Захранване - въпроси и отговори - тема 11

• 40 863
  • 847
  •   1
Отговори
# 570
Междудругото да допълня нещо. Педиатърката на една приятелка в България я посаветва да захрани по метод много подобен на твоя.
От 6+ за предпочитане на 6м и две седмици да захрани с плод като банан, слива, круша и 3 дни само банан (примерно) след това три дни само слива и да почне да редува един ден едното на другия ден другото. Да го дава по половин бурканче на ден за СЗ или закуска. Да дохранва с мляко. Първите дни да започне с по няколко лъжички и бавно да се достигне до половин малко пюре(60гр). Разбира се да дохранва с АМ или кърма. Към седем месеца да даде няколко хапки зеленчук. Тя каза да започне с морков. Даде няколко лъжички и все още всичко е супер. Продължава няколко дни така. Захранва с картоф и все още всичко е Ок. Детето обаче спира да иска повече от 5 лъжички пюре. Педиатърката казва ,,нищо дай ѝ време, ще започне да яде” майката не бърза за никъде. На 8.5м детето продължава да е на кърма, плодови пюрета и 4-5 лъжички пюре. Казват на майката да вкара заешко, но мъничко. Детето опитва и се отвръщава. Майката не го натиска и започва да дава още един зеленчук-тиквичка. Горе-долу е Ок положението. На 9м педиатърката казва да се въведът оризова каша. Отказва се, майката започва да предлага през известни интервали каши, но всичко се отказва. Жената е доста слаба и кърмата и не стига да храни 9м бебе.  Майката вече е дала картоф, батат, тиквичка, морков, пащарнак к броколи. Детето отказва всичко освен плодово пюре. Плодови пюрета-ябълка, банан, слива, круша, кайсия. Комбинира ги с каша от ориз, защото само така яде. Другото което боговолява да опита и да хапне няколко лъжички ,,първата каша на бебето” с плод само. Нищо друго. Пищене и ревене. Свалила е 200грама този месец. На 9м е, а тежи 7.700. Сега съвсем сериозно те питам какво да прави тази майка забранила с плод. Може би твоя метод е наистина по-добър. Кажи ми какво да прави и ако наистина помогне ще те призная😊

С захранването на синът ми вече е свършено. За сега е добре. Ще пиша на 2-3, надявам се да е от тези малки проценти които нямат проблем, но най-любезно искам да те попитам какво да прави тази майка?

# 571
@Isi-andi

Плодът няма нищо общо тук.
"Свалила е 200грама този месец." - търси се причината- вероятно е уроинфекция. Но има и други възможности.
Освен това, захранването със зеленчуци е тръгнало добре, но после се е "изкривило"- причините много... най-често къси интервали между храненията. Има различни решения.
Заешко не е първо месо... .

Цитат
На 9м педиатърката казва да се въведат оризова каша.
Не се слага там оризова каша- след нея и 6 часа може да не яде нищо.

Цитат
Отказва се, майката започва да предлага през известни интервали каши, но всичко се отказва.
Няма такова нещо "известни интервали"- има кърмене, обедно, плод, кърмене, кърмене.
Иначе? драми... и затворена уста.

Цитат
На 9м е, а тежи 7.700.
Нормално тегло за 9м- нормата е от 7.100 до около 9.800. Но щом не попълвате растежни криви? ... няма как да го разберете. Гадаем на кафе, традиционно. Също, и ръста тук играе роля, и динамиката на теглото по месеци.
Няма растежни криви обаче, не ги попълвате ... пак в "оркестъра сте"- и то - "яко, здраво".
Критично ниско за 9м е 6.800- 7 кг.

Цитат
7:00 кърмене
10:30 кърмене
14:00опит за зеленчуково пюре
17:30 кърмене с половин плодово пюре
21:00 кърмене
През ноща се буди в 12:30 и после чак към 7:00.

Махнете кърменето в 10.30.
Изтеглете обедното с час или повече напред.
Опитайте за обяд >> червено цвекло, варено+ малко морковче (или сладък картоф) + сол малко+ зехтин (1ч.л) + 1/2 ч.л. лимон (ако детето е над 6.5-7м).
Изтеглете плода на минимум 5 часа от обедното хранене.

Имате общо 7 хранения/дневно.
Едва ли ще хапва обедното...оставяте нощните, махате това в 10.30.

Направете изследвания + стерилна урина и посявка.

Цитат
и тя е 78см.
Едва ли е такъв "гигант" на 9м... нещо сте се объркали- нормата е в диапазона - 66-75 см

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 16:57 от Birdie

# 572
@Isi-andi

Плодът няма нищо общо тук.
"Свалила е 200грама този месец." - търси се причината- вероятно е уроинфекция. Но има и други възможности.
Освен това, захранването със зеленчуци е тръгнало добре, но после се е "изкривило"- причините много... най-често къси интервали между храненията. Има различни решения.
Заешко не е първо месо... .

Цитат
На 9м педиатърката казва да се въведат оризова каша.
Не се слага там оризова каша- след нея и 6 часа може да не яде нищо.

Цитат
Отказва се, майката започва да предлага през известни интервали каши, но всичко се отказва.
Няма такова нещо "известни интервали"- има кърмене, обедно, плод, кърмене, кърмене.
Иначе? драми... и затворена уста.

