Захранване - въпроси и отговори - тема 11

• 40 880
  • 847
  •   1
Отговори
# 555
В БГ никой не препоръчва захранване с плодове, всички започват със зеленчуци... Аз й дадох ябълка, банан и круша около месец след старта на захранването и изобщо не й харесват, муси се, стиска уста, едвам изяжда няколко лъжички... Прочетох в съдържанието на бурканчето, че има лимонов сок и леко киселеят, дали не е заради това? Зеленчуковите си ги хапва, особено противното за всички деца броколи, но моята е изключение. Grinning

# 556
Тиквата не запича, а разхлабва и то доста добре.
Храненето с лъжица отнема различно време при различните деца. На някои много бързо им се услажда, на други им трябва много време и си предпочитат АМ/кърма. И каква е файдата да яде само плодовите пюрета, а на всичко друго да затваря устата.

# 557
В БГ никой не препоръчва захранване с плодове, всички започват със зеленчуци... Аз й дадох ябълка, банан и круша около месец след старта на захранването и изобщо не й харесват, муси се, стиска уста, едвам изяжда няколко лъжички... Прочетох в съдържанието на бурканчето, че има лимонов сок и леко киселеят, дали не е заради това? Зеленчуковите си ги хапва, особено противното за всички деца броколи, но моята е изключение. Grinning
Затова и няма да яде плодове цялото детство- и ще давате "витамини"... и имуностимуланти,  и.... ехинацея.
Всяко нещо си има логика...

Цитат
И каква е файдата да яде само плодовите пюрета, а на всичко друго да затваря устата.
Никой и никъде не е твърдял да "яде само плодови пюрета".
Всъщност, хората в Европа рядко ползват готови плодови пюрета- дават свежи плодове- и в Бг има свежи плодове. "Класическите", де- не манго и авокадо.

Цитат
Зеленчуковите си ги хапва, особено противното за всички деца броколи, но моята е изключение.
Хапват си ги чудесно с морков, особен вид сладък картоф+ мъничко сол+ зехтин + лимонов сок.
А по-големите деца обожават панираните броколи (карфиол).

Също- сладко червено цвекло+ морков+ зехтин+ малко лимонов сок+ малко сол.

Цитат
Тиквата не запича, а разхлабва и то доста добре.
Коликите от нея- не се описват.
Но тук никой не яде тиква- дават ги, и ги отглеждат, или за специални сладкарски изделия, или на животните я дават.

Цитат
Защо да не яде плодове цялото си детство? Защото първо сме започнали със зеленчуци ли? Със зеленчуци стартират 95% от децата в България, почти не познавам дете, започнало с друго
Да, има ред проучвания за връзката между ранното даване на плод и навикът да се яде плод в по-късна възраст.
95% от Бг деца и майки не са и чували за противо-менигококови ваксини... докато не стана поредният скандал.
95% от Бг деца и майки даже и не знаят, коя ваксинационна схема е по-добра от други, и защо? Не питат- бутат "Хексацима", блъскат Синфлорикс (който никъде вече не се ползва от 2014) и луди на брой Манту и БЦЖ... и не мислят... .
На 95% от Бг деца и майки НИКОЙ не им вдига телефоните, когато имат нужда. Или когато им "тръшват" една "клинична пътека" (каква идиотска метафора за "път на никъде") от 3 дни, а детето има нужда от 10 дена лечение!
Или когато им говорят на "ти",  както говорят "аристократи"(уж,де) с плебеи...

95% "слепота"? възможно ли е? да, такива са "родните, мили картинки".
Да споменем за "предиспозиция към ДЦП" на онзи ... или 1 година Аериус/ Зиртек на.... или АБКМ "навсякъде"... на... или това, че бедните Бг дечица изконсумираха световният запас на "Пулмикорт"...
Но, замълчи сърце.
Болшинството никога не е право- единият "против" е винаги прав. В дългосрочен аспект... .

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 01:08 от Birdie

# 558
Защо да не яде плодове цялото си детство? Защото първо сме започнали със зеленчуци ли? Със зеленчуци стартират 95% от децата в България, почти не познавам дете, започнало с друго. И каква е логиката, която ни убягва? Някои деца, опитали първо плодове, т.е. сладичко, после пък отказват безвкусните зеленчуци... И аз доста се притеснявах дали след предлагане на плод няма да откаже зеленчуците, но не.
А броколи си хапва чисти, без нищо друго. Сол не мисля да слагам до годинка по съвет на няколко педиатъра.

