

# 587
Здравейте, бебчето ми е на 5+ м. И смятам да започнем захранване. Педиатърката ми каза да започна с картоф или тиква. От всичко прочетено останах с впечатление, че картофът не е най-добрият вариант за стартиране на захранване. Какво бихте ми препоръчали. Също така ми каза да го давам малко по малко в продължение на 7-8 дни докато не започне на яде по 120-130 гр. И да заместя хранене. А не трябва ли първо да включа различни зеленчуци през 3-4 дни, чак тогава да се стремя към заместване на хранене. Тя много бързаше да ме отпрати и нищо не успях да я питам. Наистина има много информация, но в главата ми е каша. Ще съм благодарна за някои насоки.

# 588
На 5м хич не очаквай да стигне тези количества. Не, че е невъзможно, но всяко дете е различно. Ето моето например на 10м едвам изяжда 150... Не иска и това е.
Не бързай да заместваш хранене. Основната храна до годинката е мляко.
Започни с тиква по-добре. Или друг зеленчук. Картоф предложи по- натам.
Избери си една схема и я следвай, подходи много и само ще се объркаш.

# 589
Супермама, от кой месец захранвате и как сте с наддаването? Моята госпожица е захранена от 5 месеца 1/2, вече на навършени 7 , но яде между 80 и 100гр. За последния месец и нещо е качила 250гр.

# 590
  • Седмото небе
Супермама, от кой месец захранвате и как сте с наддаването? Моята госпожица е захранена от 5 месеца 1/2, вече на навършени 7 , но яде между 80 и 100гр. За последния месец и нещо е качила 250гр.
Кенди,
На 5 м без 5 дни започнахме захранване, тя от раждането си е качвала на минимума и под него даже, но и за момент не съм си помисляла да дохранвам. Един единствен месец си спомням, че беше качила 800 гр, в никой друг не е било повече от 400. И въпреки това, то е и едно от нещата, че не ме е “съветвала” относно добавка на АМ, заради което харесах нашата П (макар че много ме дразни в последствие!). Но пък ми даде зелена светлина за една идея по-ранно захранване, което така и според общите ни очаквания не потръгна особено добре-започнах с морков, че тиквата не беше в сезон. Доста време не мърдахме от 5-10 лъжички нагоре. Дори и сега 6-7 м по-късно, когато сме опитали доста продукти, интереса често клони към 0... Аз не си го слагам на сърце, ама хич, такова си ми е детето и толкова. Кърмя я когато и колкото поиска, имам кърма и хич не я натискам за много “външна” храна. В даден момент ще прояде повече и разнообразни неща, няма начин, а пък когато-тогава. И сега ще шокирам много майки-аз от септември не съм я водила на консултация. Сметнах го за ненужно да се бутам в болните с бацили и вируси, при положение че е здрава и бихме ходили само за мерене и теглене. Даже и това не правя вкъщи, отново без значение е за мен. Това разбира се, след съгласието на лекарката и. В края на месеца, когато навърши вече 1г и я водя за ваксина, ще я проследи контролно П там.
Един лекар преди време ми каза, че деца без зъби, не прояли и не проходили-няма... когато стандартно нещата се развиват де... Просто преглъщаш някои нормални забавяния и толкова...

# 591
Супермама, хич не ме шокираш. И аз не съм водила малката на прегледи при личната лекарка от месеци. Коридорчето е половин метър широко и са тълпи от народ... Болни и здрави деца в едно, че и възрастни, решили да минат ковидясали за един тест при джипито... Рискът многократно надхвърля ползата в случая... Меря си я на канарчето вкъщи най-редовно и всеки месец изпращам мерките на лекарката. Отидохме си на прегледите при тесните специалисти за възрастта и толкова. Когато детето е здраво и всичко си върви по вода, и аз не виждам особен смисъл да се ходи. Неслучайно и при първата вълна на пандемията отмениха всички профилактични прегледи и детски консултации, т.е. преценили са, че вредата е повече от ползата. Simple Smile

# 592
Мами, не знам дали въпросът ми е за тук, но понеже все пак е свързан със захранването и ще питам, че ми е притеснено. Бебка е на 6+++, захранваме я лека полека от 3-4 седмици, до сега нямаше проблем с изхождането, но от 2 дни ака твърдички изпражнения. Не съм забелязала да се напъва и да изпитва дискомфорт, но акото е твърдо и е все по малко количество. Дали това е запек и какво мога да направя, за да облекча положението?

# 593
За втори път ти отговарям - нормално е. Няма какво да облекчаваш. Няма как да яде твърда храна и да продължава с бебешкото ако.

# 594
Захранвате а вода предлагате ли между храненията?

# 595
Давайте всеки ден и разхлабващи храни- тиква, тиквички, сливи, круши. Ако са въведени, де. С времето ще се нормализират нещата.

# 596
Предлагам вода по няколко пъти на ден, след храненията задължително, а и между тях, но пийва съвсем малко или изобщо не иска. Как да я накарам да пийва повече? Иначе всеки ден давам разхлабваща храна от въведените - тиква, пащърнак, ябълка, круша. Въведох оризова каша и се чудя дали не е от нея, с каква друга каша мога да я заменя? Някоя незапичаща, безмлечна и без глутен? Thinking

# 597
Бибонс, при нас елда и царевица действат разхлабващо.

# 598
  • София
Малкият започна да пие по няколко чаши вода като му взех чашка със сламка. Иначе преди това пиеше, ама не особено количество.

Доста разхлабващо действат и овесените ядки. Има и безглутенови. Може да се сварят и комбинират с плод.

# 599
От кой месец давате овесени ядки?

Общи условия

Активация на акаунт