Цитат
На 9м е, а тежи 7.700.
Нормално тегло за 9м- нормата е от 7.100 до около 9.800. Но щом не попълвате растежни криви? ... няма как да го разберете. Гадаем на кафе, традиционно. Също, и ръста тук играе роля, и динамиката на теглото по месеци.
Няма растежни криви обаче, не ги попълвате ... пак в "оркестъра сте"- и то - "яко, здраво".
Критично ниско за 9м е 6.800- 7 кг.

Под известни интервали съм имала предвид 2-3дена не няколко часа.  Интервалите не са били къси. Даже малко дълги започнала да ги прави, но пак не. Режимът и беше такъв:

7:00 кърмене
10:30 кърмене
14:00опит за зеленчуково пюре
17:30 кърмене с половин плодово пюре
21:00 кърмене
През ноща се буди в 12:30 и после чак към 7:00.

Не виждам проблем в тези интервали. Синът ми е на същите. Наистина Ви моля за мнение. Казвате, че педиатрите в бг не са добри, тогава помогнете на това дете, защото то с нищо не е виновно!

Не Ви разбирам, какво имате предвид, че не се слага там кашата?

Кашата я дава завдно с плодовото пюре в 17:30

Да попринцип не е толкова малко, но и майката и бащата са много високи и тя е 78см.

# 573
Здравейте, като станаха децата ви на 1 г. директно ли заменихте формулата с мляко (за бебета на АМ)? Има ли някой, който продължи с формула за 1 годишно дете?

# 574
И през ум не ми е минавало да замествам АМ с каквото и да било. Дъщеря ми на годинка изобщо нямаше заместено хранене. Сама си отказа АМ, когато явно беше готова. Беше на 1.4-1.5г.

# 575
Здравейте, като станаха децата ви на 1 г. директно ли заменихте формулата с мляко (за бебета на АМ)? Има ли някой, който продължи с формула за 1 годишно дете?
АМ се заменя с прясно, пълноценно, по схема. За около седмица.
Няма никаква нужда, да се дава АМ на деца след 12м възраст- нищо съществено не предлага.

# 576
  • София
Не съм замествала. На 1г3м е и продължава преди сън да пие. Не ми пречи, щом иска и така му е по-лесно да се приспива, ок съм.

# 577
Малкия е на 14 месеца и все още сутрин и вечер преди лягане си пие мляко .
Когато навърши 1 годинка преминахме на хип комбиотик 3

# 578
Някъде четох, че АМ е полезно за децата и може да се дава вместо прясно мляко до 2,6 г. Не бих го давала до толкова, но поне до 1,6-2г бих го давала. Той си го харесва и не виждам нищо лошо. Една приятелка ми брше казала да опитам в прясно мляко загрятото да сложа 1-2лъжички (зависи от мл) АМ и да го пробвам и беше много вкусно. Предполагам така бих продължила да давам АМ!

# 579
Здравейте мами .
Сина ми е на 14 месеца мога ли да му дам цяло яйце.
Благодаря ви.

# 580
Здравейте мами .
Благодаря ви.
Да, но зависи, какво сте давали от яйце досега.
Ако не сте давали белтък/яйце досега- дайте по схема, за седмица.

Цитат
Жълтък е ял
А белтък е ял под формата на кекс

Белтък:
* 1/4 днес, 1/4  след два дена, пак 1/4  след два дена.
* после, 1/2, И, след два дена- пак 1/2
Ако нямате проблеми, 1/2 до 3/4,  3 до 4 пъти седмично.
После ще видим... .  Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 16:21 от Birdie

# 581
Здравейте мами .
Благодаря ви.
Да, но зависи, какво сте давали от яйце досега.
Ако не сте давали белтък/яйце досега- дайте по схема, за седмица.
Жълтък е ял
А белтък е ял под формата на кекс

# 582
  • Бургас
Честита Нова Година! Бъдете здрави и благословени!

Здравейте,искам да попитам,ако бебето хапва по половин бурканче пюре от 190гр. , с колко мляко е нормално да го дохраня?  На 6месеца е ,попринцип пие по 160 мл. , вчера пробвах да и направя 90мл,но беше все още много гладна и и дадох още 30мл.,но пък след това хапна чак след 5часа 😀🤭 (Попринцип се храни на 3 часа все още с 5 или 6 хранения на ден)

# 583
Здравейте. Моето момче започна 7 месец. Заместили сме две хранения- предиобедното с каша с плод и обедното със зеленчуци и от време на време месо. Мога ли да започвам да замествам и следобедното хранене ? И с какво ?
Също взех и едно пюре с грис и плодове за 4+, но пише, че съдържа глутен, а аз още не съм давала глутен? Кога се вкарва той и как? След една седмица сме на преглед и ще питам и педиатъра, но все пак ако можете да ме посъветвате.
Благодаря. И честита нова година 💐

# 584
Здравейте. Моето момче започна 7 месец. Заместили сме две хранения- предиобедното с каша с плод и обедното със зеленчуци и от време на време месо. Мога ли да започвам да замествам и следобедното хранене ? И с какво ?
Също взех и едно пюре с грис и плодове за 4+, но пише, че съдържа глутен, а аз още не съм давала глутен? Кога се вкарва той и как? След една седмица сме на преглед и ще питам и педиатъра, но все пак ако можете да ме посъветвате.
Благодаря. И честита нова година 💐
Не е практика да се заместват, или слагат, повече от две външни хранения до 12м възраст.
Оставете детето до 12м възраст само с тези две външни хранения.
И "бързайте бавно".

Общи условия

Активация на акаунт