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 06:40 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 559
  • София
Birdie, не знам в коя държава си, ама тая схема хич не мога да я приема. На мен твоята логика му убягва, защото според нея дете до 1г трябва да яде 3 неща на кръст, което абсолютно няма как на което и да е достатъчно. На няколкото държави съм гледала схеми за захранване и нито една на е като твоята (в коя си от любопитство?).

Малкият започна захранване с тиква, е голям кеф беше. И нито колики се върнаха, нито нищо. Оправи му и изхожданията.
С плодовете никога не е имал проблем. Хапва всякакви и по всяко време. Ял е и от бурканчета, но сега е изцяло на плод. И да, от както ги опита, определено са предпочитана храна именно, заради сладкия вкус. Яде всичко, но ако има избор няма да е броколи или картоф (и двете не са топ фаворит в каквато и да е комбинация).

# 560
Birdie, не знам в коя държава си, ама тая схема хич не мога да я приема. На мен твоята логика му убягва, защото според нея дете до 1г трябва да яде 3 неща на кръст, което абсолютно няма как на което и да е достатъчно. На няколкото държави съм гледала схеми за захранване и нито една на е като твоята (в коя си от любопитство?).

Малкият започна захранване с тиква, е голям кеф беше. И нито колики се върнаха, нито нищо. Оправи му и изхожданията.
С плодовете никога не е имал проблем. Хапва всякакви и по всяко време. Ял е и от бурканчета, но сега е изцяло на плод. И да, от както ги опита, определено са предпочитана храна именно, заради сладкия вкус. Яде всичко, но ако има избор няма да е броколи или картоф (и двете не са топ фаворит в каквато и да е комбинация).
Простете, Вие се грижите за едно дете.
Аз говоря за преобладаващото мнозинство деца.
И не е "3 на кръст", а доста богата диета... от почти всичко. В която, и естествено, няма попари до 11-12м възраст. Нито манго, авокадо, и подобно.
Има разни схеми- аз ви пиша, с коя от тях ще ви е по-лесно. За болшинството от децата... .

Цитат
Тоест това което аз разбирам е до 11м детето да яде 2плода, 2зеленчука и толкова. На 11м вече може да вкараш още 5 плодчета и 6зеленчука?! С това темпо на 5години още ще го захранваш
Нищо подобно- до 12м- 8-10 вида зеленчук, 5-6 вида меса, жълтък.
Плюс, и като второ дневно, външно хранене >> 5-6 вида плодове с или без комбинации с бебешки каши.
Сирене-11м + риба 11.5 м.
Всичко това си е абсолютно достатъчно.
Всъщност, аз повече ви говоря не толкова за "вид храни", а за ред и начин на въвеждането им.

Цитат
Казах това, защото въпреки, че яде тези храни той няма алергии, няма проблеми нито с корема, нито с нищо.
Дано.
Но нека да изчакаме 2-3 г възраст, третите сливици, безкрайните инхалации ( в Бг вече няма "Пулмикорт" разбрах??), неспиращите "задни хреми", кашлици... тогава ще "преброим резултата".
Дано сте в печелившата група... . От сърце ви го желая.

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 15:44 от Birdie

# 561

Простете, Вие се грижите за едно дете.
Аз говоря за преобладаващото мнозинство деца.
И не е "3 на кръст", а доста богата диета... от почти всичко. В която, и естествено, няма попари до 11-12м възраст. Нито манго, авокадо, и подобно.
Има разни схеми- аз ви пиша, с коя от тях ще ви е по-лесно. За болшинството от децата... .

JayRay по това което разбирам аз захранването което препоръчва брайд е на 11-12м. Тоест това което аз разбирам е до 11м детето да яде 2плода, 2зеленчука и толкова. На 11м вече може да вкараш още 5 плодчета и 6зеленчука?! С това темпо на 5години още ще го захранваш😂 Не те успорвам сигурно си права, но наистина не бих захранвала така. И моят син е захранен с тиква и е жив и здрав. Примерно той на 8+++м яде:
Закуска от типът попара, мъфин със сирене, палачинки, бисквитки с плодове, йогурт с плод и бисквитки.
Обяд от типъ зеленчуци(моркови, картофи, тиквички, тиква, броколи, чушки, патладжан, аспержи, грах, зелен фасул) със заешко, пилешко или пуешко. Някой път давам и яйце на око, хляб на кубчета без хорички, краставичка, авокадо.
Следобедната закуска е или пай с ябълки, мъфин с ябълки, палачинки, някой път плодово пюре и АМ, някой път банан с авокадо и ам.
Вечерята е или каша лека нощ с дохранване на Ам или само ам. Много рядко се е случвало да гризне някой картоф с нас.

Зеленчуците са на пара с масло/рапично олио.

Казах това, защото въпреки, че яде тези храни той няма алергии, няма проблеми нито с корема, нито с нищо. Жив и здрав си е да чулам на дърво!

# 562
  • София
Малкият от 11м възраст е на обща храна. Яде абсолютно всичко (без гъби и морски дарове). При дете без алергии и непоносимости да се кара такова бавно захранване не го разбирам.

Абсолютно не виждам причина за такива крайности, защото за мен това е много крайна схема и накрая резултат ще е злоядо дете или меню, което на пръсти да се брои. Много по-важно ми е детето да има достъп да разнообразна храна и да изгради предпочитания и култура за вкусове, текстури и прочие, отколкото до първи клас да го захранвам и да ми яде 5 неща общо.

П.С. манго и авокадо растат и в България. Както и други смятани за нетипични храни за страната. Ще се учуди човек колко неща се отглеждат по нашата територия само малко да се поразрови.

# 563
Може ли и аз да попитам доктора от коя държава са тези препоръки? И как нито един педиатър в България не предлага такава схема? За попарата за закуска от 5-тия месец се носят легенди... Не казвам кое е правилно и кое не, не съм специалист, просто ми е много странно как пък има такова гигантско разминаване между различните школи... Няма ли някакви унифицирани препоръки на нутриционистите в Европа или нещо от рода? Просто е абсурдно това и всяка майка, която чете, може да се побърка!

# 564
Може ли и аз да попитам доктора от коя държава са тези препоръки? И как нито един педиатър в България не предлага такава схема? За попарата за закуска от 5-тия месец се носят легенди... Не казвам кое е правилно и кое не, не съм специалист, просто ми е много странно как пък има такова гигантско разминаване между различните школи... Няма ли някакви унифицирани препоръки на нутриционистите в Европа или нещо от рода? Просто е абсурдно това и всяка майка, която чете, може да се побърка!
Простете, но са нужни дребни уточнения:
* аз ви давам схема, по която работя, и е добра, простичка,
* тази схема осигурява интереса на детето към процеса, а оттам и по-лесен процес,
* никой не Ви ограничава в избор на храни, просто се подчертава, да внимавате, да не въвеждате 3-4 вида храни преди 11.5-12м възраст.
* предлаганата схема включва огромно разнообразие ... на естествени храни. Без бурканчета.

Не се въвежда глутен рано. Не се въвежда краве масло рано. Не се въвежда риба рано. Не се въвежда белтък-яйце преди 12м възраст. Ядки изобщо не е редно да ядат децата до 4-5 г възраст. Кленови сиропи не са Бг храна. Нито манго и авокадо- след 12м възраст? моля. Елда и овесени ядки- след 14-15м (имам пред вид естествени продукти, не бебешки каши).
Изобщо не мога да разбера, от какво толкова се "шокирате"- предлагам ви умереност, бавно "бързане" и естествена предпазливост.

Сега, за Бг педиатри "темата"- да не я отваряме... положението е зле, много зле. И не само около практиките на захранването. Изобщо е зле, работи се архаично, много изостанало... далеч от световни стандарти. Примерите са ми под ръка всеки ден... ужасите, които живеят Бг майки не се описват с думи. Някои от тези ужаси:

* арогантност, надменност, крайно ниска проф/квалификация. Масово се общува с майки на "ти",  с просташки, назидателен тон, речник на улицата, неописуема алчност и меркантилност (и тук има това, но не чак така, и толкова). Освен че никъде не се говори на родители на "ти",
* ваксинациите им са без залепени етикети на ваксини , без професионални подписи и печати = навън, детето ви ще се смята за "неваксинирано"!!
* в 90-95% от случаите на лабораторни изследвания, не се посочват ДЕТСКИТЕ НОРМАЛНИ СТОЙНОСТИ, а се пишат стойности "за възрастни". Резултат от това? ненужни паники, грешни диагнози, ХАОС.
* Никой и никъде в Бг не работи, и не взема, амбулаторно венозна кръв на бебета до 12м възраст. Това е толкова срамно че е = "Липса на Педиатрия до 12м възраст"! И точка по въпроса- няма Педиатрия на бебета без изследвания от венозна кръв- просто няма!
* в Пловдив, не са и чували за "клостридиум колит" при бебе на 1м възраст. Не само че го оставиха 2м без лечение, и говориха наляво и надясно ужасяващи идиотии. Щом влезе в болницата, му назначиха грешно лечение. Това го компенсират с арогантност, безхаберие и безразличие. 5-6 часа разговори от моя страна с майката, да се назначи правилното лечение- като магаренцата- нито напред, нито назад. Не се интересуват от лечението, а от това, с кого се съветва майката. Клюкарското е най-важното- не детето.
* майка по спешност не може да си намери Педиатъра- не отговаря, не му пука. "Спуснал е кепенците". Когато го намери след 4-5 часа, говори глупости, не е в час, и изобщо не може да се ориентира даже какво става.
* в Стара Загора не са и чували, че овес, консумиращ се от кърмачка, причинява тежък колит при бебето. Също, че бебе след ковид, може да има колит в рамките на възстановителният му процес и като системно усложнение. Тъй като нищо не им е ясно, "изпраскаха" венозен Амикацин. Полза ? нула.
* майка в София, детето с хрема от градината- какво ли не му дадоха- пълни рецепти с хомеопатии, Коларголи, Виброцили и подобно. Е, може ли да липсват и инхалаторните медикаменти? (въпреки че детето кашля от носа, а не от белият дроб). Детето се оправя само с назални промивки и търпение.

За съжаление, само патилият може да ме разбере. Дано никога не сте в тази група.

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 01:52 от Birdie

# 565
А не може ли просто препоръките за хранене да са различни за различните страни?Което всъщност е така,но това не прави едното или другото грешно,нали?
Вие казвате да се захранва първо с пресен плод,което много прилича на така отричаното захранване препоръчвано от много бг педиатри,а именно започването с плод/плодов сок. Thinking
Преди няколко страници Ви попитах кога може да се дава леща,казахте 7-ми месец.Погледнах и в Интернет и навсякъде пише 10-11м.
Ами някак си не ми се ще да предложа тази храна,само защото съм прочела в бг мама,че може.И на Интернет няма да се доверя и ще попитам педиатър.И то бг педиатър, защото живеем в България,и детето ми тук ще расте и не мога да го храня по английските стандарти и препоръки,например.
Та,ето пак си задаваме въпроса  -  "На кого да вярваме"?
Влизам в тази тема и чета,че Вие не препоръчвате това и онова.Отивам в друга тема,там пък чета съвсем друго,и то отново казано от специалист(уж),а не от някоя заблудена дама като мен(излиза,че много голяма част от нас са такива).

За съжаление, обаче,трябва да призная,че за част от другите неща,които казвате,сте прав/а.Това е проблем на цялата ни здравна система и не виждам как можем да си помогнем.

# 566
Овесени ядки ядох през цялата си бременност и докато кърмих. Почти всеки ден това закусваха. Дъщеря ми имаше колики, но бяха леки. Предложих и за закуска преди годинката, не е имала проблеми със стомаха.

# 567
А не може ли просто препоръките за хранене да са различни за различните страни?Което всъщност е така,но това не прави едното или другото грешно,нали?
Вие казвате да се захранва първо с пресен плод,което много прилича на така отричаното захранване препоръчвано от много бг педиатри,а именно започването с плод/плодов сок. Thinking
Преди няколко страници Ви попитах кога може да се дава леща,казахте 7-ми месец.Погледнах и в Интернет и навсякъде пише 10-11м.
Ами някак си не ми се ще да предложа тази храна,само защото съм прочела в бг мама,че може.И на Интернет няма да се доверя и ще попитам педиатър.И то бг педиатър, защото живеем в България,и детето ми тук ще расте и не мога да го храня по английските стандарти и препоръки,например.
Та,ето пак си задаваме въпроса  -  "На кого да вярваме"?
Влизам в тази тема и чета,че Вие не препоръчвате това и онова.Отивам в друга тема,там пък чета съвсем друго,и то отново казано от специалист(уж),а не от някоя заблудена дама като мен(излиза,че много голяма част от нас са такива).

За съжаление, обаче,трябва да призная,че за част от другите неща,които казвате,сте прав/а.Това е проблем на цялата ни здравна система и не виждам как можем да си помогнем.
Аз съм мъж, доста на възраст... не дама.
Пресният плод не е сок. А плодово пюре. И това е огромната разлика.
Те пишат за "цяла леща"- аз пиша за леща без люспи. Пюре.
Ако правите пасирана леща през сито- няма да имате никакви проблеми. Лещата е източник на желязо- нямате много такива в бебешката възраст. И особено след 6м, възраст, когато детето е с изчерпани железни запаси. Такава е логиката на даването на лещата. 100г леща имат 3.3 mg желязо - 25-28% от дневните нужди.
По съдържание на желязо, класификация на храни:

ядки << не даваме
сушени плодове << не даваме
пълнозърнеста паста и хляб << след 11.5-12м
обогатен с желязо хляб и зърнена закуска << след 12м
бобови растения (микс боб, печен боб, леща, нахут) <<< ДАВАМЕ, ОТ 7М ВЪЗРАСТ
тъмнолистни зелени зеленчуци (спанак, червено цвекло, броколи) <<<ДАВАМЕ, ОТ 7М ВЪЗРАСТ
жълтък- даваме
овес << НЕ ДАВАМЕ
тофу << НЕ ДАВАМЕ ДО 10-11М ВЪЗРАСТ

Не е въпроса в "английски стандарти". Въпросът е в това, да не слагате неподходящото в неподходяща възраст.

В Бг няма съвременна, работеща Педиатрия. Точка. Има система, която работи като "оправдание", за да не получавате никакви медицински грижи. Всъщност, всички Бг майки са оставени на самите себе си- без адекватна помощ, адекватни изследвания. И е вид джунгла- който има средства-се оправя сам. Който няма, го дъвчат "клиничните им пътеки".
Освен това, има абсурдно дилетантство, арогантност, безхаберие, безразличие.
На подобно нещо, никой не би имал доверие.

Цитат
Овесени ядки ядох през цялата си бременност и докато кърмих. Почти всеки ден това закусваха. Дъщеря ми имаше колики, но бяха леки.
Да, точно за това говоря. Но друго би имало зверски колики, трето- кръв, четвърто- тежък колит.
Поради това, че вие не сте имали тежките форми, не значи че може да правите "заключения". Защото други деца могат да ги имат.
Следователно, вие виждате "дървото". Аз "гората".

Цитат
Съвременните изследвания доказват, че белтъкът е добре да се дава между 6-8м и така е много по-добре за детето. Според мен всеки трябва да изказва мнение без да се налага.
За съжаление, ако някой не се наложи, ще продължавате обилно да правите неща, които нито са адекватни, нито са коректни. И именно тези грешни подходи правят драмата:

* луди хомеопатии- срамни практики
* луди носни стафилококи, луди лекарства в детските нослета,
* невиждана злоупотреба с лекарства при деца, невиждана!!
* невиждана злоупотреба с инхалаторни лекарства при деца- "изсмукахме" целият световен Пулмикорт,
* искрено се съмнявам, дали има жив/здрав Педиатър в Бг МОЖЕЩ да лекува атопичен дерматит/ детски екземи коректно! без да го "удари в оркестъра",
* искрено се съмнявам, дали има жив/здрав Педиатър в Бг МОЖЕЩ да оцени психо-моторното развитие на едно кърмаче, без да ходим при онези ужасяващи средновековни особи с "дцп предиспозицията им",
* искрено се съмнявам, дали има жив/здрав Педиатър в Бг МОЖЕЩ да оцени значението на детските храни за един детски алергичен ринит / трета сливица, и да вземе балансирани и адекватни мерки. В Бг не се работи венозна кръв на бебета- следователно, всякакъв РАСТ тест става невъзможен,
* лоши ваксинационни практики- неадекватни имунизационни календари, липса на стратегически важни ваксини, никаква информация на майките какво и как, "право на избор"- "блъскат ваксини" и не питат никого...
* имам чувството, че болничната Педиатрия извън София/Варна е умряла, починала, "екзитус" ... завинаги. Даже не споменавам и това, че и от Токуда съм срещал нечувани щуротии- една майка от моята консултативна практика, от Перник, за малко не загуби бебе с чревна инфекция.

Моля да не се опитвате да ми продавате "въглени за диаманти". Много съм видял... .

Цитат
Т.е може да се дават плодове, които не са минали термична обработка на дете 6 + месеца? Примерно да пасирам сурова ябълка?
Разбира се! ... пресни плодове се дават (пюре-плод), не "термично унищожени"...

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 14:38 от Birdie

# 568
Нямам нищо против всеки да споделя мнение, но съм съгласна, че толкова бавно е Ок. ,,В бг педиатрията не е съвременна” това изказване ми е прекалено. Да с моята педиатърка си говорим, на ,,ти” не защото не се уважаваме, а защото сме приятелки и смятам, че ако майката и педиатърката са приятелки е много добре. Съвременните изследвания доказват, че белтъкът е добре да се дава между 6-8м и така е много по-добре за детето. Според мен всеки трябва да изказва мнение без да се налага. Това което ме дразни в твоите изказвания са точно, че се налагаш. В бг нямало добри педиатри и точка. Извинявай, но самия факт, че пишеш на български значи, че си българка, женена за българин или по какъвто и да е начин си свързана с България, съответно защо ти да си добър педиатър. Или по-точно съвременен?

# 569
Т.е може да се дават плодове, които не са минали термична обработка на дете 6 + месеца? Примерно да пасирам сурова ябълка?

Общи условия

Активация на акаунт